Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 23 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
Balandžio 22 d. 08:27
„Sony“ pristato naujuosius ryškiausius bei geriausiai skambančius „BRAVIA“ televizorius
Balandžio 21 d. 20:20
Tarptautinėje kvantinių technologijų srityje – svarbus lietuvių laimėjimas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvos startuoliai: pirmi žingsniai puikūs, tačiau augti dar yra kur

Publikuota: 2018-12-19 18:02
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Spartus startuolių skaičiaus Lietuvoje augimo tempas nuteikia pozityviai, turint omenyje tai, kad dar visai neseniai tokio žodžio kaip „startuolis“ net nebuvo. Šiandien jau galime džiaugtis ir keliais tarptautinių investuotojų dėmesio sulaukusiais bei visame pasaulyje žinomais verslais. Situacija yra nebloga, bet stiebtis dar yra kur.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Remiantis naujausiais organizacijos „Startup Lithuania“ duomenimis, 2018 metais startuolių skaičius Lietuvoje išsaugo 58 %. Šiuo metu šalyje aktyvią veiklą vykdo daugiau negu 500 jaunų, itin didelį augimo potencialą turinčių įmonių. Spartus augimo tempas nuteikia pozityviai, turint omenyje tai, kad dar visai neseniai tokio žodžio kaip „startuolis“ net nebuvo. Šiandien jau galime džiaugtis ir keliais tarptautinių investuotojų dėmesio sulaukusiais bei visame pasaulyje žinomais verslais. Situacija yra nebloga, bet stiebtis dar yra kur. Vienas iš pavyzdžių galėtų būti Suomija – viena iš labiausiai pažengusių valstybių Europoje, kuri pasižymi išvystyta ir tarptautiniu mastu įvertinta startuolių ekosistema.

Lietuvos startuoliai: pirmi žingsniai puikūs, tačiau augti dar yra kur

Ši šalis gali pasigirti dešimtimis tarptautinio dėmesio ir milijoninių investicijų susilaukusiais startuoliais. Crunchbase.com duomenimis, 311 Suomijos įmonių yra sulaukusios investicijų, kurių bendra suma siekia bent 1 milijoną JAV dolerių. Tarp jų verta išskirti „vienaragio“ statusą įgijusius ir vienais iš pasaulinės kompiuterinių žaidimų rinkos lyderių esančius startuolius „Supercell“ bei „Rovio“. Taip pat pastaraisiais metais didelio dėmesio susilaukia Suomijos giliųjų technologijų įmonės, iš kurių galima išskirti „Iceye“ (komerciniai satelitai), „Blok“ (dirbtinis intelektas), „Varjo“ (virtuali realybė).

Tuo tarpu Lietuvoje nuo 2010-ųjų užsienio šalių investuotojus pritraukti sugebėjo vos kelios dešimtys startuolių. Ryškiausiais sėkmės pavyzdžiais galime laikyti drabužių mainų ir prekybos platformą „Vinted“, iš viso pritraukusią 105 milijonus eurų investicijų, skaitmeninę pinigų pervedimų platformą „TransferGo“, gavusią 36 milijonus eurų, ir viešojo transporto programėlę „Trafi“ (12,3 milijonų eurų). „Be abejo, „Vinted“ ar „Trafi“ susilaukė ypač daug dėmesio ir pagyrų. Lietuva tikrai atrodo geriau už daugybę Rytų Europos šalių, tačiau to neturėtų būti gana. Mes turime lygiuotis į skandinavus, britus ar galų gale estus“, – savo nuomonę išsakė Audrius Milukas, rizikos kapitalo fondo „Open Circle Capital“ vadovas.

Tiesa, sakyti, kad Lietuva visiškai netobulėja, tikrai negalima. Prie mūsų šalies startuolių ekosistemos augimo smarkiai prisidėjo 2006-2013 metais realizuotos struktūrinės investicijos. Per šį laikotarpį buvo investuota 411 milijonų eurų į mokslinės infrastruktūros gerinimą ir technologinių slėnių kūrimą. 2014-2020 metais šiems tikslams numatyta skirti 679 milijonus eurų.

Lyginant su Europos startuolių ekosistemos šalimis-lyderėmis, minėtos sumos yra santykinai mažos. Suomijos statistikos departamento duomenimis, Suomijos valstybė 2017-aisiais šiam tikslui išleido 2,16 milijardus eurų. Pabrėždamas tai, kad kokybiška infrastruktūra yra vienas iš svarbiausių aspektų startuolių kūrimuisi, William Cardwell, „Open Circle Capital“ partneris ir ilgametis Suomijos startuolių ekosistemos dalyvis-ekspertas, teigia, kad „Suomijoje investuoti į mokslinę infrastruktūrą raginamas ir privatus sektorius, todėl bendrai surenkama suma kasmet yra gerokai didesnė – 2017-aisiais ji siekė apie 6,26 milijardus eurų“.

Lietuvai teko atlikti ir nemažai teisinės erdvės patobulinimų. 2016-2017 metais buvo pristatytos reformos, kurios padidino skaidrumą ir supaprastino mokesčių mokėjimo procesą. „Vilniaus Tech park“ duomenimis, Lietuva pagal mokesčių mokėjimo proceso paprastumą šiuo metu yra tarp 10 pirmaujančių šalių Europos Sąjungoje.

Tuo pačiu laikotarpiu buvo pristatyta ir programa „Startuolio viza“, dėl kurios Lietuvos startuolių ekosistema pasipildė talentais iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos, Turkijos ir JAV. Tačiau startuoliai bei rizikos kapitalo investuotojai iš valdžios vis dar negauna beveik jokių mokestinių lengvatų. A. Miluko manymu, Jungtinės Karalystės mokesčių lengvatų į startuolius investuojantiems verslo angelams sistemos pritaikymas būtų itin naudingas Lietuvai.

2012 metais siekdama paskatinti verslo angelus investuoti į ankstyvosios stadijos startuolius ir tokiu būdu padidinti jų galimybes įsitvirtinti rinkoje, Jungtines Karalystės valdžia pritaikė 50 % pajamų mokesčio lengvatą, taikomą nuo visų programos reikalavimus atitinkančių investicijų, kurios buvo atliktos per metinį mokestinį laikotarpį, sumos. Taip pat buvo pristatyta 50 % pelno mokesčio lengvata, taikoma nuo visų investicijų sugeneruoto pelno sumos, kuomet realizuotas kapitalo prieaugis yra panaudojamas investicijoms į ankstyvos stadijos startuolius atlikti. Jungtinėje Karalystėje verslo angelai taip pat yra atleidžiami nuo pelno mokesčio, jeigu investicijos į ankstyvosios stadijos startuolius yra sėkmingai realizuojamos ne ankščiau negu po trijų metų nuo pirminės investicijos atlikimo. Jungtinės Karalystės verslo angelų asociacija įvardino šią valstybės iniciatyvą, kaip vieną kertinių priežasčių, nulėmusių tai, kad nuo 2012 metų rizikos kapitalo investicijos į Jungtinės Karalystės įmones augo daugiau kaip 7 kartus.

W. Cardwell teigimu, mokestinės lengvatos verslo angelams Suomijoje buvo pristatytos 2013-aisiais, tačiau gan greitai jos buvo sustabdytos. Nepaisant to, Suomijoje egzistuoja kitos iniciatyvos, nuolatos skatinančios tarptautinę šios šalies startuolių plėtrą. Viena iš jų yra valstybinių organizacijų suteikiamos žemesnių negu rinkos normos palūkanų paskolos. Suomijos kompanijos, kurios sparčiai auga, tampa tarptautinėmis ir investuoja į mokslo plėtrą, turi galimybę gauti paskolą iki 1 milijono eurų per metus iš „Business Finland“, „Finnvera“, „Elykeskus“ ir kitų šalies verslo plėtrą skatinančių organizacijų. Panašus finansavimo modelis galėtų būti pritaikytas ir Lietuvoje.

Remiantis tarptautinės konkurencingumo ataskaitos 2017-2018 duomenis, Suomija užima antrąją vietą pasaulyje pagal rizikos kapitalo prieinamumą. Atitinkamai Suomijos rizikos kapitalo asociacijos „Paaomasijoittajat“ duomenimis, per pastaruosius 10 metų Suomijoje į startuolius investuojamų pinigų kiekis padidėjo trigubai. Augo ne tik viešojo, bet ir privataus sektoriaus investicijų skaičius: stabiliai didėjo verslo angelų skiriamų investicijų suma, sparčiai kilo susidomėjimas alternatyviąją vertybinių popierių rinka „Nasdaq First North“ – naudojantis šia priemone 2017 metais buvo investuota daugiau kaip 100 milijonų eurų į startuolius Suomijoje.

Lietuvoje situacija yra kiek sudėtingesnė. Technologijų startuoliai Lietuvoje gauna mažiausiai investicijų tarp visų Baltijos šalių. Pagal Tech.eu tyrimo duomenis, 2014-2017 metais Lietuvoje vienam žmogui teko vos 33 į technologijų startuolius investuoti eurai. Estijoje vienam žmogui teko net 217 eurų, Suomijoje – 182 eurai, Latvijoje – 50 eurų.

„Pažengę startuoliai, tokie kaip kaip „Trafi“, „TransferGo“ ar „Vinted“, sugeba pritraukti užsienio rizikos kapitalo investicijas tolimesnei plėtrai vykdyti, tačiau ankstyvosios stadijos startuoliams gauti pirmąsias investicijas dėl ribotų vietinių rizikos kapitalo išteklių bei natūraliai kylančios didžiulės konkurencijos yra daug sudėtingiau. Tai viena iš esminių priežasčių, kodėl šiuo metu galime pasigirti tik pavienėmis skirtingų industrijų atstovų sėkmės istorijomis“, – pridėjo A. Milukas.

Remiantis Tech.eu pateikiamais 2014-2017 metų duomenimis, didžiausias investicijas Lietuvoje pritraukė mados industrija. To priežastis – „Vinted“ gautos investicijos. Transporto rinka su „Trafi“ priešakyje yra sulaukusi 12 milijonų eurų investicijų. Trečioje vietoje Lietuvoje yra medicinos rinkoje dirbantys startuoliai, iš viso surinkę 11 milijonų eurų, didžiausią investiciją iš jų yra gavęs „Vittamed“ – 9 milijonus eurų. Išskirti reikėtų ir fintech kategoriją, kadangi joje yra net keli puikiai žinomi startuoliai, tokie kaip „TransferGo“ ar „Worapay“. Ši industrija Lietuvoje per 2014-2017 metų laikotarpį sulaukė 7 investicijų.

Suomijoje startuolių yra pastebimai daugiau, todėl galutinė statistika nėra nusveriama vieno startuolio, kaip tai nutiko Lietuvoje. Remiantis „Paaomasijoittajat“ duomenimis, 2017 metais Suomijoje daugiau kaip 55% investicijų gavo įvairūs komunikacijos, kompiuterijos ir elektronikos startuoliai, o sveikatos, verslo ir aplinkos sektorių dalis siekė 10-15 % .

Turint omenyje tai, kokia jauna yra Lietuva, mūsų šaliai sekasi puikiai. Startuolių skaičius šalyje kasmet sparčiai auga (tikimasi, kad jis padvigubės per ateinančius 3 metus). Jau turime kelis tarptautinėje erdvėje ryškiai atpažįstamus bei užsienio investuotojų pasitikėjimo užsitarnavusius startuolius ir esame atlikę pirmuosius žingsnius, gerinant teisinę aplinką. Bet tobulėti mums dar tikrai yra kur. W. Cardwell, kaip pagrindines Suomijos sėkmės priežastis, išskyrė šalies startuolių vieningumą, nuolatines investicijas į infrastruktūros gerinimą, dotacijų, lengvatų bei privataus rizikos kapitalo prieinamumą, „FiBAN“ verslo angelų tinklą ir universitetų nuolatinį bendradarbiavimą su startuoliais – pagal pastarąjį aspektą Suomija pirmauja visame pasaulyje.

„Ne veltui ši šalis pritraukia daugiausiai rizikos kapitalo (pagal BVP) visoje Europoje ir ne šiaip sau pradedantiems verslams Helsinkis yra antras geriausias miestas pasaulyje. Lietuva turėtų apsvarstyti paskolų su subsidijuojamomis palūkanomis pritaikymą startuoliams, daugiau investuoti ir prisidėti prie „Lithuanian business angels network“ („LitBAN“) verslo angelų tinklo tolimesnio vystymo. Taip pat būtų naudinga pristatyti mokesčių lengvatas ankstyvosios stadijos startuoliams ir rizikos kapitalo investuotojams. Suomija mums – puikus pavyzdys. Pirmus žingsnius Lietuvoje jau esame padarę, tačiau labai svarbu ir toliau eiti teisinga kryptimi“, – Lietuvos startuolių situaciją apibendrino A. Milukas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama