Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 3 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 3 d. 11:25
Legendinės „Pikes Peak“ kilimo į kalną lenktynės: kuo elektromobiliai pranašesni už įprastus automobilius?
Gegužės 3 d. 08:23
Specialistas pataria, kaip išsirinkti jums ir jūsų namams tinkamą šaldytuvą
Gegužės 2 d. 20:22
Statybviečių saugumui užtikrinti – išmanūs apsaugos sprendimai
Gegužės 2 d. 17:11
Dar vienas KTU chemikų žingsnis efektyvesnių saulės elementų link
Gegužės 2 d. 14:27
Ar būtina visiškai uždaryti programėles, kad telefonas neišsikrautų ilgiau?
Gegužės 2 d. 11:21
Geologas Jonas Šečkus: „Mes esame žvaigždžių gabalėliai ir magmos padariniai“
Gegužės 2 d. 08:18
„Garmin Connect“ įgauna naują išvaizdą: supaprastinta, moderni ir patogi naudoti
Gegužės 1 d. 17:39
Dirbtinis intelektas, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas
Gegužės 1 d. 13:59
Vilniuje vyksianti 30-oji Baltijos šalių informatikos olimpiada dalyviams dovanoja ne tik iššūkį, bet ir bendruomenę
Gegužės 1 d. 09:32
Naujieji izoliacijos varžos matuokliai „Fluke“ 1535 ir 1537
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Studijos Danijoje: kas, kur ir kaip?

Publikuota: 2011-02-14 09:20
Tematika: Kitos protingos mintys
Autorius: Sandra Dijokaitė
Inf. šaltinis: Eurodesk Lietuva

Vis daugiau jaunimo, baigę mokyklas, renkasi studijas užsienyje. Pastaruoju metu itin populiari šalis šiuo atžvilgiu tapo Danija. Kadangi nuėjau visą kelią nuo idėjos ten studijuoti iki pasveikinimo laiško įstojus, galiu pasidalinti savo patirtimi. O kelias buvo tikrai įdomus, duobėtas ir kupinas staigmenų bei lėkimo paskutinę minutę.

1 žingsnis: specialybė ir šalis

Pirmiausia reikia labai gerai apgalvoti, ką nori studijuoti. Nors gali pateikti kelis pasiūlymus, tačiau Danijos universitetai bei kolegijos labai mėgsta motyvuotus žmones, tad jei pretenduosi, pavyzdžiui, į informacines technologijas ir interjero dizainą (t. y. į dvi visiškai tarpusavyje nesusijusias specialybes) tikrai neatrodysi rimtai nusiteikęs. Kalbant apie kolegijas, nederėtų jų nuvertinti, nes Danijoje tikrai ne ta pati situacija kaip Lietuvoje. Kolegijos ten yra vertinamos ir pabaigus jas, bet kuris universitetas suteiks Tau galimybę tęsti studijas universitete. Kalbant apie esminį skirtumą tarp kolegijų ir universitetų, tai yra skirtingas IELTS testo įvertinimas. Stojant į universitetą jo reikia truputį aukštesnio. Bet apie tai truputį vėliau. Renkantis specialybę, labai padėjo puslapis studyindenmark.dk. Čia gali rasti visus universitetus ir kolegijas.

2 žingsnis: motyvacinis laiškas ir rekomendacijos

Tvirtai apsisprendus dėl norimos studijuoti specialybės, reikia parašyti stiprų motyvacinį laišką. Patarčiau paminėti, kodėl renkiesi būtent šią šalį, kuo Tave sudomino Danija, taip pat paminėti kuriose srityse esi stipriausias arba ką mokeisi kolegijoje ar universitete (jei stoji jau pabaigęs kokias nors studijas). Taip pat motyvacinis laiškas turėtų atskleisti Tavo asmenybę, tačiau neišsipasak per daug ir svarbiausia koncentruokis į studijų kryptį. Niekam juk neįdomu, kad turi puikius teatrinius sugebėjimus, o ketini studijuoti informatiką. Pateikiu motyvacinio laiško pavyzdį.

Taip pat prie šio žingsnio priskirsiu ir rekomendacinį laišką. Žinau, skamba baisiai ir iš karto galvoje pradėsi dėlioti mintis, kas galėtų Tave puikiai rekomenduoti. Neišsigąsk. Išsirink mėgstamą mokytoją arba dėstytoją, jei jau dirbi, rekomenduoti gali ir darbdavys (draugas ar mama šiuo atveju tikrai netiks). Dažniausiai būna taip, kad rekomendacinį laišką parašo pats būsimasis studentas, o žmogus, kuris rekomenduoja, tiesiog prideda savo vardą pavardę ir parašą, jei tai darbdavys ar dėstytojas – labai gražu, jei uždeda dar ir įstaigos antspaudą.

Ką turi apimti rekomendacinis laiškas? Tik esminę informaciją: kaip tas rekomenduojantis asmuo pažįsta būsimą studentą, kiek laiko, kaip jį apibūdintų kaip asmenybę, pabrėždamas stipriąsias puses. Beje, rekomendacinis laiškas turi būti trumpesnis nei motyvacinis. Neišsiplėsk per daug ir rašyk oficialiu stiliumi.

3 žingsnis: kalbos gebėjimų testai

Na štai, priėjome prie anglų kalbos patikrinimo testų. Tikriausiai nereikia nė sakyti, kad Danijoje studijuosi anglų kalba ir neužteks vien tik šios kalbos pagrindų. Beje, rinkdamasis studijas atkreipk dėmesį, ar dalykai bus dėstomi anglų kalba. Kalbant apie anglų kalbos lygio nustatymo testus, tikrai reikės arba IELTS arba TOEFL.

Studijos Danijoje: kas, kur ir kaip?
Mariaus Dijoko nuotrauka

Tiesa, sakoma, kad TOEFL tinkamas labiau Amerikai, o IELTS – Europai. Tad papasakosiu apie IELTS.

IELTS testas susideda iš 4 dalių: kalbėjimo, rašymo, klausymo ir skaitymo. Šios dalys dalinamos į dvi dienas, t. y. viena diena skiriama kalbėjimui, kita diena likusioms dalims.

Kalbėjimo testui skiriamos bendrinės temos, tokios kaip: mokslai, mada, draugai, šeima, šventės. Tokios temos leidžia gana laisvai kalbėti, tačiau nereikia labai išsiplėsti ir pamiršti rišlumą sudarant sakinius. Kalbėtis gali tekti arba su lietuviu vertintoju, arba netgi su kitos šalies atstovu. Man asmeniškai teko kalbėtis su brite. Taip pat viskas, ką kalbi yra įrašoma į diktofoną, tam atvejui, jei teiktum apeliaciją, kad būtų galima išklausyti dar kartą.

Kalbant apie kitas dalis, testas vyksta 2,5 val. uždaroje patalpoje, į kurią Tau neleidžiama įsinešti nieko, išskyrus tušinuką bei asmens tapatybės kortelę, kuri nuolat turi būti greta, tam atvejui, jei prižiūrintis asmuo suabejotų, ar tikrai Tu pats laikai testą. Pirmiausia būna klausimas, kuris, turiu pasakyti, gana painus, nes turi išgirsti ir padaryti išvadas, ką įrašyti į tuščius langelius, nes tekstas nėra diktuojamas iš Tavo lapo. Taip pat pakankamai sunku, nes kalbėtojas kalba natūraliu tonu ir dažnai fone girdimi pašaliniai garsai: gatvės, žmonių šurmulio ir t. t. Viskas yra pakartojama du kartus. Rašymas ir skaitymas – kiek lengvesnės dalys, nes gali ramiai susikaupti, tačiau reikia neužmiršti, kad laikas ribotas ir reikia tikrai sparčiai dirbti, kad viską suspėtum, labai ilgai tikrai nepagalvosi. Rašymas atskleidžia Tavo žodyno gausumą, o skaitymas – loginį mąstymą ir domėjimąsi naujienomis – dažnai temos būna truputį mokslinės, pavyzdžiui, apie saulės energijos panaudojimą arba gamtos taršą.

Visos dalys vertinamos atskirai ir galiausiai išvedamas bendras pažymys. Maksimalus įvertinimas – 9 balai. Kaip ir minėjau, universitetų ir kolegijų reikalavimai truputį skiriasi. Universitetai reikalauja, kad IELTS bendras pažymys būtų ne mažesnis nei 7, tuo tarpu kai kurios kolegijos priimtų netgi su 5,5.

IELTS testo laikymui gali registruotis vienintelėje vietoje Lietuvoje – Britų taryboje. Testo kaina – 580 Lt. Tiesa, prieš laikant patį testą įvairios institucijos siūlo būtent specialiai IELTS paruošiamuosius kursus. Mano patarimas būtų toks: jeigu tikrai jautiesi turintis netvirtas anglų kalbos žinias, tada verta investuoti į kursus. Tačiau patariu apsvarstyti šį pasirinkimą – galbūt pats gali namie viską išmokti, tam reikia tik reikia užsispyrimo. Beje, testo rezultatas galioja tik 2 metus. Visa informacija apie IELTS testą.

4 žingsnis: dokumentai

Šis žingsnis gali būti pavadintas dokumentų tvirtinimu. Visų dokumentų kopijos (brandos atestatas arba mokyklos/kolegijos/universiteto baigimo diplomai bei priedėliai) turi būti išversti į anglų kalbą bei patvirtinti notaro. Tai jums lengvai suorganizuos bet kuris vertimų biuras. Taip pat išverstus dokumentus turi patvirtinti užsienio reikalų ministerija, t.y. uždėti apostiles ant kiekvieno dokumento kopijos. Kalbant apie paraiškų teikimo terminus, jas išsiųsti reikia iki kovo 1 d. Nesibaimink, jei dar neturi mokyklos, universiteto ar kolegijos baigimo diplomo. Jį atsiųsti galima ir vėliau.

Paraiškos formas rasi organizacijų interneto svetainėse.

Ar esi priimtas į universitetą arba kolegiją paaiškėja tada, kai užsienio universitetas gaunas visus dokumentus, t. y. paraišką būtina užpildyti iki kovo 1 d., bet jeigu nusiųsi diplomą tik vasaros pradžioje (nes paprastai mokykloje juos išduoda liepą), tada vasaros gale tikėkis atsakymo. Jei paraišką ir visus dokumentus priduodi iki kovo 1 d., tada gali tikėtis atsakymo jau balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje.

5 žingsnis: tarpininkai

Galutinai susitvarkius dokumentus, juos reikia siųsti į pasirinktus universitetus arba kolegijas. Tačiau yra paprastesnis būdas, bijant, kad nenukeliaus laiku, ar pasimes pašte. Yra organizacijos, tokios kaip „Kastu International“ ir „Hakes International“, kurios nuolat palaiko ryšį su aukštosiomis mokyklomis Danijoje ir už tam tikrą mokestį (dažniausiai iki 100 Lt) Tavo dokumentus pateikia pasirinktoms institucijoms. Susisiekus su tokia institucija, Tau tereiks nusiųsti nuskenuotus dokumentus. Pliusas tas, kad visi originalai liks Tau.

Tokie 5 žingsniai Tavęs laukia, jei nusprendei rinktis studijas Danijoje. Visus juos įveikus, net neabejoju, kad gausi laišką iš vieno iš pasirinktų universitetų/kolegijų, kuriame švies žodis: CONGRATULATIONS! Beje, kalbant apie apgyvendinimą, Danijos universitetai ir kolegijos tikrai užtikrina bendrabučius. Kita vertus, gali nuomotis būstą savarankiškai.

Jei turėtum klausimų – visuomet galiu padėti ir pakonsultuoti. Rašyk man el. paštu: sandra.dijokaite@gmail.com. Taip pat gali kreiptis į Eurodesk Lietuva atstovus el. paštu eurodesk@eurodesk.lt


Eurodesk Lietuva.lt

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami: ekspertas pataria, kaip nepasimesti

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos. Vis dėlto, tam tikru laiku šios taktikos galime būti pažeidžiami labiau.

Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų

Pasirinkimas, kur ir ką studijuoti – svarbus sprendimas, tačiau ne mažiau atsakomybės reikalauja ir pats stojimo procesas. Kartais stojantieji padaro tokių klaidų, dėl kurių tenka net atsisveikinti su išsvajotomis studijomis.

Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų

Nuolat tobulėjant skaitmeniniams atsiskaitymams jau kelerius metus mokėjimo kortelių duomenų vagystės išlieka dažniausia vagysčių rūšimi. 2021 m. bendra tokio sukčiavimo vertė Europoje siekė 1,28 mlrd. eurų, rodo naujausi Europos centrinio banko duomenys. Kaip šiandien galime nuo to apsisaugoti?

2024-04-16 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
2024-04-12 08:17
Praradote kriptoturtą? Ne viskas prarasta: yra priemonių, galinčių padėti jį sugrąžinti
2024-03-25 20:12
Dovanos vyrams: nuo elektronikos prekių iki smagių pramogų
2024-03-20 20:25
Kibernetinio saugumo ekspertas pateikė 9 sukčių sistemas: įsidėmėkite, jei nenorite būti apgauti
2024-03-16 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
2024-03-15 17:53
Ekspertai pataria kaip sėkmingai persikvalifikuoti į IT sritį
2024-03-06 14:34
Kaip vaiko atvaizdu viešojoje erdvėje dalintis saugiai?
2024-03-03 15:26
Socialinių medijų žala mūsų psichinei sveikatai ir psichologo patarimai, kaip ją sušvelninti
2024-02-27 10:12
Netikrus profilius dirbtinis intelektas „kepa“ milijardais: 5 žingsniai, kaip juos atpažinti socialiniuose tinkluose
2024-02-27 08:11
Nieko nepirko, bet 42 eurus nuskaičiavo nuo kortelės: ką daryti, jei taip nutiks ir jums
2024-02-14 14:03
Plinta naujas sukčiavimo būdas: paštomate sumokėję kortele prarasite pinigus
2024-02-09 16:40
Įvyko kibernetinis incidentas: kaip nepamesti galvos
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama