Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
Kovo 17 d. 09:11
RRT: Lietuvoje mobilus internetas spartėja, tačiau pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus
Kovo 16 d. 17:47
Elektromobilių įkrovimas: priprantame prie naujos realybės (1)
Kovo 16 d. 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Organizaciniai, planavimo Dalintis | Spausdinti

Įsibėgėja išmanaus vandentiekio diegimas

Publikuota: 2021-04-22 15:40
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

andentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“, kurianti išmanųjį vandentiekį, artėja prie pirmojo etapo darbų pabaigos. Jau įdiegta daugiau nei 6 300 vnt. išmaniųjų nuotolinio nuskaitymo skaitiklių šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose.

 Rodyti komentarus (2)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“, kurianti išmanųjį vandentiekį, artėja prie pirmojo etapo darbų pabaigos. Jau įdiegta daugiau nei 6 300 vnt. išmaniųjų nuotolinio nuskaitymo skaitiklių šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose. Pirmasis toks projektas Baltijos šalių ir Lenkijos regione jau netolimoje ateityje suteiks galimybę bendrovei vandens apskaitą vykdyti tik nuotoliniu būdu, tad gyventojams nebereikės patiems nurašinėti ir deklaruoti vandens skaitiklių rodmenų.

Išmanusis vandentiekis. „Vilniaus vandenys“ nuotr.
Išmanusis vandentiekis. „Vilniaus vandenys“ nuotr.

Pirmajame projekto etape išmanieji mechaniniai skaitikliai diegiami šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose, kituose etapuose išmanūs bus dar pažangesni – ultragarsiniai vandens apskaitos prietaisai turėtų atsirasti kiekvienoje įmonėje, įstaigoje, individualiuose namuose ir butuose.

Pirmajame projekto etape šiuo metu jau įdiegta per 6 300 vnt. nuotolinio nuskaitymo skaitiklių ir įgyvendinta apie 70 proc. investicijų, kurios siekia daugiau nei 2 mln. eurų. Planuojama, kad šiais metais iš viso bus įdiegta 10 911 vnt. išmanių vandens apskaitos prietaisų, o iki 2030 m. jų skaičius turėtų išaugti iki 350.000 vnt. Per artimiausią dešimtmetį modernūs vandens apskaitos prietaisai turėtų visiškai pakeisti įprastinius.

„Modernizuodami infrastruktūrą ir kasdienius darbo procesus siekiame ne tik efektyviau dirbti, bet ir palengvinti vartotojų kasdienybę. Etapas po etapo kurdami išmanųjį vandentiekį artėjame prie akimirkos, kai fizinis skaitiklių rodmenų nurašymas taps istorija – mūsų klientams nebereikės gaišti laiko ar jaudintis pamiršus deklaruoti suvartotą vandenį – už juos šią informaciją nuotoliniu būdu surinksime mes patys“, – sako „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Pasak „Vilniaus vandenų“ vadovo, modernūs apskaitos prietaisai suteikia daugiau patogumo ir atveria daugiau galimybių tiek bendrovei, tiek ir patiems vandens vartotojams.

Viena pagrindinių išmaniojo tinklo dalių – šiuolaikiniai vandens apskaitos įrenginiai. Jie vandens suvartojimo duomenis nuskaito ir perduoda nuotoliniu būdu. Sistema padeda tiksliau nustatyti neteisėtus prisijungimus prie vandens tiekimo tinklų ir operatyviau į juos reaguoti, lengviau identifikuoti nedrausmingą vandens apskaitos deklaravimą ir sugedusius bendrovės klientų skaitiklius. Taip pat operatyviau lokalizuoti avarijas magistraliniuose, kvartaliniuose ir pastatų vidaus tinkluose, taupyti vandens išteklius.

Išmanusis vandentiekis. „Vilniaus vandenys“ nuotr.
Išmanusis vandentiekis. „Vilniaus vandenys“ nuotr.

Bendrovės skaičiavimais, dėl nedrausmingai vykdomos apskaitos, sukčiavimų ar piktnaudžiavimų, taip pat avarijų tinkluose ji kasmet patiria nuo kelių iki keliasdešimt proc. siekiančius vandens nuostolius. Pinigine išraiška tai sudarytų daugiau nei 1 mln. eurų per metus. Dar įspūdingesnius sutaupymus bendrovė skaičiuotų, atsisakiusi kas mėnesį vykdomų skaitiklių rodmenų patikrų, vykdomų šuliniuose, statiniuose, individualiuose namuose bei butuose. Paprastai kas mėnesį įvykdoma maždaug 11.000 įvairių skaitiklių rodmenų patikrų. Tad patikrų atsisakius, per metus būtų sutaupoma per 400 000 eurų. O per 10 metų, kai išmanaus vandentiekio projektas bus galutinai įgyvendintas – beveik 4 mln. eurų.

„Diegiant išmaniuosius skaitiklius šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose specialistams nebereikės nurašyti rodmenų, lipant į šulinius. Taip užtikrinsime didesnę darbų saugą ir valdysime nelaimingų atsitikimų darbe riziką. Vartotojams pradėjus naudoti šiuolaikinius vandens apskaitos prietaisus nebereikės kas mėnesį deklaruoti – t. y. nurašyti ir bendrovei nurodyti skaitiklių rodmenis, patiems sekti suvartojimą, jie išvengs papildomų nepatogumų ar rūpesčių, kurie iškyla skaitikliui sugedus. Tai padės taupyti jų laiką“, – sako „Vilniaus vandenų“ vadovas.

Pasak jo, jau greitai bus pamirštos ir tokios problemos, kai būtina patekti į daugiabučių rūsius, o patalpų administratoriai nenoriai įsileidžia ar net nori apmokestinti įsileidimą. Arba, kai būtina patekti į šulinius tačiau tam nėra galimybės dėl klimato sąlygų ar kitų aplinkybių – sniego, šalčio, intensyvaus eismo gatvėse.

Įgyvendinant išmaniojo vandentiekio tinklo pirmąjį etapą – t. y. išmaniuosius apskaitos prietaisus diegiant šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose – pirmą kartą Baltijos šalyse panaudota nauja siaurajuosčio daiktų interneto technologija (angl. Narrowband Internet of Things – NB-IoT). Projektą plėtojant, naudojamasi telekomunikacijų bendrovių turima infrastruktūra. Projektas įgyvendinamas kartu su partneriais „Navitus LT“ ir „Bitė Lietuva“.

„Vilniaus vandenų“ vystomo išmanaus vandentiekio projektas (I projekto etapas) 2020 m. pelnė „Metų išmaniojo sprendimo“ apdovanojimą Lietuvos verslo konfederacijos organizuotuose kasmetiniuose „Metų paslauga“ apdovanojimuose, kuriuose įvertintos inovatyviausias ir konkurencingiausias paslaugas pristačiusios šalies bendrovės.

Į infrastruktūrą ir plėtrą „Vilniaus vandenys“ pernai iš viso investavo 15,27 mln. eurų. Bendras nutiestų vandentiekio tinklų ilgis sudarė 24,8 km, o nuotekų surinkimo – 25,3 km. Tai suteikė galimybę prie vandentiekio tinklų prisijungti 1147 namų ūkiams, prie nuotekų tinklų – 1320 namų ūkiams.

Senasis vandentiekis – TOP 5 faktai

Ar žinote, kad...

  • Pirmą kartą Vilniaus vandentiekio tinklas paminėtas 1532 m. dokumente, kuriame rašoma, kad vienuoliai pranciškonai, gyvenę Trakų gatvėje, iš Vingrių šaltinių mediniais vamzdžiais atsives vandenį ir už tai dominikonams kasmet mokės po 30 grašių.
  • Pirmoji vandens išgavimo technika buvo itin paprasta, kadangi vanduo tekėjo iš aukštesnės į žemesnę vietą, ir buvo sudaryta iš medinių vamzdžių, vandens šaltinio-rezervuaro bei vandens čiaupo arba tiesiog indo, į kurį subėgdavo vanduo.
  • Mediniai vamzdžiai buvo daromi iš pušų rąstų (tam buvo tinkami medžiai ilgesni nei šešių metrų), nes Neries aukštupyje ir Vilniaus apylinkėse augo pušynai.
  • Vandentiekio tinklu (vamzdžių gamyba, jų tiesimu ir priežiūra) rūpinosi specialiai pasamdyti žmonės vadinami vamzdininkai – jais tapdavo už mažiausią atlyginimą sutinkantys dirbti žmonės.
  • XIX a. devintajame dešimtmetyje Vingrių šaltiniai per parą duodavo 70 tūkst. kibirų vandens – tačiau šio kiekio nepakako ir miestui vandens stigo.

Išmanusis vandentiekis – TOP 5 faktai

Ar žinote, kad…

  • Iki šiol tam, kad fiziškai būtų nurašomi skaitiklių rodmenys šuliniuose, net trys darbuotojai atlikdavo darbus.
  • Išmaniajame vandentiekyje vandens skaitikliai prijungti prie įdiegtos nuotolinio nuskaitymo ir perdavimo įrangos, duomenys fiksuojami vienu metu ir apdorojami informacinių sistemų pagalba.
  • Kuriant išmanųjį vandentiekį panaudota nauja siaurajuosčio daiktų interneto technologija (angl. Narrowband Internet of Things – NB-IoT), 4G ryšys, telekomunikacijų bendrovių turima infrastruktūra. Įranga maitinama el. energija iš baterijų.
  • I projekto etape išmanieji mechaniniai skaitikliai diegiami šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose, kituose etapuose išmanūs vandens apskaitos prietaisai turėtų atsirasti kiekvienoje įmonėje, įstaigoje, individualiuose namuose ir butuose. Tuomet fizinis skaitiklių rodmenų nurašymas taps istorija.
  • Sistema padeda tiksliau nustatyti neteisėtus prisijungimus prie vandens tiekimo tinklų ir operatyviau į juos reaguoti, lengviau identifikuoti nedrausmingą vandens apskaitos deklaravimą ir sugedusius bendrovės klientų skaitiklius. Taip pat operatyviau lokalizuoti avarijas tinkluose, taupyti vandens išteklius.



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama