Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Aplaidus požiūris į programinę įrangą – grėsmė įvaizdžiui

Publikuota: 2008-12-18 07:07
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: BSA Lietuva

Praeitais metais Lietuvoje užfiksuota 15 nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo įmonėse atvejų. Nors jų skaičius metams bėgant mažėja, bendroji nelicencijuotos programinės įrangos vertė įmonėse išlieka nemaža – programinės įrangos kūrėjų interesus atstovaujančios pasaulinės asociacijos „Business Software Alliance“ duomenimis 2007 metais Lietuvoje ji siekė 610 tūkstančių litų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Praeitais metais Lietuvoje užfiksuota 15 nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo įmonėse atvejų. Nors jų skaičius metams bėgant mažėja, bendroji nelicencijuotos programinės įrangos vertė įmonėse išlieka nemaža – programinės įrangos kūrėjų interesus atstovaujančios pasaulinės asociacijos „Business Software Alliance“ (BSA) duomenimis 2007 metais Lietuvoje ji siekė 610 tūkstančių litų.

Šalies bendrovės vis labiau suvokia intelektinės nuosavybės vertę ir svarbą užtikrinant sklandžius verslo procesus, tačiau sklandų žingsniavimą programinės įrangos legalumo link trikdo žinių apie licencijavimą, investicijų į ją atsipirkimo kaštus stygius. Dažnai neįvertinama ir tai, kokią žalą ne vienerius metus puoselėtam bendrovės įvaizdžiui gali padaryti plačiai nuskambėjusi žinia apie naudotą nelegalią programinę įrangą.

Reputacijos reikšmė auga

Vadovų ir specialistų paieškos bei atrankos agentūros „Fontes Vilnius“ konsultantės Irmos Simonkevičienės teigimu, su įmonės reputacija susijusių aspektų svarba sparčiai auga. Pretendentai į pareigas domisi ne tik savo darbo sąlygomis, bet ir bendrovių įvaizdžiu. Kai kuriais atvejais jis yra vienas iš svarbiausių sprendimą kandidatuoti lemiančių faktorių.

Aplaidus požiūris į programinę įrangą – grėsmė įvaizdžiui

Žinia apie problemas dėl nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo ar būtinybė su ja dirbti gali įtakoti ir darbuotojų motyvaciją. Taupymas programinės įrangos sąskaita gali būti suprastas kaip darbdavio šykštumo ženklas, maksimalios naudos minimaliomis sąnaudomis ieškojimas.

„Su nelicencijuota programine įranga darbovietėje susidūręs darbuotojas, jei jam nesvetimas intelektinės nuosavybės suvokimas, turėtų pasijausti nejaukiai. Juk teisine prasme nelicencijuotos programinės įrangos naudojimas nesiskiria nuo kitų nelegalių veiksmų“, – teigia psichoterapeutas Raimondas Alekna.

Piratų vėliava laivo nepuošia

Nelicencijuota programinė įranga gali gerokai sugadinti bendrovės įvaizdį ne tik darbuotojų, bet ir klientų, partnerių akyse jei sulaukiama autorių teisių gynėjų vizito. Ne iš maloniųjų ir pati tikrinimo procedūra – biure pasirodę ekonominės policijos pareigūnai paprašo darbuotojų pasitraukti iš darbo vietos ir palikti kompiuterius. Pastarieji tikrinami ir radus nelicencijuotos programinės įrangos išgabenami tolimesniam tyrimui.

„Jei patikrinimo metu paimtame kompiuteryje yra su tyrimu tiesiogiai nesusijusios, tačiau bendrovei svarbios informacijos, įmonė turi teisę prašyti prokuroro leidimo ir pasidaryti reikiamos informacijos kopiją. Jeigu laikoma nelicencijuotos programinės įrangos kopijų vertė yra mažesnė nei 13 tūkstančių litų, įmonės vadovui gresia administracinė atsakomybė, o kompiuterio standusis diskas kaip teisės pažeidimo įrankis yra paimamas tyrimui bei, sutinkamai su ATPK 214 straipsniu, paprastai teismo konfiskuojamas kaip neteisėtų kopijų gamybos įranga. Nelicencijuotos programinės įrangos kopijų vertei viršijus 13 tūkstančių litų įmonei gresia baudžiamoji atsakomybė, tad kompiuterio standusis diskas tampa daiktiniu įkalčiu ir paprastai teismo konfiskuojamas kaip nusikalstamos veikos įrankis“, – sako BSA Lietuvoje atstovaujančios advokatų profesinės bendrijos „Pranckevičius ir partneriai“ advokatė Jolanta Kaminskaitė.

Žalą veiklai minimizuoti atgavus kritinę informaciją ar pakeitus kompiuterį kitu įmanoma, tačiau kompensuoti žalą įmonės įvaizdžiui gerokai sunkiau – ne visiems partneriams argumentai apie nespėtas įsigyti licencijas gali pasirodyti įtikinami, juolab, kad jų bendrovių naudojama programinė įranga veikiausiai visiškai legali.

„Nelicencijuotą programinę įrangą naudojančioms bendrovėms verta susirūpinti ir grėsme informacijos saugumui. Tyrimai rodo, kad maždaug ketvirtadalis nelicencijuotos programinės įrangos kopijų būna užkrėstos į konfidencialią informaciją besikėsinančiais virusais“, – sako „Microsoft Lietuva“ verslo strategijos ir rinkodaros vadovas Martynas Bieliūnas.

Sklandų darbą užtikrina pažangūs sprendimai

Informacinių technologijų sprendimus siūlančios bendrovės „ITEKS“ direktorės Svetlanos Gariavinos teigimu, pastaruoju metu Lietuvos bendrovės imtis programinės įrangos ūkio audito ir legalizavimo skatina būtent rūpinimasis savo vardu. Daugėja ir suprantančių, jog programinės įrangos optimizavimas įmonėje turės ir teigiamų finansinių aspektų.

„Mūsų klientai – licencijuotą programinę įrangą naudojančios ir intelektinę nuosavybę vertinančios bendrovės. Tačiau jos mielai renkasi programinės įrangos turto valdymo (angl. Software Asset Management, SAM) paslaugą siekdamos išsaugoti gerą vardą, būti tikros, kad programinės įrangos licencijų kiekis bei tipas yra tinkamas“, – teigia S. Gariavina.

Diegiant bendrovėje programinės įrangos turto valdymą, atliekama detali naudojamos programinės įrangos inventorizacija, licencijų apskaita. Programinės įrangos ūkis priderinamas prie konkretaus verslo poreikių, reglamentuojamos programinės įrangos diegimo taisyklės. Tokiu būdu bendrovė gali būti tikra, kad naudojama programinė įranga atitinka jos poreikius, o licencijų ūkis apskaitytas ir prižiūrėtas. Atsisakoma tiesioginėms darbuotojo funkcijoms atlikti nebūtinų įrankių, personalas supažindinamas su naujų programų diegimo procedūromis. Jas nustačius kiekvienas darbuotojas gali naudotis jam būtinomis programomis, žino, kur kreiptis iškilus problemoms, tad padidėja bendrasis darbo efektyvumas, sutaupomos nebūtinai įrangai išleidžiamos lėšos.

„Daugeliu atveju sutvarkius programinės įrangos ūkį tikslinga paruošti ir jo plėtros planą, numatyti galimas versijų suderinamumo problemas ir kaip jų išvengti. Tokiu būdu SAM naudingas ne tik siekiant užtikrinti esamų produktų legalumą, bet ir plėtojant įmonės technologijų ūkį apskritai“, – teigia Martynas Bieliūnas, „Microsoft Lietuva“ verslo strategijos ir rinkodaros vadovas.

Modernius programinės įrangos ūkio valdymo sprendimus pasitelkiančios bendrovės gali būti tikros, kad jų reputacijos negadins negatyvus viešumas ar niūrūs buvusių darbuotojų pasakojimai. Pažangus požiūris į atvirą ir sklandžią programinės įrangos ūkio priežiūrą užtikrina ne tik sklandų darbą, bet ir kruopščiai puoselėjamo įvaizdžio saugumą.





Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama