Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 3 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 3 d. 08:23
Specialistas pataria, kaip išsirinkti jums ir jūsų namams tinkamą šaldytuvą
Gegužės 2 d. 20:22
Statybviečių saugumui užtikrinti – išmanūs apsaugos sprendimai
Gegužės 2 d. 17:11
Dar vienas KTU chemikų žingsnis efektyvesnių saulės elementų link
Gegužės 2 d. 14:27
Ar būtina visiškai uždaryti programėles, kad telefonas neišsikrautų ilgiau?
Gegužės 2 d. 11:21
Geologas Jonas Šečkus: „Mes esame žvaigždžių gabalėliai ir magmos padariniai“
Gegužės 2 d. 08:18
„Garmin Connect“ įgauna naują išvaizdą: supaprastinta, moderni ir patogi naudoti
Gegužės 1 d. 17:39
Dirbtinis intelektas, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas
Gegužės 1 d. 13:59
Vilniuje vyksianti 30-oji Baltijos šalių informatikos olimpiada dalyviams dovanoja ne tik iššūkį, bet ir bendruomenę
Gegužės 1 d. 09:32
Naujieji izoliacijos varžos matuokliai „Fluke“ 1535 ir 1537
Balandžio 30 d. 20:21
Elektrinio „Range Rover“ bandymai: nuo –40 °C laipsnių poliariniame rate iki +50 °C laipsnių dykumose
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Bandant spalvotąsias teorijas

Publikuota: 2011-05-18 07:12
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©MokslasPlius.lt
Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Standartiniame dalelių fizikos modelyje priimta, kad protonai ir neutronai, kuriuos labai gerai žinome, ir kurie sudaro atomų branduolį, yra sudaryti iš kitos elementariųjų dalelių rūšies, vadinamos kvarkais ir gliuonais. Šios dalelės negali būti stebimos atskirai, nes jas stiprioji sąveika laiko tvirtai surakinusi. Eksperimentai leido fizikams padaryti išvadą, kad egzistuoja trijų rūšių kvarkai, kurių kiekvienas gali būti aprašomas trimis skirtingomis būsenomis, kurios vadinamos spalva.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Bandant spalvotąsias teorijasFizikai didžiajame hadronų priešpriešinių srautų greitintuve (angl. Large Hadron Collider) tikisi užregistruoti Higso (Higgs) bozonus, tai yra daleles, kurios, kaip manoma, suteikia masę medžiagai.

Higso bozonai yra pagrindinis „standartinio“ modelio elementas. „Standartinis“ modelis apibrėžia ryšį tarp jėgų Visatoje. O kas, jeigu Higso bozonai nėra elementariosios dalelės, bet sudaro surištą kitų dar neregistruotų dalelių būseną.

„Nuo pat standartinio modelio pradžios žmonės nebuvo patenkinti idėja, kad Higso bozonas yra elementarioji dalelė“, – pasakė Tomas Degrandas (Thomas DeGrand), kuris yra Kolorado universiteto fizikos profesorius.

Mokslininkai, kurie nagrinėja alternatyvius dalelių fizikos modelius, remiasi superlaidumo teorijos pavyzdžiu. Superlaidinė būsena, kuri labai skiriasi nuo įprastos medžiagos būsenos, nėra charakterizuojama naujomis dalelėmis. Superlaidinė būsena yra aprašoma Kuperio (Cooper) poromis, kurias sudaro surištos elektronų būsenos.

Standartiniame dalelių fizikos modelyje priimta, kad protonai ir neutronai, kuriuos labai gerai žinome, ir kurie sudaro atomų branduolį, yra sudaryti iš kitos elementariųjų dalelių rūšies, vadinamos kvarkais ir gliuonais. Šios dalelės negali būti stebimos atskirai, nes jas stiprioji sąveika laiko tvirtai surakinusi. Eksperimentai leido fizikams padaryti išvadą, kad egzistuoja trijų rūšių kvarkai, kurių kiekvienas gali būti aprašomas trimis skirtingomis būsenomis, kurios vadinamos spalva.

Niekas nežino, kokios yra dalelės sudedamosios dalys standartiniame modelyje. Būtų logiška manyti, kad egzistuoja daugiau kvarkų ir gliuonų rūšių, aprašomų skirtinga spalva bei pasižyminčių didele tarpusavio sąveika. Šios teorijos yra vadinamos spalvotosiomis teorijomis.

Degrandas praleido daugelį metų nagrinėdamas kvarkų ir gliuonų sąveikos teoriją, vadinamą kvantine chromodinamika. Vėliau jo dėmesį prikaustė spalvotosios teorijos. Jis yra vienas iš šios fizikos srities knygos autorių.

Tačiau kvantinė chromodinamika neaprašo visų standartinio modelio aspektų, o ypač necharakterizuojama galutinės neatrastosios dalelės prigimtis. Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo sukonstravimas ir pojūtis, kad naujos žinios mūsų laukia tuojau pat už kampo, sukėlė Degrando susidomėjimą alternatyviosiomis dalelių fizikos teorijomis.

„Pasijutau pavargęs nuo kvantinės chromodinamikos sąlygotumo, – pasakė Degrandas. – Spalvotosios teorijos sprendė daug įdomesnius klausimus.“

Per paskutinius penkerius metus mokslininkai suprato, kad daugelis skaičiavimo metodų, išrastų kvantinės chromodinamikos klausimams nagrinėti, gali būti pritaikyti ir spalvotosiose teorijose. 2008 metais du kolegos Jigalis Šamiras (Yigal Shamir) ir Bendžaminas Svetitskis (Benjamin Svetitsky) iš Tel Avivo universiteto pakvietė Degrandą prisidėti prie jų mokslinės grupės. Taikydami tas pačias technikas, kurias Degrandas naudojo kvantinėje chromodinamikoje, mokslininkai pradėjo nagrinėti įvairias spalvotąsias teorijas, darydami išvadas apie keistus šių sukurtų pasaulių reiškinius.

Savo skaičiavimams grupė naudojo vieną galingiausių superkompiuterių, esantį Teksaso pažangaus skaičiavimo centre. Modelyje buvo naudojama išgalvota gardelė, kurioje buvo patalpinamos įvairaus dydžio dėžės, charakterizuojančios sistemos energetines charakteristikas.

„Galėjome atlikti tai, ko eksperimentuotojai negali padaryti, – sakė Degrandas. – Bet būdami teoretikais, mes galime sukurti pasaulius, kuriuose sistema apibrėžiama atitinkamo dydžio dėže. Galėjome išmatuoti kvarkų ir gliuonų sąveikos stiprumą didelėse dėžėse, mažose dėžėse ir vidutinio dydžio dėžėse, bei įvertinti kaip sąveika keičiasi. Energijos ir impulso mastelių kitimas yra susijęs su sistemos fizikinio dydžio kitimu.“

Superkompiuteris šiame darbe suvaidino esminį vaidmenį, nes reikėjo spręsti sudėtingas kvantines lygtis dideliam dalelių skaičiui. Per paskutinius du metus Degrandas su kolegomis išnaudojo apie tris milijonus procesoriaus skaičiavimo valandų (tai atitinka tris šimtus keturiasdešimt metų vieno procesoriaus skaičiavimo laiko) bandydami aprašyti naujas daleles, sudarytas iš dviejų ir trijų spalvų kvarkų. Sudėtingi skaičiavimai padėjo aprašyti naujų dalelių savybes ir nustatyti, ar jos tiktų fizikai, esančiai už standartinio modelio.

Gauti skaičiavimų rezultatai parodė, kad paprasčiausi spalvotieji modeliai, kurie aprašomi dviem spalvomis, pasižymi savybėmis labai besiskiriančiomis nuo įprastos dalelių sistemos. Tokioms sistemoms charakterizuoti Harvardo universiteto profesorius H. Džordži (H. Georgi) net sugalvojo pavadinimą – „nedalelių teorija“.

Tačiau trijų spalvų sistemos buvo truputį paslaptingesnės. Mokslininkai negalėjo pasakyti, ar tai dalelių teorija ar nedalelių teorija. Beje tokie skaičiavimai neatkūrė realaus pasaulio scenarijaus. Norint, kad spalvotoji teorija galėtų kandidatuoti į naują fiziką, ji turi pasižymėti neįprastu elgesiu ir nekonfliktuoti su šių dienų eksperimentiniais rezultatais. Mokslininkai šiuo metu tęsia savo skaičiavimus nagrinėdami keturių spalvų kvarkų sistemas.

„Idėja, kad Higso mechanizmas gali būti paaiškintas vis dar neatrastų elementariųjų dalelių stipriąja sąveika, kurį laiką buvo su mumis. Iki šiol to nebuvo įmanoma padaryti dėl skaičiavimo resursų nebuvimo, – pasakė Jutos universiteto mokslininkas Karltonas Detaras (Carlton DeTar), kuris ilgą laiką bendradarbiauja su tyrimus vykdančia grupe, bet dabartiniame tyrime nedalyvauja. – Degrandas su kolegomis yra viena pažangiausių mokslininkų grupių pasaulyje naudojančių galingus skaitmeninius modelius alternatyviems tyrimams. Šie rezultatai gali reikšmingai prisidėti prie Higso dalelių paieškos Didžiajame hadronų priešpriešinių srautų greitintuve pastatytame Europoje.“

„Tai labai rizikingas, bet galintis turėti labai didelę svarbą tyrimas“, – pasakė Degrandas.

Tačiau jei jis su kolegomis atrastų vertingą standartinio modelio alternatyvą, tai, galbūt, būtų sukurta viską apimanti teorija.


MokslasPlius.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama