Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Spraga kibernetinėms atakoms prieš energetiką – vandens šildytuvai

Publikuota: 2018-08-16 10:22
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Viena baisiausių ir daugiausiai žalos padaryti galinčių kibernetinių grėsmių – hakerių išpuolis prieš valstybės elektros sistemą. Dažniausia yra įsivaizduojami elitiniai hakeriai, įsilaužiantys į elektros tinklo operatorių ar didelių elektrinių serverius.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Viena baisiausių ir daugiausiai žalos padaryti galinčių kibernetinių grėsmių – hakerių išpuolis prieš valstybės elektros sistemą. Dažniausia yra įsivaizduojami elitiniai hakeriai, įsilaužiantys į elektros tinklo operatorių ar didelių elektrinių serverius. Tačiau iš tiesų šalyje „išjungti elektrą“ galima daug paprasčiau – tam panaudojant įprastus vandens šildytuvus ir kondicionierius, rašoma svetainėje „Wired“.

Prinstono universiteto kibernetinio saugumo tyrėjų grupė pabandė sumodeliuoti būtent tokią situaciją, kai nusikaltėliai ar nedraugiškų valstybių hakeriai sugebėtų išjungti šalies elektros sistemą, įsilaužę į daug mažiau apsaugotus vandens šildytuvus ir kondicionierius. Įprastai, kai kalba pasisuka apie kibernetinius išpuolius prieš energetikos sistemas, piešiama situacija, kai įsilaužėliai nusitaiko į centralizuotas elektros gamybos grandis arba stambiausias elektros perdavimo sistemos „arterijas“.

Tačiau šiuos objektus saugo sudėtingos ir daugiasluoksnės apsaugos sistemos, tad į jų serverius įsilaužti gali tik labai profesionalūs hakeriai. Be to, tokių sistemų apsaugos yra laikomos paslaptyje, todėl hakerių komanda turėtų apimti ir keletą profesionalių šnipų. Pasirodo, egzistuoja daug paprastesnis būdas „nulaužti“ elektros sistemą, tam panaudojant ne elektros gamintojus ar tiekėjus, bet vartotojus. Labai labai daug vartotojų.

Spraga kibernetinėms atakoms prieš energetiką – vandens šildytuvai

Tam nusikaltėliai turėtų kenksmingomis programomis užkrėsti vartotojų prietaisus, pavyzdžiui, daugiausiai elektros energijos galinčius suvartoti vandens šildymo katilus ar oro kondicionierius. Juk dauguma naujų šio srities prietaisų yra vis išmanesni – juos galima valdyti nuotoliniu būdu, be to, jie renka įvairius duomenis apie naudojimą.

Vartotojams taip patogiau, pavyzdžiui, galima išmaniojo telefono programėle įjungti šildymo katilą, kad grįžus namie būtų paruošta šilto vandens ir patys namai būtų sušilę. Arba panašiu būdu įjungti kondicionierius, kad karštą dieną grįžtume į vėsius namus. Dar geriau, jei namie yra įrengtas išmanusis termostatas, jis renka informaciją apie mūsų įpročius, ją apdoroja ir prisitaiko prie mūsų – taip ilgainiui toks termostatas savarankiškai keičia temperatūrą namuose ir šeimininkui nebereikia nieko daryti.

Tačiau tai reiškia, kad tokiuose įrenginiuose yra įmontuoti jutikliai, mikroprocesoriai ir bevielio ryšio mikroschemos – visus šiuos elementus į vieningą sistemą jungia programinė įranga. O jeigu daiktas jungiasi prie interneto, reiškia, kad jį galima užkrėsti, prieš tai sukūrus virusą, pritaikytą jį valdančiai programinei įrangai. Pagrindinis klausimas buvo – kiek prietaisų reikia užkrėsti, kad išvestum iš rikiuotės visą elektros sistemą.

Prinstono universiteto mokslininkai ir pabandė modeliuoti tokią situaciją, kai virusas yra „išplatinamas“ po tūkstančius tokių išmanių šildymo ar šaldymo įrenginių ir sukuriamas taip vadinamasis apkrėstų įrenginių „botnetas“. Virtualaus eksperimento metu buvo modeliuota 38 mln. gyventojų imtis – prilygstanti Kanados ar Kalifornijos populiacijai.

Rezultatai parodė, kad pakaktų tik vieno procento padidėjimo elektros energijos vartojime, kad didesnė tinklo dalis išeitų iš rikiuotės. Tad nusikaltėliams užtektų apkrėsti kenksminga programa kelias dešimtis tūkstančių šildymo katilų ar oro kondicionierių.

„Elektros sistemos veikia stabiliai tol, kol išlaikoma pusiausvyra tarp energijos gamybos ir suvartojimo. Sukūrus didelį išmaniųjų elektros prietaisų „botnetą“, galima būtų norimu momentu staigiai padidinti suvartojimą“, – sako tyrimui vadovavęs Salehas Soltanas iš Prinstono universiteto elektros inžinerijos departamento. Pasak mokslininko, staigiai padidinus suvartojimą tam tikrose vietose, tinklo apkrovos priverstų suveikti apsaugas, grubiai tariant sistemoje „išmuštų saugiklius“. Tada kitos tinklo dalys turėtų perimti visą apkrovą ir jos išsijungtų – visą valstybės ar net kelių elektros sistemą sukrėstų tokių perkrovų kaskada.

Žinoma, elektros sistemų operatoriai samdo kiečiausius analitikus ir kitus profesionalus, kurie rūpinasi, kad sistemoje nevyktų natūralios tokios perkrovos. Ruošiamasi tokioms situacijoms, kai staigiai užslinkus karščiams, padidėja oro kondicionierių naudojimas, arba sporto varžybų pertraukėlių metu tūkstančių sirgalių užsikaičia elektrinius arbatinukus. Tačiau Prinstono universiteto tyrimas rodo, kad hakerių sukurtas šildymo ir vėsinimo įrenginių „botnetas“ galėtų visiškai sujaukti šią sistemą, nes nusikaltėliai jį galėtų junginėti pačiais pažeidžiamiausiais momentais.

Modeliavimo metu, mokslininkai panaudojo viešai prieinamus duomenis apie Lenkijos elektros sistemos architektūrą 2004 ir 2008 metais. Vienas iš rezultatų parodė, kad norint išvesti iš rikiuotės 86 proc. Lenkijos elektros tinklų 2008 metais, būtų pakakę tik vieno procento šuolio elektros suvartojime. Tam hakeriams reiktų įsilaužti į 210 tūkst. oro kondicionierių ar 42 tūkst. elektrinių vandens šildytuvų.

Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tokio dydžio buities įtaisų „botnetas“ nėra įmanomas – iš tiesų, jau yra atvejų, kai būdavo užkrečiami tūkstančiai „daiktų interneto“ įrenginių. Štai pavyzdžiui, prieš metus atrastas „Mirai“ „botnetas“ jungė 600 tūkst. įvairių įrenginių, tame tarpe ir interneto maršrutizatorius bei stebėjimo kameras. Šiandien tokį energijai ėdrių įrenginių „botnetą“ sukurti nėra galimybių, nes vartotojai dar per mažai naudoja išmanių namų šildymo ir vėsinimo įtaisų. Be to, dauguma tokių įrenginių turėtų būti plačiai paplitę vienos šalies teritorijoje. Tačiau žinant, kokiais tempais populiarėja išmaniųjų buities „daiktų internetas“, ši grėsmė energetikos sistemoms tampa kasdien vis realesnė.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama