Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 11 d. 17:49
Telefono turėtojui: įsitikinkite, jog žinote dalykus, kurie padės išvengti itin didelės grėsmės duomenims ir santaupoms
Gegužės 11 d. 11:26
Netrukus tai pasikeis: neremontuodami prietaisų europiečiai kasmet praranda 12 mlrd. eurų
Gegužės 10 d. 20:33
Dubajuje „Huawei“ pristatė naujus inovatyvius produktus
Gegužės 10 d. 17:21
Asmeniniai asistentai jau ne tik CEO kasdienybė: DI už jus galės užsakinėti prekes ar planuoti keliones
Gegužės 10 d. 14:23
Sukurtas įrankis verslui, kuris supaprastins naudojimąsi e. sąskaitomis faktūromis
Gegužės 10 d. 11:19
Dirbtinis intelektas kūryboje: kaip nustatoma autorystė ir kokie iššūkiai gali kilti
Gegužės 10 d. 08:24
Įgyvendintas autonominės duomenų rinkimo platformos projektas
Gegužės 9 d. 20:25
Naujojo „Volkswagen California“ kemperio premjera – dabar galima rinktis ir iš tinklo įkraunamą hibridą
Gegužės 9 d. 17:38
Ekspertas apie naują dirbtinio intelekto įstatymą: laiku neįvertinus rizikų – grės baudos
Gegužės 9 d. 14:29
Pristatytas „Tinder“ programėlės pokytis leis išvengti ir ypač pavojingų situacijų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Patarimai » Programinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip pasirinkti elektroninio pašto programą?

Publikuota: 2009-08-16 13:53
Tematika: Programinė įranga
Autorius: el. paštas Rytis Umbrasas
Inf. šaltinis: Papartis.infoseka.lt

Informatikai dažniau nei kitų dalykų mokytojai susiduria su situacija, kai „mokinys žino geriau“. Mokiniai, turintys namie kompiuterį ir internetą, aistringai susidomėję kompiuterio galimybėmis bei programomis, labai daug praktiškų dalykų sužino ir išmoksta savarankiškai ir anksčiau, negu sulaukia informatikos pamokos apie tai. Tai puiku, tačiau yra ir neigiama šio reiškinio pusė. Savarankiškai atrasdami kompiuterinio išprusimo paslaptis jie dažnai neatkreipia dėmesio į giluminius ir esminius programų naudojimo aspektus. Jų žinios lieka paviršutiniškos.

Informatikos mokytojo misija būtų parodyti moksleiviams, kad, nors jie ir nemažai atrado sau naudingų dalykų, tačiau neretai paaiškėja, kad kasdien naudojamoji programa, kurią pasirinko, nėra iš tiesų geriausia. Ji buvo pasirinkta „šarkos“ metodu – nučiuptas daikčiukas, pirmiausia atkreipęs dėmesį ar po ranka pakištas operacinės sistemos gamintojų. Ypač toks atsitiktinis programos pasirinkimas jaučiamas el. pašto srityje. El. pašto programų ir paslaugų teikėjų yra labai daug, visi atrodo panašūs, o susirašinėti mokiniai pradeda nelaukę informatikos pamokos apie el. paštą. Todėl informatikos mokytojams tenka sudėtingesnė užduotis – „mokyti iš naujo“ to, ką moksleiviai jaučiasi jau seniai žiną.

Siekiant visų pirma patiems mokytojams padėti daugiau suprasti apie el. pašto programas ir parašytas šis straipsnis. Tikiuosi, jį perskaitę informatikos mokytojai galės atkreipti moksleivių dėmesį į tai, kad „gero išmanymo“ jausmas gali ir klaidinti. Jei mokytojas pamokoje apie el. paštą sugebės parodyti moksleiviams, kad el. pašto programos yra įvairios ne šiaip sau, kad jos skiriasi ne tik paveikslėliais, ir kad labai lengva nugriebti beveik nefunkcionalią programą – tai mokytojas ne tik suteiks naudingų žinių, bet ir parodys, kad kompiuterijos mokytis verta ne tik namie, bet ir informatikos pamokose.

Kas būdinga el. pašto programoms

Kiekviename kompiuteryje rasime pačių įvairiausių programų. Vienas kompiuteris skirtas buhalterinei apskaitai, kitas gal darbui su fotografijomis, dar kitas – kompiuteriniams žaidimams. Pagal tai, ką veikiame savo kompiuteriu, parenkame reikalingą programinę įrangą ir ji yra labai skirtinga. Kiekvienas kompiuteris turi savo programų rinkinį. Tačiau, jei kompiuteris turi interneto ryšį, jame būtinai naudojama viena ar kita programa, skirta elektroniniam paštui. Nors el. pašto skaitymas, laiškų rašymas yra kiekvieno kompiuterių naudotojo kasdienė veikla, tačiau susidaro įspūdis, kad apie el. pašto programas, jų savybes žinome mažiausiai. Manome, kad visos el. pašto programos panašios ir visos veikia vienodai, todėl galvodami kurią programą naudosime, retai susimąstome, kokios el. pašto programos mums iš tiesų reikėtų.

Kaip pasirinkti elektroninio pašto programą?

Ar žinote, kokią pašto programą Jūs naudojate? Kuo ji ypatinga? Ar žinote, kodėl būtent ją? Gal prisimenate, kodėl ją pasirinkote? Kaip ją atradote, kokiais argumentais rėmėtės, kai apsisprendėte?

Paprastai įrankį savo veiklai žmonės pasirenka pagal jo esmines savybes. Štai automobilį pirmiausiai renkamės patikimą. Norime ekonomiško ir paprastai valdomo. Domimės ir gamintojo prestižu. Būtinai išsiaiškiname, kokį kurą jis naudoja, koks variklio tūris, galingumas. Jei šeima didelė, renkamės didesnį, jei važinėsime dažniau po vieną, ieškome mažesnio. Atsižvelgiam ir į kelionių intensyvumą. Galiausiai pasirenkam patinkamą spalvą, jei yra tokia galimybė.

Apie kiekvieną savo veiklos įrankį galime šiek tiek pasakyti, galime išvardinti esmines ir mažiau svarbias jo savybes. O kaip yra su el. pašto programa? Kaip ją renkamės, kurios tokių programų savybės mums yra esminės, o kurios nesvarbios? Kiek jos savybių išvardintume? Juk tai programa, kurią dažnas įsijungiame, kai tik prieiname prie kompiuterio.

El. pašto programų įvairovė yra ne mažesnė nei automobilių rinkoje, o reklamose, žurnaluose ar televizijos laidose giriamos programos ne visada turi mums reikiamas savybes, todėl čia aptarsime kuo el. pašto programos pasižymi, kokiomis savybėmis pasižymi, kokių mums iš tiesų reikia.

Pirma savybė, kuri yra vertinama, lengvai suprantama ir atkreipia mūsų dėmesį – pašto dėžutės dydis. Jau pavargome nuo pranešimų, kad pašto dėžutė persipildė, nes draugai prisiuntė visokių filmukų-juokelių. Sunku visiems draugams paaiškinti, kad pageidautume skaityti tik tekstus, o kelių megabaitų juokeliai mums sudaro daugiau problemų nei džiaugsmo, nes mūsų nemokamo pašto teikėjas davė viso labo keletą megabaitų erdvės, o papildomai mokėti už galimybę gauti internetinius juokelius nenorime. Tikriausiai todėl iš karto suklustame išgirdę, kad štai yra el. pašto teikėjai, suteikiantys mums keletą šimtų ar net gigabaito, o kartais ir dar didesnę el. pašto dėžutę.

Galimybė pasiekti paštą POP3, IMAP protokolais. Ką girdėjote apie tai? Tikriausiai nekreipėte dėmesio į šias paslaptingus santrumpas. Šias programos savybes labai vertina kompiuterių žinovai, nes būtent jos įgalina paštą tvarkyti tradicinėmis el. pašto kliento programomis, kurios paprastai turi žymiai galingesnį laiškų tvarkymo mechanizmą lyginant su populiariomis žiniatinklio pašto programomis. Deja POP3 galimybės paprastai pasigendama per vėlai. Tada, kai pasimetame laiškų gausybėje, kai negalime rasti seniau rašyto laiško, kai, susikurta aplankų sistema tampa pernelyg sudėtinga, kai prireikia greitai atrinkti, surikiuoti ir supakuoti senus laiškus. IMAP metodas leidžia laiškus turėti ir tvarkyti nutolusiame pašto serveryje, dėl to mums atkrinta laiškų saugojimo rūpestis, nesunkiai laiškus galime pasiekti, kai tenka pakeisti kompiuterį jo gedimo ar atnaujinimo atveju. Jei ryšys blogas, o gavote labai didelį laišką, kurio jums tikrai nereikia, galėsite tą laišką pašalinti nepersiuntę jo į savo kompiuterį. Kai kurios programos leidžia tą atlikti ir POP3 protokolu, o turinčios IMAP tą leidžia visada. Net jei jums dabar atrodo, kad POP3 ir IMAP – nereikalinga prabanga, vis tiek, kai rinksitės pašto tarnybą, atkreipkite dėmesį, ar tarnyba suteikia galimybę laiškus pasiekti bent vienu iš šių būdų. Tai rodo, jog ši tarnyba rimtai žiūri į klientus.

Ar pašto programa moka gintis nuo nepageidaujamų laiškų? Internete klaidžioja šimtai tūkstančių niekam nereikalingų, nepageidaujamų reklaminių laiškų. Kol jūsų adresas mažai kur skelbiamas, tokių laiškų sulauksite nedaug ir nesunkiai juos pašalinsite. Tačiau vėliau, ypač jei jūsų pašto adresas yra paskelbtas internete, sulauksite dešimčių ar net šimtų tokių laiškų per dieną. Ar patiks kasdien skirti bent keletą brangių minučių kovai su šiukšlėmis? Kai rinkotės pašto programą, pasidomėjote, ar gali jis pažinti ir automatiškai pašalinti šlamštą?

Ar graži, patogi pašto programos valdymo sąsaja? Neretai pasitaiko pašto programos naudotojų, kurie pasirinko pašto programą dėl to, kad ji apie naujai gautą laišką praneša kokiu nors gražiu garsu ar malonaus balso mandagiu pranešimu. O gal laišką jums atnešė kompiuterio ekrane atskridęs karvelis, o gal mielas šunelis? O gal mėgstate laišką pasiimti nuo tarno pateiktos lėkštelės raudonais krašteliais? Kad ir kaip juokingai tai atrodytų, bet tokių programų kūrėjai žino, kad nemažai daliai kompiuterio naudotojų svarbu „žmogiškas“ santykis su kompiuteriu. Gal rinkotės programą, turinčią lietuvišką sąsają? Sunku užsienio kalbą išmokti taip gerai, kaip gimtąją, todėl gal jums reikia programos, turinčios lietuvišką valdymą?

Jūsų laiškuose netikėtai atsirado tokios svarbios informacijos, kad nenorėtumėte, kad ji patektų į pašalines rankas. Norite, kad laišką skaitytų tik jūsų adresatas. Tada jūsų pasirinkta pašto programa turėtų mokėti dirbti su PGP būdu užkoduotais laiškais. Šiek tiek pasimokę galėsite susirašinėti garantuodami savo laiškų privatumą, nes ši technologija numato specialų elektroninį raktą, kurio neturintieji laiško negalės perskaityti.

Ar žinote savo pašto programos kainą? Ar tikrai jums ji nerūpi ir sutinkate mokėti tiek, kiek autoriai paprašys? O gal koks Jūsų pažįstamas išmokė tą programą „nulaužti“ ir dabar džiaugiatės jos piratine versija? Ar tikrai Jums būtina piratauti? Kai rinksitės el. pašto programą kitą sykį, pasidomėkite programų licencijomis. Gal rasite nemokamą ir ne blogiau veikiančią. Programinės įrangos srityje stebuklų pasitaiko. Kartais mokama programa veikia blogiau už nemokamą. O kartais ir ne. Pašto programų kainos nėra labai didelės, todėl jei radote tikrai jums tinkamą, tikriausiai įstengsite ją legaliai įsigyti. Kartais už programos „nemokamumą“ tenka mokėti reklaminiu skydeliu programos languose ir dažnai tai yra mus tenkinanti kaina.

Įdomu, ar pasirinkdami el. pašto programą žinojote, ar ji atspari el. paštu plintantiems virusams? Didžiausia kompiuterių virusų (tiksliau, kenkėjiškų programų) dalis plinta būtent el. paštu, todėl nereikėtų ignoruoti šios savybės. Ar tikrai jums reikia programos, kurią naudoja dauguma? Juk būtent populiariausioms el. pašto programoms kuriami vadinamieji kirminai! Neapsimoka kurti virusą, veikiantį programoje, kurią naudoja tik keletas procentų el. pašto naudotojų. Kartais smagiau naudoti programą, kuri nėra labai populiari, ir būtent dėl to virusų kūrėjams ji yra visai neįdomi.

Ar rinkotės programą, mokančią teisingai persiųsti ir parodyti tekstą? Gal manėte, kad visos pašto programos tam tinka? Draugas jums siuntė rusiško straipsnio ištrauką, bet gavote vien klaustukus vietoje raidžių. Gal savo vardą ar pavardę rašote iškraipytai ir tas jums labai patinka? Kolega jūsų prašo „nesiųsk man kringelių!“ ir nežinote kito būdo – tik rašykite „šveplai“? Gavote svarbų laišką, o vietoj lietuviškų rašmenų – tik „makaronai“, laiko nedaug, o reikia klaidas taisyti. Juk pikta, ar ne? Gal manote, kad šios problemos yra „stichinė nelaimė“ ir nuo jūsų pasirinkimo nepriklauso? Pašto programų rinkoje yra tokių, kurios numato ne vien anglišką susirašinėjimą. Mūsų krašte renkantis pašto programą nepagalvoti apie „kringelių“ problemos sprendimą būtų tiesiog neleistinas aplaidumas. Gal net bijote naudoti visas lietuviškos abėcėlės raides, nes netikite, kad draugas jas sėkmingai perskaitys. Taip ir bus, jei pasirinkdami sau pašto programą nepagalvosite, ar ji moka teisingai išsiųsti ne anglišką tekstą. Tuo tarpu šiuolaikiška protingai parašyta programa netgi nereikalaus žinoti, kuri teksto koduotė tinkama, kuri kokiai kalbai reikalinga. Yra programų, numatytų be problemų susirašinėti visomis kalbomis, tai kodėl gi jomis nesinaudoti?

Ar norite būti tikri, kad Jūsų rašytas laiškas neturi rašybos klaidų? Gal jums tenka rašyti oficialius laiškus, atstovauti įmonę ir rūpintis jos įvaizdžiu – siųsti kultūringai surašytą informaciją el. paštu, gal Jums reikia laikytis valstybinės kalbos įstatymo, nes siunčiate viešus skelbimus ne vienam adresatui, o gal tiesiog nenorite atrodyti beraštis dėl atsitiktinai užkliuvusio klavišo? Jei taip, pasirinkite pašto programą, kuri suranda rašybos klaidas. Nors lietuvišką rašybą tikrina ne kiekviena pašto programa, tačiau tokių galima rasti. Svarbu žinoti, kad ne vien raštinės programos gali aptikti rašybos klaidas.

Sparta – tai savybė, yaptingai svarbi, kai naudojamės žiniatinklio el. pašto tarnybomis. Pasitaiko ir griozdiškų tradicinių programų. Jei tenka naudotis ir silpnesniu, senesniu kompiuteriu, verta pasidomėti, kaip jūsų pasirinktoji programa jame veikia.

Ar moka jūsų pašto programa parodyti „gražų“ laišką, paruoštą HTML formatu? Kompiuterininkai profesionalai tiesiog nekenčia laiškų „su klevo lapais“ fone. Tam yra daug priežasčių. Bet kitų juk nepamokysi... Gavote ir gausite įmantriai sudėliotų laiškų, todėl jei pasirinktoji programa negalės jų gražiai parodyti, nuvilsite ne tik save, bet ir gražaus laiško siuntėją. O jei tai bus ne šiaip sveikinimas, o jums reikalingų prekių kainynas, parengtas HTML lentelės forma?

Mobilumas, diegimo paprastumas – savybė, kuri ypač rūpi keliaujant. Tie, kas keliauja, arba visai neskaito pašto, nes jis yra tik namų ar darbo kompiuteryje, arba pasirenka programą, leidžiančią pasinaudoti paštu bet kuriame kompiuteryje, nes ji įdiegta kažkur internete arba telpa kišenėje esančiame USB atmintuke. Kai kurios pašto programos yra specialiai sukurtos taip, kad veiktų kišeninėje laikmenoje. Gal jums kaip tik tokios ir reikia?

Siūloma operacinės sistemos gamintojų. Gali būti, kad el. pašto programos Jūs pats ir nesirinkote. Naudojate tą, kurią pasiūlė kompiuterio operacinės sistemos gamintojas. Ar tikrai mėgstate, kai sprendimą, kokį įrankį jums naudoti, priima kiti? Ar tikrai manote, kad jūsų poreikiai yra tokie patys, kaip statistiškai vidutinio amerikietiškos operacinės sistemos naudotojo? Ar manote, kad jums pasiūlyta pašto programa iš bus karto suderinta ir pritaikyta mūsų regiono poreikiams? Tai, kas siūloma visiems, sunkiai gali atitikti reiklesnio individualaus naudotojo poreikius. Būtinai reikėtų pasidomėti programos derinimo nuostatomis, pasiaiškinti, ką kuri reiškia, ką galima kitaip, geriau nustatyti. Gali paaiškėti, kad tokios programos derinimas yra per daug sudėtingas, o kartais ir neįmanomas. Tada vėl domėkitės kitų pašto programų savybėmis ir suraskite sau tinkamiausią.

Paprastai žiniatinklio pašto teikėjai ar interneto paslaugų pardavėjai siūlo el. pašto adresą. El. pašto adresas yra kartu ir pašto naudotojo vizitinė kortelė. Jeigu siekiate kitiems atrodyti solidžiau, venkite tarnybų, pagal kurių adresą visi matys, kad neišgalite susimokėti už el. pašto paslaugas savo interneto teikėjui, pasirinkote reklamas rodančią ir dėl to nemokamą adresą. Pasitaiko el. pašto sistemų, kurios saugosi nuo šlamšto siuntėjų, ir dėl to automatiškai filtruoja pačių populiariausių pasaulyje nemokamo pašto teikėjų klientų laiškus! Taip pat nedera į prestižinę pretenduojančiai bendrovei naudoti nesolidų nemokamos sistemos adresą. O ar privatiems poreikiams jums tinka adresas „freemail“, „xxx“, „bamba“, ar adresas, reklamuojantis kokią nors radijo stotį ar maistą katėms, nuspręsite patys. Svarbu pasidomėti, ar pašto sistema, siūlanti adresą, pakankamai seniai gyvuoja, kokia tikimybė, kad ji nepakeis žaidimo taisyklių, kiek šansų, kad po metų nereikės keisti el. pašto adreso todėl, kad sistema bankrutavo arba paskelbė mokestį už paslaugas, kurios anksčiau buvo nemokamos. Jeigu dažnai keičiate darbą, o norite atskiro, su niekuo nesusijusio el. pašto adreso, paieškokite internete specialiai „visam gyvenimui“ el. pašto adresą siūlančios tarnybos. Tokia paslauga kainuoja, tačiau reklamuojasi kaip užtikrinanti tą patį el. pašto adresą labai ilgam laikui.

Jeigu Jūs priverstas dažnai keisti ne tik vietą, kompiuterį, bet tenka naudotis ir įvairiomis operacinėmis sistemomis, jums reikia ieškoti pašto programos, kuri veikia daugumoje operacinių sistemų. Tuomet jums nereikės mokytis iš naujo, galėsite net pasikeitus operacinei sistemai naudotis sau įprastu paštininku. Ne visos programos tinka ir „Microsoft Windows“ ir „Linux“ sistemoms, tačiau kai kurios kuriamos taip, kad veiktų įvairiose operacinėse sistemose.

Ne kiekvienas žino, kad Internetas – tai ne tik galimybė naršyti tinklalapius ir susirašinėti el. paštu. Viena galingiausių apsikeitimo žiniomis sistemų yra naujienų serveriai veikiantys NNTP protokolu. Tai savotiškos elektroninės skelbimų lentos, kuriose žmonės noriai keičiasi savo patirtimi. Programa, mokanti dirbti šiuo protokolu, paprastai būna labai panaši į el. pašto programą. Skirtumas tik tas, kad laiško gavėjas yra ne konkretus adresatas, o tos skelbimų lentos, kurios adresu laiškas rašytas, skaitytojai. Kadangi tai naudinga Interneto paslauga, o pridėti tokią savybę nėra per daug sudėtinga, dažnai el. pašto programos kūrėjai suprogramuoja galimybę skaityti tokias elektronines skelbimų lentas NNTP naujienų serveriuose. Jeigu negalite apsieiti neskaitę tokių naujienų, gal jums naudinga el. pašto programa, galinti tvarkytis kartu ir su šia interneto paslauga.

Kai el. paštu intensyviai naudojasi verslo ar šiaip veiklūs žmonės, jiems svarbu nepraleisti įvykių, operatyviai dėstyti kalendoriuje užduotis, susitikimų tvarkaraščius, svarbius pasimatymus, laiku išsiųsti reikiamą informaciją ir t. t. Kai kurios pašto programos turi specialią dalį įvykiams kalendoriuje registruoti, darbams planuoti ir organizuoti. Kartais jos gali siųsti automatiškai iš anksto užprogramuotus laiškus, žinutes apie tai, kad atostogaujate, kad jau laikas pateikti ataskaitą ir panašiai. Kai kurios jų leidžia tinkle dalintis su partneriais adresų knygele, kalendoriumi, padeda organizuoti susitikimus ir kitus įvykius.

Kartais žmonės pasirenka el. pašto sistemą pagal el. paštui nebūdingas paslaugas. Neretas pasirenka WWW pašto tarnybą dėl to, kad ji, pavyzdžiui, laikinai suteikia galimybę išsiųsti nemokamų SMS žinučių. Kita gal turi lengvą fotografijų publikavimo internete mechanizmą. Dar kita nemokamai pateikia daug „muzikėlių“ telefonui. Kartais žmonės renkasi pašto programą tik dėl to, kad ją jau pasirinko draugas, o draugas netgi nepamena, kodėl pasirinko būtent tą, o ne kitą.. Toks pasirinkimas panašus į automobilio pasirinkimą vien pagal spalvą.

Pašto programų kūrėjai stengiasi savo programose pridėti įvairiausių savybių, tik gaila, kad nėra programų, turinčių visas galimas ir reikiamas savybes. Tenka kažkurių savybių atsisakyti, laikant jas neesminėmis. Todėl dabar, kai jau žinote, kokių savybių el. pašto programa gali turėti, atkreipkite dėmesį, ar Jūsų el. pašto programa tikrai tenkina jūsų poreikius, ir, kai rinksitės kitą pašto programą, pasidomėkite, ar ji turi jums svarbias ir reikalingas savybes. Kurios pašto programos savybės jums atrodo svarbiausios? Gal žinosite savybių, kurios čia ir nebuvo paminėtos.

Jeigu šis straipsnis tik sujaukė jūsų mintis ir nutarėte, kad jums per sunku išsiaiškinti, kuri programa geriausiai tinka, teks pasitikėti autoriaus rekomendacijomis.

Mūsų regione pašto programa būtinai privalo gerai tvarkytis ne vien su angliškais tekstais, pageidautina, kad ji būtų nemokama, saugotųsi nuo pašto šlamšto, būtų atspari virusų atakoms, turėtų ir lietuvišką sąsają, galėtų veikti ne tik „Microsoft Windows“ operacinėje sistemoje.

Šio straipsnio autorius pats naudojasi naršyklės „Opera“ pašto dalimi, juo skaito ir NNTP serveriuose skelbiamas naujienas, o kelionėje naudojasi kišenine „iScribe“ programa. Taip pat labai gerai vertina „Mozilla Thunderbird“ programą. Tikrai geromis pašto programos savybėmis pasižymi ir į „Microsoft Office 2003“ komplektą įeinanti „MS Outlook 2003“. Iš žiniatinklio pašto tarnybų geriausias galimybes teikia www.gmail.com, www.fastmail.fm, www.myrealbox.com sistemos.

Gaila, o gal ir gerai, kad visų pašto sistemų laisvalaikiu ištirti neįmanoma. Jų įvairovė akivaizdžiai per didelė, tačiau jei išsiaiškiname kriterijus, pagal kuriuos rinksimės, netikėtai paaiškėja, kad rinktis beveik nėra iš ko! Ir tai puiku. Rinktis iš dviejų visada lengviau, nei rinktis iš „visų galimų variantų“. Svarbiausia el. pašto programą pasirinkti sąmoningai, ir žinant, kurios jos savybės jums svarbiausios. Juk tai dažniausiai kompiuteryje naudojama programa!

Straipsnis buvo publikuotas 2005 m. rugsėjo mėnesį Klaipėdoje vykusio renginio „Kompiuterininkų dienos-2005“ leidinyje.

Straipsnio papildymas

Daugiau informacijos apie įvairių el. pašto programų savybes ir jų tinkamumą lietuviškai susirašinėjantiems besidomintieji gali rasti projekto „Mokslas Plius“ tinklalapyje.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Naujausias sukčių įrankis – „FraudGPT“: kaip apsisaugoti

Tobulėjant technologijoms nuo pažangos neatsilieka ir sukčiai bei jų apgavysčių įrankiai. Viena naujausių šiandieninių grėsmių – dirbtinio intelekto programa „FraudGPT“. Kaip veikia ši priemonė ir kaip apsaugoti savo pinigus nuo ją naudojančių asmenų?

Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?

Jau kuris laikas „Facebooko“ vartotojai skundžiasi suprastėjusia socialinio tinklo veikla. Sudarytas pagrindinių problemų, su kuriomis susiduria besinaudojantys šia internetine platfoma, sąrašas.

Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose

Ar žinote, kad „Photos“ aplikacijoje vaizdo įrašų galima ieškoti pagal garsus juose? Nors galimybė „Photos“ aplikacijoje vaizdo įrašų ieškoti pagal garsą juose nebuvo plačiai diskutuojama, tačiau man atrodė, kad daugelis šią funkciją žino.

2024-02-28 20:29
Naudojatės „WhatsApp“ savo „Android“ telefone? Netrukus už vieną pokytį gali tekti susimokėti
2024-02-22 14:30
Statistika atskleidė dažniausiai į Lietuvos gyventojus nutaikomą kibernetinių atakų būdą: ar jau mokate apsisaugoti?
2024-02-15 09:33
Naujasis Kupidonas – dirbtinis intelektas: patarimai, kuo jis gali pasitarnauti
2024-02-12 16:25
Kaip naudotis nauja „Messages“ funkcija „Check In“
2024-01-29 12:56
„Apple Maps“ žemėlapiai pasiekiami neprisijungus prie tinklo
2024-01-26 14:45
Gera žinia „Messenger“ naudotojams: jau galima išjungti „seen“ funkciją, redaguoti išsiųstas žinutes
2024-01-21 13:34
Kaip naudotis ta pačia „WhatsApp“ paskyra keliuose skirtinguose įrenginiuose?
2024-01-11 08:14
5 patarimai kaip lietuviškai įvaldyti „ChatGPT“
2023-12-20 11:24
Programėlės ir žaidimai smagūs, bet gali būti grėsmingi: ekspertas pateikia 5 patarimus, kaip apsisaugoti
2023-12-19 20:39
Ekspertai abejoja veidus gražinančio įrankio „My Puzzles“ patikimumu ir pataria, kaip įsitikinti, ar duomenys nesiunčiami kitur
2023-12-19 17:43
Kaip ištrinti „Instagram“ žinutes ar pokalbius ir ką daryti norint atgauti tam tikrą informaciją
2023-12-04 20:22
Kaip „iOS 17“ tausoti akis naudojant „iPhone“ ar „iPad“
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama