Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

36 metai po pirmojo „emodžio“: 5 faktai, kurių galbūt nežinojote

Publikuota: 2018-09-19 21:32
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Prieš 36 metus Scottas Fahlmanas savo elektroniniame laiške pirmą kartą panaudojo šypsenėlės simbolį – „: - )“. Taip pat jis panaudojo ir kitą gerai žinomą simbolį – „: - (“. Jais profesorius siekė atskirti, kuris laiškas yra rimto turinio, o kuriame juokaujama, tačiau tikriausiai nė neįtarė, kaip stipriai išaugs susidomėjimas šiais simboliais, kurių vėliau ėmė vis daugėti.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lygiai prieš 36 metus šiandien JAV profesorius ir kompiuterių mokslininkas Scottas Fahlmanas savo elektroniniame laiške pirmą kartą panaudojo šypsenėlės simbolį – „: - )“. Taip pat jis panaudojo ir kitą gerai žinomą simbolį – „: - (“. Jais profesorius siekė atskirti, kuris laiškas yra rimto turinio, o kuriame juokaujama. Tačiau S. Fahlmanas tikriausiai nė neįtarė, kaip stipriai išaugs susidomėjimas šiais simboliais, kurių vėliau ėmė vis daugėti, o šiandien jie dažniausiai vadinami „emodžiais“ ir be jų apskritai neįsivaizduojamas skaitmeninis bendravimas. Tad pirmojo „emodžio“ gimtadienio proga „Bitės Profai“ siūlo patiems įsitikinti, koks didelis yra „emodžių“ pasaulis ir galbūt sužinoti kelis faktus, kurių iki šiol nežinojote.

„Šiandien būtų tikrai sunku įsivaizduoti bendravimą be „emodžių“ – jie, specialių ikonų arba tradicinių šypsenėlių pavidalu naudojami ne tik kasdieniame gyvenime, bet ir darbiniuose susirašinėjimuose ar net reklamose. „Emodžių“ kultūra šiuo metu tiek įsišaknijusi, kad atskiri reiškiniai ar įvykiai bemat sulaukia savo atskirų „emodžių“, o interneto platybėse kai kurie jų tampa savotišku folkloru – pradeda reikšti tam tikrus susitartus dalykus. Kita vertus, šiuolaikiniai „emodžiai“ nuo pirmojo „: - )“ yra taip nutolę, kad net ir kiekvieną dieną jais besinaudojantys gali nustebti sužinoję kai kuriuos faktus“, – sako „Bitės Profė“ Agnė Adomaitytė ir išskiria penkis faktus apie „emodžius“ nuo įspūdingos statistikos iki pavyzdžių, kaip „emodžiais“ galima išreikšti ne tik emociją, bet ir atskirus žodžius.

1. Įspūdingi skaičiai

Nors, pasak „Bitės Profės“, pirmuosius „emodžius“ buvo galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, skaičiuojant, kiek jų yra šiandien, be skaičiuotuvo geriau nė nepradėti.

„Šiuo metu visame pasaulyje egzistuoja ir yra naudojami apie 2 823 „emodžiai“. Soc. tinklo „Facebook“ duomenimis, didelė jų dalis (apie 2 300) yra panaudojami bent kartą per dieną, o iš viso „Facebook“ įrašuose per vieną dieną visame pasaulyje panaudojama per 700 mln. „emodžių“. Tiesa, į šį skaičių įeina ir besidubliuojantys skirtingų lyčių, skirtingų pasaulio vėliavų ar skirtingų odos spalvų „emodžiai“, todėl bendras jų skaičius labai išauga. Taip pat socialiniuose tinkluose arba besinaudojant „Android“ ar „iPhone“ telefonais galima pastebėti, kad tą pačią reikšmę turintys „emodžiai“ atrodo kitaip. Taip yra todėl, kad kiekvienas gamintojas susikuria bei naudoja savo individualius „emodžius“, kurie skiriasi stilistiškai“, – pažymi „Bitės Profė“.

2. Kurie „emodžiai“ yra naudojami dažniausiai?

Vienas įdomiausių dalykų kalbant apie „emodžius“, kaip teigia A. Adomaitytė, yra aiškinimasis, kurie jų yra mėgstamiausi ir dažniausiai naudojami.

36 metai po pirmojo „emodžio“: 5 faktai, kurių galbūt nežinojote

„Šiandien „emodžiai“ naudojami visur – nuo susirašinėjimo savo telefone iki socialinių tinklų, kuriuose lengva pamatuoti, ką žmonės daro ar naudoja dažniausiai. Taigi, remiantis soc. tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ rengiamomis analizėmis, dažniausiai žmonių naudojamų „emodžių“ penketukas yra labai panašus: juokas iki ašarų, širdutės vietoje akių, tiesiog širdis, tiesiog juokas ir šypsenėle su akiniais nuo saulės, simbolizuojanti „kietumą“. Tiesa, kartais šiuos populiariuosius „emodžius“ nukonkuruoja įvairūs proginiai, pavyzdžiui, Naujiesiems metams ar kitoms šventėms skirti „emodžiai“, tačiau vėliau lyderiai vėl grįžta į TOP penketuką“, – sako „Bitės Profė“.

3. Kokios yra populiarios „emodžių“ kombinacijos?

„Bitės Profė“ pastebi, kad žinant, kokie populiarūs tapo „emodžiai“, visai nenuostabu, jog beveik natūraliai pradėjo formuotis ir jų kalba: „Turbūt kiekvienas, besinaudojantis išmaniuoju telefonu ar kuriuo nors socialiniu tinklu yra bent kartą eksperimentavęs su „emodžiais“. Pradedant nuo pačių paprasčiausių šypsenėlių, kuriomis lengva parodyti, kad tau juokinga ar savo mėgstamiausio neįprasto „emodžio“ pasirinkimo iki ištisų sakinių ar istorijų parašymo vien „emodžiais“. Bet geriau pasigilinus, pasaulyje yra net įvairūs „emodžių“ junginių žodynėliai su reikšmėmis, kuriais gali lengviau ir greičiau be žodžių parašyti tai, ką tuo metu darai ar galvoji.“

36 metai po pirmojo „emodžio“: 5 faktai, kurių galbūt nežinojote

4. „Emodžiai“, kurie reiškia ne tai, ką galvojate

Turint omenyje tai, kad pasaulyje šiandien yra daugiau nei 2 800 „emodžių“, „Bitės Profė“ pastebi, jog labai lengva susidurti su tokiais, kurie bus neaiškūs ar nesuprantami: „Šiuo metu „emodžiais“ naudojasi viso pasaulio valstybės, kurios nevengia jais atspindėti savo kultūros ar vien tai tautai būdingų dalykų. Pavyzdžiui, šalia picos „emodžio“ dažniausiai esantis kampuotas baltas blynas su rožine spirale reiškia japonišką žuvies pyragaitį, o rudas kamuoliukas – ryžių sausainį. Taip pat smagių nesusipratimų įvyksta su tais „emodžiais“, kurių reikšmės iš pirmo karto beveik niekas neperkanda: raudona ugnelė su plytos ženklu iš tikrųjų reiškia vardo kortelę, telefono ikona su rodykle – įeinantį skambutį arba informaciją telefone, o violetinis mygtukas – kompiuterio pelės ratuką.“

36 metai po pirmojo „emodžio“: 5 faktai, kurių galbūt nežinojote

Pasak A. Adomaitytės, dažnai galime suklysti ir naudodami netgi kai kurias šypsenėles, nes jų reikšmė visai kita. Pavyzdžiui, juoko „emodžis“ su prakaito lašu reiškia „juoką jaučiant šaltą prakaitą“, susiraukęs „emodžis“ su prakaito lašu reiškia tiesiog „šaltu prakaitu išpiltą veidą“, o liūdnas „emodžis“ su ašara reiškia būti „nusiminusiu, bet nurimusiu“.

5. Kaip įmonės prisijaukina „emodžius“?

Kaip teigia „Bitės Profė“, „emodžiai“ šiuo metu tiek populiarūs bei mėgstami žmonių, kad įvairios pasaulinės bendrovės vis dažniau ima juos plačiai naudoti ir šie bandymai tikrai pasiteisina.

36 metai po pirmojo „emodžio“: 5 faktai, kurių galbūt nežinojote

„Vienas dažniausiai minimų pavyzdžių, kai bendrovės savo veikloje sumaniai išnaudoja „emodžius“, yra pasaulinis picerijų tinklas „Domino‘s Pizza“. Kai pasirodė picos gabalėlio „emodžis“, ši bendrovė jį iškart išnaudojo: vartotojai, kurie bendrovei soc. tinkle „Facebook“ susirašinėjimo lange įkeldavo šį „emodžį“ – tokiu būdu užsisakydavo picą. Taip pat daug dėmesio pritraukė Pasaulio gamtos fondas, kuris „emodžių“ pavidalu įamžino nykstančias gyvūnų rūšis. Šis sprendimas buvo plačiai aptarinėjamas, o žmonės visame pasaulyje pradėjo noriai naudoti gyvūnų „emodžius“. Visų dėmesį sykį atkreipė ir vienas muziejus, kuriame tuo metu buvo eksponuojamas Luiso Armstrongo trimitas – vien panaudoję savo įraše trimito „emodžį“ jie sukėlė nemažą susidomėjimą. O tuo metu tropikų „emodžis“ greitai tapo daugelio kelionių organizatorių simboliu, dažnai paženklinančiu įvairius kelionių pasiūlymus“, – išskiria „Bitės Profė“.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama