Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Programinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip sutaupyti organizuojant įmonės informacinį saugumą?

Publikuota: 2008-03-16 07:25
Tematika: Programinė įranga
Autorius: Miroslav Lučinskij
Inf. šaltinis: Critical Security

Šiandien vis aktualesnis tampa informacinio saugumo užtikrinimo klausimas. JAV bei Europos šalių praktika rodo, jog incidentų, susijusių su informacine sauga skaičius vis labiau auga. Kas lemia šį augimą?

Visų pirma, tobulėjant technologijoms, tobulėja ir nusikaltėliai: neretai juos vilioja tai, kad pavogti vertingą informaciją iš nepasirengusios organizacijos yra pakankamai lengva – tarsi atimti saldainį iš mažamečio vaiko. Kitas svarbus faktorius yra tai, jog skaitmeninių duomenų vagystė gali likti niekada nepastebėta, o tai reiškia, jog ir vagies niekas neieškos...

Suprasdamos ar bent jau bandydamos suprasti skaitmeninių technologijų pritaikymo keliamas grėsmes, organizacijos vis daugiau dėmesio skiria ir savo skaitmeniniam saugumui užtikrinti. Kadangi saugumo incidentų pasitaiko ir specializuotas saugumo valdymo priemones įsidiegusiose organizacijose, kyla klausimas – kodėl vienos organizacijos yra saugesnės už kitas?

Daugelis atsakymo mėginame ieškoti informaciniam saugumui bei apskritai IT technologijoms skiriamų lėšų biudžetuose, tačiau net ir labai dideli pinigai nepadeda sukurti tinkamo organizacijos apsaugos lygio, jeigu yra naudojami netinkamai. Informaciniam saugumui skirtų lėšų švaistymas prasideda nuo to, kai apsisprendžiama jas skirti. Geri vadovai supranta, jog jeigu organizacijoje nekyla informacinio saugumo incidentų, tai dar nereiškia, jog padėtis yra gera – organizacijai galėjo pasisekti, galbūt į ją dar nespėjo nusitaikyti profesionalūs įsilaužėliai ar nesąžiningi konkurentai, bet ir ši diena turbūt ne už kalnų, todėl ruoštis reikia jau dabar.

Kitas etapas ateina kartu su suvokimu, jog įmonei yra reikalingos informacijos apsaugos priemonės ir imama galvoti kaip apsaugą realizuoti praktiškai. Pirmosios klaidos prasideda jau šiame etape, kadangi daugelis vadovų pasitiki savo IT skyriaus darbuotojais ir dažniausiai jie formuoja poreikius ar reikalavimus informacinės apsaugos priemonėms. Deja, tikrai nedaug Lietuvos įmonių gali pasigirti kompetentingais darbuotojais, turinčiais gerą informacinio saugumo srities subtilybių suvokimą ir, svarbiausia, geba turimas žinias tinkamai pritaikyti.

Dažniausiai šie darbuotojai yra pernelyg lojalūs įmonei ir negali objektyviai įvertinti esamos padėties. Taip pat, dažnai pasitaikantis atvejis, kai darbuotojai iš esmės vengdami papildomo darbo nenori užsikrauti atsakomybės diegdami naujas technologijas bei programinę įrangą. Jie tiesiog slepia pažeidimus ir neįvertina, kad to kaina gali būti nepamatuojamai didelė.

Todėl norint sutaupyti informacinio saugumo poreikių bei priemonių diegimo planavimo stadijoje, reiktų bendradarbiauti ir konsultuotis su kompanijomis, besispecializuojančiomis išskirtinai informacijos apsaugos srityje. Specializacija iš tiesų yra labai svarbus kriterijus, kadangi siaura veiklos kryptis priverčia bendrovę turėti profesionalių specialistų – nes tai reikalinga išgyvenimui rinkoje.

Informacijos apsaugos konsultantai turėtų padėti pažvelgti į situaciją įmonėje pro įsilaužėlio perspektyvą – išsiaiškinti kokios IT bei įmonės infrastruktūros dalys yra labiausiai pažeidžiamos, ar egzistuoja tokie pažeidžiamumai, kuriais pasinaudojus jau dabar galima pavogti vertingą įmonės informaciją bei sudaryti įmonės informacinio saugumo strategiją, glaudžiai susijusią su bendru IT infrastruktūros gerinimo planu, nes tik taip galima sukurti efektyvų apsaugos lygmenį, atitinkantį verslo poreikius bei neiššvaistyti turimų lėšų.

Kaip išsirinkti tinkamą partnerį, padėsiantį sunkiame kompanijos apsaugojimo procese? Pirmasis vertinimo kriterijus yra nuveikti darbai – kas dar pasitiki vertinama įmone, t.y. su kokiais klientais, partneriais ji dirba? Ar šie liko patenkinti rezultatais? Svarbu yra tai, kad konsultacinės kompanijos darbuotojai turi būti savo srities profesionalais: pirmoji mintis, žinoma, yra atitinkamų sertifikatų turėjimas.

Šis kriterijus daugeliui atrodo labai svarbus, tačiau norint protingai investuoti reikia žvelgti giliau: sertifikatai iš esmės yra prekė, kurią nusipirkti gali praktiškai bet kuris norintis. Kur kas svarbiau už kompanijos gražią „popierinę“ prekinę išvaizdą yra jos realūs darbai: ar ši kompanija turi viešai paskelbtų savo specialistų aptiktų pažeidžiamumų programinėje įrangoje? Ar jos specialistai skaito pranešimus apie IT saugą, dalyvauja renginiuose, bei eina koja kojon su naujovėmis? Ir, svarbiausia, būtina išsiaiškinti ar ji atlieka šabloniškus informacinio saugumo politikų kūrimo veiksmus, ar turi patirties atliekant sėkmingus įvairaus tipo įsibrovimo į organizacijas testus, kas garantuoja, jog specialistai suvokia įsilaužėlių logiką bei nusikalstamų struktūrų naudojamas „juodąsias“ technologijas.

Turint gerą ir efektyvią informacinės saugos įgyvendinimo strategiją, priemonių diegimas įmonėje nesukuria didelių nepatogumų ir kartu yra racionaliai sumažinama verslui kylanti rizika. Taip nuo „gaisrų gesinimo“ yra žengiama prie racionalių sprendimų - reagavimas virsta į prevenciją.

Protingai lėšas bei žmonių resursus norinčioms naudoti organizacijoms, jau turinčioms įmonės saugumo strategiją ir įvairias priemones saugumui užtikrinti galima būtų patarti visapusiškai žiūrėti į situaciją, vertinti ne tik techninių priemonių pajėgumus, bet kontroliuoti ir darbuotojų pasirengimo pasipriešinti įsilaužėlių veiksmams galimybes – darbuotojai turi žinoti apie esamą IT resursų naudojimo tvarką organizacijoje ir jos tinkamai laikytis. Taip pat reikia suprasti ir tai, kad personalas yra samdomas atlikti savo tiesioginei užduočiai – darbuotojams iš tiesų nesinori nuolat galvoti apie duomenų, su kuriais jie dirba apsaugojimą bei nutekėjimo kelių užkirtimą. Todėl atsiranda ir būtinybė periodiškai atnaujinti bei papildyti darbuotojų žinias apie informacijos apsaugą, priminti jų pareigas.

Informacijos apsaugos procesas yra labai dinamiškas ir čia nėra paprasta išvengti klaidų, kurios atveria vartus įsilaužėliams – įmonių vadovams reikia galvoti apie visų įmanomų įsilaužimo kelių blokavimą, tuo tarpu įsilaužėliams, norint laimėti šią nelygią kovą užtenka surasti mažiausią netobulumą, kuriuo pasinaudojus gali būti pasiekta trokštama konfidenciali informacija ir padaryti sunkiai išmatuojami nuostoliai.

Todėl reikia suvokti, jog bėgant laikui situacija keičiasi: atsiranda naujos grėsmės, naujos atakų rūšys – taupant lėšas reikia pagalvoti apie ateitį, pamąstyti ko gali prireikti, įvertinti rezultatus bei drąsiai kreiptis į trečiąją pusę, kuri padėtų suvokti ar tinkamai veikia esamos priemonės, ar priimti sprendimai buvo pateisinami. Tai sužinoti galima tiek atliekant vidinį auditą, tiek ir praktiškesniais būdais, vienas kurių būtų realaus įsibrovimo į organizaciją imitacija.

Užeiti pro atviras duris yra kur kas paprasčiau, nei jas užrakinant. Besivystantis pasaulis mums diktuoja savo sąlygas – be tinkamo organizacijos saugumo lygio užtikrinimo sėkmingai veikti nebeįmanoma. Norint sutaupyti reikia pereiti nuo gaisrų gesinimo prie problemos nagrinėjimo iš esmės, vertinant situaciją taip kaip tai daro priešai, kombinuojant daugelį komponentų: technologijas, įvairių tipų politikas bei žmogiškąjį faktorių. Bet kurios iš šių aplinkybių ignoravimas arba netinkamas įvertinimas veda prie nesėkmės ir lėšų švaistymo.


Critical Security

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose

Ar žinote, kad „Photos“ aplikacijoje vaizdo įrašų galima ieškoti pagal garsus juose? Nors galimybė „Photos“ aplikacijoje vaizdo įrašų ieškoti pagal garsą juose nebuvo plačiai diskutuojama, tačiau man atrodė, kad daugelis šią funkciją žino.

Naudojatės „WhatsApp“ savo „Android“ telefone? Netrukus už vieną pokytį gali tekti susimokėti

Visų, kurie „WhatsApp“ žinučių siuntimo platforma naudojasi „Android“ išmaniajame telefone, laukia pokytis. Visos „WhatsApp“ esančios žinutės, nuotraukos ar vaizdo įrašai saugomi „Google Drive“ debesijos paslaugoje, kurioje nemokamai galima saugoti iki 15 GB duomenų. Nuo šiol pasiekus šį limitą, naudotojams už papildomus duomenis teks sumokėti.

Statistika atskleidė dažniausiai į Lietuvos gyventojus nutaikomą kibernetinių atakų būdą: ar jau mokate apsisaugoti?

Į Lietuvos gyventojus kibernetiniai nusikaltėliai dažniausiai taikosi pasitelkdami vieną atakų būdą – kenkėjišką programinę įrangą. Kenkėjiškas programas atpažinti darosi vis sudėtingiau, o užkrėstus įrenginius gali išduoti ir didėjančios sąskaitos už elektrą. Tad kaip išlikti saugiems?

2024-02-15 09:33
Naujasis Kupidonas – dirbtinis intelektas: patarimai, kuo jis gali pasitarnauti
2024-02-12 16:25
Kaip naudotis nauja „Messages“ funkcija „Check In“
2024-01-29 12:56
„Apple Maps“ žemėlapiai pasiekiami neprisijungus prie tinklo
2024-01-26 14:45
Gera žinia „Messenger“ naudotojams: jau galima išjungti „seen“ funkciją, redaguoti išsiųstas žinutes
2024-01-21 13:34
Kaip naudotis ta pačia „WhatsApp“ paskyra keliuose skirtinguose įrenginiuose?
2024-01-11 08:14
5 patarimai kaip lietuviškai įvaldyti „ChatGPT“
2023-12-20 11:24
Programėlės ir žaidimai smagūs, bet gali būti grėsmingi: ekspertas pateikia 5 patarimus, kaip apsisaugoti
2023-12-19 20:39
Ekspertai abejoja veidus gražinančio įrankio „My Puzzles“ patikimumu ir pataria, kaip įsitikinti, ar duomenys nesiunčiami kitur
2023-12-19 17:43
Kaip ištrinti „Instagram“ žinutes ar pokalbius ir ką daryti norint atgauti tam tikrą informaciją
2023-12-04 20:22
Kaip „iOS 17“ tausoti akis naudojant „iPhone“ ar „iPad“
2023-12-04 12:29
Dirbtinis intelektas mokykloje: kam su juo kovoti, jei galime išnaudoti?
2023-11-22 10:24
Kaip naudotis ekrano dalinimosi funkcija „macOS Sonoma“
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama