Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
Balandžio 16 d. 14:52
Milžiniška dirbtinio intelekto rinka 2030-aisiais: investuoti, reguliuoti ar bijoti?
Balandžio 16 d. 11:15
Lietuvoje pradedama prekyba naujuoju „Ford Explorer“ elektromobiliu
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Duomenų analitika: kai informacija padeda išspręsti dar nekilusius iššūkius

Publikuota: 2018-12-05 21:10
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kasdien pasaulyje sugeneruojama daugiau nei 3 trln. gigabaitų duomenų – iš tokios gausos iš tiesų galima gauti prasmingą ir praktiškai pritaikomą informaciją. Šiandien mes spaudžiame „patinka“ ar „dalintis“, taip atskleisdami savo pomėgius bei troškimus, o toks įrankis kaip duomenų analitika padeda iššifruoti šį virtualų lobyną.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kasdien pasaulyje sugeneruojama daugiau nei 3 trln. gigabaitų duomenų – iš tokios gausos iš tiesų galima gauti prasmingą ir praktiškai pritaikomą informaciją. Šiandien mes spaudžiame „patinka“ ar „dalintis“, taip atskleisdami savo pomėgius bei troškimus, o toks įrankis kaip duomenų analitika padeda iššifruoti šį virtualų lobyną. Taip detaliau perprantant ne tik žmonėms – žmones, bet ir verslui – klientus ar konkurentus.

Duomenų analitika: kai informacija padeda išspręsti dar nekilusius iššūkius

Duomenų nauda – tik turint viziją

Duomenys, jeigu juos sugebame skaityti ir suprasti, gali papasakoti labai daug. Ypatingai šiame skaitmenizuotame amžiuje, kai kiekvienas mūsų socialinių tinklų „patinka“ ar „dalintis“, kiekviena paieška „Google“ ir paspaudimai ant reklamų – palieka pėdsaką. Įsivaizduokite, jei šiandien turėtume ne tik molines Babilono lenteles, bet ir visus duomenis apie tai, kas kiekvienam babiloniečiui patiko, kuo jie domėjosi, kur lankydavosi ar ką valgydavo? Kiek daug mes galėtume papasakoti apie savo protėvius. Įdomu pasvarstyti, ką apie mūsų laikmetį istorijos vadovėliuose rašys ateities istorikai, jei jiems bus prienami visi šiandien renkami ir kaupiami duomenys.

Tačiau ši informacija pasitarnaus ne tik ateityje. Tokie duomenys – žinių šaltinis ir šiandieniniam verslui. Iš tiesų duomenis reikėtų suprasti reikėtų kaip įrankį, galintį padėti gerinti verslo rezultatus. Daug ilgai gyvuojančių didelių kompanijų šį įrankį turi – yra surinkusios gal net kelių šimtų metų duomenis. Pavyzdžiui, klientų įpročių pasikeitimus, ekonominių tendencijų kryptis ir pan. Finansų institucijos turi begalę informacijos apie klientų naudotus produktus – kada, kiek ir kokio profilio klientai skolinosi, taupė, investavo, kuriuos produktus ir sprendimus rinkosi. Kuri klientų grupė nevykdė savo finansinių įsipareigojimų, o kuri įvykdė anksčiau laiko – ir taip toliau. Tiesa, vien kaupti tokių ir panašių duomenų – neužtenka. Juk vien plaktuku, vinimis ir lentomis namo nepastatysi. Tik tuomet, kai įrankiai ir duomenys įdarbinami turint viziją, jie gali padėti sukurti labai daug.

Duomenų analizė – ieškoti sunkiai atrandamų ryšių

Svarbu suprasti, kad galutinis duomenų rinkimo tikslas – juos panaudoti, siekiant padaryti tam tikras įžvalgas, padėsiančias priimti pasvertus sprendimus. Todėl informacijos neužtenka vien rinkti, ją reikia ir analizuoti – čia įsivelia ir mokslas – duomenų analitika. Jeigu mes esame įpratę ieškoti žinių ten, kur jas rasti lengviausia, tai duomenų analitika padeda jas rasti ten, kur paieška daug sunkesnė – tarpusavio ryšiuose, priklausomybėse ir pan. Pavyzdžiui, neužtenka vien apskaičiuoti, kiek klientų pasirinko konkurentą, o svarbu ieškoti atsakymų į klausimus „kodėl ir kas toliau?“. Galbūt ryšys tarp „kaip buvo ir kodėl?“ atsispindės klientų anketų atsakymuose, prisijungimo prie internetinės bankininkystės skaičiuje ir dažnume. Galbūt – naudojamų produktų pasiskirstyme arba darbuotojų, kurie turi tiesioginį kontaktą su klientais, patirtyse ir kompetencijose. Duomenų analitika padeda patikrinti visus variantus ir klausimus paversti atsakymais, padedančiais priimti verslo sprendimus.

Svarbu ir tai, kad ryšius tarp duomenų surasti daug paprasčiau, jei skirtingais būdais ir laikotarpiais rinkti duomenys gali susikalbėti tarpusavyje – yra surinkti struktūrizuotai. Dažnai įmonėse, imantis naujos iniciatyvos, norima rezultatą pasiekti čia ir dabar. Būtent dėl tokio skubėjimo neinvestuojama laiko ir sąnaudų sukurti teisingą naujų duomenų rinkimo sistemą. Kartais informacija renkama gana epizodiškai, o kartais – nenuosekliai, skirtingose duomenų bazėse ar pavienėse rinkmenose. Deja, bet remiantis chaotiškai surinkta informacija dažnai neįmanoma padaryti naudingų įžvalgų.

Turbūt niekas nesugalvotų statyti miesto be architekto. Lygiai taip pat ir duomenų bazėms reikia architekto, kuris žino, kaip duomenis sudėlioti tvarkingai, kaip jie turi būti susiję tarpusavyje, kokiu formatu turi būti įrašomi. Įmonių vadovams būtų naudinga ne imti ir tuos miestus statyti patiems. Visuomet geriau į projekto, kurio metu bus renkami duomenys, komandą pasikviesti ir specialistą – duomenų architektą.

Klientą pažįstantis sėkmingas verslas

Remiantis analizių rezultatais priimami sprendimai gerina verslo rodiklius, padeda priimti operatyvius ir dinamiškus sprendimus versle bei didina kompanijų konkurencingumą. Tvarkingai surinkti ir išanalizuoti duomenys gali padėti geriau suprasti žmones, įvykius, procesus. Iš verslo perspektyvos, jie gali padėti geriau pažinti klientą, pasiūlyti jam tinkamesnį sprendimą, suprasti, kodėl produktas priimtinas vienai klientų grupei, bet visiškai neatitinka kitos grupės lūkesčių ir poreikių.

Pavyzdžiui, „Danske Bank“ renkami ir analizuojami duomenys apie klientų profilį, elgseną, turimus produktus. Šie gali padėti įvertinti, kada ir kuriai klientų grupei bus aktualus būsto paskolos produktas, o kada – atvirkščiai ir klientui bus pernelyg sunku prisiimti didelį finansinį įsipareigojimą. Kartais klientai, kurie nori investuoti, apsibrėžia, kad jų rizika gali būti tik vidutinė, tačiau duomenų analizė dažnai rodo, kad galima priimti rizikingesnį, ar mažiau rizikingą sprendimą ir gauti daugiau naudos. Bet kokiu atveju, pasitelkus duomenų analitiką klientui galima iš anksto pasiūlyti sprendimų ir galimybių.

Turbūt kiekvienas verslas yra sėkmingas tiek, kiek jis padeda klientams gauti reikalingą ir kokybišką produktą ar paslaugą. Natūralu, kad geriau pažinus klientą ir pasiūlius tai, kas aktualu būtent jam, verslas bus sėkmingesnis. Globaliame ir skaitmenizuotame pasaulyje ne visada pavyks dažnai gyvai pasikalbėti su kiekvienu klientu. Duomenų analitika gali padėti klientui pajusti, kad su juo kalbėjosi, išklausė ir suprato.

Komentaro autorė – Jovita Vedrickienė, „Danske Bank“ Turto valdymo verslo analitikos komandos vadovė.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama