Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Skaitmeniniai pėdsakai internete: informacijos atskleidžiame daugiau nei norėtume

Publikuota: 2018-09-12 08:17
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Ar žinojote, kad bet koks vartotojo veiksmas virtualioje aplinkoje palieka tam tikrą pėdsaką? Arba tai, kad pakanka pasidalinti vos keletu žinučių socialiniuose tinkluose ir pagal jas bus galima nustatyti jūsų asmenybės tipą, intelektą, emocinę būseną, pasitenkinimą gyvenimu ir kitus su asmenybe susijusius bruožus?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ar žinojote, kad bet koks vartotojo veiksmas virtualioje aplinkoje palieka tam tikrą pėdsaką? Arba tai, kad pakanka pasidalinti vos keletu žinučių socialiniuose tinkluose ir pagal jas bus galima nustatyti jūsų asmenybės tipą, intelektą, emocinę būseną, pasitenkinimą gyvenimu ir kitus su asmenybe susijusius bruožus?

Atrodo, kad tai – nieko tokio? Visgi specialistai pataria itin gerai apgalvoti savo veiksmus internetinėje erdvėje. „Kiekvienas žmogus turėtų būti sąmoningas, veikdamas virtualioje aplinkoje. Tai ypatingai svarbu, jeigu trečiosioms šalims pateikiama „jautri“ informacija apie save, artimuosius ar kolegas“, – tikina Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) tyrėja, lektorė Eglė Vaičiukynaitė. Vartotojai savo pėdsakus palieka ne tik patys reikšdamiesi socialiniuose tinkluose, bet tiesiog naršydami bet kokioje elektroninėje svetainėje ar peržiūrint prekės ženklo paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“. E. Vaičiukynaitė pažymi, kad vartotojų veiksmai gali būti dvejopi: aktyvūs ir pasyvūs.

Skaitmeniniai pėdsakai internete: informacijos atskleidžiame daugiau nei norėtume
© Judita Grigelytė

„Tarkime, socialinio tinklo „Facebook“ kontekste, vartotojo aktyvus dalyvavimas gali būti apibūdinamas kaip sociali vartojo elgsena, apimanti tiek vartotojo „like“ paspaudimus, tiek komentarus, pasidalijimus ar emocinius jaustukus. Tai dvipusės sąveikos pavyzdys. Tuo tarpu pasyvus vartotojo dalyvavimas apibūdina vienpusę sąveiką arba parasocialinę sąveiką. T. y. kai vartotojai tik stebi kitų vartotojų, įmonių žinutes ir/ar jų elgseną socialiniame tinkle. Šie abiejų tipų vartotojų veiksmai taip pat galimi ir internetinių svetainių kontekste“, – pasakoja KTU EVF tyrėja.

Suteikia privačią informaciją apie asmenybę

Naujausi tyrimų rezultatai rodo, kad žmogui pakanka pasidalyti keletu žinučių socialiniame tinkle „Facebook“, kad būtų galima nustatyti žmogaus asmenybės tipą, intelektą, pasitenkinimą gyvenimu ir kitus su asmenybe sietinus aspektus. „Žmogui nereikia pateikti informacijos apie savo amžių, pakanka tik pasidalyti savo nuotrauka, o programinė įranga padeda identifikuoti žmogaus amžių per kelias sekundes“, – atskleidžia E. Vaičiukynaitė.

Pasak jos, remiantis žmogaus publikuojamomis žinutėmis socialiniuose tinkluose galima nustatyti žmogaus asmenybės tipą ar emocinę būseną. Tokio pobūdžio tyrimų skaičius auga itin sparčiai. „Juk visi žmonės – emocionalios būtybės. Todėl žmogaus gebėjimas atpažinti savo emocijas, jas reikšti ir kontroliuoti bei suprasti kitų emocijas itin svarbus ir virtualioje aplinkoje“, – teigia ji.

Duomenimis pasinaudoja įvairių sričių specialistai

E. Vaičiukynaitė tikina, kad vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, kas ir kokiu būdu gali pasinaudoti vartotojo paliekamais pėdsakais, gana sudėtinga. Pavyzdžiui, tarp marketingo specialistų yra gajus posakis „sukurti tinkamą žinutę tinkamam žmogui, tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje“. „Panašu, kad šis posakis atitinka dabartines tendencijas ir galimybes jį įgyvendinti. Pavyzdžiui, šiuo metu kuriami automatizuoti sprendimai, kurie leidžia siųsti personalizuotas žinutes vartotojams ir taip juos skatinti socializuotis virtualioje aplinkoje. Svarbu pažymėti, kad daugiausia šiomis galimybėmis naudojasi didelės organizacijos, galinčios skirti nemažai lėšų“, – sako ji. Marketingo specialistai visuomet siekia geriau pažinti savo vartotojus – tai būtina, norint sukurti geriausiai jų poreikius atitinkančias prekes ir paslaugas. Todėl vartotojų virtualioje aplinkoje paliekami pėdsakai šiems specialistams ypač naudingi.

„Kuo duomenų prieinamumas tampa paprastesnis ir pigesnis, tuo daugiau kompanijų gali juos pritaikyti savo veikloje“, – tikina KTU EVF tyrėja. Svarbu pažymėti, kad renkama informacija ne tik apie vartotojų, bet ir apie konkurentų virtualius pėdsakus – tai taip pat itin aktualu įmonėms. „Jautri“ vartotojų informacija domina ir draudimo kompanijas. E. Vaičiukynaitė pasakoja, kad medicinos mokslininkai jau nėra vieninteliai, kurie renka duomenis apie savo pacientus – juos kaupia ir užsienio draudimo kompanijos.

„Tokiu būdu draudimo kompanijos gali detaliau įvertinti atskirą atvejį, koreguoti draudimo paslaugų kainą skirtingiems klientams ir tokiu būdu užtikrinti geresnius savo veiklos rodiklius“, – sako ji. Be to, virtualūs potencialių rinkėjų pėdsakai domina ir politikus.

„Fake news“ pavojus

Kadangi virtualioje aplinkoje gauti informaciją apie vartotojus gana paprasta, kiekvienas žmogus turėtų elgtis sąmoningai ir atsakingai, nors naujasis asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas gali šiek tiek nuraminti daugelį vartotojų dėl renkamų ir saugomų duomenų apie juos. Rekomenduojama visuomet tikrinti ir informaciją apie duomenų šaltinį. „Įdomus faktas, kurį neseniai paskelbė užsienio mokslininkai: žmogus virtualioje aplinkoje greičiau nei fizinėje pasitiki nežinomo šaltinio žinute ir perduoda informaciją apie save, savo įmonę“, – pasakoja ji.

Šis pavyzdys iliustruoja, kad į savo kolegų būrį virtualioje aplinkoje (pvz., specialiose bendravimo platformose, virtualiose bendruomenėse) nepažįstamą žmogų galime priimti gan lengvai. Galbūt žmogus prisistatė kaip naujas darbuotojas ar praktikantas, tačiau iš tikrųjų taip nėra. Todėl daugelio mokslininkų ir tyrėjų jau nebestebina tendencija, kad daugėja „fake news“ (liet. netikrų naujienų) skaičius virtualioje aplinkoje ir jomis pasitikinčiųjų ratas. Šių žinučių sukeltos pasekmės gali būti itin liūdnos visuomenei. Mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad netikrų naujienų žinutės turinys pasižymi itin intensyviomis emocijomis, kuriomis vartotojai greitai linkę pasidalyti socialiniuose tinkluose. Todėl svarbu atkreipti dėmesį į žinutes, sulaukiančių itin didelio vartotojų pasidalijimo socialiniuose tinkluose.

Norintieji daugiau sužinoti apie skaitmeninius vartotojų pėdsakus virtualioje aplinkoje ir kaip remiantis jais identifikuoti žmogaus asmenybės, intelekto tipą, kitą su asmenybe susijusią informaciją, išgirsti, kokie skaitmeniniai įrankiai naudojami, siekiant iššifruoti vartotojų, influencerių (liet. nuomonės formuotojų), įmonių skaitmeninius pėdsakus bei susipažinti su naujausių tyrimų rezultatais šioje srityje, kviečiami į E. Vaičiukynaitės paskaitą „Žengiame skaitmeniniais vartotojų pėdsakais“ mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ metu, rugsėjo 14 dieną 13 val. KTU Santakos slėnio 2 salėje (K. Baršausko g. 59, Kaunas).


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama