Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » IT, kompiuteriai ir sistemos Dalintis | Spausdinti

Kuriama valdymo sistema su intuityviu asistentu kompensuos statybų sektoriaus specialistų trūkumą

Publikuota: 2020-08-18 16:33
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ketvirtosios pramonės revoliucijos fone automatizacijos lygis Lietuvos statybų sektoriuje išlieka žemas, o sektoriaus darbo našumo rodikliai vis dar atsilieka nuo ES vidurkio. Tai VGTU kartu su partneriais – statybų bendrove UAB „Vilkmana“ ir Ukrainos Dnipro technikos universitetu – paskatino prisidėti prie statybų sektoriaus automatizacijos ir procesų skaitmenizacijos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Skaitmenizacija statybų sektoriuje: valdymo sistema su intuityviu asistentu kompensuos specialistų trūkumą

Ketvirtosios pramonės revoliucijos fone automatizacijos lygis Lietuvos statybų sektoriuje išlieka žemas, o sektoriaus darbo našumo rodikliai vis dar atsilieka nuo ES vidurkio. Tai Vilniaus Gedimino technikos universitetą (VGTU) kartu su partneriais – statybų bendrove UAB „Vilkmana“ ir Ukrainos Dnipro technikos universitetu – paskatino prisidėti prie statybų sektoriaus automatizacijos ir procesų skaitmenizacijos.

VGTU darbo grupė iš kairės į dešinę: prof. Vytautas Bučinskas, dr. Andrius Dzedzickis, Mindaugas Vilkas.
VGTU darbo grupė iš kairės į dešinę: prof. Vytautas Bučinskas, dr. Andrius Dzedzickis, Mindaugas Vilkas.

Nuo nuolatinio kvalifikuotų darbuotojų Lietuvos statybų sektorius kenčia ne pirmus metus: gerus specialistus traukiadidesnis uždarbis vakarų šalyse, o į jų vietą atvykstančios darbo jėgos iš NVS šalių kvalifikacija ir patirtis ne visada atitinka Lietuvoje taikomus standartus. Pavyzdžiui, išmokti profesionaliai valdyti ekskavatorių gali užtrukti nuo 3 iki 5 metų – dirbama lėtai, neišvengiama klaidų. Pirmiausiai kenčia darbo našumas, be to, klaidų taisymas bei lėtas darbo tempas lemia ir didesnes kuro sąnaudas, nors ES direktyvomis šalys narės yra įsipareigojusios mažinti CO emisijas.

Operatorių patirties stoką kompensuos išmani sistema

Rugpjūčio pradžioje su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) pasirašęs finansavimo sutartį pagal priemonę „MTEP rezultatų komercinimo ir tarptautiškumo skatinimas“, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) kartu su statybų bendrove UAB „Vilkmana“ ir partneriais iš Ukrainos imasi įgyvendinti naują „Eureka“ projektą. Jo metu bus sukurta ir praktiškai išbandyta mechatroninė (t.y. mechaninės inžinerijos, elektronikos, kompiuterių ir valdymo sistemų kombinacija pagrįsta) ekskavatoriaus valdymo sistema bei parengta pirmoji komercinio modelio versija.

„Kuriama sistema siekiame suteikti galimybę net ir mažą patirtį turintiems ekskavatorių operatoriams kokybiškai atlikti didelės patirties reikalaujančius žemės kasimo darbus, eliminuoti brangių klaidų tikimybę. Statybų aikštelėje žemės kasimo darbai bus atliekami ženkliai greičiau – skaičiuojame, kad darbo našumas padidės iki 50 proc. Bus mažinamos ekskavatoriaus variklio apkrovos, tad net iki 40 proc. mažės kuro sąnaudos bei CO2 emisijos. Iškasamo grunto svorio jutikliai leis neperkrauti sunkvežimių taip ilgindami jų resursus ir apsaugodami kelius nuo greitesnio dėvėjimosi“, – pasakoja projekto vadovas prof. Vytautas Bučinskas.

Produkto versijos – skirtingiems vartotojų poreikiams

Anot profesoriaus, komercializuotas produktas bus skirtas labai plačiam ratui: nuo individualių asmenų, atliekančių, pavyzdžiui, kraštovaizdžio formavimo, vandens telkinių kasimo, gilinimo, tranšėjų, melioracijos griovių valymo irtvarkymo darbus, iki kelių statybos paslaugas teikiančių įmonių, kurių darbe būtinas tikslumas: „Skirtingų produkto versijų dėka galėsime pasiūlyti nuo tokių paprastų 2D kasimo asistento funkcijų, kaip tikslus kaušo valdymas ir nustatytų kasimo parametrų išlaikymas, iki pilnavertės 3D kasimo sistemos su išoriniu tikslumo reguliavimu“.

Už techninę mechatrininio valdiklio dalį atsakingi VGTU mechanikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros mokslininkai, kurie, prof. V. Bučinsko teigimu, tarptautinių robotikos vystymo projektuose yra sukaupę didelę panašių sistemų kūrimo patirtį ir pelnę tarptautinį pripažinimą kuriant Pramonės 4.0 sprendimus. Projekto metu VGTU komanda įgaus ivertingų žinių, projekto veiklos leis geriau suprasti vartotojų poreikius mechatroninėms sistemoms, o sukaupta patirtis bus perduodama studentams.

Intuityvus kasimo asistentas leis išvengti naujokų klaidų

Darbo našumo probema bus sprendžiama ekskavatoriui sukūrus mechatroninį kasimo asistentą, kuris padės mažą patirtį turintiems ekskavatorių operatoriams atlikti aukštesnę kvalifikaciją turinčių operatorių užduotis. Operacinę sistemą kurs patyrę programinės įrangos mechatroninėms valdymo sistemoms kūrėjai – Ukrainos Dnipro technikos universiteto mokslinininkai. Intuityviam sistemos valdymui užtikrinti bus atsižvelgiama į realius ekskavatoriaus operatorių poreikius.

Mechatroninį asistentą galima bus instaliuoti į bet kurį didelį ar mažą jau įsigytą ar nuomojamą ekskavatorių. Mechatroninio valdiklio kompiuteris turės visą aibę funkcijų, kurias pasirinkęs operatorius galės atlikti numatyto gylio, pasirinkto nuolydžio laipsnio šlaito arba griovio formavimo, taip pat iš anksto numatytų parametrų tranšėjos arba duobės kasimo funkcijas. Operatoriui uždavus pradinius užduoties parametrus, asistentas perims ekskavatoriaus strėlės kontrolę ir pats atliks tuos veiksmus, kuriems reikia patirties, tikslumo ir greičio. Jo funkcijos leis operatoriui išvengti naujokų klaidų, tiksliai ir greitai valdyti kaušą, atlikti numatytas užduotis ir išvengti dėl patirties ir darbo įgūdžių trūkumo patiriamų nuostolių.

Planuojami itin didelio masto sistemos bandymai

Mechatroninio valdiklio ir programinės įrangos testavimą, tobulinimo užduočių formavimą ir galutinio produkto komercializavimą atliks UAB „Vilkmana“. Jos vadovo Mindaugo Vilko teigimu, pasirašyta bendradarbiauvimo sutartissu 29 nuomos centrus šešiose šalyse valdančia statybinės technikos nuomos įmone, tad bandymams bus pasitelkiamas didelis technikos kiekis ir įtraukiama daug klientų. Platus, didelio masto būsimo produkto testavimas jo ankstyvuose kūrimo etapuose leis užtikrinti itin aukštą galutinio produkto kokybę.

EUREKA – unikali galimybė įsijungti į Europos mokslinių tyrimų erdvę

„Investuojant Europos Sąjungos lėšas, vieni Lietuvos prioritetų – skaitmenizacija ir žalioji ekonomika. Šio projekto metu sukurta bei komercializuota sistema prisidės prie statybų sektoriaus automatizacijos ir procesų skaitmenizacijos ir padės spręsti opias sektoriaus problemas: kompensuoti susirūpinimą keliantį statybų sektoriaus kvalifikuotų specialistų trūkumą, didinti ES vidurkio nesiekiantį darbo našumą, vykdyti įsipareigojimus mažinti CO2 emisijas. Siekiant, kad Lietuva figūruotų aukštą pridėtinę vertę kuriančių šalių žemėlapyje, tokio pobūdžio investicijos – būtinos“, – sako l. e. p. MITA direktorius Gintas Kimtys.

MITA skatina tyrėjus dalyvauti tarptautinės EUREKA programos kvietimuose, kuriant inovacijas jungtis į Europos mokslinių tyrimų erdvę ir bendradarbiauti su pažangiais Europos mokslinių tyrimų centrais bei technologijų įmonėmis. Nuo 1999 metų Lietuva jau yra įgyvendinusi per 100 EUREKA projektų, daugiausiai bendradarbiaujama su Suomija, Lenkija ir Belgija.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama