Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 23 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
Balandžio 22 d. 08:27
„Sony“ pristato naujuosius ryškiausius bei geriausiai skambančius „BRAVIA“ televizorius
Balandžio 21 d. 20:20
Tarptautinėje kvantinių technologijų srityje – svarbus lietuvių laimėjimas
Balandžio 21 d. 17:36
„Mazda“ pristatė naująjį flagmaną CX-80
Balandžio 21 d. 14:13
Kolegijų vertinimas: kriterijai tie patys – rezultatai skirtingi
Balandžio 21 d. 11:19
Ekspertas patarė kaip saugiai transportuoti televizorių, skalbimo mašiną ar šaldytuvą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Lietuva – tarp Europos kibernetinių patyčių lyderių: kaip nuo jų apsaugoti savo vaikus?

Publikuota: 2022-09-20 16:25
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nors pamažu įsibėgėjantys mokslo metai daliai mokinių jau buvo pažymėti naujomis patirtimis ir draugystėmis, kai kuriems juos apkartinti galėjo bendraamžių patyčios internete. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tyrimais, Lietuva jau eilę metų išlieka viena kibernetinių patyčių lyderių Europoje, o jas patyrusių jaunuolių dalis mūsų šalyje siekia beveik 70 proc. Vis dėlto specialistų teigimu, tam užkirsti kelią tikrai įmanoma – svarbiausia akylai stebėti vaiką ir nedelsiant imtis priemonių, atpažinus net ir menkiausias apraiškas.

Lietuva – tarp Europos kibernetinių patyčių lyderių: kaip nuo jų apsaugoti savo vaikus?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Nors pastarosiomis dienomis rečiau girdime apie mokykloje įvykusius apsistumdymus ar pamuštas nosis, tarp jaunuolių tvyranti agresija niekur nedingo – ji persikėlė į virtualią erdvę, kurioje jie praleidžia kur kas daugiau laiko. Patyčios internete gali pasireikšti įžeidinėjimais, šmeižtu, tapatybės vagyste ir daug kitų būdų, tačiau kovoti su jomis padeda universalūs principai. Vaikui nuo pat jo pirmųjų žingsnių skaitmeniniame pasaulyje derėtų paaiškinti, jog jame reikia elgtis taip pat, kaip ir realiame, domėtis jo veikla internete. Patyrus patyčias labai svarbu, kad vaikas žinotų, į ką jis gali kreiptis ir su kuo pasikalbėti – tuo patikimu žmogumi gali būti tiek tėvai ar globėjai, tiek kitas patikimas asmuo gyvenime – mokytojas ar kiti artimieji. O esant poreikiui ir kuo greičiau apie tai informuoti socialinių tinklų administratorius, atsakingas institucijas ar mokymo įstaigos atstovus“, – sako „Telia“ tvarumo projektų vadovė Indrė Bimbirytė-Yun.

Atpažinti patyčias ir agresorių – ne visada lengva

Pasak I. Bimbirytė-Yun, kitaip nei realiame gyvenime, kibernetinės patyčios gali būti daug subtilesnės ir ne visada taip lengvai aptinkamos. Pavyzdžiui, uždaroje klasės draugų socialinio tinklo grupėje kas nors gali pradėti skleisti melagingus gandus apie tai, jog kurie nors bendraklasiai yra pora, arba tiesiog nepriimti kurio nors jaunuolio į virtualų susirašinėjimo kambarį, kuriame yra kiti jo klasės draugai. Kita vertus, nebaudžiamumo jausmas virtualioje erdvėje lemia ir itin įžūlių patyčių būdų pasireiškimą.

„Agresoriai, pasinaudodami netikra socialinių tinklų anketa, gali rašyti pašiepiančius komentarus po patyčias patiriančio asmens profilio įrašais arba į „TikTok“ ar „Instagram“ kelti žeminančius vaizdo įrašus, slapta užfiksuotus klasėje, pavyzdžiui, vaikui atsakinėjant prie lentos ar atliekant pratimus kūno kultūros pamokoje. Agresoriai netgi gali pavogti aukos tapatybę, jo arba jos vardu susikūrę netikrą socialinių tinklų paskyrą pradėti joje skelbti reputaciją gadinančią informaciją arba, pasinaudodami ja, kitiems bendraklasiams siųsti tikrovės neatitinkančią informaciją. Vaikai taip pat gali būti persekiojami, iš netikrų anketų nuolat gaudami žinutes apie tai, kad yra stebimi, arba apie planuojamą susidorojimą“, – populiariausius patyčių pavyzdžius pateikia pašnekovė.

Tiesa, „Telia“ tvarumo projektų vadovė pastebi, jog vyresni paauglystės sulaukę jaunuoliai ne visada gali būti linkę atvirauti apie patiriamas patyčias internete, todėl apie konkrečius kibernetinio smurto atvejus gali ir neprasitarti. Įtariant tokią situaciją, specialistas pataria atkreipti dėmesį į vaiko elgesį. Patiriamas patyčias gali išduoti pyktis, liūdesys ir kitos neigiamos emocijos, pasinaudojus kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu. Vaikas gali vengti kalbėti apie tai, ką veikia internete ir su kuo bendrauja, ar netgi visiškai nustoti naudotis elektroniniais prietaisais.

Patyčioms internete kelią užkirsti gali tik suaugusieji

Bimbirytė-Yun teigia, jog dažnai patyčios internete nesustabdomos laiku, kadangi tiek jas patiriančių, tiek jas inicijuojančių asmenų tėvai jų nevertina rimtai ir mano, jog tai tėra vaikiški „pakvailiojimai“, kuriuos vaikai kažkokiu būdu išsiaiškins tarpusavyje. Deja, dauguma atvejų taip niekada nenutinka, kadangi smurtą internete nutraukti gali tik suaugusieji.

„Šiuolaikinės ryšių priemonės panaikina amžiaus barjerus ir suteikia praktiškai neribotą informacijos sklaidą, todėl smurtauti internete gali net ir mažamečiai, o kibernetinėms patyčioms neužkirtus kelio laiku, jos gali pasiekti ne tik patyčias patiriančio vaiko klasę, bet ir visą mokyklą ar net kaimynystėje gyvenančius vaikus. Daug naudingos informacijos kibernetinių patyčių tema galima rasti „Augu internete“ internetiniame puslapyje. Taip pat tėvams aptariant grėsmes internete su vaikais gali padėti ir kibernetinio saugumo žaidimas lietuvių kalba „Spoofy“. Žaidimas 5-10 m. amžiaus vaikams leis kartu su žaidimo herojais spręsti įvairias užduotis, kurios padeda suprasti, kokiu turiniu galima dalintis, kas yra asmeninė informacija, kaip ją apsaugoti, kaip atpažinti kitas grėsmes“, – pataria ekspertė.

Atlikus šiuos žingsnius, jei agresoriaus tapatybė žinoma, derėtų kreiptis į mokymo įstaigą, kad apie tai būtų informuoti jo tėvai. Tuo metu, jei priekabiavimas virtualioje erdvėje vyksta prisidengiant netikrais profiliais ir besityčiojantis asmuo negali būti identifikuotas, reikėtų nepabijoti kreiptis į policiją. Nesiėmus tinkamų priemonių laiku, virtualios patyčios gali peraugti į fizines, neigiamai paveikti vaiko psichologinę būseną ir netgi lemti suicidinių minčių atsiradimą. Dėl šios priežasties nukentėjusiesiems gali būti naudinga ir psichologo konsultacija.

Geriausias priešnuodis – prevencija

„Telia“ specialistė įsitikinusi, jog pagrindinis būdas apsaugoti jaunuolius nuo patyčių internete – vykdyti prevenciją ir užsiimti švietimu. Svarbu suprasti, jog kiekvienas vaikas gali būti ne tik patyčių auka, bet ir jų iniciatorius, todėl jau nuo mažų dienų mažiesiems vertėtų aiškinti, kad internete reikia elgtis lygiai taip pat, kaip ir realybėje, o anonimiškumas skaitmeninėje erdvėje yra tik iliuzija, kadangi padarius nusikaltimą kaltininką visada įmanoma išaiškinti.

„Deja, kadangi vaikai dar negali prisiimti atsakomybės už savo veiksmus, apsiriboti švietimu nepakanka. Jeigu tėvai priima sprendimą leisti savo mažamečiam vaikui susikurti socialinių tinklų paskyrą, jie privalo kartu aptarti visas socialinių tinklų naudojimosi taisykles. Tėvai turėtų žinoti šios anketos slaptažodį ir būti draugų sąraše, kad galėtų dalyvauti vaiko socialinio tinklo paskyros valdyme. Vaikui augant, tampant savarankiškesniam, pasiekus paauglystę šios ribos, žinoma, turi būti plečiamos kartu aptariant naujas taisykles. Daugumoje atvejų atskira socialinio tinklo paskyra tikrai nėra būtina, kadangi bendravimui su draugais visiškai pakanka „Messenger“ ir kitų susirašinėjimo programėlių, kuriose slypi kur kas mažiau pavojų ir pagundų“, – rekomendacijomis dalinasi I. Bimbirytė-Yun.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama