Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvos tyrėjų darbas atskleidė netvarkos ir chaoso naudą bei pateko į prestižinį mokslo žurnalą

Publikuota: 2020-02-04 08:39
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Lietuvos tyrėjų grupės, kurią sudaro skirtingų sričių mokslininkai, atliktas tyrimas sulaukė tarptautinio dėmesio. Publikacija, kurioje kalbama apie fundamentinius procesus, išspausdinta prestižiniame mokslo leidinyje „Applied Surface Science“.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuvos tyrėjų grupės, kurią sudaro skirtingų sričių mokslininkai, atliktas tyrimas sulaukė tarptautinio dėmesio. Publikacija, kurioje kalbama apie fundamentinius procesus, išspausdinta prestižiniame mokslo leidinyje „Applied Surface Science“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Gyvybės mokslų centras / Pranešimo autorių nuotr.
Gyvybės mokslų centras / Pranešimo autorių nuotr.

Naujausiame darbe – fundamentiniai tyrimai

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) ir Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) tyrėjų pasiekimai jau ne kartą garsino mūsų šalį užsienyje. Naujausias dviejų institucijų mokslininkų bendradarbiavimo rezultatas – fundamentinis tyrimas, atskleidžiantis, kaip vyksta biologinių molekulių savitvarka, taip pat sulaukė pasaulinio dėmesio.

Dviejų institucijų mokslininkų publikacija „Solvent Effects on Composition and Structure of Thiolipid Molecular Anchors for Tethering Phospholipid Bilayers“ išspausdinta patį aukščiausią pasaulyje citavimo reitingą šių tyrimų srityje turinčiame žurnale „Applied Surface Science“.

„Tai, kad tokio lygio leidinys publikavo mūsų mokslininkų ir studentų darbą, – išties puikus įrodymas, kad Lietuvos tyrėjų kompetencijos atliepia pačius aukščiausius tarptautinius akademinės kokybės standartus, kurių laikosi tokių leidinių redakcinės komisijos“, – sako tyrimą atlikusios mokslininkų grupės vadovas, VU GMC direktorius dr. G. Valinčius.

Chaosas gali būti naudingas

Kalbėdamas apie patį tyrimą, dr. G. Valinčius atskleidžia, kad šio darbo rezultatai buvo netikėti ir patiems jį vykdžiusiems mokslininkams. „Tyrimo metu pamatėme, kad netvarka ir chaosas dažnai laikomi negatyviais, nepageidaujamais reiškiniais, gali būti naudingi. Darbe tyrėjai parodė, kad jei siekiama integruoti gyvosios gamtos elementus, tokius, kaip biologines fosfolipidų membranas ir laidžius metalinius paviršius, šių dviejų elementų sandūroje turi egzistuoti tam tikras molekulių netvarkos lygis. Tvarkios sistemos yra nerangios, sunkiai keičiasi. O netvarkios lengvai persitvarko ir adaptuojasi. Todėl keisdami sąlygas mokslininkai gali nesunkiai suteikti kuriamai biologinei ir nebiologinei sandūrai pageidaujamų savybių“, – pasakoja darbo vadovas.

Pasak jo, tokios gyvosios ir negyvosios gamtos elementų sandūros ypač svarbios sparčiai besivystančioje biotechnologijų kryptyje – bioelektronikoje.

„Ateities biorobotikoje, dirbtinių organų ar atskirų bioninių pakaitinių kūno dalių, nervinio ar smegenų signalų perdavimo technologijose susidursime su daugybe panašaus tipo sandūrų, kurių tvarumas ir suderinamumas su gyvuoju audiniu bus esminis veiksnys tokių prietaisų normaliam funkcionavimui“, – tyrimo svarbą atskleidė dr. G. Valinčius.

„Rezultatų, kuriuos publikavome Applied Surface Science, ko gero nebūtų buvę galima pasiekti nesuvienijus skirtingų sričių specialistų žinių ir patirčių. Mūsų grupėje buvo fizikas, spektroskopijos specialistas dr. Saulius Tumėnas iš FTMC Puslaidininkių optikos laboratorijos, VU GMC biochemikai: dr. Tadas Ragaliauskas ir Tadas Penkauskas, VU GMC doktorantas, pagal išsilavinimą chemikas Filipas Ambrulevičius ir bioinžinierė, šiuo metu Kopenhagos universitete magistrantūroje studijuojanti Audronė Valančiūtė“, – pasakoja dr. G. Valinčius.

Talentams suteikiamos galimybės

„Dar vienas veiksnys, mano nuomone, itin stipriai prisidėjęs prie šio tyrimo sėkmės – galimybių suteikimas jauniems talentams. Viena iš svarbiausių VU GMC puoselėjamų taisyklių yra jauniems ir iniciatyviems tyrėjams suteikti kiek įmanoma daugiau progų savarankiškai įgyvendinti savo idėjas. Jei gabus jaunas žmogus turi reikiamų žinių bei įgūdžių ir nori savarankiškai įgyvendinti mokslinį sumanymą, iškelti ar patikrinti naują hipotezę, leidžiame ir skatiname tą daryti, nepaisydami, ar jis mokslų daktaras, ar dar tik studijuoja magistrantūroje. Neturime išankstinių nuostatų, įsitikinimų, stereotipų. Norime, kad kūrybiški žmonės rastų savo vietą VU GMC ir jiems stengiamės visokeriopai padėti augti“, – sako dr. G. Valinčius.

„Pasaulinio lygio atradimus gali daryti ne tik garsiausi profesoriai. Mūsų jaunimas jau ne kartą įrodė, kad sugeba sužibėti ne tik šalies, bet ir pasaulio mokslo horizontuose“, – atskleidė jis.

Tuo pačiu VU GMC vadovas pasidžiaugė, kad prie rezultato sėkmės prisidėjo ne tik jo vadovaujamo centro, bet ir FTMC atstovai. „Vakaruose bendradarbiavimas tarp mokslo institucijų turi gilias tradicijas. Džiugu, kad Lietuvoje mokslo bendruomenė vis labiau supranta tokio bendradarbiavimo svarbą, nes tai – mūsų šalies konkurencingumą didinantis veiksnys“, – sako dr. G. Valinčius.

„Saulėtekio slėnio“ kokybės ženklas

Šio tyrimo darbo grupės vadovo žodžiams pritaria ir joje dirbęs fizikas, podoktorantūros stažuotojas dr. S. Tumėnas. „Mano, kaip fizikos mokslų atstovo, interesas buvo nauji objektai. Šiuo atveju tai buvo nauji biologiniai objektai, kurių tyrinėjimuose aš mačiau savo indėlį, nes esu optinių metodų specialistas, o FTMC turima optinė įranga suteikė mūsų grupei reikalingas technines galimybes“, – sako jis.

Pasak S. Tumėno, būtent tai, kad FTMC ir VU GMC yra įsikūrę „Saulėtekio slėnyje“, visai šalia vienas kito, labai palengvino šio tyrimo atlikimą. „FTMC ir VU GMC skiria vos keli metrai ir tai labai padėjo kokybiškai atlikti numatytus darbus“, – sako mokslininkas. – Žengdavau tik keletą žingsnių iš savo laboratorijos ir atsidurdavau GMC. Tai itin patogu, nes šalia sutelkta įranga leidžia taupyti laiką, nesudaro tiriamų pavydžių transportavimo problemų“.

„Savo darbu dar kartą patvirtinome, kad „Saulėtekio slėnyje“ esanti nauja mokslinė ir technologinė infrastruktūra sukūrė Lietuvos tyrėjams sąlygas būti konkurencingais tarptautinėje mokslo erdvėje. Ilgą laiką Lietuvoje neturėjome tokių gerų galimybių, kaip dabar, nebuvo pažangios technologinės bazės, modernių instrumentų, su kuriais galima įgyvendinti ambicingus mokslo projektus, demonstruoti aukštos kokybės mokslinius rezultatus. Tačiau dabartinė situacija nuteikia išties optimistiškai“, – sako dr. S. Tumėnas.

Pasak jo, „Saulėtekio slėnyje“ šiuo metu yra tarptautinio lygio mokslas, o jame įsikūrę tyrėjai sėkmingai plėtoja tiek tarpusavio, tiek ir tarptautinius ryšius su mokslo pasauliu. „Neabejoju, kad šioje erdvėje gimusios idėjos dar ne kartą bus įvertintos pasaulyje“, – įsitikinęs dr. S. Tumėnas.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama