Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Skaitmeninis sielos akmuo jūsų kompiuteriui

Publikuota: 2009-01-27 08:13
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Autorius: Elvinas Piliponis
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

„World Of Warcraft“ žaidėjai turėtų žinoti kerėtojo gebėjimą sielos šukėje išsaugoti savo ar kito žaidėjo sielą ir tokiu būdu leisti jam akimirksniu prisikelti iš numirusiųjų. Operacinės sistemos atvaizdo (image) kūrimo programos kažkuo primena šį užkeikimą, nes jomis visiškai sugadintą OS galima atkurti per 5-10 minučių.

Kaip kuriami atvaizdai?

Nieko sudėtingo. Anot animacinio filmo herojus, tai – tik technikos reikalas. Tokio pobūdžio sistemos veikia paprastai: skaito disko skirsnio duomenis ir juos išsaugo (įrašo). Skaitomi ne atskiri duomenų failai, o visa sistema su visa tarnybine informacija. Tuo atvaizdo kūrimo programos skiriasi nuo įprastų atsarginio kopijavimo (backup) sistemų, saugančių tik duomenis.

Sistemos atvaizdų kūrimo priemones sąlygiškai galima suskirstyti į tris tipus. Pirmojo tipo programos tiesiog skaito skirsnį nesigilindamos į jo turinį. Neretai atvaizdą jos gali atkurti tik tokio pat dydžio ar tik tame pačiame skirsnyje. Tačiau jos gali sukurti bei atkurti bet kurios sistemos atvaizdą, jei tik gebės perskaityti ir įrašyti skirsnį. Kitos programos veikia truputį „protingiau“ ir prieš išsaugodamos atvaizdą nagrinėja skirsnio turinį. Jos geba ne tik sukurti mažiau vietos užimančius atvaizdus, bet ir atkurti juos bet kuriame kaupiklyje. Kai kurios programos net leidžia atnaujinti sistemos atvaizdą, užuot kūrus jį iš naujo.

Specializuotos duomenų apsaugos plokštės gali automatiškai atkurti OS būseną  kiekvieno kompiuterio perkrovos metu.
Specializuotos duomenų apsaugos plokštės gali automatiškai atkurti OS būseną kiekvieno kompiuterio perkrovos metu. Duomenų atkūrimo skirsnis gali būti visiškai paslėptas ir nepasiekiamas iš OS.)

Trečiojo tipo programos yra susijusios su kokia nors įranga. Tai gali būti specializuota duomenų apsaugos plokštė, pavyzdžiui, „Lenten Reborn“, arba bendrovės „Gigabyte“  pagrindinė plokštė, kuriai pritaikyta „Xpress Recovery 2“ programa. Tokias programas paprastai galima sužadinti spragtelėjus mygtuką kompiuterio įkrovos metu ir atkurti sistemos būseną keliais mygtukų spustelėjimais. Tai gana patogu, tačiau teks paaukoti dalį diskinio kaupiklio vietos, kuri bus paslepiama nuo OS ir kurioje bus saugomi sistemos atvaizdai.

Acronis True Image

True Image – vienos pirmaujančių duomenų atkūrimo ir tvarkymo bendrovių „Acronis“ kūrinys. Bendrovė siūlo keletą True Image versijų, kurios skiriasi savo galimybėmis ir, žinoma, kaina. Naudotis True Image programa paprasta: reikia tiesiog iš meniu išsirinkti norimus veiksmus ir sekti vediklio nurodymais.

Programa geba analizuoti failų sistemos turinį ir sukurti atvaizdus, nepriklausomus nuo skirsnio, todėl operacinę sistemą galima ne tik išsaugoti, bet ir perkelti į kitą kaupiklį.  Programa geba atnaujinti anksčiau sukurtą atvaizdą, todėl po sėkmingų OS pakeitimų naujo atvaizdo kurti nereikia. Anksčiau sukurto atvaizdo atnaujinimas yra gerokai spartesnė operacija, nei naujo kūrimas. Įdiegus papildomas programas, OS atvaizdą galima atnaujinti nuolat ir sumažinti duomenų praradimo riziką. Programa gali veikti tinkle ir atvaizdus saugoti tolimajame serveryje.

Acronis True Image
Atkūrimo duomenis True Image gali išsaugoti specialiame skirsnyje, iš kurio galima įkrauti kompiuterį ir atkurti sugadintą sistemą. Tačiau šis skirsnis yra prieinamas OS ir gali būti pažeistas viruso ar neatsargaus vartotojo.)

Taip pat reikėtų paminėti True Image gebėjimą sukurti atskirą Acronis protected zone disko skirsnį, kuriame būtų saugomi sistemos atkūrimo duomenys. Vartotojui pakanka nurodyti, kad atvaizdas būtų rašomas ne į diskinį kaupiklį ar tinklą, o į specialų „Acronis“ skirsnį, ir nustatyti, kiek disko vietos skirti atvaizdams saugoti. Aktyvavus šį skirsnį, kompiuterio būseną galima atkurti be jokių papildomų programų –  tiesiog pasirinkus reikiamą įkrovos meniu punktą.

Partimage

Partition Image – nedidelė Linux sistemoms pritaikyta programa, galinti išsaugoti ext2/3, ReiserFS, FAT16/32, HPFS, JFS, XFS, UFS, HFS ir NTFS failų sistemų atvaizdus ir juos atkurti. Kaip ir daugelis kitų Unix šeimos programų, ji buvo kuriama pagal minimalistinį principą: programa turi atlikti vieną užduotį, tačiau tai privalo padaryti gerai.

Paleidus Partimage, pateikiamas Linux sistemai žinomų skirsnių sąrašas ir siūloma pasirinkti norimą veiksmą: sukurti ar atkurti skirsnio atvaizdą arba iš atvaizdo atkurti sugadintą OS įkrovos įrašą (MBR). Pakanka nurodyti atvaizdo aprašą. Spragtelėjus OK, programa pradeda kopijuoti duomenis.

Programa gali veikti ir tinkle, t.y. kitame kompiuteryje sužadinus „Partition Image Daemon“ (Partimaged) programą, atvaizdus galima išsaugoti ar paimti iš kito kompiuterio. Tokia galimybė gali praversti kompiuteryje esant tik vienam skirsniui ar nesant pakankamai laisvos vietos atvaizdui saugoti.

Partition Image
Partition Image programa skirta tik Linux sistemoms,  todėl kitoms sistemoms išsaugoti teks pasitelkti specialų įkrovos CD, kuris leis duomenis išsaugoti ne tik savo, bet ir kitame tinklo kompiuteryje.)

Partimage gali apdoroti tik neprijungtus skirsnius, todėl panorėjus pasinaudoti šia programa kompiuterį greičiausiai teks įkrauti iš įkrovos CD. Be to, kitaip nei „True Image“, ji negali atnaujinti sukurto skirsnio atvaizdo, tad ši programa gali būti nepatogi dažnai keičiant sistemos nuostatas. Kadangi ši programa skirta tik Linux terpei,  panorėjus ja išsaugoti kitas sistemas reikės specialaus Linux įkrovos CD, pavyzdžiui, PING (Partimage Is Not Ghost). PING CD leidžia kur kas daugiau nei „Norton Ghost“, apie kurią užsimenama CD pavadinime.

Interneto nuoroda:

http://www.thefreecountry.com/utilities/backupandimage.shtml  tinklalapyje pateikiama daug nemokamų sistemos atvaizdų ir duomenų archyvavimo programų.


Kompiuterija

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kaip „iOS 17.3“ įgalinti pavogto įrenginio apsaugą

Dėl padidėjusio „iPhone“ vagysčių kiekio viešose vietose, tokiose kaip barai ar kavinės, „Apple“ pradėjo kurti papildomą apsaugos sluoksnį „iOS“ sistemoje, kuris padėtų naudotojams labiau apsaugoti savo duomenis esančius įrenginyje.

Programišiai didina apsukas – kokios verslo galimybės išlikti saugiam?

Gyvename laikmečiu, kai 12-metis paauglys, pažiūrėjęs filmuką internete, gali įsilaužti į įmonės IT sistemas, o dirbtinio intelekto sugeneruotas įmonės vadovo veidas skambučio metu gali paprašyti pervesti milijonines sumas į sukčių sąskaitą. Kokios verslo galimybės nepaslysti ir atsilaikyti pasaulyje, kuriame kibernetiniu nusikaltėliu gali tapti praktiškai bet kas, turintis priešiškų ketinimų?

Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių

„Mac“ kompiuteriams skirtoje „macOS Sonoma“ operacinėje sistemoje „Apple“ įdiegė nemažai patogių naujovių, tačiau kai kurios gali patikti ne visiems naudotojams. Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių rodomą prie rašomo teksto, jei jis jus erzina ar trukdo dirbti.

2024-03-02 15:11
IT ekspertas įvardijo dažniausiai interneto svetainių savininkų daromas klaidas
2024-02-29 16:25
Brangiau kainuoja kibernetinių atakų pasekmės ar apsauga?
2024-02-12 10:23
Draudikai pataria, kaip valdyti kibernetinius incidentus
2024-02-08 14:48
Šiuolaikinių tėvų realybė – vaikus internete viliojantys nusikaltėliai: kaip jų išvengti? (1)
2024-02-08 10:29
Dirbtinis intelektas tampa sukčių įrankiu: kaip apsaugoti savo svetainę?
2024-02-07 16:24
Sąskaitos, el. bankininkystė ir socialiniai tinklai: paaiškino, kaip elgtis su mirusio artimojo paskyromis
2024-01-31 12:19
Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti svarbius duomenis
2024-01-22 14:35
Kaip „iOS 17“ susikurti ir naudoti asmeninį balsą
2024-01-15 18:25
Kaip apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų?
2024-01-12 14:10
Kiek gali kainuoti nemokamas viešasis internetas ir kaip naršyti saugiai?
2024-01-11 20:22
Kodėl SEO optimizacija yra svarbi?
2024-01-08 11:35
Kaip nustatyti automatinį vienkartinių kodų trynimą „iOS 17“
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama