Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuviai ir „blockchain“: potencialą stabdo įgūdžių stoka ir skepsis

Publikuota: 2018-09-07 15:26
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Per dešimtmetį nuo pirmosios kriptovaliutos atsiradimo Lietuvoje spėjo užaugti ne tik kriptomilijonierių karta, bet ir būrys startuolių, savo darbe pritaikę „blockchain" veikimo principus. Nors blokų grandinės terminą viešojoje erdvėje dažnai gaubia nežinomybės aura, lietuvių susidomėjimas kriptovaliutomis ir blokų grandinės technologija apskritai išlieka gana aukštas ir, panašu, jog mažėti nežada.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Per dešimtmetį nuo pirmosios kriptovaliutos atsiradimo Lietuvoje spėjo užaugti ne tik kriptomilijonierių karta, bet ir būrys startuolių, savo darbe pritaikę „blockchain" veikimo principus. Nors blokų grandinės (angl. – „blockchain“) terminą viešojoje erdvėje dažnai gaubia nežinomybės aura, lietuvių susidomėjimas kriptovaliutomis ir blokų grandinės technologija apskritai išlieka gana aukštas ir, panašu, jog mažėti nežada.

Lietuviai ir „blockchain“: potencialą stabdo įgūdžių stoka ir skepsis

Pirmosios sėkmės istorijos skatina dirbti toliau

Štai penktadienį, rugsėjo 9 dieną, vyksiantis „Danske Bank“ Vilniaus maratonas“ taps pirmuoju sporto renginiu Lietuvoje ir pasaulyje, kurio metu už nubėgtus kilometrus dalyviai galės gauti blokų grandinės technologija sukurtų LYM žetonų. Už sukauptus virtualius žetonus specialioje programėlėje vartotojai galės įsigyti sporto prekių, arba iškeisti juos į eurus ar dolerius. Šią programėlę fiziniam aktyvumui skatinti sukūręs „Lympo“ – lietuvių startuolis. Ir tai – tik vienas iš sėkmingų „blockchain“ panaudojimo ir išpopuliarėjimo mūsų šalyje pavyzdžių.

Jau dabar garsiai kalbama, jog blokų grandinės ilgainiui taps tokia pat įprastos kaip ir, pavyzdžiui, internetas, todėl ateinančiomis technologijomis aktyviai domėtis ir ieškoti būdų joms pritaikyti tiesiog būtina. Tarptautinio „blockchain“ technologijų centro „Blockchain Centre Vilnius“ vadovė Eglė Nemeikštytė sako, jog tik tapę vadinamaisiais „early adopters“ (liet. – „pirmieji išbandantys“), galėsime eiti koja kojon su pažangiausiais ir vadintis technologijų valstybe.

Kaip pastebi moderniųjų technologijų renginyje #SWITCH! dalyvausianti E. Nemeikštytė, lietuviai yra gana konservatyvūs vartotojai – stačia galva į naujas technologijas nepuola. Remiantis kompanijos LUNO atliktu tyrimu, net 81,9 proc. lietuvių yra girdėję apie kriptovaliutas, o tai yra kur kas daugiau nei kaimyninėse valstybėse. Tačiau tik 3,8 proc. tautiečių yra įsigiję kriptovaliutų – beveik 4,5 karto mažiau nei, pavyzdžiui, kaimyninėje Lenkijoje.

„Tyrimo rezultatai aiškiai parodo lietuvių domėjimąsi ir potencialą. Tačiau taip pat pastebimas ir įgūdžių trūkumas – būtent todėl tautiečiai nėra pirmųjų išbandančių naujas technologijas sąraše. Akivaizdu, kad būtent dabar labai svarbu šviesti visuomenę apie „blockchain“ technologiją ir jos pritaikymo galimybes. Tai parodo ir visuomenės susidomėjimas mūsų centro organizuojamais renginiais“, – tvirtina E. Nemeikštytė.

Spekuliacinis atspalvis nepriimtinas

Anot Luko Kairio, Cryptodus.com išmaniųjų kontraktų ir „blockchain“ programavimo specialisto, atsargus lietuvių domėjimasis „blockchain“, o kartais – ir skepticizmas, nėra visai be pagrindo: „Technologija yra gana ankstyvoje stadijoje, todėl susiduria su daugybe apribojimų iššūkių, tokių kaip transakcijų apdorojimo skaičius, saugumas ir infrastruktūra: el. piniginės, draugiškos vartotojui sąsajos ir kt. Tačiau kartu atsiranda daugybė naujų startuolių, kurie šiuos iššūkius sprendžia, todėl vietos prisijungti ir pradėti kurti yra daug“.

Savo ruožtu Lietuvos banko atstovė Jekaterina Govina pastebi, kad viešojoje erdvėje kalbant apie naują reiškinį dažnai į vieną vietą suplakama technologija ir vienas iš jos panaudojimo pavyzdžių – virtualiųjų valiutų išleidimas.

„Kaip centrinis bankas, suinteresuotas skatinti inovacijas finansų rinkoje, blokų grandinės technologiją vertiname kaip turinčią didelį potencialą ir siekiame pagreitinti šia technologija pagrįstų sprendimų atsiradimą, pavyzdžiui, vystome blokų grandinės platformą „LBChain“. Taip pat matome galimybių įdarbinti šią technologiją savo veikloje. Be abejo, blokų grandinės technologija nėra panacėja – kiekvienu konkrečiu atveju reikia tyrinėti, ar būtent ji sprendžia kažkokią problemą ar uždavinį, ar neįmanoma jų išspręsti efektyvesniais būdais. Tačiau kaip finansų rinkos priežiūros instituciją, mus neramina spekuliatyvinė virtualių valiutų ir pirminio žetonų platinimo pusė, – sako J. Govona. – Suprantama, kad gražios istorijos apie uždirbtus milijonus ir ferarius kaitina žmonių vaizduotę. Tačiau visada įspėjame juos, jog stačia galva panirus į neištyrinėtus vandenis, nereiktų stebėtis, kad dugnas, pasirodo, buvo čia pat, ir vėliau skųstis mėlynėmis bei nubrozdinimais“.

Metų pradžioje socialiniame tinkle „Reddit“ atlikta apklausa parodė, jog kriptovaliutomis ir „blockchain“ daugiausia domisi 20-30 metų amžiaus žmonės. Jaunas amžius šioje greitai besikeičiančioje aplinkoje yra didžiulis privalumas, tačiau akivaizdu, jog vien jo norint įšokti į „blockchain“ traukinį nepakaks. Visgi, Luko Kairio nuomone, itin skubėti ir neverta.

„Technologija jau yra čia, tad reikia ramiai ir užtikrintai pradėti ja domėtis. Žingsniai, nuo kurių rekomenduočiau pradėti būtų tokie: užsiregistruoti į kriptovaliutų keityklą, nusipirkti keletą pagrindinių valiutų, susikurti kriptovaliutų piniginę, pabandyti paanalizuoti ir sudalyvauti bent viename ICO. Jei tai užkabino, internetiniai kursai bei knygos bus tolimesnis sėkmės garantas“, – sako L.Kairys.

Receptas sėkmingai konkurencijai

Vis dėlto, kaip pastebi „Blockchain Centre Vilnius“ vadovė E. Nemeikštytė, Lietuva iš kitų valstybių jau dabar išsiskiria savo puikia ekosistema: čia turime sėkmingai veikiantį tarptautinį „blockchain“ centrą, sėkmingų startuolių, „blockchain“ architektūrą puikiai išmanančių programuotojų. Skaičiuojama, kad mūsų šalies startuoliai pagal ICO pritrauktą kapitalą „blockchain“ projektams vystyti 2017 m. atsiliko tik nuo JAV ir Kinijos, o tai yra didelis pranašumas, kurį reikia išnaudoti.

„Vis tik reikia neužmigti ant laurų, nes kitos valstybės konkurencinėje kovoje nesnaudžia, kuria palankias sąlygas vystyti „blockchain“ verslą. Reikia suprasti, kad užsienio kompanijos Lietuvą ilguoju laikotarpiu rinksis tik tada, jei čia bus ne tik palankios sąlygos verslui vystyti, bet ir pakankamas aukšto lygio IT specialistų, galinčių dirbti su pasaulinio masto projektais“, – įsitikinusi E. Nemeikšytė.

Tuo tarpu J. Govina sako, jog kalbėdami apie blokų grandinės technologiją plėtojančius verslus, turėtume aiškiai sutarti, ką norime pritraukti į šalį: „Išvyniojus gražią pakuotę, norisi matyti išorę atitinkantį turinį, t.y. – iš tikrųjų inovatyvias kompanijas, turinčias potencialą ir norinčias kurti, investuoti į mūsų šalį, o ne trumpalaikių tikslų besivaikančias ir tiesiog mūsų jurisdikcijos privalumus siekiančias išnaudoti vienadienes kompanijas. Nauda turi būti abipusė – mes laukiame kompanijų, pasiruošusių kurti aukštą pridėtinę vertę, o valstybė mainais galėtų pasiūlyti visapusį palaikymą ir kurti tam reikiamas paskatas.

Jaunimo programos atidarymo diskusijoje „Kas per daiktas tas „blockchainas“?“ , kuri prasidės 10.15 val., bus galima išgirsti ne tik „Blockchain Centre Vilnius" vadovės Eglės Nemeikštytės ir Lietuvos banko valdybos nario patarėjos Jekaterinos Govinos, bet ir renginio sumanytojo europarlamentaro Antano Guogos, „Unboxed.network“ verslo plėtros vadovo Donato Smailio, Aleksandro Gaškos įžvalgas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama