Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

7 paklausiausios inžinerinės specialybės šiandien ir rytoj

Publikuota: 2018-08-16 18:29
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Verčiant pažodžiui, „inžinierius“ (angl. engineer) yra „tas, kuris valdo mašiną“. Neabejojama, kad tai viena esminių profesijų, lėmusių visuomenės pažangą pastaraisiais amžiais. Inžinieriai suvaidino pagrindinį vaidmenį su elektros atsiradimu siejamoje antrojoje pramonės revoliucijoje ir buvo ne mažiau svarbūs XX a. pabaigoje vykusioje trečiojoje, kurią paskatino kompiuterių ir informacinių technologijų atsiradimas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Verčiant pažodžiui, „inžinierius“ (angl. engineer) yra „tas, kuris valdo mašiną“. Neabejojama, kad tai viena esminių profesijų, lėmusių visuomenės pažangą pastaraisiais amžiais. Inžinieriai suvaidino pagrindinį vaidmenį su elektros atsiradimu siejamoje antrojoje pramonės revoliucijoje ir buvo ne mažiau svarbūs XX a. pabaigoje vykusioje trečiojoje, kurią paskatino kompiuterių ir informacinių technologijų atsiradimas. Vis dėlto augantis pramonės skaitmeninimas ir automatizavimas leidžia manyti, kad inžinerijos specialistų poreikis savo bumą pasieks ateityje – kai kone visas gyvenimo sritis neišvengiamai palies „Pramonė 4.0“ ranka. Siūlome atkreipti dėmesį, kokioms inžinerinėms specialybės ateityje prognozuojamas didžiausias poreikis rinkoje.

7 paklausiausios inžinerinės specialybės šiandien ir rytoj

Aviacijos inžinerija

Skaičiuojama, jog 2013-2031 metų laikotarpių pasaulinė keleivinių lėktuvų paklausa augs 27 tūkst., tuo tarpu komercinių sraigtasparnių – 40 tūkst.

Pasak „FL Technics“ vadovo Žilvino Lapinsko, civilinės aviacijos lėktuvų priežiūros pasaulinė rinka 2017 metais siekia 72 mlrd. dolerių, o vidutiniškai kasmet ji auga po 3–4 proc. Aviacijos ir susijusiuose sektoriuose dirba apie 63 mln. specialistų visame pasaulyje, iš jų beveik 10 mln. – tiesiogiai aviacijos srityje. Sparti pažanga ir progresas aeronautikos ir kosmoso technologijų sektoriuje toliau augs ir kurs paklausias darbo vietas specialistams, turintiems stiprų technologinį pasiruošimą ir inovatyvų požiūrį į problemų sprendimą. Lietuvoje taip pat sparčiai vystantis aviacijos verslui, didėja sertifikuotų orlaivių techninio aptarnavimo techninės priežiūros specialistų poreikis. Nenuostabu, kad reaguojant į rinkos poreikius Kaune kuriamas aviacijos specialistų rengimo klasteris.

Statybos inžinerija

Statyba yra viena iš seniausių ir reikalingiausių specialybių žmonijos istorijoje, turinčių ilgaamžes tradicijas. Visame pasaulyje vyriausybės sutelkia dėmesį į esamos infrastruktūros plėtrą ir naujų pastatų kūrimą. Statybų sektoriaus augimas neišvengiamas vien dėl globalių iššūkių – klimato kaitos, populiacijos augimo. Pasaulyje statybų sektorius vidutiniškai generuoja 6 proc. BVP (Europoje – 9 proc.), tačiau pasaulio miestai auga 200 tūkst. žmonių per dieną greičiu. Visiems šiems žmonėms reikės gyvenamojo būsto, miestų infrastruktūros ir transporto. Todėl prognozuojama, kad pasaulyje statybų sektorius iki 2025 metų paaugs dar 50 proc.

Prognozuojama, jog kad pasaulinė statybų inžinerijos rinka augs ir dėl didėjančios negyvenamųjų statybos projektų paklausos. JAV Darbo departamento duomenimis, tai vienas sparčiausiai augančių sektorių šalyje –2016–2026 metu laikotarpiu statybos inžinierių įdarbinamumas turėtų išaugti iki 11 proc.

Aplinkos inžinerija

Šiuolaikinėje visuomenėje aplinkos inžinieriai yra itin paklausūs, jie padeda išspręsti sudėtingus klausimus, susijusius su oro ir vandens tarša, atliekų tvarkymu ir perdirbimu, žaliąja energija. Aplinkos inžinieriams paprastai pavedama taikyti inžinerines idėjas ir principus susijusius su biologija, dirvotyra ir chemija, siekiant spręsti aplinkosaugos problemas.

Pasaulio sveikatos organizacijos (angl. World Health Organization, WHO) duomenimis, pasaulyje dėl oro užterštumo sukeliamų ligų kasmet miršta apie 7 mln. žmonių. Naujos kartos technologijos gali prisidėti prie šio skaičiaus mažinimo. Elementaru: didėjant ekologinėms grėsmės, didėja ir aplinkos inžinierių vaidmuo.

Dėl didelio vidutinio darbo užmokesčio, augimo potencialo ir galimybės dirbti su pažangiausiomis technologijomis, siekiant įgyvendinti kritinius pokyčius, aplinkos inžinerijos sričiai prognozuojama itin perspektyvi ateitis.

Biomedicininė inžinerija

Visame pasaulyje senstanti visuomenė sveikatos apsaugos sistemai kelia nemenkus iššūkius. Tai skatina medicinos technologijų naujoves, įskaitant 3D spausdinimą, mikroelektromechanines sistemas (MEMS) ir pan. Didėjant išmanių medicinos įrangos ir prietaisų poreikiui, didėja ir biomedicinos inžinierių paklausa.

Magnetinio rezonanso aparatas, širdies stimuliatoriai, dirbtinės galūnės, išmanieji sveikatos stebėsenos prietaisai. Visa tai – pastarojo laikmečio biomedicininės inžinerijos laimėjimai. Lietuva šioje srityje taip pat turi kuo didžiuotis: neinvazinis gliukozės matuoklis, mobilus pėdos slėgio matavimo įtaisas, svarstyklės, galinčios pranešti apie pavojų gyvybei, neinvazinis kraujo matuoklis, padedantis NASA astronautams – tik keli pastaruoju metu vien Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų sukurtų įrenginių pavyzdžiai.

Programinės įrangos inžinerija

Programinės įrangos sektorius – viena iš sparčiausiai besikeičiančių sričių. Vis daugiau prekinių ženklų mokosi dirbti skaitmeniniu būdu ir kurti naujas sistemas bei programas, o pasaulinės tyrimų ir konsultacijų bendrovės „International Data Group“ (IDG) duomenimis, 70 proc. pasaulio įmonių debesyse laiko bent vieną savo programą.

Sparčiai vystantis sektoriui didėja ir programų sistemų inžinierių paklausa. Dėl darbo perspektyvų ir patrauklių atlyginimų, IT specialybės sulaukia didelio absolventų dėmesio ir Lietuvos aukštosiose mokyklose. Jau ne pirmi metai daugiausia stojančiųjų studijuoti valstybės finansuojamose vietose Lietuvoje pakviečiama į KTU dėstomas „Programų sistemas“ (šiemet 319 stojančiųjų).

Elektronikos inžinerija

Elektronikos inžinerija gali būti išskirta kaip sritis, kuri šiuo metu išgyvena renesansą būtent Lietuvoje – tokioms pasaulinėms kompanijoms kaip „Hella“, „Continental“, „Hollister“ investuojant Kauno regione, sparčiai auga ir elektronikos inžinierių poreikis. Skaičiuojama, jog per artimiausius penkerius metus Lietuvai reikės 4,5 tūkst. naujų elektros, elektronikos ir automatikos inžinierių.

Pasak KTU Elektros ir elektronikos fakulteto dekano Algimanto Valinevčiaus, keičiantis technologijoms, keičiasi ir įgūdžiai, kuriuos privalo turėti inžinerijos specialistai.

„Nuobodžius ir pasikartojančius darbus gamyklose sėkmingai atlieka robotai, todėl kruopštus litavimas nebėra svarbiausias elektronikos inžinieriaus gebėjimas. Naujosiose gamyklose reikalingi kūrėjai, kurių dėka vartotojus pasiekia vis išmanesni produktai, procesai gamyklose vyksta sklandžiai ir be pertraukų, o gedimai pašalinami jiems dar neįvykus“.

Gamybos inžinerija

3D spausdintuvų gamyboje plėtra, vis platesnis ir efektyvesnis naujų medžiagų naudojimas ar sparčiai augantis virtinės procesų robotizavimas – ketvirtoji pramonės revoliucija kone kardinaliai keičia produktų gamybos procesus, tad naujų kompetencijų technologai konkurencingomis norinčioms išlikti gamybos įmonėms bus verkiant reikalingi.

Inžinieriai, turintys gamybos technologijų bei procesų valdymo žinių, gebantys kurti ir valdyti gamybos procesus, parinkti gaminių medžiagas, technologinę įrangą ir užtikrinti jos eksploataciją.

„Gamybos inžineriją suprasime ženkliai plačiau nei buvome įpratę matyti iki šiol. Realiai tai bus procesų inžinerija, kurioje duomenų srauto valdymas ir jų parametrų kitimas bus labai svarbūs planuojant ir valdant visą gamybos procesą, parenkant technologinius parametrus ir pan., nes dėl daiktų interneto galėsime nebrangiai ir daug turėti procesą ir produktą apibūdinančių duomenų“, – sako KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto dekanas Andrius Vilkauskas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama