Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Organizaciniai, planavimo Dalintis | Spausdinti

Iš užsienio mokslo stažuočių – su unikalia patirtimi

Publikuota: 2018-08-23 15:12
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ląstelių terapija onkohematologinėms ligoms gydyti, ištobulinta Leipcigo universiteto ligoninės Onkologijos ir hematologijos klinikoje, revoliuciniai produktai audiovizualinei industrijai, kuriami Jungtinės Karalystės įmonėje „Mo-Sys Engineering Ltd.“, robotikos projektai Europos kosmoso agentūroje ar Milano politechnikos universiteto sukaupta didžiulė kompetencija dizaino srityje – tik kelios mūsų mokslininkų, tyrėjų, kitų specialistų stažuočių kryptys.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ląstelių terapija onkohematologinėms ligoms gydyti, ištobulinta Leipcigo universiteto ligoninės Onkologijos ir hematologijos klinikoje, revoliuciniai produktai audiovizualinei industrijai, kuriami Jungtinės Karalystės įmonėje „Mo-Sys Engineering Ltd.“, robotikos projektai Europos kosmoso agentūroje ar Milano politechnikos universiteto sukaupta didžiulė kompetencija dizaino srityje – tik kelios mūsų mokslininkų, tyrėjų, kitų specialistų stažuočių kryptys.

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuojamos „Mokslo ir tyrimų atviros prieigos“ (MITAP II) projekto stažuotės skirtos ugdyti gebėjimus identifikuoti tyrimams reikalingas paslaugas bei komercializuoti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus. Stažuotės orientuotos į technologijų perdavimo, jų audito, komercializavimo, intelektinės nuosavybės valdymo bei mokslo rinkodaros tematikas.

Stažuotojus priimančių užsienio mokslo institucijų veiklos krypčių spektras labai platus – nuo gamtos išteklių ir žemės ūkio moderniųjų technologijų bei naujų produktų kūrimo ir atsinaujinančių energijos šaltinių iki biomedicinos ir biotechnologijų, medžiagotyros ir nanotechnologijų, lazerių ir šviesos technologijų, inžinerijos, informacinių ir komunikacinių technologijų.

Iš užsienio mokslo stažuočių – su unikalia patirtimi
Asociatyvi foto, MITA archyvas

Iš kosmoso robotikos virtuvės

Kauno technologijos universiteto (KTU) Mechatronikos instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas Vytautas Bakanauskas šių metų pradžioje tris mėnesius stažavosi Europos kosmoso agentūroje, robotikos padalinyje. Mechanikos inžinierius jau buvo gerai susipažinęs su šios organizacijos veikla per vienų metų trukmės stažuotę pernai, kai atliko tyrimus, dalyvavo kuriant ir testuojant palydovo kuro sistemos papildymo įrenginį. Vėliau įsitraukė į mechaninius, projektavimo darbus robotikos padalinyje. Todėl šiemet galėjo tęsti juos ir vadovavo vienam užsakomajam projektui. Jis bus įgyvendinamas pramonės įmonės.

Kurtas produktas – reakcijos ratas, reikalingas vienai didžiulių platformų, Europos kosmoso agentūros laboratorijoje naudojamų tirti orbitinėms sistemoms Žemėje. Dar neaišku, kurioje Europos šalyje ir kuri būtent įmonė gamins produktą. Tarp galimų pretendentų V. Bakanausko iniciatyva buvo įtrauktos ir kelios Lietuvos kompanijos, taip pat KTU.

„Galimybės Europos kosmoso agentūroje didžiulės ir stažuotės suteikia labai daug patirties, daug žinių, – sakė mechanikos inžinierius. – Nebūtinai reikia projektuoti visą robotą, kad būtum naudingas robotikos srityje. Svarbu žinoti, kokios yra problemos ir ko kartais reikia robotinėms sistemoms, kad būtų galima dirbti. Kosmoso problematika yra tokia plati, taip pat ir robotikos srityje, kad kartais maži dalykai lemia labai daug. Užtenka nagrinėti siaurą sritį ir daug prisidėti prie projekto.“

Itališko dizaino pamokos

Kaip pasakojo KTU Dizaino centro vadovė doc. Rūta Valušytė, KTU tik prieš penkerius metus pradėta plėtoti veikla dizaino srityje. Tačiau pastaraisiais metais jaučiamas didelis jo poreikis – tiek studijų, tiek mokslinių tyrimų prasme. Dizainas matomas kaip viena grandžių, galinčių padėti plėtoti projektus, kurti sėkmingus produktus, kad mokslo rezultatai galiausiai pasiektų rinką.

Toks buvo ir KTU mokslininkės pagrindinis stažuotės Milano politechnikos universitete, Italijoje, tikslas. Šis universitetas turi gerai išplėtotą dizaino padalinį. Jo reikšmę nusako vien tas faktas, kad Milano politechnikos universitetas pastaraisiais metais pasaulio universitetų reitinge dizaino ir menų kategorijoje užėmė penktą vietą.

„Su Milano politechnikos universitetu palaikome gerus santykius studijų lygmenyje, tuo pačiu vystome iniciatyvas dizaino srities mokslo veiklų lygmenyje. 2017 metų rugsėjo mėn. kartu surengta pirmoji mokslinė dizaino konferencija Kaune „4D – Designing Development Developing Design“ į Lietuvą pritraukė dizaino ir kūrybinio sektoriaus tyrėjus iš 16 skirtingų pasaulio šalių. Stažuotės Milane metu buvo siekiama išsamiau susipažinti, kaip Milano politechnikos universiteto dizaino sistema dirba mokslinių tyrimų ir eksperimentinės veiklos komercializavimo srityje, ypatingai atkreipiant dėmesį į dizaino vaidmenį šiose veiklose“, – sakė doc. R. Valušytė.

Dizainerę ypač domino, kokio tipo projektai vykdomi ir kaip jie susiję su miesto inovacijų politika, su kokiomis organizacijomis, verslo įmonėmis bendradarbiaujama ir kokios veiklos sritys yra aktualiausios. Pasak KTU mokslininkės, Milano politechnikos universitetas mielai dalijasi sukaupta didžiule kompetencija su partneriais, kurie yra motyvuoti ir taip pat orientuoti į kokybę, todėl stažuotės patirtis labai naudinga ir bus ką pritaikyti Lietuvoje.

Galingas pažintinis įrankis

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Fundamentinių mokslų fakulteto Grafinių sistemų katedros lektorius Tomas Mitkus stažavosi Londone, „Mo-Sys Engineering Ltd.“ įmonėje, projektuojančioje ir kuriančioje įvairius produktus kino ir televizijos pramonei. „Mo-Sys Engineering Ltd.“ produkcija tiekiama tokiems kino pramonės milžinams kaip „BBC Films“, „Warner Bros“ ir „Disney“ bei televizijos kompanijoms „BBC TV“, ESPN, „Fox“, „Red Bull TV“ ir „Sky“.

Mokslininkas domėjosi įmonės naujausiais virtualios studijos techniniais ir programiniais laimėjimais bei vykdoma inovacine veikla, kuriamais produktais, kurie gali būti revoliuciniai audiovizualinei industrijai.

„Kadangi VGTU yra techninis universitetas, mus labai domina techniniai sprendimai ir naujos galimybės kūrybinių industrijų kontekste“, – pabrėžė T. Mitkus.

VGTU lektorius dėsto animacijos discipliną, taip pat yra dėstęs praktinius ir teorinius kursus kūrybinių industrijų tematikomis, o šiemet pradės įvadą į komiksus – pirmą tokio pobūdžio akademinį kursą Lietuvoje.

„Užsienio stažuotės – ypač galingas įrankis kelti kompetenciją, įgyti tarptautinės patirties bei iš arti susipažinti su pasaulyje gyvuojančiomis praktikomis, kuriamomis inovacijomis“, – įsitikinęs T. Mitkus.

Prieinami ir Lietuvoje

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų gydytojas hematologas ir onkologas chemoterapeutas Domas Vaitiekus šiemet tris mėnesius tobulinosi Leipcigo universiteto ligoninės Onkologijos ir hematologijos klinikoje, Vokietijoje, diegiant ląstelių terapiją. Grįžus iš pirmos stažuotės Leipcigo universiteto ligoninėje prieš šešerius metus Kauno klinikose pradėtos autologinės (kai patys ligoniai yra donorai) kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos. Šių metų mediko stažuotė buvo skirta gilintis į ląstelių terapiją onkohematologinėms ligoms gydyti. Planuojama, kad per artimiausius porą metų įgytą patirtį jau bus galima taikyti Lietuvos ligoniams.

Kaip pasakojo LSMU doktorantas, kai virusinės ligos yra atsparios, sunkiai gydomos medikamentais, o pacientų imunitetas po atliktos transplantacijos arba sergant onkohematologinėmis ligomis yra nusilpęs, standartiniai gydymo būdai nepadeda. Tačiau didelė tikimybė, kad ligonius išgelbėti padės ląstelių terapija.

„Svarbiausias dalykas – ląstelių terapijos taikymas klinikinėje praktikoje, jų paruošimas. Kokiems pacientams ir kada galima šią terapiją taikyti. Koks gali būti pašalinis poveikis“, – vardijo aktualiausius klausimus stažuotojas.

Naujieji gydymo būdai jau ištobulinti pažangiausiuose pasaulio medicinos tyrimų centruose. Dabar vyksta jų sklaida kitose gydymo įstaigose. Norima, kaip pabrėžė LSMU ligoninės Kauno klinikų gydytojas hematologas ir onkologas chemoterapeutas D. Vaitiekus, kad jie būtų prieinami ir Lietuvoje.

MITA įgyvendinamas MITAP II projektas jau sudarė galimybes stažuotis tokiuose Europos universitetuose bei tyrimų centruose kaip Rumunijos nacionalinis miškininkystės tyrimų ir plėtros institutas "Marin Drăcea“, Lenkijos Dombrova Gurničos universitetas, Vengrijos Debreceno universitetas, Švedijos Lundo universitetas, Fraunhoferio pramonės inžinerijos institutas, Leipcigo ir Veterinarinės medicinos universitetai Vokietijoje, Belgijos kompanija „The Cell Factory“, Suomijos Helsinkio universitetas, Jungtinės Karalystės kompanijos „Mo-Sys Engineering Ltd“ ir „AbBaltis Ltd“, Airijos nacionalinis universitetas Golvėjuje, Bolonijos ir Milano politechnikos universitetai Italijoje bei Europos kosmoso agentūra Nyderlanduose.

Suderintos dar penkios stažuočių vietos Suomijoje: Lapenrantos technologijų universitete, orientuotame į verslo plėtrą bei žaliąją pramonę, Rytų Suomijos universitete, Karelijos taikomųjų mokslų universitete, Suomijos mokslo parke ir Suomijos regioninės plėtros kompanijoje „Josel Ltd“.

Šiuo metu tariamasi dėl stažuočių vietų suderinimo tokiuose prestižiniuose Jungtinės Karalystės mokslo ir tyrimų centruose kaip Londono pietinio kranto universitetas ir Londono imperatoriškasis koledžas bei technologijų komercializavimo ir investicijų kompanija „Imperial Innovations“.

Patvirtinta galimybė organizuoti MITAP II projekto stažuotes ir į kitas pasaulio šalis, kurios gali dalyvauti programos „Horizontas 2020“ projektuose, yra prioritetinės mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros, technologijų perdavimo, jų komercializavimo požiūriu. Pavyzdžiui, į JAV ar Japoniją.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama