Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/86006/kalkes-elektriniame-virdulyje-ir-ledas-saldiklio-kameroje-pozymiai-kad-svaistote-ir-pinigus-ir-elektros-energija/spausdinti/

Kalkės elektriniame virdulyje ir ledas šaldiklio kameroje – požymiai, kad švaistote ir pinigus, ir elektros energiją

Publikuota: 2023-02-06 12:12
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Palaipsniui į savo namus įsileidome daugybę technologinių sprendimų: robotai dulkių siurbliai, vaizdo stebėjimo kameros, modernūs elektriniai buities prietaisai. Ne paslaptis, kad svarbų vaidmenį namuose atliekantys prietaisai yra pagrindiniai elektros energijos vartotojai, todėl taupymo tema tapo aktualesnė daugeliui namų ūkių. Keičiant tik savo įpročius, elektros suvartojimą namų ūkiuose galima sumažinti maždaug 10 proc. Be to, energetiškai efektyvesnė įranga gali sutaupyti elektros energijos iki 10 kartų, palyginti su senesniais įrenginiais. Energetikos ekspertai dalijasi patarimais, kaip pagerinti energijos vartojimo efektyvumą namų ūkiuose.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

„Žinoma, jei nenaudosite džiovyklės ar plaukų džiovintuvo – tikrai sutaupysite tiek elektros, tiek pinigų, tačiau sugaišite daugiau laiko, kurį galėtumėte skirti sau, šeimai ar darbui. Technologinių naujovių atsisakymas šiuolaikinėje visuomenėje tampa beveik neįmanomu dalyku, todėl siūlyčiau kalbėti ne apie elektros taupymą, o apie įvairių prietaisų energetinį efektyvumą bei efektyvų jų naudojimą. Minimaliai koreguodami savo įpročius, naudodami energetiškai efektyvius įrenginius, bet neatsisakydami patogumo, galėsime efektyviai naudoti mėgstamus prietaisus ir nešvaistyti elektros energijos“, – pataria Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius Tech“) profesorė dr. Sonata Tolvaišienė.

Energetinis efektyvumas

Anot jos, jei sugenda jau turimi namų įrenginiai arba turite galimybę keisti juos naujais – visada verta dairytis į šiuolaikiškesnius, energetiškai efektyvius prietaisus. „Priklausomai nuo įrenginio, energijos vartojimo efektyvumo etiketėse bus rodoma ne tik elektros sąnaudos, bet ir kita energetinė informacija, leidžianti palyginti įrenginius ir geriau juos įvertinti prieš įsigyjant: informacija apie sunaudotą vandens kiekį per skalbimo ciklą, talpa, skleidžiamo triukšmo lygis ir kiti parametrai. Prieš keletą metų pasikeitė dalies įrenginių elektros įrenginių efektyvumo klasės, todėl gali būti, kad kažkada jūsų įsigytas A++ šaldytuvas ar televizorius, pagal naują suskirstymą jau nukristų į D ar net F klasę“, – atkreipia dėmesį profesorė.

IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė sako, kad aukštos energetinės klasės technika gali kainuoti brangiau, tačiau ji gana greitai atsiperka.

„Daugiausia elektros energijos virtuvėje naudoja šaldytuvas, todėl ypač verta jį rinktis aukštesnės energinės klasės. Kalbant apie kaitlentes, kaip taupesnę alternatyvą galima išskirti indukcines virykles. Tai elektros energijos nešvaistanti technologija, kuri leidžia kaitinimą nukreipti tiesiai į keptuvę ar puodą. Paprastas pavyzdys – du litrai vandens ant indukcinės viryklės užverda per 5 minutes, tai yra dvigubai greičiau nei naudojantis paprasta keramine kaitlente. Taip pat verta nepamiršti ir paprastų dalykų – sutaupysite ir laiko, ir išteklių, jei virsite vandenį, uždengę puodą“, – pastebi E. Nemanė.

Svarbu ir tinkama, kasdienė priežiūra

S. Tolvaišienė visgi pabrėžia, kad net ir patys naujausi prietaisai gali suvartoti daug elektros, jei nėra tinkamai prižiūrimi. Pavyzdžiui, vos 1 mm storio kalkių sluoksnis virdulyje elektros suvartojimą gali padidinti nuo 5 iki 10 proc., nes prietaisui reikia perduoti energiją per papildomą kalkių sluoksnį. Todėl būtina reguliariai nukalkinti tiek elektrinius virdulius, tiek kavos aparatus, tiek lygintuvus ar skalbimo mašinas. Taip pat reikia valyti ir įvairius filtrus, pavyzdžiui, gartraukio, plaukų džiovintuvo, indaplovės, kondicionieriaus ir kitų. Teisingai prižiūrimi elektros prietaisai ne tik ilgiau tarnauja, bet ir dirba efektyviausiai.

„Įrenginių priežiūra nepagrįstai nuvertinama. Labai svarbu valyti ne tik filtrus, kalkes, bet ir šaldytuvų, šaldiklių durelių sandarumo gumas, nes nepilnai uždarytos durys kelia elektros sąnaudas, o šaldiklyje susikaupęs ledo sluoksnis taip pat didina elektros energijos suvartojimą keliais procentais, todėl jį reikia reguliariai valyti“, – pataria S. Tolvaišienė.

Apšvietimo matematika

Dar viena sritis, kurioje galima pasiekti pokyčių, tiek kalbant apie įpročius, tiek apie techninius sprendimus – apšvietimas. Anot „Vilnius Tech“ profesorės, neišjungta šviesa kambaryje, kuriame nieko nėra, yra viena dažniausių klaidų, kurią daro žmonės. Taip pat ji pastebi, kad tos šeimos, kurios daugiau laiko leidžia kartu viename kambaryje, taip pat sutaupo, nes nereikia skirtingose patalpose kiekvienam šeimos nariui jungti papildomos šviesos.

„Rūpinantis, kad mažiau elektros energijos būtų naudojama apšvietimui, pirmiausia patariame peržiūrėti, kokias elektros lemputes naudojate. Elektros sąnaudas, o kartu ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį galima efektyviai sumažinti kaitinamąsias lemputes pakeitus LED lemputėmis. Jos naudoja 85 proc. mažiau elektros ir šviečia 20 kartų ilgiau už kaitinamąsias, todėl jų nereikės dažnai keisti, o taupymo efektą pajusite iš karto“, – pataria E. Nemanė

Anot jos, jei kaskart, išeidami iš kambario, išjungsite šviesą, elektros tikrai pavyks reikšmingai sutaupyti, tačiau žmonės tai kartais pamiršta. „Todėl verta į pagalbą pasitelkti technologijas, pavyzdžiui, įvairius nuotolinio valdymo įtaisus. Jie nereikalauja daug investicijų ir leidžia greitai ir patogiai išjungti ne tik apšvietimą, bet ir nuo elektros tinklo atriboti tuo metu nenaudojamą techniką. Skaičiuojama, kad į elektros lizdą įjungtas arbatinuko, skalbimo mašinos, telefono pakrovėjo ar kitų prietaisų kištukas elektros suvartojimą namų ūkyje gali padidinti iki maždaug 7 proc.“, – sako IKEA atstovė.

Anot S. Tolvaišienės, truputėlį pakeitus įpročius ir atnaujinus buitinę įrangą bei efektyviai ją naudojant, prižiūrint turimus prietaisus, pavyktų kas mėnesį sutaupyti iki 10-15 proc. suvartojamos elektros energijos. Atitinkamai, kainoms nesikeičiant, mažėtų ir sąskaitos už elektrą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!