Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Veiksmingiausi būdai, kaip apsaugoti verslą nuo kibernetinių įsilaužimų

Publikuota: 2023-02-28 20:24
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Globalių rizikų TOP sąraše kibernetinės atakos patenka į pirmąjį dešimtuką ir ekspertų teigimu laikysis dar ilgą laiką. Nuolat tobulėjančios kibernetinio įsilaužimo taktikos ir įrankiai, geopolitiniai neramumai didina kibernetinių atakų pavojų tiek smulkiam, tiek stambiam verslui, pastebi „ACME Grupės“ ir grupės bendrovės „ACC Distribution“ ekspertai. Bendrovių atstovai pataria, į ką būtina atkreipti dėmesį ir ko imtis norint apsisaugoti nuo kibernetinių pavojų.

Veiksmingiausi būdai, kaip apsaugoti verslą nuo kibernetinių įsilaužimų
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Kiek stebime rinką, matome, kad nepaisant, jog kibernetinių nusikaltimų skaičiai turi tendenciją mažėti, rinkoje nusikaltimai sunkėja ir jų poveikis tampa vis pavojingesnis. Tokie incidentai reikalauja vis daugiau skirtingų institucijų įsitraukimo, o verslui – budrumo ir apsaugos priemonių“, – teigia „ACME Grupės“ Kibernetinio saugumo ekspertas Artūras Luckus.

Kibernetinio saugumo agentūros duomenimis, pagal kibernetinių įsilaužimų populiarumą pirmą vietą užima kenkėjiška programinė įranga (sunkiai atpažįstami, aptinkami virusai, įtartinos programos), antrą – informacijos rinkimas (angl. k. phishing), kai siekiama surinkti iš asmenų duomenis, asmenys raginami paspausti ant melagingų nuorodų. Trečioje vietoje pagal populiariausius kibernetinius nusikaltimus yra nepageidaujamų laiškų, klaidinančios informacijos platinimas, jų metu bandoma pasinaudoti žmonių patiklumu ir išvilioti, per trumpą laiką, duomenis, prisijungimus, pinigus.

Pasak specialisto A. Luckaus, vienais metais vieni kibernetiniai nusikaltimai būna labiau aktyvesni, kitais metais – kiti ir, žinoma, kiekvienais metais atsiranda vis naujų kibernetinės atakos metodų. Kartais net kibernetinio saugumo profesionalams yra gana sunku atpažinti, kaip veikia naujausi kibernetiniai įsilaužimai.

Kaip ES Kibernetinio saugumo agentūra nurodo, kibernetinių nusikaltimų šiais metais sparčiai daugės ir tam daugiausiai įtakos turės geopolitinės krizės, kaip Rusijos karas Ukrainoje.Todėl specialistas nurodo, kad siekiant visapusiškai apsaugoti verslą nuo kibernetinių įsilaužimų, būtina išanalizuoti visas kibernetines rizikas verslo procesuose: nuo darbuotojų grandies iki verslo duomenų, paslaugų teikimo.

Darbuotojai – vis dar pažeidžiamiausia vartotojų dalis

Kaip įmonės gali padėti savo komandos nariams išvengti kibernetinių atakų? Pasak grupės eksperto, tenka pripažinti, kad darbuotojai vis dar yra pati jautriausia ir bene silpniausia grandis kibernetinių atakų atveju. Dėl šios priežasties itin svarbu užtikrinti tinkamas įmonės duomenų apsaugos programas ir nuolat šviesti savo darbuotojus.

„Pavyzdžiui, „ACME Grupės“ bendrovių darbuotojų komanda, norėdama praktiškai išmokti, kaip apsisaugoti nuo kibernetinių grėsmių, dalyvauja Nacionalinėse kibernetinio saugumo pratybose, kurių metu simuliuojamos įvairios situacijos. Taip pat svarbu nuolat šviesti komandos narius mokymais, priminimo žinutėmis, jau įvykusiais įsilaužimų pavyzdžiais“, – teigia Artūras Luckus.

Specialistas atvirauja, kad pats mokymų metu visada ragina žmones labai kritiškai vertinti bet kokią informaciją pasirodžiusią el. pašte ir internete: „Nereikia tikėtis, kad tu nebūsi „nulaužtas“, reikia tiesiog ruoštis tam, kada tu būsi „nulaužtas“. Kibernetinio saugumo ekspertas paantrino, kad kliautis tik žmonių sąmoningumu neužtenka, labai svarbu pasitelkti technologinius sprendimus, kurie filtruoja, analizuoja pasitelkdami dirbtinį intelektą ir padeda išvengti 90 proc. kibernetinių atakų įsilaužimų.

Darbuotojų prisijungimai prie sistemų. Ar slaptažodžiai viską išsprendžia?

„ACC Distribution“ kibernetinio saugumo programų ekspertas Tadas Juškevičius teigia, kad norint apsaugoti savo įmonės infrastruktūrą nederėtų pasikliauti tik darbuotojams suteikiamu slaptažodžiu ir prisijungimo vardu, reikėtų naudotis dar ir papildoma priemone, patvirtinančia bandančio prisijungti tapatybę.

„Saugi galimybė prisijungti prie įmonių tinklo ir duomenų resursų su kelių faktorių autentifikacija – tai jau turėtų būti kiekvienos įmonės saugumo higiena. Tokios priemonės yra naudojamos ir jungiantis prie socialinių tinklų – papildomai autentifikuojantis „Google“ arba „Microsoft Authenticator“ programų pagalba.

Panašiu būdu įmonių IT administratoriai turėtų užtikrinti kelių faktorių autentifikaciją jungiantis darbuotojams prie įmonės duomenų resursų. Tai leidžia papildomai apsaugoti įmonės infrastruktūroje esančią informaciją nuo piktavalių bandymų ją pasiekti arba įdiegti kenkėjišką programinę įrangą“, – pataria T. Juškevičius.

Anot specialisto, rinkoje jau kuris laikas yra siūlomi verslui skirti kelių faktorių autentifikavimo produktai, kurie užtikrina saugų darbuotojo prisijungimą prie verslo tinklo: „Tai sprendimai, kai autentifikavimui naudojamas telefono DNR, tokiu atveju joks kitas žmogus negalės prisijungti su savo išmaniuoju telefonu, jeigu administratorius registravo prisijungimą būtent šiuo, unikaliu telefonu.“

Išmanusis telefonas jau yra tapęs pilnaverte darbo priemone, darbuotojai vis dažniau išmaniuoju telefonu atsako ir į laiškus, naršo internete, socialiniuose tinkluose, bendrauja mobiliomis programėlėmis. Todėl atsirenkant apsaugos priemones svarbu atkreipti dėmesį, kad jos būtų suderinamos ne tik su stacionariais kompiuteriais, nešiojamais įrenginiais, planšetiniais kompiuteriais, bet ir išmaniaisiais telefonais.

Kaip apsaugoti nuotolinę darbo vietą?

„Įmonės saugumą aš palyginčiau su svogūnu. Kaip svogūnas turi kelias luobeles, taip ir įmonės saugumas, jos apsauga nuo grėsmių turi susidėti iš kelių sluoksnių“, – vaizdžiai sugretino „ACC Distribution“ verslo sprendimų vadovas T. Juškevičius. Gali būti trijų lygių antivirusinė programinė įranga: pirmo lygio antivirusinių programų įranga stebi ar kompiuteryje neaptikta žinomų virusų parašų. Virusų parašų rinkiniai kaupiami duomenų bazėse, iš kurių kai kurios gali būti viešos ir jomis dalijamasi, o kitos – privačiose duomenų bazėse.

Antra antivirusinių priemonių rūšis stebi įtartinas programėles ir patalpina jas į specialią talpyklą (angl. sandbox), kur stebi programėlės veiksmus, pavyzdžiui, ar programėlė stengsis jungtis prie įtartinų tinklapių. Virusai paprastai būna išmanūs, jie analizuoja, ar yra patalpinti į specialias talpyklas, ar jie jau atsirado kompiuteryje, kur gali pradėti veikti. Virusų vengimo juos aptikti būdai gali būti: vykdymo atidėjimas, aparatinės įrangos aptikimas, procesoriaus temperatūros tikrinimas, naudotojo sąveika (klaviatūros ir pelės paspaudimai). Trečioji antivirusinių priemonių rūšis analizuoja kompiuteryje vykstančius procesus pasitelkdama dirbtinį intelektą ir aptikus įtartinus procesus – blokuoja juos.

Įmonių perimetras organizacijose įprastai būna apsaugotas ugniasienėmis, idealiu atveju papildytomis ką tik paminėtų trijų lygių antivirusinės programinės įrangos apsauga. Kitaip tariant, be kitų apsaugos priemonių, šios antivirusinės programinės įrangos priemonės yra instaliuojamos nuosekliai su ugniasiene ir visas praeinantis interneto srautas (prafiltruotas ugniasienės ir patikrintas antivirusinės programos) yra apsaugomas nuo įvairiausių grėsmių. Tokiu būdu apsaugomi organizacijų viduje esantys kompiuteriai ir serveriai. O ką daryti, jeigu darbuotojo vieta yra nuotolinė?

„Jeigu asmuo dirba nuotoliu ir jungiasi prie sistemų viešuoju internetu, nors ir naudojant slaptažodžius, tai kompiuteris ir duomenys yra apsaugomi tik iš dalies. Tai yra, įmonės ugniasienės neteikia apsaugos darbuotojams, dirbantiems nuotoliniu būdu. Kuomet darbuotojas dirba iš namų, reikia jo kompiuteryje sukurti tokio paties lygio apsaugą, kaip teikia ugniasienė ir pagalbinės priemonės, saugančios nuo kenkėjų įmonės tinkle. Tokiame kompiuteryje turėtų būti įdiegta kelių lygių apsaugos sistema. Padidinti saugumui rekomenduojamas darbuotojų prisijungimas prie įmonės IT resursų naudojant VPN, darbo vietos apsaugos nuo kenkėjų programinė įrangą bei kelių lygių autentifikavimą“,– pataria kitas „ACC Distribution“ specialistas, programinės įrangos platinimo verslo plėtros vadovas Vidmantas Vaškevičius.

Pasak T. Juškevičiaus, papildoma priemonė, kuri yra labai vertinga ir paveiki – tai programinė įranga, tikrinanti interneto adresus elektroninio pašto žinutėse. Ši įranga įvertina, ar el. laiške pateikta nuoroda yra saugi. Šiuo metu gana dažnai bandoma apgauti darbuotojus, jiems siunčiant klaidinančias nuorodas, pavyzdžiui, vietoje microsoft.com nurodomas klaidingas adresas micrasoft.lt, kuris nukreipia asmenį į kenkėjišką svetainę. To išvengti ir padeda programa, tikrinanti adresų tikrumą ir blokuojanti prieigą, jeigu nustato, kad tinklapis „už nuorodos“ yra kenksmingas.

Kaip turėtų atrodyti saugios įmonės programinės įrangos higiena?

Kaip teigia T. Juškevičius, tinkamai parinktos apsaugos priemonės didžiąja dalimi gali apsaugoti nuo virusų ir kenkėjiškos programinės įrangos. Dažnai įmonėms kyla klausimas, kaip pasiekti tokią apsaugą? „Manau, reiktų susitelkti į komandos švietimą apie kibernetinius įsilaužimus, naudoti tinkamas apsaugos programas darbo vietoms, apsaugoti įmonės IT infrastruktūrą perimetro apsauga (ugniasiene) ir užtikrinti verslo taikomųjų sistemų ir duomenų saugumą“, – teigia jis.

Pasak jo, pats paprasčiausias metodas apsaugoti savo įmonės duomenis – uždrausti visiems bet ką daryti įmonės tinkle. Tokiu atveju nereikėtų ir antivirusinių priemonių.

„Bet toks draudimas būtų neefektyvus būdas valdyti įmonės veiklą. Išeinant iš šios pozicijos reikėtų žiūrėti, ko gi įmonei iš tikrųjų reikia tam, kad įmonė funkcionuotų, o žmonės galėtų atlikti reikiamus procesus. Kuriant įmonės infrastruktūrą reikėtų iš anksto nusistatyti, kas yra svarbiausia ir kur didžiausia vertė“, – teigia „ACC Distribution“ atstovas.

Anot V. Vaškevičiaus, renkantis apsaugos sistemas, svarstant investicijas į jas, būtina prisiminti, kad daugiausiai žalos kenkėjai padaro ne tada, kada jie nulaužia ugniasienę, o tada, kai pasisavina arba sugadina duomenis, kurie turi didžiausią vertę. Todėl būtina apsaugoti ne tik perimetrą ar tinklą, o ir duomenų bazes bei aplikacijas, su kuriomis dirba įmonės.

Renkantis ugniasienes, anot pašnekovų, vadovaujamasi dažniausiai keliomis teorijomis: klasikine ir developerių. Remiantis pirmąja, įmonės vidinis kompiuterių tinklas privalo būti apsaugotas perimetrine apsauga arba kitaip kalbant su ugniasiene. Ji turėtų būti įdiegta pirmumo tvarka. Antroji teorija pagrindžia taikomųjų sistemų ir duomenų bazių apsaugos būtinumą, prieigos suteikimo, kontrolės, stebėsenos ir analizės mechanizmus.

„Norint tinkamai atsirinkti reikiamas apsaugos programas, galima pasinaudoti tarptautiniais reitingais. Yra organizacijos, kurios testuoja ir sudaro antivirusinės programinės įrangos reitingą, pavyzdžiui „AV Test Institute“. Populiarios programos „Avast“, „Norton“, „G-Data“ puikuojasi savo parametrais, testuotų programų sąrašo viršuje. Šios programos taip pat dažniausiai įeina į pasaulinį rekomenduojamų antivirusinių programų dešimtuką“, – sako pašnekovas.

Jeigu pro ugniasienę prasiskverbė kažkokia programinė įranga, pavyzdžiui, el. laiško forma su prisegtuku – vadinasi, ji jau yra kompiuteryje, čia gali aktyvuotis ir užkrėsti įmonės infrastruktūros elementus – kompiuterių serverius. Po to reikia galvoti apie vadinamą end-point, t. y. kompiuterių bei kitų elektroninių darbo priemonių apsaugą.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Tobulėjančioms technologijoms sparčiai transformuojant verslus, vietoje nesėdi ir kibernetiniai piktavaliai. Laikui bėgant, kibernetinės grėsmės vis labiau vystosi, todėl sukčiams darosi paprasčiau pergudrauti saugumo sistemas ir žmones.

„Lockdown“ režimas, kam jis skirtas ir kaip jį naudoti?

Jei manote, kad esate didelės rizikos zonoje ir yra tikimybė, kad į jus nusitaikys samdinių šnipinėjimo programos, arba tiesiog neprieštaraujate prarasti kai kurių „iOS“ funkcijų papildomo saugumo vardan, „Apple“ „Blokavimo režimas“ („Lockdown mode“) yra stebėtinai naudingas.

Kaip apsaugoti save nuo kibernetinių grėsmių? Eksperto patarimai

Patyręs kibernetinio saugumo ekspertas dalyvauja „Rewire“ projekte, kuris vykdomas Mykolo Romerio universitete kartu su 24 partneriais iš 13 šalių. Projekto tikslas – padėti žmonėms saugiai naudotis technologijomis ir suvokti kibernetinio saugumo svarbą.

2024-03-25 08:40
Kaip „iOS 17.3“ įgalinti pavogto įrenginio apsaugą
2024-03-06 20:25
Programišiai didina apsukas – kokios verslo galimybės išlikti saugiam?
2024-03-04 17:28
Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių
2024-03-02 15:11
IT ekspertas įvardijo dažniausiai interneto svetainių savininkų daromas klaidas
2024-02-29 16:25
Brangiau kainuoja kibernetinių atakų pasekmės ar apsauga?
2024-02-12 10:23
Draudikai pataria, kaip valdyti kibernetinius incidentus
2024-02-08 14:48
Šiuolaikinių tėvų realybė – vaikus internete viliojantys nusikaltėliai: kaip jų išvengti? (1)
2024-02-08 10:29
Dirbtinis intelektas tampa sukčių įrankiu: kaip apsaugoti savo svetainę?
2024-02-07 16:24
Sąskaitos, el. bankininkystė ir socialiniai tinklai: paaiškino, kaip elgtis su mirusio artimojo paskyromis
2024-01-31 12:19
Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti svarbius duomenis
2024-01-22 14:35
Kaip „iOS 17“ susikurti ir naudoti asmeninį balsą
2024-01-15 18:25
Kaip apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama