Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 14:27
„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą
Balandžio 20 d. 11:28
Kaip dirbtinis intelektas išranda naujus vaistus?
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Elektronika, technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Palaipsniui į savo namus įsileidome daugybę technologinių sprendimų: robotai dulkių siurbliai, vaizdo stebėjimo kameros, modernūs elektriniai buities prietaisai. Ne paslaptis, kad svarbų vaidmenį namuose atliekantys prietaisai yra pagrindiniai elektros energijos vartotojai, todėl taupymo tema tapo aktualesnė daugeliui namų ūkių. Keičiant tik savo įpročius, elektros suvartojimą namų ūkiuose galima sumažinti maždaug 10 proc. Be to, energetiškai efektyvesnė įranga gali sutaupyti elektros energijos iki 10 kartų, palyginti su senesniais įrenginiais. Energetikos ekspertai dalijasi patarimais, kaip pagerinti energijos vartojimo efektyvumą namų ūkiuose.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

„Žinoma, jei nenaudosite džiovyklės ar plaukų džiovintuvo – tikrai sutaupysite tiek elektros, tiek pinigų, tačiau sugaišite daugiau laiko, kurį galėtumėte skirti sau, šeimai ar darbui. Technologinių naujovių atsisakymas šiuolaikinėje visuomenėje tampa beveik neįmanomu dalyku, todėl siūlyčiau kalbėti ne apie elektros taupymą, o apie įvairių prietaisų energetinį efektyvumą bei efektyvų jų naudojimą. Minimaliai koreguodami savo įpročius, naudodami energetiškai efektyvius įrenginius, bet neatsisakydami patogumo, galėsime efektyviai naudoti mėgstamus prietaisus ir nešvaistyti elektros energijos“, – pataria Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius Tech“) profesorė dr. Sonata Tolvaišienė.

Energetinis efektyvumas

Anot jos, jei sugenda jau turimi namų įrenginiai arba turite galimybę keisti juos naujais – visada verta dairytis į šiuolaikiškesnius, energetiškai efektyvius prietaisus. „Priklausomai nuo įrenginio, energijos vartojimo efektyvumo etiketėse bus rodoma ne tik elektros sąnaudos, bet ir kita energetinė informacija, leidžianti palyginti įrenginius ir geriau juos įvertinti prieš įsigyjant: informacija apie sunaudotą vandens kiekį per skalbimo ciklą, talpa, skleidžiamo triukšmo lygis ir kiti parametrai. Prieš keletą metų pasikeitė dalies įrenginių elektros įrenginių efektyvumo klasės, todėl gali būti, kad kažkada jūsų įsigytas A++ šaldytuvas ar televizorius, pagal naują suskirstymą jau nukristų į D ar net F klasę“, – atkreipia dėmesį profesorė.

IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė sako, kad aukštos energetinės klasės technika gali kainuoti brangiau, tačiau ji gana greitai atsiperka.

„Daugiausia elektros energijos virtuvėje naudoja šaldytuvas, todėl ypač verta jį rinktis aukštesnės energinės klasės. Kalbant apie kaitlentes, kaip taupesnę alternatyvą galima išskirti indukcines virykles. Tai elektros energijos nešvaistanti technologija, kuri leidžia kaitinimą nukreipti tiesiai į keptuvę ar puodą. Paprastas pavyzdys – du litrai vandens ant indukcinės viryklės užverda per 5 minutes, tai yra dvigubai greičiau nei naudojantis paprasta keramine kaitlente. Taip pat verta nepamiršti ir paprastų dalykų – sutaupysite ir laiko, ir išteklių, jei virsite vandenį, uždengę puodą“, – pastebi E. Nemanė.

Svarbu ir tinkama, kasdienė priežiūra

S. Tolvaišienė visgi pabrėžia, kad net ir patys naujausi prietaisai gali suvartoti daug elektros, jei nėra tinkamai prižiūrimi. Pavyzdžiui, vos 1 mm storio kalkių sluoksnis virdulyje elektros suvartojimą gali padidinti nuo 5 iki 10 proc., nes prietaisui reikia perduoti energiją per papildomą kalkių sluoksnį. Todėl būtina reguliariai nukalkinti tiek elektrinius virdulius, tiek kavos aparatus, tiek lygintuvus ar skalbimo mašinas. Taip pat reikia valyti ir įvairius filtrus, pavyzdžiui, gartraukio, plaukų džiovintuvo, indaplovės, kondicionieriaus ir kitų. Teisingai prižiūrimi elektros prietaisai ne tik ilgiau tarnauja, bet ir dirba efektyviausiai.

„Įrenginių priežiūra nepagrįstai nuvertinama. Labai svarbu valyti ne tik filtrus, kalkes, bet ir šaldytuvų, šaldiklių durelių sandarumo gumas, nes nepilnai uždarytos durys kelia elektros sąnaudas, o šaldiklyje susikaupęs ledo sluoksnis taip pat didina elektros energijos suvartojimą keliais procentais, todėl jį reikia reguliariai valyti“, – pataria S. Tolvaišienė.

Apšvietimo matematika

Dar viena sritis, kurioje galima pasiekti pokyčių, tiek kalbant apie įpročius, tiek apie techninius sprendimus – apšvietimas. Anot „Vilnius Tech“ profesorės, neišjungta šviesa kambaryje, kuriame nieko nėra, yra viena dažniausių klaidų, kurią daro žmonės. Taip pat ji pastebi, kad tos šeimos, kurios daugiau laiko leidžia kartu viename kambaryje, taip pat sutaupo, nes nereikia skirtingose patalpose kiekvienam šeimos nariui jungti papildomos šviesos.

„Rūpinantis, kad mažiau elektros energijos būtų naudojama apšvietimui, pirmiausia patariame peržiūrėti, kokias elektros lemputes naudojate. Elektros sąnaudas, o kartu ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį galima efektyviai sumažinti kaitinamąsias lemputes pakeitus LED lemputėmis. Jos naudoja 85 proc. mažiau elektros ir šviečia 20 kartų ilgiau už kaitinamąsias, todėl jų nereikės dažnai keisti, o taupymo efektą pajusite iš karto“, – pataria E. Nemanė

Anot jos, jei kaskart, išeidami iš kambario, išjungsite šviesą, elektros tikrai pavyks reikšmingai sutaupyti, tačiau žmonės tai kartais pamiršta. „Todėl verta į pagalbą pasitelkti technologijas, pavyzdžiui, įvairius nuotolinio valdymo įtaisus. Jie nereikalauja daug investicijų ir leidžia greitai ir patogiai išjungti ne tik apšvietimą, bet ir nuo elektros tinklo atriboti tuo metu nenaudojamą techniką. Skaičiuojama, kad į elektros lizdą įjungtas arbatinuko, skalbimo mašinos, telefono pakrovėjo ar kitų prietaisų kištukas elektros suvartojimą namų ūkyje gali padidinti iki maždaug 7 proc.“, – sako IKEA atstovė.

Anot S. Tolvaišienės, truputėlį pakeitus įpročius ir atnaujinus buitinę įrangą bei efektyviai ją naudojant, prižiūrint turimus prietaisus, pavyktų kas mėnesį sutaupyti iki 10-15 proc. suvartojamos elektros energijos. Atitinkamai, kainoms nesikeičiant, mažėtų ir sąskaitos už elektrą.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama