Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Organizaciniai, planavimo Dalintis | Spausdinti

Ištyrusi taupymo galimybes laiptinėse, LESTO imasi racionalaus gatvės apšvietimo projekto Birštone

Publikuota: 2013-11-19 16:14
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LESTO, AB

Elektros skirstymo bendrovė LESTO kartu su Birštono savivaldybe ir Italijos viešojo apšvietimo kompanija „Enel Sole“ pradeda LED technologijų šviestuvų efektyvumo bandomąjį projektą Birštone – jo metu dalis įprastų gatvių šviestuvų bus pakeisti LED technologijos šviestuvais.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Elektros skirstymo bendrovė LESTO kartu su Birštono savivaldybe ir Italijos viešojo apšvietimo kompanija „Enel Sole“ pradeda LED technologijų šviestuvų efektyvumo bandomąjį projektą Birštone – jo metu dalis įprastų gatvių šviestuvų bus pakeisti LED technologijos šviestuvais. LED šviestuvai daugiabučių laiptinėse leidžia sumažinti elektros energijos vartojimą iki 90 proc., rodo daugiabučių laiptinėse atlikto vertinimo rezultatai.

LESTO dėl šio projekto Birštone įgyvendinimo pasirašė trišalę sutartį su Birštono miesto savivaldybe ir Italijos viešojo apšvietimo kompanija „Enel Sole“, kuri projektui pateikė naujausio modelio LED technologijos šviestuvus. Jau šią savaitę 14 šviestuvų sumontuota Jaunimo gatvėje Birštone, LESTO įrengė reikalingą apskaitos įrangą ir finansavo šviestuvų keitimo darbus.

„Siekdami pademonstruoti naujų technologijų poveikį suvartojamos elektros energijos kiekiui, iniciavome projektą, kurio metu tradiciniai gatvių šviestuvai būtų pakeisti LED technologijos lempomis. Per bandomąjį laikotarpį siekiame įvertinti sutaupomos elektros energijos kiekį, investicijų atsipirkimą, o taip pat ir apšviestumą, jaukumą, kurį suteikia naujos technologijos lempos. LED šviestuvų techninės charakteristikos atspindi, kad modernizavus miestų gatvių apšvietimą savivaldybės galėtų sutaupyti iki 50–60 proc. suvartojamos elektros energijos“, – teigia Mantas Vaskela, AB LESTO Veiklos plėtros skyriaus vadovas.

Ištyrusi taupymo galimybes laiptinėse, LESTO imasi racionalaus gatvės apšvietimo projekto Birštone

Šiuo metu Lietuvos miestuose yra įrengta apie 150–160 tūkst. šviestuvų ir daugumoje jų naudojamos natrio lempos, kurių galingumas sudaro nuo 70 iki 250 kW. Preliminariais vertinimais, vien per 2012 m. savivaldybės gatvių apšvietimui sunaudojo 63,127 mln. kilovatvalandžių elektros energijos, o už sunaudotą elektros energiją sumokėjo apie 25 mln. Lt.

LESTO bus atsakinga už tikslų LED technologijos gatvių šviestuvų sutaupomos elektros energijos apskaičiavimą, sukurs realios LED šviestuvų teikiamos naudos pavyzdį kitiems Lietuvos miestams. Tęsdama socialinę iniciatyvą „Tiek, kiek reikia“ LESTO siekia didinti įvairių organizacijų, o šiuo atveju – būtent savivaldybių susidomėjimą elektros energijos taupymo sprendimais.

„Bandomojo projekto pabaiga numatyta po metų, tačiau jau po poros mėnesių galėsime pateikti preliminarius vertinimus, koks realus LED gatvės šviestuvų taupymo efektas. Numatytas projekto biudžetas sudaro apie 30 tūkst. Lt, tikimės, kad netrukus efektyviau vartojama elektros energija investuotas lėšas atpirks“, – teigia M. Vaskela.

Kai kurie aktyvesni miestai – Druskininkai, Klaipėda – jau bando atnaujinti senus šviestuvus į LED technologijos šviestuvus, tačiau sprendimų priėmimą apsunkina aukšta šviestuvų kaina. Tikimasi, kad šiuo projektu pavyks paneigti esantį tam tikrą skepticizmą dėl LED šviestuvų efektyvumo, apšviestumo lygio. Taip pat projektu bus siekama įrodyti, kad partnerystės modeliai gali veikti – šis projektas išskirtinis būtent tuo, kad ne savivaldybė, o AB LESTO ėmėsi montavimo, priežiūros ir kitų darbų.

Laiptinėse LED sutaupo iki 90 proc.

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į energijos tausojimą ir saugumą bendrosiose erdvėse, elektros skirstymo bendrovė AB LESTO kartu su socialiniais partneriais UAB „Mano būstas LT“, UAB „ACME Europe“ ir UAB „Elektros taupymo sprendimai“ įgyvendino socialinės atsakomybės projektą „Tiek, kiek reikia daugiabučiui: saugūs ir taupūs namai“. Atrinktuose pastatuose šviestuvai su kaitrinėmis lemputėmis buvo keičiami į šviestuvus su LED lempomis, lauko judesio davikliais ir (arba) tūrio davikliais. Apšvietimo sistemų modernizavimą finansavo įmonės, LESTO projekto partneriai.

2013 m. balandžio 16–26 d. rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ atliktos Lietuvos gyventojų apklausos apie apšvietimą daugiabučiuose namuose duomenimis, tik 38 proc. daugiabučių namų ir bendrabučių gyventojų mano, kad jų namo bendrojo naudojimo patalpose (laiptinėje, rūsyje) yra pakankamai taupoma elektros energija. 35 proc. gyvenančių daugiabučiuose namuose mano, kad jų namo bendrojo naudojimo patalpose elektros energija taupoma, tačiau nepakankamai. 16 proc. daugiabučių gyventojų teigė, kad jų namo bendrojo naudojimo patalpose elektros energija netaupoma – niekas tuo nesirūpina.

Daugiau nei trečdalis (38 proc.) respondentų teigia, kad jų daugiabučiuose namuose yra įrengtas taupus, reaguojantis į judesį bendrųjų patalpų apšvietimas arba yra naudojamos paprastos kaitrinės lemputės (36 proc.). Daugiabučių gyventojai už elektros energiją bendrosioms namo reikmėms per mėnesį dažniausiai moka 5–10 Lt. Tokią sumą nurodė 27 proc. daugiabučių namų gyventojų. 31 proc. daugiabučių gyventojų nežino, kiek jų namų ūkis moka už elektros energiją bendrosioms namo reikmėms per mėnesį. Apklausos, vykdytos asmeninio interviu metodu, metu iš viso apklausta 1016 15–74 m. Lietuvos gyventojų. Apklausoje dalyvavo 634 respondentai, gyvenantys daugiabučiuose namuose ir bendrabučiuose.

Projekto metu pavyzdinis laiptinių apšvietimas buvo įrengtas Vilniuje (Tujų g. 11), Kaune (Kovo 11-osios g. 104), Klaipėdoje (Taikos pr. 88) ir Šiauliuose (P. Višinskio g. 8). Pakeitus apšvietimą per pirmąsias dienas laiptinėse užfiksuotas 26–32 procentų taupesnis elektros energijos suvartojimas – bendrosiose patalpose elektros energiją vartoja ne tik apšvietimas, bet ir cirkuliaciniai siurbliai, kita sumontuota įranga.

„Kaitrines lemputes pakeitus LED lemputėmis, per mėnesį už suvartojamą elektros energiją vidutinėje laiptinėje už apšvietimą sumokama 61,33 lito mažiau. Tokio namo gyventojams pakeisti kaitrines lemputes į LED lemputes kainuotų apie 480 litų. Investicija į lemputes atsipirktų per 8 mėnesius, – projekto rezultatus apibendrina M. Vaskela. – Norėdami sutaupyti dar daugiau, gyventojai turėtų laiptinėse įrengti ir būvio daviklius, kurie užtikrintų, kad lempos šviečia tik tuomet, kai to iš tikrųjų reikia.“

LED lemputės tarnauja nuo 30 000 iki 50 000 valandų arba apie 10 metų. Jos gaminamos įvairių spalvų kombinacijų, yra atsparios temperatūrai ir mechaniniam poveikiui, vibracijai. Jos gali šviesti esant aplinkos temperatūrai nuo -40 °C iki +185 °C. Joms nekenkia dažnas įjungimas ar išjungimas. LED lemputės nespinduliuoja kenksmingų regėjimui UV spindulių ir neišskiria šilumos, jos neįkaista ir nenudegina netyčia prisilietus. LED lempučių sudėtyje nėra kenksmingų dujų ar gyvsidabrio. Jos gaminamos su įvairiais cokoliais, nebūtina keisti apšvietimo.


LESTO



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama