Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 - Garso technika
 - Automobilių elektronika
 - Buitinė elektronika
 - Kompiuterių elektronika
 - Maitinimo šaltiniai
 - Mikrovaldikliai
 - Radiotechnika
 - Šviesos efektai
 - Įvairi elektronika
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Schemų archyvas » Garso technika Dalintis | Spausdinti

320 W ŽD stiprintuvas su STK4231 mikroschema

Publikuota: 2006-03-20 09:15
Tematika: Garso technika
Tipas: Vidutiniška
Aut. teisės: ©Žurnalas „Radio“
Inf. šaltinis: Žurnalas „Radio“

Pristatomas padidintos galios stiprintuvas hibridinės mikroschemos pagrindu. Esant geroms techninėms charakteristikoms, jo gaminimas ir reguliavimas daug paprastesnis, nei galios stiprintuvų, įgyvendintų iš atskirų komponentų. Panašius stiprintuvus galima rekomenduoti ir darbui su subvuferiu, kuriame ypatingai svarbus dinaminis diapazonas.

 Rodyti komentarus (21)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pagal žurnalo medžiagą parengė Andrius Vaičeliūnas.
Коротков И. УМЗЧ мощностью 320 Вт на микросхеме STK4231. – Радио, 2005, № 11, с. 16–18.

Pastaraisiais metais radiomėgėjai vis dažniau naudoja galios stiprintuvus iš mikroschemų. Daugeliui naudojimo atvejų surinkti stiprintuvą iš atskirų elementų netikslinga: dauguma tokių stiprintuvų reikalauja apsaugos įtaiso derinimo, išėjimo kaskados rimties srovės nustatymo ir t. t. Integraliniai stiprintuvai faktiškai įgyvendinti pagal principą „įlitavo ir baigta“.

Skirtingi tokių stiprintuvų variantai jau daug kartų rekomenduoti žurnalo puslapiuose, tačiau maksimali (t. y. esant 10 % nelinijinių iškraipymų) stiprintuvų iš vienos mikroschemos išėjimo galia paprastai apsiriboja 100...120 W, bent jau naudojant mikroschemas iš prieinamos kainų kategorijos. Netgi naudojant dvi tiltu sujungtas mikroschemas TDA7294, galia apkrovoje neviršija 200 W [1]. O ką daryti, jei reikia surinkti galingesnį stiprintuvą, pavyzdžiui, diskotekai? Čia aprašytas galios stiprintuvas iš integralinės mikroschemos, leidžiantis gauti iki 300 W išėjimo galią vienam kanalui.

Stiprintuve naudojama SANYO firmos gamybos hibridinė mikroschema STK4231-II. Ši mikroschema – dviejų kanalų, todėl tiltiniam jungimo variantui reikalinga tik viena mikroschema. Surenkant stiprintuvą iš tokios mikroschemos, reikia truputį daugiau detalių, nei stiprintuvui iš TDA7294, tačiau jis turi eilę pranašumų ir, svarbiausia, leidžia gauti žymiai galingesnį stiprintuvą. Mikroschemą žymiai paprasčiau tvirtinti prie radiatoriaus, kadangi jos padas nesujungtas su šilumlaidžio korpuso paviršiumi ir ją galima tiesiogiai sujungti su radiatoriumi ar stiprintuvo korpusu (mikroschemoje TDA7294 su padu sujungtas neigiamo poliarumo maitinimo šaltinis). Tai dažnai gali turėti lemiamą reikšmę, kadangi izoliuoti radiatorių nuo korpuso kartais tampa nelengva. Principinė galios stiprintuvo iš STK4231-II schema pateikta 1 pav.


1 pav. Principinė elektrinė ŽD stiprintuvo schema (padidinti)

Stiprintuvo pagrindinės techninės charakteristikos

  • Nominali išėjimo galia – 250 W
  • Maksimali išėjimo galia – 320 W
  • Apkrovos varža – 5,3 Om
  • Atkuriamų dažnių diapazonas – 0,02...20 kHz
  • Harmonikų koeficientas – ne daugiau kaip 0,4 %
  • Įėjimo įtampa – 500 mV

Stiprintuvo aprašymas

Stiprintuvas maitinasi nuo nestabilizuoto dvipoliarės 2×(45...55) V įtampos šaltinio. Įėjimo signalas į vieną iš mikroschemos DA2 stiprintuvų patenka tiesiogiai į 3 išvadą, o į antrą – per invertuojantį buferinį stiprintuvą operaciniame stiprintuve DA1. Operacinis stiprintuvas maitinasi nuo +15 ir –15 V įtampos stabilizatorių, įgyvendintų mikroschemose DA3, DA4. Nuo šių stabilizatorių, esant būtinybei, galima maitinti ir parengtinį stiprintuvą su tembro reguliatoriais arba krosoverio filtrais. Galios stiprintuvo stiprinimo koeficientą galima keisti, parenkant atgalinio ryšio rezistorius R6 ir R11. Jų varžos abiejuose stiprintuvo pečiuose turi būti vienodos.

Tranzistoriuose VT1–VT4 įgyvendintas apsaugos pagal srovę mazgas, užkertantis kelią mikroschemos išėjimui iš rikiuotės perkrovos atveju. Padidėjus srovei per vieną iš rezistorių R18, R28, padidėja įtampos kritimas jame, kas priveda atitinkamai prie tranzistoriaus VT2 arba VT1 atsidarymo. Tai, savo ruožtu, sąlygoja tiristoriaus analogo iš tranzistorių VT3, VT4 suveikimą, ir mikroschema blokuojama. Dėl blokavimo atjungimo reikia išjungti ir iš naujo įjungti stiprintuvą. Jeigu apsaugos įtaisas nereikalingas, tai galima neįlituoti į plokštę tranzistorių VT1–VT4 ir jiems priskiriamų elementų – stiprintuvo darbo tai neįtakoja. Su stiprintuvu galima naudoti ir kitus apsaugos įtaiso variantus, įskaitant tą savybę, kad sujungus rezistorius R25, R31 su bendru laidu, stiprintuvas blokuojamas.

Mikroschema turi mazgą, užkertantį kelią pokštelėjimams akustinėje sistemoje įjungiant ir išjungiant maitinimą. Dėl to į mikroschemos DA2 8 išvadą patenka pastovi įtampa, paduodama per diodą VD2 ir koreguojančias grandines nuo maitinimo transformatoriaus apvijos.

Stiprintuvas išbandytas dirbant su realia 5,3 Om varžos apkrova; išėjimo galia kiek mažesnė esant 8 Om varžos apkrovai.

Stiprintuvo montažas

Stiprintuvui pagaminta vienpusė spausdintinė plokštė, kurios piešinys parodytas 2 pav.


2 pav. Montažinė ŽD stiprintuvo plokštė (padidinti)

Konstrukcijoje galima naudoti 5 W galios rezistorius C5-16 (R16–R18, R28–R30), МЛТ-1 (R22, R31, R38, R39), likusieji – МЛТ-0,25 arba МЛТ-0,5. Oksidiniai kondensatoriai – K50-35 arba importiniai 63 V įtampai. Likusieji kondensatoriai – plėveliniai (K73 grupės) arba keramikiniai (išskyrus H50 ir H90 temperatūrinio talpos koeficiento grupes).

Operacinį stiprintuvą DA1 galima pakeisti į К140УД7, КР140УД17, TL071 ir kt. Tranzistorius KT502E galima pakeisti į 2SA1207, КТ814Г, VT3 – į 2SC2911, КТ815Г, o VT4 – į 2SA1209, КТ814Г. Droseliai L1, L2 vyniojami 1 mm skersmens laidu ant rezistorių R17, R29 vija prie vijos vienu sluoksniu per rezistoriaus ilgį.

Mikroschema STK4231 yra dviejų variantų – su indeksais II ir V. STK4231-V jungimo schema nežymiai skiriasi nuo rekomenduojamos mikroschemai STK4231-II, kurios išvadai 1, 2, 21, 22 nenaudojami. Mikroschemai STK4231-V prie jų pajungti papildomi elementai, kaip parodyta 3 pav.; visi likę išvadai sujungiami analogiškai. Stiprintuvas su STK4231-V turi mažą harmonikų koeficientą – 0,08 %.


3 pav. STK4231-V mikroschemos panaudojimas

Tokį galios stiprintuvą galima maitinti tiek nuo transformatorinio tinklo maitinimo šaltinio, tiek ir nuo šiuolaikiškesnio – impulsinio. Maitinimo šaltinio galią reikia parinkti 30...40 % didesnę už maksimalią pačio stiprintuvo galią. Dėl dviejų kanalų varianto maitinimo tinka maitinimo blokas, aprašytas [2]. Būtina tik pakeisti transformatoriaus T2 II ir III apvijų vijų skaičių taip, kad gautume reikiamą maitinimo įtampą. Taip pat reikia turėti galvoje pataisymą šiame straipsnyje: DD3.2 12 išvadas (žr. 2 pav. schemą straipsnyje) turi jungtis prie DD3.1 3 išvado, o ne taip, kaip parodyta schemoje. Be to, kad apribotume pirmąjį srovės šuolį įjungiant impulsinį maitinimo bloką į pirminio lyginimo grandinę, naudinga įvesti termistorių.

Naudojant impulsinį maitinimo šaltinį, stiprintuvo schemoje vietoj diodo КД226А (VD2) reikia naudoti КД212, o C14 kondensatoriaus talpą sumažinti iki 1000 pF.

Surenkant aprašytąjį stiprintuvą ypatingą dėmesį būtina skirti mikroschemos tvirtinimui prie radiatoriaus. Tarpinių įvedimas dėl izoliacijos, esant tokiai stiprintuvo galiai, neleistinas. Mikroschemos leistinas įkaitimas iki 70 °C, esant normaliam darbui, bet šios temperatūros pageidautina neviršyti. Pageidautina naudoti priverstinį aušinimą ventiliatoriumi [3]. Galima naudoti spygliuotą radiatorių (adatinį), blogiausiu atveju briaunotą, atliekantį užpakalinės arba šoninių stiprintuvo korpuso sienų vaidmenį. Mikroschemą galima pritvirtinti varžtais prie 3...5 mm storio varinės plokštelės naudojant šilumolaidę pastą, po to jau plokštelę su ta pačia pasta prie radiatoriaus. Plokštelės matmenys turi 2...4 kartus viršyti naudojamos mikroschemos matmenis. Dėl to šilumos atidavimo efektyvumas bus maksimalus.

Teisingai surinkus ir naudojant tikrai geras detales, aprašytasis stiprintuvas nereikalauja derinimo. Maitinant parengtinį stiprintuvą nuo stabilizatorių DA3, DA4 (žr. 1 pav.) būtina tik parinkti rezistorius R38, R39, kad įtampa stabilizatorių DA3, DA4 įėjime būtų 20...30 V ribose.

Papildoma literatūra

  1. http://www.st.com/stonline/books/ascii/docs/1057.htm
  2. Колганов. А. Импульсный блок питания мощного УМЗЧ. – Радио, 2000, № 2, с. 36–38.
  3. Коротков. А. Применение вентилятора для охлаждения УМЗЧ. – Радио, 2004, № 10, с. 14, 15.

Žurnalas „Radio“



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama