Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

IRT rinka svarsto kreipimąsi į Europos Komisiją dėl Krašto apsaugos ministerijos veiksmų

Publikuota: 2018-09-27 12:45
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Krašto apsaugos ministerijai toliau siekiant įtvirtinti monopolį šalies informacinių išteklių paslaugų rinkoje, asociacija INFOBALT, vienijanti daugiau kaip 170 Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įmonių, mokslo bei studijų institucijų, rimtai svarsto kreiptis į Europos Komisiją, jeigu toks įstatymas būtų priimtas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Krašto apsaugos ministerijai (KAM) toliau siekiant įtvirtinti monopolį šalies informacinių išteklių paslaugų rinkoje, asociacija INFOBALT, vienijanti daugiau kaip 170 Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įmonių, mokslo bei studijų institucijų, rimtai svarsto kreiptis į Europos Komisiją, jeigu toks įstatymas būtų priimtas.

IRT rinka svarsto kreipimąsi į Europos Komisiją dėl Krašto apsaugos ministerijos veiksmų

Naujausiame Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo projekte KAM dar labiau išplėtė anksčiau nubrėžtas pirmines valstybinio monopolio ribas. Taip Lietuva rizikuoja pažeisti tiek Europos Sąjungos teisę, tiek ir sukelti grėsmių kibernetiniam saugumui bei efektyviam valstybės lėšų panaudojimui. Nepaisant to, KAM parengtam įstatymo projektui vakar buvo pritarta Tarpinstituciniame pasitarime, kitas žingsnis – šio projekto svarstymas Vyriausybėje.

„Visapusiškai palaikome valstybės siekį užtikrinti didesnį informacinių išteklių saugumą ir esame pasiruošę dalintis tam būtinomis kompetencijomis – dar prieš kurį laiką pateikėme ministerijai rinkos ekspertų paruoštus pasiūlymus ir rekomendacijas. Vis dėlto, analizuojant įregistruoto įstatymo projekto nuostatas akivaizdžiai matyti, kad juo siūloma suteikti KAM teisę teikti praktiškai bet kokias informacinių ryšių ir technologijų paslaugas bet kurioms jos nurodytoms valstybės įstaigoms bei įmonėms. Kokioms tiksliai institucijoms, kokios paslaugos ir kokia apimtimi bus teikiamos priklausys tik nuo ministerijos – pačios institucijos galimybės spręsti, ar šių paslaugų joms iš tiesų reikia, neturės“, – sako Paulius Vertelka, asociacijos INFOBALT direktorius.

Pasak jo, toks įstatymo projekte numatomas reguliavimas nesukurtų pridėtinės vertės siekiant užtikrinti valstybės informacinių išteklių saugumą. Be to, monopolinėmis sąlygomis veikianti biudžetinė įstaiga, kuriai numatoma patikėti šią atsakomybę, nulemtų didesnes valstybės išlaidas ir mažesnį kibernetinį saugumą. Tam įtakos turėtų ir vadinamojo keturių akių principo nebuvimas, kuomet viena institucija pati nustato kylančias grėsmes, diegia nuo jų apsaugančius sprendimus ir tikrina jų kokybę. Todėl IRT rinkos dalyviai dėl KAM veiksmų laikosi vieningos pozicijos – šiuo metu atlieka išsamią teisinę analizę ir, jeigu toks įstatymas būtų priimtas, labai rimtai svarsto kreiptis į Europos Komisiją dėl rinkos monopolizavimo.

Grėsmės: monopolis, kompetencijų ir kontrolės stoka

KAM naujai parengtame įstatymo projekte numatoma, kad Saugiojo tinklo paslaugos privalomai bus teikiamos ne tik institucijoms, bet ir valstybės įmonėms bei viešosioms įtaigoms. Tokia ambicija kelia pagrįstų abejonių, ar ministerija iš tiesų sugebės pasirūpinti paslaugomis, atitinkančiomis tokius skirtingus poreikius. Pavyzdžiui, strateginės valstybės įmonės jau dabar yra investavusios į aukšto lygio kibernetinės saugos priemonių diegimą. Tačiau susidariusi situacija leidžia daryti prielaidą, kad šių priemonių joms teks atsisakyti tam, kad KAM kontroliuojama biudžetinė įstaiga galėtų teikti savo.

Be to, pirminiame įstatymo projekte Saugiojo tinklo paslaugų teikimas buvo grindžiamas neva egzistuojančiu poreikiu vykdyti mobilizacines užduotis. Tačiau atnaujintame projekte siūloma numatyti galimybę papildomai išplėsti monopoliją iki visų institucijų, turinčių „gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas“.

„Tiesa, gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašas neegzistuoja, o tam tikra prasme bet kuri valstybės funkcija yra gyvybiškai svarbi. Vadinasi, toks monopolijos išplėtimas de facto reiškia, kad KAM gali nuspręsti teikti Saugiojo tinklo paslaugas bet kuriam subjektui, dėl kurio priims atitinkamą sprendimą. Įstatymo projekte nenumatytos jokios galimybės patikrinti, ar atskiros valstybės institucijos, įmonės, įstaigos pagrįstai įpareigotos naudotis Saugiojo tinklo paslaugomis, ar ne“, – sako P. Vertelka.

Atnaujintas įstatymo projektas taip pat sukuria ir prielaidų reikšmingai didinti valstybės išlaidas IRT paslaugoms įsigyti. Jame nenumatomi saugikliai, kurie būtų taikomi KAM kontroliuojamos biudžetinės įstaigos sąnaudoms ar paslaugų apimtims. Vienintelė institucija, kuri galėtų spręsti dėl Saugaus tinklo naudojamos įrangos pobūdžio ir kiekio, yra pati KAM kontroliuojama biudžetinė įstaiga.

Be to, kaip pastebi P. Vertelka, nerimą kelia ir tai, kad įtvirtinus įstatymo projekte numatomą modelį Finansų ministerija, Valstybės kontrolė ar bet kuri kita valstybės institucija negalės nieko pasakyti apie šios įstaigos patiriamų sąnaudų pagrįstumą. Tai įvertinti leidžiantys parametrai bus slapti ir nepalyginami su rinkoje prieinamomis alternatyvomis.

„Taigi dabartiniu atveju gresia tiesiog sukurti monopolio sąlygomis veikiančią ir daug biudžeto lėšų reikalaujančią organizaciją, kuri pati nustato kylančias grėsmes, diegia nuo jų apsaugančius sprendimus ir tikrina atliktų darbų kokybę. Toks modelis reikštų ir didelę riziką: specialistams vos akimirkai praradus budrumą, neturint kritiško žvilgsnio iš šalies galima tiesiog nepastebėti spragų savo pačių sukurtoje sistemoje“, – sako INFOBALT vadovas.

INFOBALT ekspertai dar šio mėnesio pradžioje KAM pateikė rekomendacijas dėl valstybės informacinių išteklių saugumo užtikrinimo:

Kompetencijų ir jų sklaidos centras. Rinkos dalyviai pritaria, kad norint įgyvendinti kibernetiniam saugumui keliamus tikslus reikalinga sukoncentruoti iniciatyvą vienose rankose, paverčiant jas kompetencijų centru, patikint joms atsakomybę už reikalingų procesų koordinavimą. Šis vaidmuo galėtų būti patikėtas KAM pavaldžiai valstybės įmonei „Infostruktūra“. Vis dėlto, labai svarbu, kad kompetencijų centras ne tik priimtų sprendimus dėl konkrečių priemonių, bet ir rūpintųsi saugumu bendrąja prasme, į vykdomus procesus įtrauktų ir susijusias šalis. Pavyzdžiui, padėtų tobulinti kompetencijas kitoms kibernetiniam saugumui įtakos turinčioms grandims, tarp kurių – ir svarbių institucijų bei įstaigų personalas.

Keturių akių principas. Šiuolaikinės ir modernios tinklo saugumą užtikrinančios sistemos užtikrina ir savaiminį saugos tobulėjimą, grįstą būtent vadinamuoju keturių akių principu, galinčiu pasireikšti pačiomis įvairiausiomis formomis. Pavyzdžiui, tobulėjimą galima užtikrinti keliems saugaus tinklo paslaugų teikėjams rotacijos būdu audituojant vienas kito darbą. Todėl rekomenduojama kertines funkcijas – įgyvendinimą ir kontrolę – padalinti tarp skirtingų, viena su kita nesusijusių, institucijų. Tai padėtų išvengti pavaldžios įstaigos ir jos steigėjo nesutarimų ar interesų konflikto.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama