Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Elektronika, automatika Dalintis | Spausdinti

Moderniose fermose žmogaus fizinį darbą keičia technologijos

Publikuota: 2023-05-19 17:50
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Agrokoncerno“ įmonių grupė ypatingą dėmesį skiria perspektyviems ateities projektams, padedantiems spręsti maisto trūkumo problemas ir užtikrinti kokybiškos produkcijos gamybą. Viena iš krypčių – stambių gyvulininkystės ūkių automatizavimas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Agrokoncerno“ įmonių grupė ypatingą dėmesį skiria perspektyviems ateities projektams, padedantiems spręsti maisto trūkumo problemas ir užtikrinti kokybiškos produkcijos gamybą. Viena iš krypčių – stambių gyvulininkystės ūkių automatizavimas. Ūkių valdymui ir aptarnavimui pasitelkus šiuolaikines technologijas galima pasiekti didesnį efektyvumą ir produktyvumą, užtikrinti geriau stebimą ir valdomą gyvulių sveikatą, mažesnes darbo sąnaudas, tvaresnę veiklą ir didesnį pelningumą.

Diskusijos dalyviai
Diskusijos dalyviai

Ateities ūkiai – jau Lietuvoje

Pernai „Agrokoncerno“ įmonių grupė pradėjo vystyti modernių ateities fermų projektą. Planuojama, kad fermose bus auginama apie 3 tūkstančius melžiamų karvių. Ūkiuose diegiamos modernios technologijos – investuojama į automatizuotas sistemas, specialius nemalonų kvapą sulaikančius filtrus. Lazeriais bus tiriama pieno kokybė ir gyvulių sveikata. Netoliese iškils biometano dujų gamybos jėgainės.

Įmonės „Žemės ūkio inovacijų centras” direktoriaus pavaduotojas gyvulininkystei Deividas Medžiuolis prognozuoja, kad jau po kelių metų Lietuvoje bus „Agrokoncerno“ įmonių grupės automatizuotas ūkis, kuriame šiuolaikinėmis technologijomis gyvulininkystėje susidomėjusiems žmonėms bus galima parodyti, kaip atrodo ateities gyvulininkystė, kaip gali būti organizuojami darbai.

Modernių ūkių valdymas – telefone įdiegtomis programomis

Pasak D. Medžiuolio, moderniuose gyvulininkystės ūkiuose automatizavimas pasiekė tokį lygį, kad darbus galima valdyti nuotoliu, naudojant mobiliajame telefone įdiegtas programas.

„Nereikia eiti, ieškoti, vartyti dokumentų. Užtenka išmanaus telefono. Su programomis per nuotolį valdai mikroklimatą, apšvietimą, darbų eigą, kitus technologinius procesus. Šių dienų jaunimas galvoja, kad fermose vis dar dirbama su šakėmis. Realiai žmonių fizinio darbo yra vis mažiau“, – apie pokyčius gyvulininkystės ūkiuose kalba D. Medžiuolis.

Anot pašnekovo, didžiausias šiuolaikinių fermų iššūkis – padaryti fermos procesus valdomus ir nuspėjamus, kad iš anksto būtų žinomi algoritmai, nebūtų stresinių situacijų.

„Realiu laiku lazeriu yra atliekami pieno kokybės tyrimai, o iš pieno kokybės žinai, kokių ligų tikėtis. Savo ūkiuose jau pradedame atlikti šiuos tyrimus – karvei atėjus į melžimo aikštelę, iškart matome jos pieno kokybę“, – pasakoja žemės ūkio inovacijų ekspertas.

Jis atskleidžia, kad užsukus į tokią fermą gali nerasti nei vieno žmogaus – daugumą procesų automatizavus, didžioji jų dalis yra valdoma nuotoliniu būdu.

„Pamatę per kameras, kad yra, pavyzdžiui, yra šėrimo neatitikimai, galime pasitikrinti telefone, nustatyti normas, padidinti ar sumažinti. Taip pat galima koreguoti pašarų pristūmimo roboto užduotis. Žmogui lieka tik priimti tinkamus sprendimus“, – šiuolaikinių technologijų galimybėmis džiaugiasi D. Medžiuolis.

Visa informacija apie gyvulio sveikatą – vienoje vietoje

Viena iš modernaus gyvulininkystės ūkio svarbių dalių – bandos valdymo programa. UAB „DeLaval” generalinis direktorius Albinas Šulinskas, dalyvaujantis pirmųjų stambių modernių gyvulininkystės ūkių projektavime ir įrengime, pasakoja, kad diegdami bandos valdymo programą ar planuodami technologinius fermos sprendimus, pirmiausiai įsiklauso į būsimoje fermoje dirbsiančių žmonių lūkesčius.

„Visa apimanti bandos valdymo programa paprastai yra instaliuojama kompiuteryje, planšetėje ar išmaniajame telefone. Priėjęs prie be kurio gyvulio fermos vadovas žino, kokia gyvulio būsena, laktacijos stadija, galimos problemos, kokius veiksmus reiktų atlikti. Neatsitraukiant nuo gyvulio iš karto įvedami duomenys į bandos valdymo programą, kuri sujungta su centriniu kompiuteriu ar tiesiogiai su debesų internetu“, – apie gyvulių sveikatos stebėjimo ir valdymo galimybes kalba A. Šulinskas.

Pasak jo, fermoje labai svarbus ne tik reprodukcijos stebėjimas ir valdymas, įvairių problemų su gyvuliais ir jų sveikata identifikavimas, bet ir nuo fizinio monotoniško darbo žmogų išlaisvinanti pagalbinė įranga – įvairūs selekciniai vartai, spenių apipurškimo ir pašaro pristūmimo robotai, leidžiantys taupyti resursus ir kelti produktyvumą.

Galvijų pergrupavimas – dviem mygtuko paspaudimais

Anot D. Medžiuolio, valdant apie penkiasdešimties karvių ūkį, gyvulių pervedimas nereikalauja didelio darbo, bet jeigu kalbame apie ūkį su septyniais tūkstančiais gyvulių, kiekvieną dieną jų reikia pervesti apie šimtą, tai tikrai yra sudėtinga.

„Pasitelkus selekcinius vartus galima sudaryti sąrašą, paspausti du mygtukus, ir tie gyvuliai pateks tik kur priskirta. Taip kasdien sutaupome mažiausiai tris–keturias valandas žmogaus darbo“, – apie žmogiškųjų resursų taupymą kalba D. Medžiuolis.

Papildydamas kolegą, A. Šulinskas atkreipia dėmesį, kad planuojant šiuolaikinę stambią fermą svarbu numatyti tinkamą selekcinių vartų skaičių, jų pozicionavimą, grįžimo tako optimizavimą, užtikrinti stabilų, gerą srautą, kad gyvulių judėjimas nestabdytų pačio melžimo proceso ir būtų maksimaliai išnaudojamas našumas.

Investuojant svarbus strateginis mąstymas

D. Medžiuolis pasakoja, kad, pavyzdžiui, JAV beveik nelikę mažų ūkių, investuojama į didelio našumo gyvulių srautų valdymą. Ūkių stambėjimo tendencija fiksuojama visame pasaulyje, todėl svarbu į tai atsižvelgti planuojant ateitį. Jam pritaria ir A. Šulinskas, pasidalindamas pavyzdžiu, kad šiandien jau ir šešiasdešimties melžiamų karvių ūkiuose naudojami pašaro pristūmimo ir melžimo robotai. Investuoti patariama ne į tai, kas yra šiandien, koks gyvulių skaičius, reikia matyti viziją, galvoti apie ateities planus.

Vertinant automatizavimo naudą svarbu atsižvelgti ir į būsimą žmogiškųjų resursų taupymą.

„Manau, kad visi skaičiuojame savo laiką, geras tinginys visada ras, kaip viską padaryti greičiau ir lengviau. Geras ūkininkas turėtų nebedaryti darbų, kuriuos galima automatizuoti“, – apie technologijų suteikiamas galimybes taupyti žmogiškuosius išteklius šypsodamasis kalba D. Medžiuolis.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama