Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 14:27
„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą
Balandžio 20 d. 11:28
Kaip dirbtinis intelektas išranda naujus vaistus?
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Elektronika, technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Daugiau akivaizdumo – „Makro“

Publikuota: 2009-05-10 16:29
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Fotofabrikas, UAB
Inf. šaltinis: Fotofabrikas.lt tinklaraštis

Jau senokai daugelį fotografijos mėgėjų domina „Makro“ fotografija, tad keletas pastabų tikrai pravers fotografui mėgėjui, kaip tai atlikti kuo mažesnėmis sąnaudomis. Visų pirma, reikalingi tam tikri priedai, kurie kiek didintų vaizdą. Vaizdo didinimui tiktų didesnio židinio nuotolio objektyvas, o ypač su „Makro“ funkcija.

Tiesa , toks objektyvas kainuoja kiek daugiau, nei standartinis, o ypač komplekte esantis, tad jei turima lėšų ir vilioja „Makro“ fotografija ne vienai dienai, reikėtų pagalvoti apie tokio objektyvo įsigijimą. Tai būtų ilgalaikė investicija, tačiau tokia investicija tik paskatintų dar labiau užsiimti „Makro“ fotografija ir jau neapleistų noras fotografuoti smulkius objektus ilgus metus. Tam tinka daugelis objektyvų, turinčių „Makro“ funkciją/režimą, kuris dažniausiai ir yra pažymimas ant objektyvo markiruotės, dažnai tai atsispindi objektyvo pavadinime.

Keletas objektyvų pavyzdžių:

Tačiau daugelis objektyvų turi ribotą fokusavimo atstumą, kurį norėtųsi sumažinti iki dar labiau priimtino, t. y. prieiti kiek arčiau prie fotografuojamo objekto, nes 30–45 cm atstumas kartais atrodo kiek per didelis, o norisi objektą fotografuoti iš kiek galima arčiau.

Tam gali padėti papildomos priemonės, kurios vadinasi „Makro“ (angl. Macro) konverteriais, iš kurių paprasčiausias yra „Raynox Macro DCR-250“ konverteris, kainuoja palyginti mažai, o gaunamas rezultatas tikrai tenkins mėgėją. Ką daryti, jei ir šis konverteris sąlyginai per brangus, nors jo kaina tikrai yra nedidelė, ogi galima pasinaudoti didinančiais lęšiais, tokiais kaip Filtras HOYA HMC Close-Up Lens + 4 67mm, kurie panaikina taip trukdomą fotografuoti didelį atstumą, ir objektą galime fotografuoti žymiai mažesniu atstumu. Atstumas tampa apie 10–20 cm, o tai yra žymiai geriau, nei 45 cm, objektas keletą kartų padidinamas ir vaizdas gaunamas žymiai priimtinesnis akiai.

Ką daryti, jei turime tik komplekte esantį objektyvą, tokį kaip 18–55 mm, kuriais aprūpinti dauguma nedaug kainuojančių veidrodinių fotoaparatų, ir kai „Makro“ objektyvas pirkimui atidedamas kiek ilgesniam laiko tarpui? Vėlgi, galime kreiptis į „Makro“ konverterį, arba naudoti didinančius lęšius, kurie vadinami „Close-up“, arba „Close up7“ filtrais.

Dar vienas būdas sumažinti atstumą iki fotografuojamo objekto – naudoti intarpus tarp fotoaparato ir objektyvo, kurie vadinami ilginamaisiais žiedais, Daugelis šiuo metu gaminamų žiedų yra pritaikyti automatiniam fokusavimui ir nereikia ranka sukioti objektyvo ieškant tikslaus fokusavimo (yra kontaktai, kurie užtikrina fotoaparato bendravimą su objektyvu per ilginamajį žiedą). Vienas tokių ilginamųjų žiedų gamintojų – „Kenko“, kuris gamina ilginamuosius žiedus įvairiems fotoaparatams. Pavyzdys – Kenko 12 mm ilginamasis žiedas. Tokie žiedai yra tinkami „Makro“ fotografijai, o aparatą nukreipus į tolį, fotoaparatas jau nefokusuoja, nes židinio nuotolis yra paverčiamas tik artimojo fotografavimo paskirčiai. Jei norite fotografuoti ne tik „Makro“ siužetus, tiks ilginamųjų žiedų komlpektas Kenko Teleplus MC, kuris skirtas jau ne tik „Makro“ fotografijai, bet ir turimą objektyvą paversti Tele objektyvu, nes paprasti ilginamieji žiedai neturi viduje lęšiuko (fokusavimas vyksta tik artimame atstumų diapazone, dažniausiai nuo 5 iki 25 cm). Pavyzdys – Kenko adapteris Teleplus MC 3.0 PRO 300 DG. Toks žiedų komplektas tinka jau ne tik objektus fotografuoti iš arti, bet ir tolimam fotografavimui, paprastą objektyvą paversdamas teleobjektyvu (komplektas sudarytas iš keleto žiedų, kur galima pasirinkti, kokį naudoti, nuo 1,4 iki 3 kartų didinamas židinio nuotolis, kur pvz., 17–50 F2.8 objektyvas yra paverčiamas net į 51–150, priklausomai nuo panaudotų žiedų, tačiau šiuos žiedus rekomenduojama naudoti su šviesiais objektyvais, gamintojo nurodyta, jog turinčiais nuo F2.8, nes, priešingu atveju, fokusavimas taps problematišku dėl žiedų sukeliamo šviesos srauto sumažinimo).

O dabar pereikime prie vieno iš svarbiausių dalykų „Makro“ fotografijoje – „Makro“ blyksčių, be kurių kokybiškas fotografavimas yra praktiškai neįsivaizduojamas. Uždėjus ant objektyvo galo „Makro“ konverterį ar didinančius lęšius, atstumas iki objekto tampa itin mažas, kad šviesa pasiektų objektą ir tinkamai jį apšviestų (užstoja pats objektyvas). Neretai papildomam apšvietimui naudojamos priemonės neduoda reikiamo efekto, dažnai daiktas apšviečiamas iš vienos pusės, o priekis-pagrindinė dalis lieka neapšviesta. Šiam reikalui išspręsti fotografai dažniausiai ieško „Makro“ blykstės, kuri kainuoja tikrai nepigiai. Ir ką gi šiuo metu siūlo rinka? Ogi visai teigiami pasikeitimai pastaruoju metu įvyko, ir tradicinius originalių gamintojų produktus papildė taip vadinamųjų trečiųjų gamintojų produktai. Vienas jų – Blykstė Dorr Digi Macro. Teko išbandyti šį gaminį, ir nusivilti tikrai neteko: galia pakankama, nuo 6 iki 18 galios vienetų, tvirtinimas pritaikytas nuo 52 iki 62 mm objektyvams, tad praktiškai tinka visiems populiariausiems objektyvams, o ypač vadinamiesiems Kit komplektams (yra perėjimo žiedai). Sistemėlė yra su vienu centriniu kontaktu, tad galimas suderinamumas ne tik su veidrodiniais fotoaparatais, bet ir su kompaktiškais skaitmeniniais fotoaparatais, turinčiais blykstės tvirtinimo kronšteiną su centriniu kontaktu. Svarbiausia yra tai, kad jos galios pakanka palyginti profesionaliam naudojimui, maitinimas – 4 AA baterijos, tvirtinimas srieginis, tad bet kuriam objektyvui nuo 52 iki 62 mm tiks be jokių problemų. Fotografuojant su šia sistema garantuojama pakankama šviesos sklaida, tad objektai gaunami be ypatingo blizgesio, žodžiu, savo funkciją ši blykstė atlieka gerai.

Pastaba: vienas minusas pastebėtas, kad išjungiant fotoaparatą blykstė atlieka iškrovą, nežinia, ar taip gamintojo suplanuota nuo atsitiktinės iškrovos saugant ją, ar tai yra pražiūrėta gamintojo komponuojant konstrukciją, bet tai darbui įtakos neturi, išskyrus tai, kad aktyviai naudojant sumažės baterijų resursas. Dar – kiek kietokai atsidaro baterijų talpos dangtelis, bet už tokią kainą – tai atleistina.

Alternatyvos:

Esamomis sąlygomis (visuotinio taupymo) nepaminėjau dar daugiau kainuojančių „Makro“ blyksčių sistemų.

Dabar, kai pavasaris eina tarsi pakylėtas, ir visi urmu bėga fotografuoti besiskleidžiančias gėles bei visokius vabalėlius, tai puikūs įrankiai sumedžioti gerus kadrus bet kokiomis sąlygomis, ypač vakarais, miške, kai šviesa kažkodėl ima slėptis ir sukelti papildomas fotografavimo problemas. „Makro“ – paslaptingas pasaulis, ir kas atras žavesį jame – tik sveikintina. O fotografuoti tikrai yra ką.

Nuotraukų pavyzdžiai, daryti su „Dorr Digi“ „Macro“ pridedami. Tiesa, pavyzdžiai padaryti paskubomis, per daug nemanipuliuojant nei šviesa (tokių sąlygų nebuvo), nei priedais, išskyrus didinantį 4x lešį, naudojant standartinį (ne „Makro“) objektyvą. Nuotraukos neredaguotos, tačiau truputį pasinaudojus redagavimo programomis, iš jų tikrai galima padaryti šį tą meniško.

Pirmoji nuotrauka   – bendras blykstės ir fotoaparato vaizdas.
Pirmoji nuotrauka – bendras blykstės ir fotoaparato vaizdas
Antroji - komplekte esantys perėjimo   žiedai.
Antroji – komplekte esantys perėjimo žiedai
Trečioji - augalo fragmentas.
Trečioji – augalo fragmentas
Ketvirtoji - augalo lapas, pažeistas   nekrozės.
Ketvirtoji – augalo lapas, pažeistas nekrozės
Penktoji - mini statulėlė (čia reiktų atspėti, iš ko ji pagaminta).
Penktoji – mini statulėlė (čia reiktų atspėti, iš ko ji pagaminta)

UAB „Fotofabrikas“


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą

Nors iš esmės ausinės – saugus ir patogus būdas klausytis mėgstamos muzikos ar kitų garso įrašų, saugant savo sveikatą svarbu žinoti, kaip jomis teisingai naudotis.

Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti? (1)

Televizorius nėra tas pirkinys, kurį renkamės labai dažnai, tačiau jis reikalauja nemažų investicijų, tad natūralu, jog norime geriausio varianto už turimą biudžetą. Tikrai ne visi pirkėjai nusimano apie televizorius ir kaip išsirinkti geriausią, kokias savybes vertinti. Tad ši informacija bus naudinga, jei kaip tik planuojate tokį pirkinį ir nežinote, nuo ko pradėti renkantis.

Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?

Tiek šaltą, tiek karštą vandenį savo kasdienybėje kiekvienas naudojame nuolat. Šis praverčia maudantis, valant dantis, skalbiant, plaunant indus. Kita vertus, daugelis žmonių vandenį naudoja itin netaupiai. Tai ne tik didina komunalines sąskaitas, tačiau ir kenkia planetai. Taigi – kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą bei energijos taupymą namuose?

2024-04-09 11:46
Kaip sumažinti jūros ligos tikimybę dėvint „Vision Pro“
2024-04-05 20:33
Sužinokite, kaip tinkamai prižiūrėti savo turimą RC modelį ir kas yra svarbiausia
2024-03-27 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
2024-03-20 08:41
Planuojate pirkti elektrinį automobilį? Štai ką turite žinoti apie jo įkrovimą namuose
2024-03-10 13:13
Savaitgalis su šeima: patarimai, kaip išnaudoti technologijas unikaliam laisvalaikiui gamtoje
2024-03-07 14:26
Ekspertas pataria, kaip valyti plokščiaekranį televizorių
2024-02-29 20:15
Kokiais atvejais saulės elektrines įsirengti apsimoka, o kokiais – ne?
2024-02-27 16:17
„Apple Music“ skamba prastai? Greičiausiai tai ne ausinių kaltė
2024-02-05 12:25
Kaip įgalinti „Apple Watch“ ciferblatų keitimą pirštu braukiant per ekraną
2024-02-02 20:07
Žiema ir elektronikos įrenginiai – ką svarbu žinoti norint nesugadinti savo prietaisų?
2024-01-24 12:50
Tinkamas apsaugos sistemų pasirinkimas
2024-01-19 14:29
Elektriniai radiatoriai ir šildytuvai: atsakė, kada apsimoka ir kiek kainuos elektra
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama