Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Naujienos » Švietimas, studijos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Paskutinė galimybė norintiems studijuoti universitete – ką būtina žinoti?

Publikuota: 2021-08-16 13:21
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pagrindinio priėmimo į aukštąsias mokyklas paraiškų pildymo etapo metu, beveik pusantro tūkstančio stojančiųjų buvo pakviesti studijuoti Vilniaus Gedimino technikos universitete („Vilnius Tech“). Sutarčių pasirašymo metu beveik 90 proc. pakviestųjų sudarė sutartis su universitetu ir nuo šiol oficialiai gali vadinti save studentais. Stojantiesiems, kuriems pagrindinio priėmimo metu nepavyko įstoti į norimą studijų programą, dar turi keletą galimybių – kokios jos?

„Vilnius Tech“ studentai Simo Bernoto nuotr.
„Vilnius Tech“ studentai Simo Bernoto nuotr.

Papildomo priėmimo metu įmanoma įstoti į universitetą?

Pasak Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorės Dovilės Ulinskaitės, kiekvienais metais papildomo priėmimo į aukštąsias mokyklas metu, į „Vilnius Tech“ priimama dar apie 10 proc. studentų.

„Noriu pabrėžti, kad dalyvauti papildomame priėmime kviečiami ir tie, kurie negavo jokio kvietimo pagrindinio priėmimo metu, ir tie, kurie visai nebuvo pateikę prašymo pagrindinio priėmimo metu“, – sako D. Ulinskaitė.

Likusios laisvos studijų vietos

Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė atkreipia dėmesį, kad beveik visose studijų programose dar liko laisvų vietų. Tad visiems, nesudariusiems sutarčių su jokia aukštąja mokykla, derėtų suklusti ir pasinaudoti paskutine galimybe šiais metais – pateikti prašymą studijoms aukštojoje mokykloje.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad papildomo priėmimo metu priėmimas nebevyksta tik į Orlaivių pilotavimo studijų programą (tie lėktuvų, tik sraigtasparnių specializacijas). Į kitas likusias studijų programas, kaip įprasta, priėmimas vykdomas papildomo priėmimo metu“, – teigia direktorė.

Pasirinkus vieną iš studijų programų – plačios galimybės darbo rinkoje

D. Ulinskaitė taip pat pabrėžia, kad tam tikros studijų programos šiais metais susilaukė mažiau stojančiųjų dėmesio, tad papildomo priėmimo etapo metu besirenkant šias studijų programas išlieka didelė tikimybė įstoti.

„Viena tokių studijų programų – Aplinkos apsaugos inžinerija. Pasirinkę ją studentai bus supažindinti su techniniais, technologiniais ir organizaciniais sprendimais įvairiose aplinkos inžinerijos srityse, išmoks projektuoti šiuolaikinius aplinkosauginius nuotekų, oro valymo, atliekų tvarkymo ir triukšmo mažinimo įrenginius, taikydami pažangias BIM technologijas“, – sako Stojančiųjų ir priėmimo centro direktorė.

D. Ulinskaitė išskiria ir dar vieną studijų programą – Gaisrinę saugą ir pabrėžia, kad šių specialistų rengimas yra valstybės prioritetas, o „Vilnius Tech“ vienintelė aukštoji mokykla Lietuvoje, rengianti kvalifikuotus gaisrinės saugos specialistus. Baigę šią studijų programą specialistai gebės spręsti saugos inžinerijos uždavinius projektuojant inovatyvius, ypatingos architektūros, technologijos ir didelius pastatus, atpažinti, analizuoti ir vertinti su gaisrais, avarijomis ir ekstremaliomis situacijomis susijusius procesus ir pan.

„Darbo rinkoje itin reikia ir geodezijos specialistų – o universitete galima pasirinkti Geodezijos ir geoinformatikos studijas. Šios krypties specialistai geba dirbti su naujausiais geodeziniais prietaisais ir taikyti naujausius technologijų metodus, sudaryti įvairius žemėlapius, žymėti vietovėje statinius ir prižiūrėti jų statybos procesą. Noriu pabrėžti, kad pirmojo kurso studentai gali pretenduoti į Žemės ūkio ministerijos skiriamas skatinamąsias 200 eur stipendijas“, – apie galimybes pasakoja direktorė.

Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė dėmesį atkreipia ir į Biomechanikos studijų programą. Jos teigimu, jie tarsi stebukladariai, gebantys ne tik sukurti patogų protezą, bet net atkurti žmogaus judesius. Jų darbo rezultatas – sveikas dirbantis žmogus, nepaisant jo neįgalumo. Neįgaliųjų vežimėliai ar kita technika taip pat jau suteikia galimybę gyventi visavertį gyvenimą. Šios srities specialistų tikslas – suprojektuoti ir sukurti technikos priemones, padedančias medikams darbą atlikti saugiai ir kokybiškai, tiksliai diagnozuoti ligą ar nustatyti žmogaus organizmo sutrikimus, parinkti tinkamas funkcijų atkūrimo priemones.

D. Ulinskaitė pažymi, kad Avionikos specialistų paklausa darbo rinkoje pastaruoju metu taip pat ženkliai didėja. Jie atsakingi už elektromechanines, elektrines, elektronines, skaitmenines orlaivio sistemas. Taip pat atlieka įvairias sistemų pertvarkas – pradedant laidais, baigiant kompiuteriais. Avionikos specialistai yra ir kūrėjai, gebantys pasiūlyti naujų sprendimų orlaivių elektronikos ir automatizuotosioms sistemoms bei jų funkciniams įtaisams.

„Transporto inžinerinė ekonomika ir logistika – viena veiklos sričių, kurios specialistai visada bus reikalingi, mat jų tikslas – aprūpinti prekėmis ir paslaugomis, užtikrinti sklandų jų tiekimą. Šios srities rinkai reikia vis labiau išprususių, procesus kurti ir pritaikyti gebančių specialistų, gebanačių rasti pigiausią, greičiausią, geriausią sprendimą“, – teigia direktorė.

Kita mažiau stojančiųjų dėmesio susilaukusi studijų programa – Informacinės ir ryšių technologijos. Ji skirta išmokti administruoti, kurti, programuoti IT bei ryšio sistemas, debesijos technologijas, daiktų interneto sprendimus. Absolventams atsiveria ir plačios darbo galimybės dirbti informacines ir ryšių paslaugas teikiančiose įmonėse – „BlueBridge“, „Atea“, „CSC Telecom“ , „Baip“, „Baltnetos komunikacijos“, SEB, „Telia Lietuva“, „Tele2“, „Bitė Lietuva“. Visi, pasirinkę šią studijų programą, turi galimybę pretenduoti į 3 tūkst. eur „Teltonika High–Tech Hill“ stipendiją pirmiems studijų metams.

D. Ulinskaitė išskiria ir dar vieną studijų programą – Duomenų analizės technologijas, kuri skirta parengti analitikus, gebančius taikyti šiuolaikinius analizės ir prognozavimo metodus, technologijas ir analitikos programines priemones. Šios srities specialistai gali tapti didelių duomenų, verslo sistemų analitikais, rizikos vertinimo specialistais ar dirbti projektų vadovais verslo ir valstybinėse įmonėse tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Kita studijų programa, kurioje dar liko laisvų vietų – Kraštovaizdžio architektūra. Tiesa, norint dalyvauti paraiškų pildymo konkurse, reikalingas stojamasis egzaminas. Bet šią studijų programą gali rinktis tie, kurie pagrindinio priėmimo etapo metu išlaikė stojamąjį Meninio architektūrinio išsilavinimo egzaminą, tačiau jiems nepavyko įstoti į Architektūros studijų programą ir gauti valstybės finansuojamą vietą.

Šios studijų programos tikslas – išugdyti kintančius šiuolaikinės visuomenės poreikius ir aplinkos iššūkius suprantantį kraštovaizdžio architektą, gebantį dirbti komandoje, planuoti ir projektuoti šiuolaikinių miestų atvirąsias erdves. Studijas reguliuoja ir prižiūri tarptautinės organizacijos – Europos kraštovaizdžio architektūros mokyklų taryba (ECLAS) bei Europos kraštovaizdžio architektų federacija („IFLA-Europe“),

„Finansų inžinerijos studijų programa sukurta siekiant paskatinti pažangių finansų inžinerijos priemonių atsiradimą Lietuvoje. Besimokydami studentai įgyja žinių apie šiuolaikinius finansinius reiškinius ir tvarią finansų sistemos plėtrą. Jei reikia iškasti griovį, finansų specialistas gali kasti jį kastuvu, o finansų inžinerijos specialistas būtinai prisimins, kad yra ir tokį darbą palengvinantis ekskavatorius“, – apie studijų programą pasakoja direktorė.

Ji išskiria ir dar vieną programą – Renginių inžineriją, kuri yra pirmoji ir vienintelė Lietuvoje universitetinė studijų programa, pagal kurią parengti specialistai turi integruotų inžinerijos ir kūrybinių industrijų žinių. Programa įgyvendinama bendradarbiaujant su renginių organizavimo verslo profesionalais, – „Scenos techninis servisas“, „Mex Pro“, „Baltijos prodiuserių grupė“, menų fabrikas „Loftas“, Džiazo galerija, pirotechnikos ir fejerverkų įmonėmis „Blikas“, „Prezentacijų spektras“.

„Noriu paraginti visus, dar neapsisprendusius, kurią studijų kryptį pasirinkti, plačiau pasidomėti šiomis studijų programomis. Ilgamečiai „Vilnius Tech“ partneriai nuolat kreipiasi į mus, norėdami savo įmonėse įdarbinti šių sričių specialistus. Tad galiu patvirtinti, jog darbą rasite dar besimokydami. O mokytis dirbant pagal specialybę – puiki galimybė greičiau tapti savo srities profesionalu“, – dėmesį atkreipia D. Ulinskaitė.

Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė primena, kad papildomo priėmimo į aukštąsias mokyklas metu stojantieji gali pretenduoti ir į „Vilnius Tech“ partnerių įsteigtas stipendijas.

Papildomas priėmimas – ką reikia žinoti?

Nuo rugpjūčio 13 d. iki rugpjūčio 16 d. vyks papildomas prašymų studijuoti į universitetus ir kolegijas registravimas Bendrojo priėmimo (www.lamabpo.lt) informacinėje sistemoje.

Papildomo priėmimo metu, stojantieji gali registruoti atnaujintus prašymus arba, jeigu nedalyvavo pagrindiniame priėmime, teikti naujus prašymus priimti studijuoti į studijų programas, kuriose dar liko laisvų vietų. Galima nurodyti ne daugiau kaip 6 pageidavimus.

Papildomo priėmimo etapo metu stojantieji gali pretenduoti tik į valstybės nefinansuojamą studijų vietą, jeigu jie jau sudarė valstybės finansuojamų studijų sutartį su aukštąja mokykla arba gavo studijų stipendiją; tiek į valstybės finansuojamą, tiek į valstybės nefinansuojamą studijų vietą (ir studijų stipendiją), jeigu jie sudarė valstybės nefinansuojamų studijų sutartį su aukštąja mokykla arba jeigu negavo ar nepriėmė jokio kvietimo studijuoti.

Papildomo priėmimo metu, prašymo pageidavimų sąraše galima keisti ir papildyti ar išbraukti studijų programas, jų eiliškumą, studijų formą ir finansavimo pobūdį, tačiau negalima įrašyti studijų programų, kuriose numatytas stojamasis egzaminas, testas (architektūra, kraštovaizdžio architektūra, orlaivių pilotavimas, skrydžių valdymas), jeigu jos nebuvo įrašytos informacinėje sistemoje pagrindinio priėmimo metu.

Stojimų į aukštąsias mokyklas konkursas vyksta tokia pačia tvarka, kaip ir pagrindinio priėmimo metu. Jam pasibaigus, stojančiajam, atsižvelgiant į prašyme nurodytus prioritetus, rugpjūčio 20 d. pateikiamas siūlymas užimti valstybės finansuojamą arba nefinansuojamą studijų vietą (ir gauti studijų stipendiją) arba jis gauna neigiamą atsakymą. Pakviestieji turi ne vėliau kaip per tris dienas (rugpjūčio 21 – 23 d.) sudaryti studijų sutartį su aukštąja mokykla jos nustatyta tvarka.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama