Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Organizaciniai, planavimo Dalintis | Spausdinti

Skaitmeninės žinios vienai ūkininkei palengvino veiklą ūkininkaujant

Publikuota: 2020-07-16 20:19
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kartais tam, kad žmogus įgytų daugiau pasitikėjimo savimi, o jo gyvenimas pasikeistų į geresnę pusę, tereikia labai nedaug, pavyzdžiui, išmokti naudotis kompiuteriu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kartais tam, kad žmogus įgytų daugiau pasitikėjimo savimi, o jo gyvenimas pasikeistų į geresnę pusę, tereikia labai nedaug, pavyzdžiui, išmokti naudotis kompiuteriu. Tuo įsitikinusi Raseinių rajone gyvenanti ūkininkė Dalia Rotmanienė, kuriai įgytos skaitmeninio raštingumo žinios leido pačiai tvarkyti visus su ūkio veikla susijusius dokumentus, elektroniniu būdu bendrauti su klientais ir domėtis aktualiomis naujovėmis.

Ūkininkė Dalia sako, kad, kai atsirado poreikis išmokti naudotis kompiuteriu, kartu gimė ir abejonės, ar pavyks, tačiau jas nugalėti padėjo supratimas, kad be skaitmeninių įgūdžių išsiversti įmanoma nebus. „Anksčiau mano pagalbininkai buvo sūnūs, padėdavę visais skaitmeniniais klausimais. Jiems išvykus gyventi į užsienį supratau, kad man būtinai reikia žinių, jei noriu pati savarankiškai spręsti įvairius klausimus, o ne klausinėti aplinkinių ir nuolat prašyti jų pagalbos“, – pasakoja D. Rotmanienė.

Dalia Rotmanienė ūkininkė – antra iš kairės, bibliotekininkė Ona Smitrienė – per vidurį
Dalia Rotmanienė ūkininkė – antra iš kairės, bibliotekininkė Ona Smitrienė – per vidurį

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje dirbanti Ona Smitrienė, vedanti gyventojams skaitmeninio raštingumo mokymus, sako nuolat susidurianti su atvejais, kaip suaugusių žmonių gyvenimai nusidažė naujomis spalvomis šiems įgijus skaitmeninių įgūdžių. „Didžioji dalis į mokymus nedrąsiai ateinančių mokinių iš jų išeina pasitikėdami savimi ir sakydami, kiek daug naudingų dalykų jiems iki šiol buvo nežinoma. Kiekvienas iš tokių dalyvių yra atskira sėkmės istorija, verta dėmesio ir pagarbos“, – sako O. Smitrienė.

Nemokamus projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymus organizuojančios asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė sako, kad šiuose mokymuose jau dalyvavo beveik 60 tūkst. žmonių. Ji įvardija, kad vienas iš šio projekto tikslų – suteikiant vyresnio amžiaus žmonėms žinių, mažinti jų skaitmeninę atskirtį. „Statistikos departamento 2019 m. duomenimis Lietuvoje internetu naudojasi apie 70 proc. 55–64 m. amžiaus gyventojų ir vos 40 proc. 65–74 m. amžiaus gyventojų. Mūsų projekto mokymuose daugiausiai ir dalyvauja vidutinio bei vyresnio amžiaus gyventojai, kurių dauguma nėra susipažinę su skaitmeninėmis technologijomis arba jiems trūksta praktinių įgūdžių pilnavertiškai naudotis skaitmeninių įrenginių ir interneto galimybėmis“, – pastebi L. Križinauskienė.

Žinios reikalingos ir ūkininkaujant

Ūkininkei D. Rotmanienei bibliotekininkė sako užsiregistravusi į mokymus po to, kai apie juos sužinojo iš mokymus lankiusios ūkininkės kaimynės. Iš pradžių į naujas temas žvelgusi kiek nedrąsiai, pasak bibliotekininkės, vėliau ji gana greitai „įsibėgėjo“ ir išklausė ne tik pradedančiųjų kursą, bet ir keletą aktualiausių temų pažengusiems.

Pati D. Rotmanienė pasakoja, kad visą dėmesį ji buvo sukoncentravusi į tiesiogines ūkio veiklas ir visiškai nesidomėjo galimybe įgyti skaitmeninių žinių. „Sūnums išvykus turėjau atsakyti sau į klausimą – ar su dokumentų tvarkymu susijusius klausimus patikėti žmogui „iš šalies“, ar išmokti to pačiai. Pasirinkau antrą variantą ir šiuo savo sprendimu dabar džiaugiuosi kiekvieną dieną“, – teigia pašnekovė.

Moteris prisipažįsta, kad jos skaitmeninės žinios iki mokymų buvo artimos nuliui. Ji giria ir skaitmeninio raštingumo mokymų medžiagą, kuri buvo labai aiškiai pateikta ir naudinga, ir lektorę, nepritrūkdavusią kantrybės aiškinti tuos pačius dalykus po keletą kartų.

Ūkininkė vardija, kad dabar mokymuose įgytos žinios jai praverčia atsispausdinant reikiamus dokumentus, sisteminant įvairius duomenis, siunčiant laiškus ir dokumentus el. paštu, naudojantis el. bankininkyste. Moteris pati atsispausdina ir etiketes ūkyje gaminamai produkcijai. Be to, Dalia internete skaito įvairias ūkio veiklai aktualias naujienas, domisi paramos verslui projektais, o su į užsienį išvykusiais sūnumis bendrauja per „Whatsapp“ programėlę.

„Šiai dienai žinių įgijusi jaučiuosi tikrai daug ir skaitmeniniame pasaulyje esu pati sau šeimininkė. Vasarą visą laiką „suvalgo“ ūkio reikalai, bet galvoju, jei žiemą bus mokymai kokia aktualia tema, užsirašysiu į juos. Daug kam iš pažįstamų jau esu rekomendavusi pasekti mano pavyzdžiui, ir visiems sakau – eikite ir mokykitės, žinios valgyt neprašo, o pasaulis eina tik į priekį, tobulėja, todėl kartu su juo turime tobulėti ir mes“, – šypsosi pašnekovė.

Galimybė padainuoti kartu su mėgstamu atlikėju

Bibliotekininkė ir mokymų lektorė O. Smitrienė sako, kad Raseinių senjorai, dalyvaujantys mokymuose, yra labai drąsūs, nejaučia jokių kompleksų, kad kažko nemoka, ir yra įsitikinę, kad išmoks viską. Apskritai į mokymus atsiradus poreikiui užsiregistravę žmonės būna labai motyvuoti, žingeidūs ir darbštūs. „Yra nemažai tokių, kurių vaikai užaugo, išėjo iš namų ir jie jaučiasi blogai, kad negali su tais vaikais bendrauti moderniais būdais, ar kad iš viso jokių kompiuterinių žinių neturi. O yra ir kitokių variantų – tėvus į mokymus užregistruoti paprašo vaikai, ir iš to gimsta ilgam įsimenančios sėkmės istorijos“, – pasakoja Ona.

Viena tokių buvo susijusi su senjore, kurią į mokymus užregistravo dukra. „Moters dukra yra pedagogė, dažnai užsuka į biblioteką ir kartą pasiguodė, kad mama nesigaudo kompiuteriuose ir jai dėl to neramu, nes sugalvojusi išvykti į užsienį su mama niekaip kitaip negalėtų palaikyti kontakto, tik telefonu.

Atėjo senjorė į pirmą pamoką tokia pasipiktinusi, kad kito tokio atvejo nepamenu. Iš karto pareiškė, kad ją atvarė dukra ir kad su ta dukra dabar ji susipyko dėl šitų mokymų. Tačiau jau netrukus moteris išklausė dviejų savaičių trukmės pradžiamokslį, o po to dar ir penkias atskiras pažengusiųjų programas. Visų mokymų kulminacija buvo, kai ji užsidėjo ausines, susirado kanale „Youtube“ mėgstamo atlikėjo dainą ir ją sudainavo, žiūrėdama vaizdo klipą“, – juokiasi bibliotekininkė, ir priduria, kad būtent tokios istorijos leidžia suprasti, kiek daug gali reikšti skaitmeninio raštingumo žinios vyresnio amžiaus žmonėms.

Susidomėję skaitmeninio raštingumo žinių gilinimu gali dalyvauti dviejų lygių ir skirtingos trukmės mokymuose artimiausioje bibliotekoje. Apie galimybę mokytis galima teirautis telefonu 8 620 20 961 arba informacijos ieškoti projekto „Prisijungusi Lietuva“ interneto svetainėje.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama