Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Organizaciniai, planavimo Dalintis | Spausdinti

Žaidimas, trauksiantis vaikus iš „skaitymo duobės“

Publikuota: 2021-09-07 12:04
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Panevėžio, Klaipėdos ir Kauno apskričių bibliotekose 2021–2023 m. bus įgyvendinamas didelis 5-8 klasių moksleivių skaitymo skatinimo projektas „Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“. Projekto kūrėjai skaitymo skatinimui pasirinko vaikams ir jaunimui šiuolaikinę patrauklią formą – virtualų žaidimą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Panevėžio, Klaipėdos ir Kauno apskričių bibliotekose 2021–2023 m. bus įgyvendinamas didelis 5-8 klasių moksleivių skaitymo skatinimo projektas „Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“. Projekto kūrėjai skaitymo skatinimui pasirinko vaikams ir jaunimui šiuolaikinę patrauklią formą – virtualų žaidimą. Žaisdami dalyviai ugdys skaitymo įpročius, suvoks savo socialines ar psichologines problemas, kurs santykius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Žaidimas, trauksiantis vaikus iš „skaitymo duobės“

Pirmajame projekto pristatymo renginyje „Virtualus žaidimas ar knyga? Abu!“ rengėjai klausė švietimo ekspertų ir psichologų apie vaikų ir jaunimo skaitymo problematiką, įpročius, išgirdo apie technologijų įtraukties į mokymosi procesą privalumus. Gavo motyvacijos ir įkvėpimo dėl projekto sprendžiamų problemų aktualumo.

Santykis tarp tradicinės ir naujos formos

Inga Mitunevičiūtė, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkė, Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos vaikų ir jaunimo departamento direktorė, pasidalino Lietuvos nacionalinės bibliotekos baigiamo atlikti ankstyvojo ir mokyklinio amžiaus vaikų skaitymo įpročių tyrimo išvadomis. Jo duomenimis, pradinių klasių vaikai skaito daug, savo noru ir laisvalaikiu. Tyrimas rodo, kad nuo 5-os klasės darosi „skaitymo duobė“, iš kurios vėliau į skaitymą sugrįžtama arba ne.

Pasak specialistės, geriausia skaitymo skatinimo strategija yra skaitančių tėvų pavyzdys. Taip pat skaityti skatintų gyvi dalykai: knygų klubai, susitikimai. „Senos formos yra geras dalykas, bet technologijos ir virtualybė yra natūrali visuomenės aplinka. Tad reikia ieškoti santykio tarp tradicinės formos ir tos, kuri ateina ir tobulėja, kokia ir yra šio projekto esmė“, – sakė I. Mitunevičiūtė.

Tinkamos knygos paauglystės sunkumams

Vaikų ir paauglių psichologė Akvilija Kiburienė atkreipė dėmesį, kad dabartinis paauglys paauglystės etapo krizę „kas aš esu“ sprendžia socialinių tinklų įtakoje ir neturėdamas palaikymo, socialinio gyvenimo abejoja, ar yra svarbus ir reikšmingas. Pagrindiniai sunkumai, kuriuos vaikai patiria dabartinės pandemijos situacijoje – motyvacijos stoka, nuovargis ir pesimizmas, beviltiškumo jausmas, nerimas, įtampa, iškylanti lytinės tapatybės aktualija.

Pasak psichologės, knyga gali padėti mažinti tokią savijautą. „Knygos lavina intelektą, iškalbą, skatina pasitikėjimą, stiprina motyvaciją siekti tikslų, gerina smegenų veiklą, miego kokybę, psichologiškai padeda geriau suprasti aplinkinius žmones, didina laimės jausmą. 60 proc. tyrimų dalyvių teigia, kad skaitant stresas sumažėja,“ pasakoja A. Kiburienė. Terapiniame darbe su paaugliais psichologė taiko knygos skaitymo metodą ir mano, kad svarbu rasti labai tinkamas knygas paaugliui.

Įdarbintos technologijos – didelė pagalba

Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė Dangira Nefienė, asociacijos „Lituanistų sambūris“ valdybos narė, Nacionalinės švietimo agentūros projekto „Skaitmeninio ugdymo turinio kūrimas ir diegimas“ veiklos „Skaitmeninių mokymo išteklių atnaujinimas“ metodininkė, pastebi, kad literatūra formuojant jauną žmogų, vertybinį stuburą, labai svarbi.

Pasak mokytojos, jei namuose neskaito tėvai, knyga namuose nėra vertybė, ir vaikas neskaitys. Jei nerasime laiko skaityti vaikams ar su vaikais, paauglystės „neskaitymo duobė“ gilės. „Tačiau lituanistų ir bibliotekininkų uždavinys technologijas įdarbinti, kad duotų pridedamąją vertę. Šis projektas prisidės prie tikslingo technologijų naudojimo. Jei sugebėtumėm technologijas „įkinkyti“, kai vaikai žais ir susidomės, tai bus didelė pagalba lituanistams“, – tvirtina ji.

Vilniaus „Spindulio“ progimnazijos pradinių klasių mokytoja, programos „Renkuosi mokyti!“ alumnė Rūta Šileiko dalinosi patirtimi apie technologijų taikymą skaitymo projekte su mokiniais. Mokytoja pastebi, kad šiandien mokymosi procese reikia pereina į noriu ir galiu. Mokinys nori, kai jam sekasi, kai sėkmė jo galiose. Įgyvendinant skaitymo projektą, pasak mokytojos, buvo svarbu, kad skaitymas būtų tikslinis, o technologijos būtų įdarbintas įrankis kūrybai. Taip pat lemiamą vaidmenį lemia socialiniai dalykai, kai pasakoji, diskutuoji, daliniesi.

Žaisti, skaityti, suvokti save, kurti santykius

„Tai – taikomojo skaitymo projektas, kuriuo siekiama praktiškai padėti 5-8 klasių vaikams ir paaugliams dviejose srityse: suvokti save (savo asmenybę, spręsti psichologinius dalykus) ir kurti santykius (su aplinka, draugais, mokytojais, tėvais)“, – projekto esmę pristatė jo vadovė Kristina Jakubauskaitė-Veršelienė.

Pagrindinis projekto tikslas – sukurti skaitymo skatinimo priemonę, mobilų žaidimą, kuris kurs vaikų emocinę gerovę, socialinius ryšius ir skatins skaityti. Žaidimo nauda – integrali sistema, kurios turinys susietas su atrinktomis vertingomis knygomis, kalbančiomis apie aktualias vaikų temas. Jos bus nugabentos į 39 bibliotekas, bus prieinamos specialiose knygų lentynose, išduodamos iš knygomatų. Svarbu tai, kad projekto naudos bus prieinamos ir kitų regionų vaikams ir bibliotekoms.

Šiuo metu atliekamas vaikų ir jaunimo skaitymo situacijos tyrimas: skaitymo tematikos, socialinės problematikos, analizuojami esami tyrimai. Paskui bus suformuota unikali tikslingų 3000 tūkts. knygų kolekcija. Centrinis projekto akcentas – su partneriu Norvegijos Mokslo ir kultūros institutu, turinčiu patirties vaikų literatūrinio ugdymo srityje ir diegiant informacines technologijas į ugdymo procesą, kuriama skaitymo skatinimo žaidimo programėlė. Bibliotekos bus aprūpintos svarbiomis priemonėmis. Visą žaidimą lydės edukaciniai pristatymo renginiai, bus kviečiama, mokoma žaisti ir apdovanojama.

Projektas vykdomas trijuose šalies regionuose. Pagrindiniai partneriai: Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Kauno apskrities viešoji biblioteka ir Klaipėdos Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka. Planuojama, kad žais 880 žaidėjų, virš 23 tūkst. dalyvaus edukaciniuose, pristatymo, apdovanojimų renginiuose.

Projekto „Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“ vykdytojas – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Projekto partneriai: Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka, Kauno apskrities viešoji biblioteka, Mokslo ir kultūros institutas (angl. Institute of Science and Culture) Norvegijoje.

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama