Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 8 d. 08:11
Lauko šildytuvų privalumai ir naudojimo galimybės
Gegužės 7 d. 20:34
Naujokai automobilių rinkoje: ar jais galima pasitikėti?
Gegužės 7 d. 17:20
„Eurocash1“ pirmoji Lietuvoje pradėjo teikti išmaniųjų seifų paslaugą
Gegužės 7 d. 14:38
Kibernetinė sauga išmaniuose namuose: ko reikia, kad protingas namas būtų saugus?
Gegužės 7 d. 11:31
Verslas duomenis saugo vis akyliau: tobulėjantys duomenų centrai stebina savo galimybėmis
Gegužės 7 d. 08:30
Naujasis „CUPRA Leon“: patobulintas ir su galingiausia visų laikų modelio versija
Gegužės 6 d. 20:17
Kaip technologijų sektorius keičia darbo rinką Lietuvoje
Gegužės 6 d. 17:17
Tyrimas parodė: DI darbe sutaupo bent po 11 minučių per dieną
Gegužės 6 d. 14:39
Daugelis darbuotojų apie tai net nežino: jus ne tik filmuoja – seka ir kitais būdais
Gegužės 6 d. 11:16
Lietuviškuose elektroniniuose receptuose išrašytus vaistus jau galima įsigyti ir Latvijoje, Lenkijoje
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kad duomenys būtų saugūs: 5 kibernetinio saugumo rekomendacijos

Publikuota: 2023-12-13 08:40
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandieniniame pasaulyje skaitmeninėje erdvėje grėsmių daugėja – kibernetiniai nusikaltėliai tampa vis pavojingesni, jų metodai išradingėja ir sudėtingėja. Nors sukčiai naudoja skirtingus metodus, jie visi turi bendrą tikslą: rasti saugumo spragą ir greitai pasinaudoti situacija. Interneto duomenų rinkimo platformos „Oxylabs“ rizikų valdymo vadovas Vaidotas Šedys pasakoja, kokios yra 5 naujausios kibernetinio saugumo rekomendacijos, kurios gali padėti apsaugoti jūsų asmeninius duomenis bei verslą.

Kad duomenys būtų saugūs: 5 kibernetinio saugumo rekomendacijos
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Daugelis iš mūsų yra susipažinę su įprastomis saugumo rekomendacijomis: dviejų faktorių autentifikacija, programinės įrangos atnaujinimu, duomenų šifravimu, raginimu naudotis saugiais tinklais, tarpiniais serveriais, VPN ir kt. Nors šios rekomendacijos visada aktualios, atsiranda ir naujų, galinčių padėti apsisaugoti nuo nuolat kintančių grėsmių“, – teigia V. Šedys.

Neteikite jautrios informacijos dirbtinio intelekto (AI) programoms

Dirbtinio intelekto programų populiarumas itin sparčiai auga tiek asmeninėms, tiek darbo reikmėms. Nors šie įrankiai vienareikšmiškai gali palengvinti ir pagreitinti daugelį užduočių, ekspertas įspėja, kad dirbtinio intelekto programoms pateikiamą informaciją reikėtų atsirinkti atidžiai.

„AI programos kuria turinį, pagrįstą sudėtingais duomenų modeliais, ir mokosi iš viešai pasiekiamos informacijos: knygų, straipsnių, kitų internete randamų šaltinių. Tačiau AI programos gali mokytis ir rinkdamos duomenis iš vartotojų joms suteikiamos informacijos“, – įspėja V. Šedys.

Neseniai buvo pristatytos dirbtinio intelekto įrankių „ChatGPT“ ir „GitHub Copilot“ versijos, kurios, kaip teigiama, nenaudoja verslo duomenų ir pokalbių informacijos mokymosi tikslais. Siekiant apsaugoti neskelbtinus duomenis, vertėtų rinktis ir darbuotojus raginti naudotis tik tais AI įrankiais, kurie nerenka vartotojo duomenų.

Nėra žinoma, kaip populiarių AI įrankių nemokamos versijos naudoja klientų duomenis, todėl derėtų būti atsargiems ir nepateikti jautrios informacijos ar konfidencialių asmens bei įmonės duomenų. Siekiant saugumo ir privatumo, teikiami duomenys turėtų būti anoniminiai.

Imkitės papildomų saugumo priemonių nuotoliniam darbui

2020 m. išpopuliarėjęs hibridinis darbo modelis, leidžiantis darbuotojams lanksčiai paskirstyti savo laiką tarp darbo biure ir darbo namuose, plačiai naudojamas iki šiol. Tačiau darbdaviai turėtų nepamiršti, kad šis darbo modelis reikalauja papildomų saugumo sprendimų – būtinybės naudotis patikimu „Wi-Fi“ tinklu, VPN, naudotis kelių faktorių autentifikavimu (MFA) ir duomenų šifravimu.

„Naujausia rekomendacija – diegti šifruotas „konteinerines“ darbo vietas įmonei priklausančiuose ir asmeniniuose darbuotojų įrenginiuose. Naudojant tokias sistemas užtikrinama, kad duomenys yra saugūs serveryje, net jei įrenginio saugumas yra pažeistas. Pavyzdžiui, jei kenkėjiška programa užkrečia naršyklę, esančią „konteineryje“, virusas negalės išplisti už jo ribų“, – pasakoja „Oxylabs“ rizikų valdymo vadovas.

Apsaugokite tiekimo grandines

Tiekimo grandinės, apimančios procesus nuo užsakymo gavimo iki jo užbaigimo, pastaruoju metu vis labiau sudėtingėja, todėl būtina turėti rizikos valdymo strategiją, apimančią taisyklių laikymąsi ir stiprius saugumo protokolus, pastebi V. Šedys.

Tiekimo grandinės susiduria su sukčiavimo atakomis, išpirkos reikalaujančiomis programomis, programinės įrangos pažeidimais, tarpininkų atakomis ir kt. Norint sumažinti riziką nukentėti, pirmiausia rekomenduojama įdiegti standartines saugos priemones – ugniasienes, įsilaužimo aptikimo sistemas ir pažangią saugos stebėseną. Taip pat labai naudinga integruoti tokius specializuotus saugumo standartus ir praktiką, kaip, pavyzdžiui, JAV Institute of Standards and Technology (NIST) sukurtą sistemą „Cybersecurity Framework“.

Naudokite prieigos raktus

Daugelis yra susipažinę su 2 faktorių autentifikavimu, kai norint prisijungti prie tam tikros sistemos reikia atlikti du veiksmus, pavyzdžiui, suvesti slaptažodį arba PIN kodą ir pasinaudoti mobiliuoju įrenginiu, kuris sugeneruoja vienkartinį slaptažodį. Tačiau šiandieninės technologijos suteikia galimybę pakelti saugumą į kitą lygį.

„Autentifikavimas, kuriam naudojami prieigos raktai (angl. passkeys), dar labiau sustiprina saugumą ir patogumą, nes reikalauja autentifikavimo, kurį sudaro tam tikri biometriniai duomenys tokie kaip, pirštų atspaudai ar veido nuskaitymas. Tam, kad prisijungtumėte prie programėlės ar puslapio, jums tereikės atrakinti savo telefoną, o slaptažodis nebebus reikalingas. Prieigos raktai padeda apsisaugoti nuo rizikos, kad įsilaužėlis galės prisijungti prie jūsų paskyros per atstumą ir ateityje tikriausiai taps rinkos standartu, pavyzdžiui, šią technologiją jau naudoja „Google“, „Nordpass“ ir kitos įmonės, – teigia V. Šedys.

Apsaugokite savo verslą kibernetiniu draudimu

Draudimas jau egzistuoja šimtus metų ir suteikia pridėtinės vertės bet kokiai saugumo strategijai. Kibernetinis saugumo draudimas gali apsaugoti organizacija nuo milžiniškų išlaidų, susijusių su neskelbtinų duomenų, pavyzdžiui, kredito / debeto kortelės duomenų, sveikatos įrašų ar panašios informacijos, saugumo pažeidimais.

„Rūpinimasis kibernetiniu saugumu nėra vienkartinis darbas, o nuolatinis procesas. Tik nuolat sekant technologijų pokyčius ir naujausias rekomendacijas galima tinkamai apsaugoti savo organizaciją. Sveikintina, kad vis daugiau verslų pradeda rimčiau vertinti kibernetines grėsmes ir rizikas bei atsigręžia į saugumo sprendimus, kuriuos atidėliojo, kaip turinčius žemesnį prioritetą“, – sako V. Šedys.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Dažnas slaptažodžių keitimas ne visada padeda: 7 eksperto patarimai, kaip apsaugoti savo duomenis

Vis daugiau savo asmeninės informacijos perkeliant į virtualią erdvę, įvairūs duomenys gali tapti pažeidžiami. Kone dažniausias programišių taikinys yra slaptažodžiai, tad gegužės 6-ąją, minint Pasaulinę slaptažodžių dieną, verta prisiminti, kada reikėtų juos pakeisti ir kokios kombinacijos yra pačios saugiausios.

Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Tobulėjančioms technologijoms sparčiai transformuojant verslus, vietoje nesėdi ir kibernetiniai piktavaliai. Laikui bėgant, kibernetinės grėsmės vis labiau vystosi, todėl sukčiams darosi paprasčiau pergudrauti saugumo sistemas ir žmones.

„Lockdown“ režimas, kam jis skirtas ir kaip jį naudoti?

Jei manote, kad esate didelės rizikos zonoje ir yra tikimybė, kad į jus nusitaikys samdinių šnipinėjimo programos, arba tiesiog neprieštaraujate prarasti kai kurių „iOS“ funkcijų papildomo saugumo vardan, „Apple“ „Blokavimo režimas“ („Lockdown mode“) yra stebėtinai naudingas.

2024-04-02 11:26
Kaip apsaugoti save nuo kibernetinių grėsmių? Eksperto patarimai
2024-03-25 08:40
Kaip „iOS 17.3“ įgalinti pavogto įrenginio apsaugą
2024-03-06 20:25
Programišiai didina apsukas – kokios verslo galimybės išlikti saugiam?
2024-03-04 17:28
Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių
2024-03-02 15:11
IT ekspertas įvardijo dažniausiai interneto svetainių savininkų daromas klaidas
2024-02-29 16:25
Brangiau kainuoja kibernetinių atakų pasekmės ar apsauga?
2024-02-12 10:23
Draudikai pataria, kaip valdyti kibernetinius incidentus
2024-02-08 14:48
Šiuolaikinių tėvų realybė – vaikus internete viliojantys nusikaltėliai: kaip jų išvengti? (1)
2024-02-08 10:29
Dirbtinis intelektas tampa sukčių įrankiu: kaip apsaugoti savo svetainę?
2024-02-07 16:24
Sąskaitos, el. bankininkystė ir socialiniai tinklai: paaiškino, kaip elgtis su mirusio artimojo paskyromis
2024-01-31 12:19
Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti svarbius duomenis
2024-01-22 14:35
Kaip „iOS 17“ susikurti ir naudoti asmeninį balsą
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama