Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kalėdų dovanos internetu: saugiai apsipirkti padės 6 paprastos taisyklės

Publikuota: 2020-12-04 10:28
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiemet kalėdinių dovanų paieška keliasi į internetą. Tam, kad elektroninėse parduotuvėse apsipirktumėte saugiai, padės kelios paprastos taisyklės.

Kalėdų dovanos internetu: saugiai apsipirkti padės 6 paprastos taisyklės
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalijasi šešiais patarimais, kurie leis išvengti nesusipratimų bei padės apsipirkti saugiau ir sklandžiau.

1 taisyklė: atlikite pirminį tyrimą

Nusprendę įsigyti prekę ar paslaugą iš elektroninės parduotuvės, kuria anksčiau naudotis dar neteko, pirmiausia ją atidžiai patikrinkite.

Tyrimas gana paprastas: tereikia paieškoti informacijos apie pardavėją internetinėje erdvėje, paskaityti klientų atsiliepimus ir patikrinti, ar įmonė yra įregistruota. Jei perkate iš įmonės Lietuvoje, susiraskite ją Rekvizitai.lt svetainėje – čia galėsite pažiūrėti, nuo kada įmonė veikia, kiek ji turi darbuotojų bei ar yra moki.

Komentarų apie įmonę ieškokite socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, peržiūrėkite „Reviews“ (liet. „Atsiliepimai“) skiltį pardavėjo „Facebook“ paskyroje – čia rasite vartotojų rekomendacijas ir galėsite daugiau sužinoti apie prekių ir aptarnavimo kokybę.

2 taisyklė: įsitikinkite svetainės saugumu

Prieš pirkdami būtinai atkreipkite dėmesį į svetainės adresą naršyklės lange. Saugaus tinklalapio adresas visada prasideda raidėmis „https“. S raidė įrodo, kad svetainė turi specialų SSL sertifikatą, kuris užtikrina kliento duomenų saugumą. Be šio sertifikato žmonių paliekama informacija svetainėje yra pažeidžiamesnė.

Verta patikrinti ir tai, ar naršyklės lange, suvedus svetainės pavadinimą, atsiranda spynelės simbolis. Jis užtikrina, kad svetainės savininkas turi patikimus saugumo partnerius ir ja naudotis yra saugu. Norėdami peržiūrėti išsamią svetainės saugumo politiką ir leidimus, paspauskite ant spynos simbolio.

Patikima svetainė taip pat turės tikslią ir išsamią kontaktų skiltį: nurodytą fizinį adresą, telefono numerį, e. paštą ir nuorodas į jos socialinius tinklus. Svetainėje taip pat turi būti nurodyta ir privatumo politika, kurioje yra aprašyta, kaip renkami, kur naudojami ir kaip apsaugomi jūsų pateikiami duomenys.

Taisyklė Nr. 3: patikrinkite apmokėjimo būdą

Atsakymas į klausimą, „ar mano pasirinkta elektroninė parduotuvė yra saugi“, slypi ir pardavėjo naudojamuose atsiskaitymo būduose bei platformose. Prieš ką nors pirkdami įsitikinkite, kad parduotuvėje galima atsiskaityti per patikimus ir jums žinomus finansinių paslaugų teikėjus.

Iš mokėjimų sistemų Lietuvoje dažniausiai naudojama „Paysera“, o pasaulyje vienu populiariausių ir saugiausių atsiskaitymo būdų yra laikoma „PayPal“ sąskaita. Dažnai naudojamos ir „Visa Checkout“, „Masterpass“, „Stripe“, „Amazon Pay“, „Google Checkout“, „Apple Pay“, „Google Pay“ ir kitos tradicinės ir išmaniosios mokėjimo paslaugos.

Jei pasirinkote mokėjimo būdą nuskaičiuojant pinigus nuo jūsų kortelės, stebėkite pardavėjo nuskaitymus nuo jos. Pastebėję, kad buvo nuskaičiuota per didelė suma, skubiai kreipkitės į e. parduotuvę arba susisiekite su banku.

4 taisyklė: susipažinkite su pirkėjo teisėmis ir prekių grąžinimo politika

Tam, kad netektų nusivilti, prieš įsigydami prekes internetinėje parduotuvėje, visuomet patikrinkite prekių pristatymo ir grąžinimo terminus bei sąlygas. Tiek dėl karantino, tiek dėl šventinio laikotarpio prekių pristatymo terminai gali būti pakitę. Taip pat galite prieš pirkdami susisiekti su klientų aptarnavimo specialistu ir pasitikslinti, ar nėra jokių pasikeitimų pristatymo grandinėje.

Išsirinkę ir nusipirkę patikusią prekę, išsaugokite visus užsakymo patvirtinimo ir apmokėjimo laiškus. Jų prireiks, jei prekė jūsų nepasieks ir norėsite susigrąžinti išleistus pinigus.

Jeigu svetainėje suteikiama tokia galimybė, susikurkite paskyrą – taip lengviau galėsite stebėti savo prekės pristatymo procesą. Be to, joje bus išsaugota ir ankstesnė jūsų pirkimo istorija.

5 taisyklė: venkite naudoti viešą „Wi-Fi“ interneto prieigą

Apsiperkant ypač svarbu apsaugoti savo asmeninius duomenis. Dėl šios priežasties patariama vengti atlikti bankinius pavedimus bei įsigyti prekes ir paslaugas, prisijungus prie viešo belaidžio interneto tinklo.

Jei visgi retkarčiais tenka pirkti e. parduotuvėse naudojantis viešu tinklu, darykite tai prisijungę prie VPN (angl. Virtual Private Network) privataus tinklo. Jis užšifruoja jūsų duomenis ir saugiai juos perduoda tarp kompiuterio bei serverio. VPN yra vienintelis būdas saugiai apsipirkti internetu oro uostuose, kavinėse ir kitose viešosiose erdvėse.

Taip pat nespauskite ant nežinomų nuorodų ir nesidalykite svarbia asmenine informacija ar e. banko prisijungimais telefonu, laiškais ar žinutėmis su tariamais „konsultantais“. Sulaukę tokios užklausos pirmiausia susisiekite su šaltiniu oficialiais kontaktais ir pasiteiraukite, ar iš tiesų įmonės atstovas į jus kreipėsi.

6 taisyklė: kritiškai įvertinkite neįtikėtinai gerus pasiūlymus

Jus pasiekiančias reklamas socialiniuose tinkluose ar e. laiškus su nuorodomis į ypatingus pasiūlymus vertinkite apdairiai. Jie gali vesti ir į apgaulingus tinklalapius.

Raudona vėliava gali tapti ir ypač žema prekės kaina. Prieš priimdami sprendimą pirkti, palyginkite prekės kainą bent keliose skirtingose svetainėse. Žinoma, ji tikrai skirsis, tačiau skirtumas neturėtų būti labai didelis. Įvertinkite ir pristatymo mokestį, o jei perkate ne iš Europos Sąjungos šalių – importo muito, pridėtinės vertės ir kitus papildomus mokesčius.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų

Pasirinkimas, kur ir ką studijuoti – svarbus sprendimas, tačiau ne mažiau atsakomybės reikalauja ir pats stojimo procesas. Kartais stojantieji padaro tokių klaidų, dėl kurių tenka net atsisveikinti su išsvajotomis studijomis.

Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų

Nuolat tobulėjant skaitmeniniams atsiskaitymams jau kelerius metus mokėjimo kortelių duomenų vagystės išlieka dažniausia vagysčių rūšimi. 2021 m. bendra tokio sukčiavimo vertė Europoje siekė 1,28 mlrd. eurų, rodo naujausi Europos centrinio banko duomenys. Kaip šiandien galime nuo to apsisaugoti?

Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems

Skaičiuojama, kad šiemet į rinkimus eis balsuoti už jiems patikusius atstovus ir valstybių vadovus maždaug ketvirtadalis pasaulio gyventojų. Stiprėjant dirbtinio intelekto vaidmeniui informacinėje erdvėje, ekspertai įspėja apie melagienų ir išmaniojo klastojimo derinio grėsmes. Kaip netapti apgautiems?

2024-04-12 08:17
Praradote kriptoturtą? Ne viskas prarasta: yra priemonių, galinčių padėti jį sugrąžinti
2024-03-25 20:12
Dovanos vyrams: nuo elektronikos prekių iki smagių pramogų
2024-03-20 20:25
Kibernetinio saugumo ekspertas pateikė 9 sukčių sistemas: įsidėmėkite, jei nenorite būti apgauti
2024-03-16 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
2024-03-15 17:53
Ekspertai pataria kaip sėkmingai persikvalifikuoti į IT sritį
2024-03-06 14:34
Kaip vaiko atvaizdu viešojoje erdvėje dalintis saugiai?
2024-03-03 15:26
Socialinių medijų žala mūsų psichinei sveikatai ir psichologo patarimai, kaip ją sušvelninti
2024-02-27 10:12
Netikrus profilius dirbtinis intelektas „kepa“ milijardais: 5 žingsniai, kaip juos atpažinti socialiniuose tinkluose
2024-02-27 08:11
Nieko nepirko, bet 42 eurus nuskaičiavo nuo kortelės: ką daryti, jei taip nutiks ir jums
2024-02-14 14:03
Plinta naujas sukčiavimo būdas: paštomate sumokėję kortele prarasite pinigus
2024-02-09 16:40
Įvyko kibernetinis incidentas: kaip nepamesti galvos
2024-02-06 12:39
Lietuvoje populiarėja nauja el. parduotuvė „Temu“: atsakė, ar ja naudotis saugu
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama