Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 - Garso technika
 - Automobilių elektronika
 - Buitinė elektronika
 - Kompiuterių elektronika
 - Maitinimo šaltiniai
 - Mikrovaldikliai
 - Radiotechnika
 - Šviesos efektai
 - Įvairi elektronika
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Schemų archyvas » Garso technika Dalintis | Spausdinti

Lempinis ŽD stiprintuvas iš prieinamų detalių

Publikuota: 2006-05-19 19:40
Tematika: Garso technika
Tipas: Sudėtinga
Autorius: el. paštas Andrius Vaičeliūnas

Stiprintuvas gali dirbti kartu su elektriniais muzikos instrumentais, mikrofonu, magnetofonu, radijo imtuvu. Stiprintuvo išėjimo galia gali siekti 30 W arba 60 W.

 Rodyti komentarus (16)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Stiprintuvo vertingumas yra tas, kad jis surinktas iš plačiai paplitusių radiodetalių, jo elektrinė schema gerai sukurta ir ją teisingai surinkus, stiprintuvas lengvai derinamas, pasinaudojus vien tik voltampermetru. Stiprintuvas išvysto 30 W arba 60 W maksimalią išėjimo galią, priklausomai nuo to, kiek lempų dirba išėjimo kaskadoje (dvi ar keturios).

Atkuriamų dažnių juosta 30–18 000 Hz.

Dažninės charakteristikos: nelinijiškumas ne daugiau kaip 3 dB. Jautrumas darbo „Mikrofonas“ režime 5 mV, o „Garso imtuvas“ režime – 150 mV. Stiprintuvas maitinamas iš 220 V tinklo, suvartojama galia 80-160 W, priklausomai nuo išėjimo galios. Stiprintuvo korpuso matmenys 330×230×190 mm; svoris 12 kg.

Principinė elektrinė stiprintuvo schema pavaizduota 1 pav. Mikrofoninis stiprintuvas surinktas kairiajame lempos L1 triode. Nuo šios kaskados apkrovos per kondensatorių C1 ir perjungėją „Mikrofonas-garso imtuvas“ (B1) signalas patenka į L1 dešiniojo triodo tinklelį. Į antrosios kaskados katodo grandinę (R9) paduodamas atgalinio neigiamo ryšio signalas nuo stiprintuvo išėjimo (rezistoriai R42, R43 ir kondensatorius C21). Tokiu būdu visas stiprintuvas apjungtas giliu atgaliniu neigiamu ryšiu, žymiai sumažinančiu netiesinius iškraipymus.

Padidinti!
1 pav. Principinė elektrinė stiprintuvo schema (padidinti)

Lempos L1 anodo grandinės maitinasi per skiriamuosius filtrus C2R4 ir C7R17, sumažinančius kintamos srovės foną ir užkertančius kelią parazitiniam ryšiui tarp kaskadų. Po pirminio stiprinimo kaskadų įjungtos aukštų ir žemų garso dažnių tembrų reguliavimo grandinės. Po tembro reguliavimo grandinių, signalas patenka į trečiąją stiprinimo kaskadą, surinktą lempos L2 kairiajame triode. L2 kairiojo triodo anodas tiesiogiai pajungtas prie dešiniojo šios lempos triodo tinklelio. Čia surinktas fazoinvertorius su padalinta apkrova, kuri palyginus su susibalansuojančiomis fazoinvertorinėmis kaskadomis turi gerą charakteristiką. Galinė kaskada ypatinga tuo, kad norint sumažinti stiprintuvo išėjimo galią ir padidinti ekonomiškumą galima atjungus dvi išėjimo lempas (L5 ir L6) perjungikliu B3.

Optimaliu laikomas lempinės išėjimo kaskados darbo režimas su transformatoriniu išėjimu, kai laikomasi sąlygų, išreikštų formule n=1,1•√(Rn/Ra). Iš pateiktos formulės randame: Rn=(n/1,1)2•Ra, kur n – išėjimo transformatoriaus transformacijos koeficientas, Ra – naudingiausia galinių lempų apkrovos varža (Om), Rn – apkrovos (garso kolonėlės) varža pastoviai srovei (Om).

Tokiu būdu, atjungus dvi lempas, galinių lempų apkrovos varža (Ra) padidėja du kartus, vadinasi, ir apkrovos varžą (Rn) reikia padidinti du kartus; šiuo atveju dėl išėjimo kaskados optimalaus darbo režimo sudarymo reikia atjungti vieną garso kolonėlę. Mūsų atveju ši sąlyga realizuojama: dviejų garso kolonėlių, sujungtų lygiagrečiai, varža sudaro 14 Om, o vienos – 28 Om. Stiprintuvo darbo režimo pagal nuolatinę įtampą pastovumui užtikrinti, sumažėjus išėjimo kaskados galiai, tuo pačiu perjungėju B3 perjungiami rezistoriai R39 ir R40.

Kondensatorius C21 atgalinio ryšio grandinėje skirtas galimo stiprintuvo žadinimosi aukštesniuose kaip 20 kHz dažniuose pašalinimui ir dažninės charakteristikos išlyginimui aukštuose garso dažniuose. Optinis indikatorius, surinktas lempoje 6Е5С, naudojamas išėjimo signalo lygio kontrolei ir kaip stiprintuvo pasiruošimo darbui indikatorius.

Anodinės įtampos lygintuvas surinktas pagal tiltinę schemą dioduose D2–D9 su RC filtrais. Neigiamas priešįtampis į išėjimo kaskados lempų valdančiuosius tinklelius patenka nuo vieno pusperiodžio lygintuvo diode D10.

ŽD stiprintuvas, surinktas metaliniame korpuse, nudažytame lako emaliu. Užpakalinėje, apatinėje ir viršutinėje korpuso sienelėse yra skylės ventiliacijai. Pagrindinė detalių dalis sumontuota metaliniame iškeliamame šasi iš 2 mm storio duraliuminio, o kai kurios detalės išdėstytos priekinėje panelėje.

Transformatorių apvijos dėl elektromagnetinių laukų išsisklaidymo sumažinimo ekranuotos. Konstrukciniai transformatorių duomenys pateikti 1 lentelėje. Išėjimo transformatoriaus apvijų išdėstymas parodytas 2 pav., o transformatorių gabaritiniai matmenys pateikti 3 pav.


2 pav. Išėjimo transformatoriaus apvijų išdėstymas


3 pav. Išėjimo transformatoriaus matmenys

Gali būti, kad stiprintuvas bus naudojamas su kitomis garso kolonėlėmis, kuriose garsiakalbių garso ričių varža iš esmės skiriasi nuo pateiktų straipsnyje. Tada reikia naudotis duomenis, pateiktus 2 lentelėje. Šioje lentelėje nurodytas transformatoriaus antrinės apvijos vijų skaičius, priklausomai nuo apkrovos varžos, dėl išėjimo kaskadų, surinktų pagal 1 pav. iš dviejų ar keturių 6П3С lempų.

Darant kolonėles patiems, naudojami šeši 4ГД-28 tipo garsiakalbiai. Garso kolonėlių matmenys 800×530×220 mm. Priekinės kolonėlių lentos padarytos iš 20 mm storio faneros, o šoninės ir užpakalinės sienos iš 10 mm storio faneros.

Išorinės kolonėlių sienos apklijuojamos medžiaga. Nuoseklus visų šešių garsiakalbių sujungimas kolonėlėse parinktas su tikslu gauti platesnę rezonansinę sritį su maksimaliu spinduliavimu ir pagerinti kokybę žemuose garso dažniuose. Be to, įsiskaito galimybė naudoti stiprintuvą su kitais 30 W akustiniais agregatais ir kolonėlėmis.

Stiprintuvo derinimas - daugiausia tėra radiolempų darbo režimų patikrinimas ir nustatymas atitinkamai pagal nurodytus principinėje schemoje (1 pav.). Po galutinio montažo patikrinimo įjungiamas maitinimas ir patikrinama, ar teisingai pajungta išėjimo transformatoriaus antrinė apvija. Jeigu stiprintuvas žadinasi, reikia sukeisti vietomis antrinės apvijos išvadus. Tada su potenciometru R35 nustatoma –38 V įtampa išėjimo kaskados lempų valdančiuosiuose tinkleliuose. Po to patikrinami visų likusių kaskadų darbo režimai. Jei jų nuokrypiai nuo normos didesni kaip 10 %, būtinai patikrinkite rezistorių nominalus ir, ar geri kondensatoriai. Galiausiai, potenciometru R42 nustatomas atgalinio ryšio dydis, vadovaujantis tuo, kad esant labai giliam ryšiui, galimas stiprintuvo žadinimasis ultražemuose dažniuose, o esant mažam ryšiui didelio stiprinimo koeficiento sąskaita, atsiranda padidintas kintamos srovės fonas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama