Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Ryšio technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip savo mobiliuoju internetu pasidalinti su kitais įrenginiais?

Publikuota: 2022-09-05 14:25
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: LRT.lt

Nepriklausomai nuo to, ar turite 4G, ar 5G ryšį palaikantį telefoną, saitvietė iš esmės yra programinės įrangos, techninės įrangos ir galinių tinklo duomenų paslaugų, paverčiančių jūsų telefoną plačiajuosčio ryšio modemo ir maršrutizatoriaus ekvivalentu, derinys. Kitaip tariant, ji gali sukurti „Wi-Fi“ tinklą, užtikrinantį interneto ryšį netoliese esantiems įrenginiams, rašo „Computerworld“.

Kaip savo mobiliuoju internetu pasidalinti su kitais įrenginiais?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Tai leidžia ne tik prisijungti prie nešiojamojo kompiuterio ir planšetės, bet ir pasidalinti interneto ryšiu su netoliese dirbančiais kolegomis. Tereikia pasakyti jiems slaptažodį.

Kai kurie telefonai leidžia susisieti per „Bluetooth“ ir USB laidus, tačiau nesunku įsivaizduoti, kad šie būdai yra mažiau populiarūs nei „Wi-Fi“.

Telefono saitvietė internetinį ryšį su duomenų tinklu laiko plačiajuosčio ryšio duomenų šaltiniu. Naudodami 802.11ax protokolą, naujausi telefonai šiuos duomenis perduoda tam tikru spinduliu aplink save ir veikia kaip mini „Wi-Fi“ maršrutizatorius. Tai leidžia jų diapazone esantiems „Wi-Fi“ įrenginiams prisijungti prie duomenų signalo kaip prie įprasto „Wi-Fi“ tinklo.

Įsivaizduokite tai kaip variaciją belaidžio ryšio tema. Pamirškite apie tradicinę sąranką, kurią turite namuose ar biure, kai laidinis plačiajuostis ryšys perduoda duomenis į maršrutizatorių, persiunčiantį juos kaip belaidį signalą. Čia telefonas / saitvietė paima duomenis iš mobiliojo ryšio tinklo ir perduoda juos kaip „Wi-Fi“ signalą visiems, esantiems diapazone ir žinantiems atitinkamą slaptažodį.

Kiek saugi yra telefono saitvietė?

Telefono, kaip saitvietės, naudojimas iš tikrųjų gali padidinti saugumą, nes padeda išvengti nesaugių viešosios interneto prieigos taškų kavinėse ar viešbučiuose. Telefono teikiamas ryšys yra toks pat saugus ir privatus, kaip ir skambučiai juo ar naršymas internete. O 5G tinklai ir juose užtikrinamas 256 bitų AES šifravimas bei galimybė blokuoti netikras mobiliojo ryšio tinklo perdavimo svetaines ir šifruoti telefono ID perdavimo metu, pakelia saugumą į naują lygį. Tačiau taip yra tik tuo atveju, jei tinklas įgyvendina šias apsaugos priemones.

Nepriklausomai nuo to, kokios kartos telefoną ir tinklą naudojate, VPN gali suteikti patikimesnę ryšių apsaugą, pridėdamas papildomą 256 bitų AES šifravimo sluoksnį. Tačiau toks saugumas dažnai pasiekiamas našumo kaina. Naujausios saitvietės naudoja slaptažodžiu apsaugotą WPA3 standartą tarp telefono ir per jį besijungiančių klientų.

Kurie telefonai gali būti naudojami kaip saitvietės?

Pasirodo, kone kiekvieną rinkoje esantį „Android“ ar „iOS“ telefoną galima paversti bent 4G „Wi-Fi“ saitviete. Tiesą sakant, daugelis planšečių, kuriose yra įmontuoti mobiliųjų duomenų modemai, taip pat gali atlikti šią funkciją. Jei telefonas palaiko 5G ryšį ir yra 5G tinklo diapazone, jis šį ryšį naudos ir saitvietės ryšiams. Kitais atvejais, neaptikus 5G ryšio, teks tenkintis 4G tinklu.

5G ryšį palaikančiuose telefonuose, viršutiniame dešiniajame kampe, šalia signalo stiprumo juostų, paprastai matomas „5G“ logotipas, pakeičiantis „LTE“ ar „4G“ ženklelius. Kiekvienas stambus telefonų gamintojas turi pasiūloje 5G ryšį palaikančių modelių ir net gali pasiūlyti pakankamai nebrangių tokių telefonų, kurie padės įtilpti į nusimatytą IT biudžetą.

Tačiau telefoninės saitvietės aprėpties diapazonas negali būti lyginamas su tradicinio maršrutizatoriaus diapazonu. Visi įrenginiai, norintys prie jo prisijungti, turės būti pakankamai arti šią funkciją atliekančio telefono. Vis dėlto galime tikėtis sukurti maždaug 20 metrų ryšio zoną, o tai gali būti labai patogu (stacionarus maršrutizatorius paprastai užtikrina „Wi-Fi“ ryšį 30 metrų spinduliu). To turėtų pakakti asmeninėms reikmėms ar net nedidelei grupei, susibūrusiai prie konferencijų stalo.

Kokie įrenginiai gali prisijungti prie telefono saitvietės?

Telefono saitvietė gali sąveikauti su bet kokiu „Wi-Fi“ įrenginiu, įskaitant nešiojamuosius kompiuterius, planšetes, kitus telefonus ir net žaidimų konsoles. Laikykite ją tiesiog dar vienu „Wi-Fi“ šaltiniu, kurį užtikrina telefonas.

Daugelis „Android“ operacinę sistemą palaikančių telefonų vienu metu gali prijungti iki 10 įrenginių, o „iPhone“, nuo 4S modelio iki dabartinio „iPhone 13“, vienu metu gali priimti iki penkių jungčių, nors gali būti, kad jūsų tinklas šį skaičių apribos iki keturių. Kadangi tai yra bendruomeninis resursas, kuo daugiau vartotojų dalijasi interneto ryšiu, tuo mažesnis kiekvieno prijungto įrenginio greitis.

Kur galima naudoti telefono saitvietę?

Saitvietės naudojimas neapsiriboja jūsų buvimo vieta, jei jūsų telefonas yra prijungtas prie paslaugų teikėjo duomenų tinklo. Tiesą sakant, bet kurioje vietoje, kur signalas yra pakankamai stiprus, kad galėtumėte naudotis internetu savo telefone, galite naudoti jį ir kaip saitvietę.

Saitvietės režimo nustatymas „iPhone“ arba „iPad“

Pradėkite pagrindiniame ekrane ir bakstelėkite „Nustatymų“ (angl. Settings) piktogramą.

Atidarykite „Asmeninės saitvietės langą“ (angl. Personal Hotspot).

Bakstelėkite slankiklį, leidžiantį kitiems prisijungti. „iOS 12“ ir senesnėse versijose šis slankiklis tiesiog užvadintas „Asmeninė saitvietė“ (angl. Personal Hotspot).

Ekrano viduryje pamatysite instrukcijas, o viršuje – tinklo slaptažodį; tinklo pavadinimas yra toks pat kaip ir jūsų įrenginio pavadinimas.

Saugumo sumetimais rekomenduojama pakeisti slaptažodį bakstelėjus „Wi-Fi“ slaptažodžio skiltį ir įvedus naują.

Saitvietės režimo nustatymas „Android“ telefone ar planšetėje

Dėl modelių įvairovės pateikti instrukcijas „Android“ telefonams yra šiek tiek sudėtingiau. Priklausomai nuo programinės įrangos ir tinklo, telefonai gali šiek tiek skirtis.

Perbraukite pagrindinį ekraną aukštyn arba žemyn, kad būtų rodomos programos ir atidarykite „Nustatymus“ (angl. Settings).

Bakstelėkite skiltį „Ryšiai“ (angl. Connections), slinkite žemyn ir bakstelėkite užrašą „Mobilioji saitvietė ir siejimas“ (angl. Mobile Hotspot and Tethering), o tada įjunkite „Mobiliąją saitvietę“ (angl. Mobile Hotspot). Priklausomai nuo programinės įrangos, meniu formuluotė gali skirtis (pavyzdžiui, „Belaidis ryšys ir tinklai“ (angl. Wireless & networks), o ne „Ryšiai“, be to, gali tekti spustelėti užrašą „Daugiau“, kad rastumėte siejimo ir saitvietės parinktį.

Atidarykite „Mobiliosios saitvietės“ (angl. Mobile Hotspot) langą ir atlikite visus reikiamus veiksmus nuo tinklo pavadinimo ir slaptažodžio keitimo iki pasirinkimo, ar norite, kad saitvietė veiktų 2,4 GHz ar 5 GHz „Wi-Fi“ tinkle. Norint atlikti pakeitimus, gali reikėti bakstelėti užrašą „Konfigūruoti“ (angl. Configure).

Paslinkus žemiau, galima pažiūrėti, kiek įrenginių prijungta prie saitvietės.

Įgalinus saitvietę, įrenginiai ją atranda ieškodami netoliese esančių „Wi-Fi“ tinklų. Tačiau prie jos prisijungti gali tik tie vartotojai, kuriems nurodėte slaptažodį.

Atverkite nešiojamojo kompiuterio ar planšetės „Wi-Fi“ nustatymus ir, ieškodami naujų tinkų, suraskite savąjį. Įveskite slaptažodį. Sistema turėtų prisijungti per mažiau nei minutę.


LRT

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno

Viešo „Wi-Fi“ paslauga žmonės nesunkiai gali naudotis masinėse susibūrimo vietose – kavinėse, prekybos centruose, gydymo įstaigose ar oro uostuose. Ne visiems žinoma, kad šie nemokami tinklai gali būti pavojingi, o jų naudojimas sukčiams leidžia lengvai pasisavinti asmeninius duomenis.

Išmanusis telefonas vaikui: pirkti naują, ar perleisti naudoti senąjį?

Skaitmeniniame amžiuje, kai vaikai vis dažniau naudojasi išmaniaisiais telefonais bendraudami, mokydamiesi ir pramogaudami, labai svarbu užtikrinti, kad jie būtų pasiekiami ir saugūs. Sprendimas, ar naudoti seną įrenginį, ar investuoti į naują, gali turėti didelę įtaką saugumui internete.

Primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Lietuvoje reguliariai vykdomos civilinės saugos pratybos, gamtos stichijos – tai kelios priežastys, dėl kurių šalies gyventojai į mobiliuosius telefonus gauna informacinius perspėjimo pranešimus. Tam, kad šie pranešimai jus pasiektų, telefone turi būti aktyvuoti reikalingi nustatymai.

2024-03-19 20:26
Departamentas apie saugos žinučių negavusius gyventojus: sistema nėra šimtaprocentinė
2024-03-19 16:37
Kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?
2024-03-19 08:13
Kaip ir kuo valyti „iPhone 15“
2024-03-12 08:37
Kaip „iPhone“ pakeisti numatytą pranešimų garsą
2024-03-05 08:26
Darbo metu telefoną teks palikti spintelėje: įspėjo, kada darbdavys gali uždrausti juo naudotis
2024-02-29 12:26
RRT: ką turite žinoti, jei dažnai keliaujate ir naudojatės ryšio paslaugomis užsienyje?
2024-02-26 14:17
Kas svarbu renkantis internetą namams?
2024-02-23 11:16
Fotografavimas ir nuotraukų redagavimas su dirbtiniu intelektu: fotografas pataria, kaip išnaudoti inovatyvias funkcijas
2024-02-20 08:22
2G ir 3G įranga paveiks jūsų daiktų interneto (M2M/IoT) sprendimus ateityje – 5 būdai, kaip elgtis, kad tai nenutiktų
2024-02-19 16:49
Šie ženklai išduoda, kad laikas atsinaujinti maršrutizatorių
2024-02-14 08:49
Prastas ryšys namuose? Kaltas gali būti naujas ar renovuotas jūsų namas
2024-02-12 14:23
Ruošiamasi išjungti 3G: RRT pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis telefoną
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama