Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Unifikuota modeliavimo kalba – prabanga ar būtinybė?

Publikuota: 2005-07-30 07:03
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Baltijos programinė įranga, UAB
Inf. šaltinis: Baltijos programinė įranga, UAB

UML – nėra naujiena daugeliui programuotojų, IT sistemų projektuotojų bei analitikų. Galima rasti pakankamai literatūros šaltinių, kuriuose ši metodologija išsamiai išdėstoma. Tačiau kokią realią naudą gali duoti šios metodologijos naudojimas konkrečiai verslo įmonei? Ar UML iš tiesų yra pakankamai intuityvi ir paprasta, kad ją galėtų naudoti skirtingų sričių specialistai?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

UML (Unified Modeling Language) – nėra naujiena daugeliui programuotojų, IT sistemų projektuotojų bei analitikų. Galima rasti pakankamai literatūros šaltinių, kuriuose ši metodologija išsamiai išdėstoma. Tačiau kaip ji gali būti taikoma konkrečiuose projektuose? Kokią realią naudą gali duoti šios metodologijos naudojimas konkrečiai verslo įmonei? Ar UML iš tiesų yra pakankamai intuityvi ir paprasta, kad ją galėtų naudoti skirtingų sričių specialistai?

Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti UAB „Baltijos programinė įranga“ produktų plėtros direktoriaus Sauliaus Kaukėno, jau kelis metus dėstančio įvairius UML, „Java“, programinės įrangos kūrimo proceso bei projektų valdymo kursus Europos šalyse bei Lietuvoje.

UML – KAS TAI?

Tai kas gi yra UML (Unified Modeling Language)? Kalbant paprastai – tai komunikavimo priemonė, DAR VIENA specifikavimo kalba. Palyginti su kitomis specifikavimo kalbomis, ji yra grafinė ir labai plati. Šios dvi savybės, ko gero, ir skatina kai kuriuos skeptikus apibūdinti UML kaip „sudėtingą“. Taip, ji yra kiek sudėtinga, bet tuo pat metu universali ir palaikoma daugelio metodologų.

Pagrindinės UML savybės:

  • Devynios įvairių rūšių diagramos;
  • Grafinio modeliavimo kalba, nepriklausoma nuo konkrečios programavimo kalbos;
  • Bendras žymėjimo (notacijos) standartas;
  • Vieninga terminologija;
  • Būdas:
  • Vizualizuoti;
  • Specifikuoti;
  • Dokumentuoti.

UML susideda iš 9 skirtingų diagramų, kurių kilmė skirtinga – pradedant Harrelo „Statechart“ diagramomis ir baigiant Jacobsono „Use case“. UML visos jos yra apjungtos ir gali būti naudojamos kartu. Tuo pačiu, UML išraiškos galimybės yra kur kas didesnės nei bet kurio iš jo pirmtakų: OMT, „Booch“ ir t. t.

UML pagalba galima specifikuoti, vizualizuoti ir dokumentuoti programinės įrangos sistemų modelius – jų struktūrą ir projektus.

UML žymėjimo standartas yra labiausiai paplitęs palyginti su kitais žinomais standartais: „Booch“, OMT, „Jacobson OOSE“, „Coad and Yourdon“, be to šio standarto pavyzdžių bei nuorodų galima rasti daugelyje literatūros šaltinių ir internete.

Naudojama vieninga terminologija, taigi programuotojai, nepriklausomai nuo jų naudojamos programavimo kalbos, gali lengviau komunikuoti tarpusavyje. Pavyzdžiui tai, kas OMT buvo vadinama „moduliu“, o Boocho – „Klasių kategorija“, UML’e vadinama „paketu“. Tai, kas „Java“ arba C++ kalboje vadinama „statiniu“, UML’e vadinama „klasės“ (pl. „objekto“).

UML specifikavimo kalba leidžia aprašyti tikrovę supaprastinus ją iki valdomo informacijos kiekio, sisteminti bei klasifikuoti surinktas žinias. UML modeliavimas – tai formalizuotas būdas užfiksuoti, perduoti ir pasinaudoti žiniomis.

UML PASAULYJE

„BZ Research“ tyrimas (2003 m. birželis, JAV), rodo, kad 34 % programuotojų naudoja „UML-based modeling“ kai kurioms (94 %) arba visoms (6 %) sistemoms modeliuoti.

Lietuvoje tik nedaugelis įmonių naudoja UML notacijos sistemą. Daugeliu atveju tai telekomunikacijų bendrovės, bankai, užsienio kompanijų atstovybės Lietuvoje ir pan. Priežastys, dėl kurių vidutinio dydžio IT įmonės nenaudoja UML metodologijos yra įvairios: nepakankamas IT specialistų pasirengimas bei kvalifikacija, taupomas laikas informacinės sistemos projektavimo etapuose, ribotos finansinės galimybės įsigyti naujausiomis technologijomis pagrįstą programinę įrangą ir pan.

UML NAUDA JŪSŲ FIRMAI

IT padalinių sprendžiamos problemos

Iš pateiktų duomenų matome, kad tik 16 % projektų buvo sėkmingi (mažose kompanijose), o didelėse situacija yra prastesnė – TIK 9 % projektų atliekami laiku ir neviršijant biudžeto.

Šių tyrimų metu pateikti duomenys, kad net 56 % programinės įrangos defektų atsiranda dėl klaidų, padarytų reikalavimų rinkimo fazės metu.

Čia pateikiamos pagrindinės IT padalinių sprendžiamos problemos, tačiau yra ir kitų, ne taip akivaizdžiai pastebimų problemų.

Viena jų – įmonės veiklos procesų artefaktų fiksavimo problema

Koncentruodamos dėmesį į problemų sprendimą (pvz. į veikiančios programinės įrangos sukūrimą) kompanijos dažnai pamiršta apie šių problemų sprendimo procesų sukurtų artefaktų vertę. Būtent šie artefaktai geriausiai užfiksuoja tai, ką išmoko organizacija: žinias, patirtį. Labai dažnai ši vertė organizacijose yra negrįžtamai prarandama, ir tos pačios organizacijos išleidžia daug pinigų ir laiko, kad vėl atrastų tai, ką jos jau žinojo, bet niekad neužfiksavo.

Neefektyvi komunikacija tarp komandos narių

Ar jūsų projektuose vadovai ir programuotojai kalba ta pačia kalba ir lengvai supranta vieni kitus?

Projekto vadovo nurodymai dažnai būna neaiškūs arba neišsamūs, nes išdėstomi žodžiu, nepateikiant vizualios informacijos, kuri suvokiama žymiai efektyviau. Programuotojai dažniausiai skirtingai įsivaizduoja sistemą ir naudoja skirtingas sąvokas, kurios gali būti klaidingai interpretuojamos. Nėra vieningos notacijos sistemos, kuri užtikrintų efektyvią komunikaciją visuose projekto etapuose.

IT sistemų funkcionalumas

IT sistemos yra palyginti brangios, todėl labai svarbu, kad jos atitiktų vartotojo poreikius: darytų tik tai, ką reikia; taip, kaip reikia IR NIEKO DAUGIAU!

Sukurta IT sistema dažnai gali DAUG, t. y. atlieka NE TIK reikalingas funkcijas. Tokiu būdu nenaudojamos papildomos funkcijos dažnai yra ne privalumas, bet papildomos problemos. Labai svarbu pradedant kurti sistemą tinkamai apibrėžti ir suderinti su galutiniais vartotojais bei užsakovais visus sistemos panaudojimo atvejus (funkcijas)? Labai svarbu, kad galutinai sistemos vartotojai kuo anksčiau būtų įtraukti į kūrimo procesą. Kai galutiniai vartotojai pirmąkart pamato sistemą tik tuomet, kai jau reikia ją pradėti naudoti, jos veikimas dažnai būna pagrįstas programuotojų fantazija, o ne jos vartotojų poreikiais.

Reikalavimų kaita

Maža to, kad sudėtinga aprašyti esamus sistemos reikalavimus, jie nuolat keičiasi.

Besikeičiant verslo sąlygoms atitinkamai keičiasi ir reikalavimai IT sistemoms. Būtina užtikrinti, kad jūsų naudojamos technologijos garantuotų kiek galima neskausmingesnę sistemos modifikaciją pasikeitus verslo aplinkai.

Sistemų dokumentavimas

Ar pasirūpinote, kad išeidami specialistai firmoje „paliktų“ kiek galima daugiau turimų žinių?

IT specialistais išeina kartu su jų turimomis žiniomis. Rinkoje galima pasisamdyti žmonių su konkrečios technologijos (DBVS, programavimo kalbos) žiniomis, bet žinios apie jūsų sistemą dažnai yra unikalios. Vienintelė išeitis – tinkamai parengta sistemos dokumentacija, kuri užtikrina, kad pasikeitus įmonės personalui ar verslo aplinkai esama sistema bus įmanoma modernizuoti minimaliomis sąnaudomis.

Taisyti arba plėtoti nedokumentuotą sistemą tolygu dirbti taksistu nepažįstamame mieste be žemėlapio.

IT vadovų poreikiai:

  • Projekto vėlavimo ir kaštų padidėjimo rizikos mažinimas;
  • Geresnis žinių valdymas;
  • Gebėjimas lanksčiai prisitaikyti prie kintančių aplinkybių;
  • Efektyvesnis projekto lėšų panaudojimas.

Kaip matome, IT vadovų poreikiai dideli, kai tuo tarpu projektu statistika yra prasta. Per keletą dešimtmečių buvo pasiūlyta įvairių priemonių šioms problemoms spręsti – formalių metodologijų, naujų programavimo kalbų ir paradigmų. Vienos buvo šiek tiek sėkmingesnės, kitos – visai nesėkmingos. Bet tarp jų nebuvo nei vienos, kuri pakeistų situaciją kardinaliai.

Norėtume pristatyti jau ir Lietuvoje populiarėjančią „MagicDraw UML“ modeliavimo priemonę, bei parodyti kiek ji gali prisidėti prie ką tik išvardintų problemų ir uždavinių sprendimo.

Prie ką tik išvardintų problemų ir uždavinių sprendimo gali prisidėti jau ir Lietuvoje populiarėjanti „MagicDraw UML“ modeliavimo priemonė. Plačiau apie ją skaitykite skyriuje „Programinė įranga“.


BPI




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama