Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Organizaciniai, planavimo Dalintis | Spausdinti

Unikalus KTK inžinierių padalinys ugdo BIM kartos specialistus

Publikuota: 2020-04-01 15:33
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Verslo išreikštas specialistų poreikis ir augantis jų deficitas rinkoje paskatino Kauno technikos kolegiją įkurti analogų tarp aukštųjų mokyklų neturintį profesionalių inžinierių padalinį, kuris ne tik padeda ugdyti jaunus specialistus, bet ir vykdo užsakomuosius taikomuosius tyrimus.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Verslo išreikštas specialistų poreikis ir augantis jų deficitas rinkoje paskatino Kauno technikos kolegiją (KTK) įkurti analogų tarp aukštųjų mokyklų neturintį profesionalių inžinierių padalinį, kuris ne tik padeda ugdyti jaunus specialistus, bet ir vykdo užsakomuosius taikomuosius tyrimus.

Unikalus KTK inžinierių padalinys ugdo BIM kartos specialistus

Tarp projektų – Lietuvos zoologijos sodas

„KTK Engineering Division“ pradeda skaičiuoti jau antruosius savo gyvavimo metus. Idėja pradėti šį unikalų projektą, kuriame persipina studijos, praktika ir realūs verslo užsakymai, kilo tada, kai verslo atstovai išreiškė didelį poreikį specialistų, dirbančių su BIM (Building Information Modeling) technologijomis. Pasak inžinierių padalinio vadovo, KTK direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai Povilo Stalioraičio, specialistų paruošimas ir jų adaptavimas verslo aplinkoje visada buvo vienas opiausių klausimų rinkoje.

„Daugelį metų dirbau privačiame versle, taip pat ir šiandien nuolatos dalyvauju technologinėse konferencijose, kuriose visada pabrėžiama, kad universitetai neparuošia statybos verslui reikalingo praktinio lygio specialistų. Priimti į darbą studijas baigę studentai dar turi keletą metų skirti adaptacijai darbo vietoje, kas yra labai brangu ir neleidžia iš karto siekti norimų rezultatų.

Džiaugiuosi, kad visa tai matydamas, KTK direktorius Nerijus Varnas pasiūlė idėją eiti netradiciniu keliu ir kurti tokį unikalų projektą kolegijoje. Šiandien gi, šiame padalinyje jauni Statybos inžinerijos studijų programos studentai dirba praktinėje aplinkoje kartu su vienais geriausių projektuotojų šalyje. Čia jie kaupia patirtį dirbdami su realiais statybos objektais projektuose ir įgyja tas kompetencijas, kurių taip reikia privačiam verslui“, – sako jis.

P. Stalioraičio teigimu, per gana trumpą veiklos laikotarpį unikalus projektas jau įrodė savo vertę tiek ruošiant studentus, tiek ir įgyvendinant projektus, kurių pavydėti galėtų kiekvienas.

„Šiandien turime jau 9-ių žmonių komandos, o paskutinis, kuris prie mūsų prisijungė, tai praktiką čia atlikęs Kauno technikos kolegijos studentas. Galime pasidžiaugti ir tuo, kad buvę mūsų praktikantai šiuo metu dirba solidžiose projektavimo įmonėse.

Dar vienas mūsų privalumas – projektus galime rengti keturiomis kalbomis ir šiuo metu dirbame jau penkių šalių rinkose: Lietuvos, Latvijos, Suomijos, Lenkijos ir Olandijos. Šiek tiek net keista, bet daugiausia klientų šiuo metu turime ne Lietuvoje, o Latvijoje, kur vykdėme vieną didžiausių mūsų projektų – bioatliekų rūšiavimo centro projektavimą Rygoje. Taip pat didžiuojamės ir „Vakarų medienos grupės“ užsakymu, kuriame naujoje jų gamyklos beveik 1 kv. km. teritorijoje projektavome dalį statinių. Šiuo metu dirbame prie unikalaus Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimo iš esmės projekto.

Dideli, sudėtingi, reikalaujantys įdomių sprendinių projektai yra ne tik įdomūs mums patiems, bet ir yra viena didžiausių motyvacinių priemonių kolegijos studentams, kurie čia praleidžia daug laiko, o po to sėkmingai įsidarbina projektavimo srityje, kadangi turi ne tik reikalingus įgūdžius ir kompetencijas, bet ir yra susidomėję tuo, daro, domisi galimybėmis ir naujausiomis technologijomis“, – kasdieninius darbus pristato P. Stalioraitis.

BIM – leidžia sutaupyti ir išvengti projektavimo klaidų

„KTK Engineering Division“ specializuojasi projektuodami įvairius objektus naudodami BIM technologiją, kuri leidžia į vieną vietą sutelkti visą reikalingą informaciją apie statomą objektą ir visas jo detales iki pačių mažiausių smulkmenų.

„Nors BIM technologija nėra naujiena ir jos nauda neabejojama, tačiau dėl reikalingų investicijų, nepakankamo pasirengimo, trūkstamo teisinio reguliavimo ir nedidelių projektavimo įkainių ji dar nėra labai plačiai paplitusi mūsų šalyje. Pasitelktus šį informacinį modelį, kuris padeda į vieną vietą sujungti visus statybos projekto dalyvius ir jiems racionaliai tarpusavyje bendrauti, kardinaliai keičia pačią projekto eigą ir jo vystymą.

Žinoma, svarbiausia, kad visa tai leidžia sutaupyti daug lėšų statybos ar eksploatavimo metu, išvengti klaidų bei taupyti laiką. Jau pirmoje projektavimo stadijoje yra surašoma visa reikalinga informacija, projekto vadovai gali paskaičiuoti sąmatas, sumažinti kažkurios medžiagos panaudojimo poreikius ar ją pakeisti kitomis, bei numatyti kitus sprendimus nei pradiniai.

Pavyzdžiui, projekte yra projektuojama gelžbetoninių elementų sistema. Informacinio modelio dalinimasis ankstyvoje projektavimo stadijoje su kitais projekto dalyviais, kaip kad užsakovai, gamintojai, tiekėjai, montuotojai, logistikos atstovai, leidžia įvertinti ir optimizuoti projektinius sprendinius, kurie statybos metu galėtų daryti įtaką didesniems kaštams.

Pačioje projekto eigoje jau galima įtraukti ekspertus, kitas suinteresuotas puses ir pastebėti, kad pvz. dar trūksta vieno ar kito mazgo. Vaikščiodami po 3D modelį virtualioje aplinkoje, jie gali suprasti, kad nors taškai ir gerai išdėlioti, bet gal yra per mažai vietos atlikti būsimus objekto remonto ir priežiūros darbus, todėl gali viską keisti dabar, o ne po mėnesio ar metų, kai projektas bus įsibėgėjęs. Gamintojai taip pat mato, ką jiems reikia gaminti, statybos darbų vadovai, kiek ir ko turi atvykti į statybos aikštelę. Viskas yra paruošiama iki smulkiausių smulkmenų, nes jei to nebus 3D modelyje, vadinasi, nebus ir objekte“, – sako P. Stalioratis.

Jo teigimu, svarbu yra ne tik tai, kokį rezultatą gauname projektuodami statinį, bet ir tai, kaip jį galėsime prižiūrėti ir valdyti toliau.

„Daugelis pamiršta, kaip svarbu turėti visą informaciją ne tik projektavimo ar statybos metu, tačiau jau ir pastačius objektą, ir jį prižiūrint. Pavyzdžiui, sporto salėje perdega šviestuvo lempa, kuri kabo 12 metrų aukštyje. Ją pakeisti ganėtinai sudėtinga, nekalbant apie tai, kad nežinome, kokios lempos mums reikia. Tuo tarpu korektiškai parengtas BIM modelis leidžia žinoti jos parametrus, tiekėją, prognozuoti jos tarnavimo resursą, numatyti kur ir kada ją įsigyti. Tokią informaciją turime apie kiekvieną elementą ar pastato inžinerines sistemas.

Tai labai reikalinga informacija, kuri dažnai laikui bėgant pradingsta, o tada iškyla problemos. Tačiau ne tada, kai objektai projektuojami BIM aplinkoje. Aišku, technologija yra labai patogi, bet brangi. Ją valdantis specialistas turi turėti ne tik inžinerinių žinių, bet ir gebėti programuoti, suvokti 3D aplinkos sprendimus, mokėti užsienio kalbas.

Natūralu, kad darbo rinkoje tokių specialistų trūksta. Tad labai džiaugiamės pradėję įgyvendinti šį projektą, kurį norime auginti ir plėsti. Jau dabar yra įrenginėjame papildomas patalpas, kuriose plėsime ir auginsime savo specialistų ir praktikantų komandas“, – ateities viziją pristato „KTK Engineering Division“ vadovas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama