Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip protingai pasirinkti dviratį?

Publikuota: 2016-04-13 19:48
Tematika: Kitos protingos mintys
Aut. teisės: ©Varlė.lt
Inf. šaltinis: Varlė.lt

Tinkamo dviračio pasirinkimas yra labai svarbus. Juk nuo to, kokį dviratį nusipirksime priklauso ne tik mūsų patogumas ir saugumas, bet ir tai ar tęsime savo nuotykius, ar visiškai atsisakysime laisvalaikį leisti minant dviračio pedalus. Varle.lt specialistai parengė kelis patarimus, kurie turėtų palengvinti dviračio pasirinkimo procesą.

Kaip protingai pasirinkti dviratį?

Koks dviračio tipas?

Planuodami įsigyti dviratį pirmiausia turėtumėte pagalvoti, kur ir kaip bei kaip dažnai ir kaip ilgai juo ketinate važinėti. Žinodami atsakymus į šiuos klausimus lengviau rasite optimalų ir labiausiai jums tinkantį variantą.

Dviračiai įprastai skirstomi į kelis pagrindinius tipus:

Visureigis ATB (angl. All Terrain Bike) dviratis

Šio tipo dviračius išskiria nesudėtingas korpusas, kažkokių išskirtinių patobulinimų trūkumas bei prieinama kaina. Pagal savo konstrukciją ATB dviračiai yra artimi kalnų (MTB) ir plentiniams dviračiams. Visureigiai ATB dviračiai įprastai gaminami iš nebrangių dalių, todėl neretai turi didesnį vsorį ir mažesnį patvarumą sudėtingomis sąlygomis. Paprastai ATB dviratis turi purvasaugį, grandinės dangtį, bagažinę, lemputes. Toks universalus dviratis tiks savaitgalio šeimyniniams pasivažinėjimas, kelionei į parduotuvę ar trumpiems maršrutams mieste, pvz., į parką.

Hibridinis dviratis

Hibridinias dviračiais patogu važiuoti ilgesnes distancijas lygesne danga (asfaltuota ar betono). Turi didelio spindulio ratus, siauresnes padangas, amortizuojančią šakę.

Plento dviratis

Plento dviratis skirtas važinėjimui dideliu greičiu. Būdingi bruožai: 28‘‘ ratai, lengvumas, siauros padangos be protektoriaus, klasikinis lenktas rėmas, siauras vairas ir iškeltas aukštai balnelis.

Krosinis dviratis

Sportiniai dviračiai skirti važinėti nelygiais paviršiais. Krosiniai dviračiai – tai tarpinis variantas dviračių, skirtų važinėjumui lygia kieta danga ir tų, kurie labiau tinkami bekelėms. Forma primena plentinius dviračius. Palyginus su plentiniais, krosiniai dviračiai turi storesnius ratus ir neturi amortizuojančios šakės.

Kalnų dviratis MTB (angl. Mountain Terrain Bike)

Kalnų dviratis MTB (angl. Mountain Terrain Bike). Šiuo metu tai populiariausi dviračiai. Kalnų dviračiai turi specialius sustiprintus rėmus, mažesnį ratlankio spindulį ir platesnes padangas. Jų konstrukcija lemia, kad šio tipo dviračiai skirti važinėti nelygiais ir kalnuotais keliais, bekelėmis, po smėlį ir balas.

Treko dviratis

Treko dviratis idealus ilgesnių distancijų išvykoms ne itin sudėtingoje teritorijoje. Įprastai turi 28‘‘ ratus, nors pasitaiko ir 26‘‘ modelių, primenančių kalnų dviračius. Treko dviračiai paprastai pasižymi gana turtingu aprūpinimu (dinaminiai žibintai, purvasaugiai, bagažinės, kapšai) ir tarpinėmis tarp kalnų ir krosinio dviračių padangomis bei rėmu, įgalinančiu važiavimą vertikalesnėje padėtyje nei važiuojant plentiniu dviračiu.

Yra nemažai dviračių, kuriuos sudėtinga priskirti prieš tai minėtiems tipams, tai, pvz., sulankstomi dviračiai, miesto dviračiai, kt. Taip pat pažymima, jog egzistuoja ir kitokių skirstymų, tačiau bet kokiu atveju dviračio pasirinkimą reikėtų pradėti nuo apmąstymų, kokios paskirties mums dviračio reikia, t. y. kur ir kaip dažnai su juo planuojame keliauti.

Koks dviračio rėmas?

Dviračių rėmų gamybos technologijos tampa vis pažangesnės. Anksčiau 100 % rinkos dalį sudariusius sunkius ir korozijai linkusius plieninius rėmus išstumia kitos – lengvesnės ir patvaresnės medžiagos.

Aliuminio rėmai. Lengvi, standūs, gerai atlaikantys krūvius. Geriausias derinys – su amortizatoriais sugeriančiais sukrėtimus.

Chromo-molibdeno lydinio rėmai. Lengvesni nei plieniniai, atsparūs korozijai, geriau absorbuoja svyravimus.

Anglies pluošto rėmai. Tai šiuolaikiškiausios technologijos rėmai sportininkams. Šie rėmai yra lengvi ir labai patvarūs. Pasižymi tobulu ir tolygiu apkrovos paskirstymu transportuojant.

Plieno lydinių rėmai. Anksčiau tai buvo populiariausia medžiaga, naudojama dviračių gamyboje. Šiuo metu naudojami tik lydiniai. Pigiausi dviračiai turi rėmą pagamintą iš „Hi-Ten“ (angl. High Tensile Steel) plieno. Tai įprasta konstrukcija su padidintu anglies kiekiu sudėtyje.

Rėmo dydis

Rėmo dydis (dviračio aukštis) yra pagrindinis faktorius, darantis įtaką važiavimo patogumui. Važiavimas dviračiu, kuriame vairas pernelyg žemai ar pernelyg arti balnelio yra tikra katorga stuburui. Abejotiną malonumą taip pat patirsite jei keliais sieksite pasmakrę arba jei sustabdę dviratį negalėsite koja pasiekti žemės. Tam, kad važiavimas dviračiu būtų patogus, o pastangos, dedamos pedalų paspaudimui teiktų laukiamus rezultatus, privalote sėdėti taisyklingoje padėtyje. Atstumas nuo vairo, balnelio, žemės turi būti idealiai pritaikyti prie jūsų ūgio ir dviračio tipo, kuris nulemia kūno padėtį.

Kaip protingai pasirinkti dviratį?

Stovėdamas ant abiejų kojų dviratininkas turėtų turėti galimybę pakelti priekinį ratą apie 5–10 cm. – tai yra saugus dydis. Atkreipkite dėmesį, kad rėmas ir priekinis amortizatorius būtų pritaikyti prie diskinių stabdžių, bagažinės, purvasaugių ir krepšių įrengimo.

Kartais rėmo dydį rekomenduojama rinktis atsižvelgiant į savo ūgį (žr. lentelė žemiau).

Dviračio stabdžiai

Stabdžiai – tai dviračio elementas, kuris gali lemti tai, ar pajėgsite sustabdyti dviratį vos išvydę už kampo pasirodžiusį automobilį ar tik po jo ratais. Todėl įsigyjant dviratį labai svarbu nemažai dėmesio skirti stabdžiams.

Išskiriami 3 pagrindiniai stabdžių tipai:

V-brake šiuo metu yra stabdžių standartas. Šie stabdžiai lengvi, paprastos konstrukcijos ir gerai perduoda delno paspaudimo jėgą (su sąlyga, kad yra tinkamai sureguliuoti ir neturi nusitrynusių blokų). V-brake leidžia lengvai išimti ratą; juos paprasta išlaikyti. Stabdžių efektyvumas sumažėja, kai ratai šlapi ar purvini. Kalnuotuose keliuose ir ekstremalaus eksploatavimo metu jų efektyvumas mažėja: labai įkaista ir dėvisi.

Pastaba. Venkite v-brake tipo stabdžių pagamintų iš plastiko!

Būgniniai stabdžiai yra pažangesnė konstrukcija, tačiau tuo pačiu lemianti ir didesnę dviračio kainą. Šių stabdžių privalumas – jų veikimo efektyvumas nepriklauso nuo išorinių sąlygų (vandens, smėlio).

Diskiniai stabdžiai panašiai kaip ir būgniniai, yra būdingi daugiau kainuojantiems dviračių modeliams. Labai gerai atlieka savo funkcijas esant sudėtingoms oro sąlygoms. Pasižymi didesniu patikimumu, tačiau tai atsiliepia brangesniame jų išlaikyme.

Pastaba. Tikrindami stabdžių efektyvumą atkreipkite dėmesį į stabdžių rankenas ant vairo. Patikrinkite, ar jos nepagamintos iš blogos kokybės plastiko, kuris deformuojasi nuo jūsų paspaudimo.

Pavarų perjungiklis

Pavarų perjungiklis – dviračio elementas, turintis esminę reikšmę maksimaliam energijos, skiriamos jo varomajai jėgai sukurti ir optimaliam važiavimo greičiui pasiekti, panaudojimui. Turėtų pasižymėti atitinkamu perjungimų diapazonu, atitinkančiu sąlygas, kuriomis esant judėsite ir leisti greitai ir be garso perjungti „bėgius“.

Amortizatoriai

Geriausiai amortizatorių teikiamą patogumą ir saugumą įvertins tie, kurie po naudojimosi dviračiu, aprūpinto amortizatoriais persėda ant „nuogo“ dviračio, t. y., jų neturinčio modelio. Skirtumas jaučiamas iškart. Dviratis yra kietas, skauda riešus, o balnelis, kad ir koks minkštas, neapsaugo nuo smūgių jutimo. Prie viso to prisideda mažesnis sukibimas su danga įdubose ir kur kas mažiau veiksmingas stabdymas. Amortizatorių pasirinkimas rinkoje didžiulis. Skirtumai tarp modelių paremti slopinimo sistemos ypatumais, jų konstrukcija ir svoriu. Paprastai amortizatoriuose yra galimybė sureguliuoti amortizacijos laipsnį.

Balnelis

Balnelių gamyboje pastebima ryški pažanga. Šiuo metu dviračių sėdynės turi profiliuotas formas, pritaikytas prie dubens ir uodeginės ergonomijos. Siekiant padidinti važiavimo patogumą balneliai pripildomi įvairaus tipo įdėklais – nuo plastmasinių medžiagų, putų, kempinių iki gelio medžiagų.

Padangos

Didelė pasiūla apsunkina pasirinkimą, tačiau svarbiausia čia vadovautis atsižvelgimu į dangos, kuria dažniausiai planuojame važinėti, rūšį.

Vairas

Patogus dviračio vairas turėtų pasižymėti keliais atraminiais rankoms punktais (iš bėdos gali būti kampai).

Apšvietimas

Rekomenduojama naudoti apšvietimą, veikiantį baterijų pagrindu. Mobilus apšvietimo tipas suteikia daugiau galimybių ir gali pasitarnauti kaip tradicinis žibintuvėlis.

Dėtuvės, krepšiai

Čia nepaprastai svarbus patvarumas, atsparumas vandeniui ir talpumas. Taip pat reikšmingas paprastas montavimo ir nuėmimo būdas. Idealiuoju atveju ant dėtuvių ir krepšių turėtų būti atšvaitai, prisidedantys prie didesnio bendro dviračio saugumo.

Pakojis

Apie vieną svarbiausių elementų neretai visai pamirštama. Tai būtent pakojis palengvina gyvenimą, jei kelionės metu sustabdome užkasti ar pasidaryti nuotraukų.

Priedai

„Nuogas“ dviratis pats savaime jau atlieka savo pagrindinę funkciją – važiuoja. Tačiau yra nemažai priedų, galinčių padidinti kiekvienos kelionės patogumą ir saugumą. Tokių produktų pasirinkimas yra milžiniškas ir apima produktus nuo spidometrų, žibintų, purvasaugių, pakojų, butelių laikiklių iki skambučių ant krepšių ir pačių krepšių. Svarbu yra juos rinktis saikingai, nes kiekvienas priedas atitinkamai daugiau ar mažiau padidina dviračio svorį.

Kupinų įspūdžių išvykų ir malonumą teikiančio važiavimo!

Kaip protingai pasirinkti dviratį?

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama