Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Specialistas pataria, kaip apsaugoti savo interneto svetainę

Publikuota: 2021-04-27 20:30
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nuo tada, kai nusikaltimai persikėlė ir į internetinę erdvę bei atsirado programišiai, interneto svetainės tapo pagrindiniu jų taikiniu. Kibernetiniai nusikaltimai prasidėjo dar praeitame amžiuje, bet jau 2003 metais pasiekė tokį lygį, kad vidutiniškai kas 39 sekundes internete buvo įvykdoma ataka prieš įvairias svetaines, kaip rodo to meto tyrimai . Per beveik 20 metų interneto bei apsaugos technologijos smarkiai patobulėjo, o šiandien interneto tinklalapį gali susikurti visi – netgi darantys tai pirmą kartą.

Duomenų centras. „Interneto vizijos“ nuotr.
Duomenų centras. „Interneto vizijos“ nuotr.

Kita vertus, programišiai taip pat tobulėja, o jų atakų mastai – didėja. Skaičiuojama, kad prasidėjus pandemijai, internetinių atakų grėsmė padidėjo 6 kartus lyginant su ligšioliniais skaičiais. Taigi, ką daryti, jei į jūsų svetainę buvo bandoma įsilaužti ir kaip nuo to tinkamai apsisaugoti?

„Šiandien turime ir naudojamės tikrai neribotomis interneto teikiamomis galimybėmis. Pavyzdžiui, galima vos per dieną susikurti savo interneto tinklalapį, jį patalpinti ir pasiekti norimą auditoriją. Kita vertus, klaidinga manyti, kad mažų ar naujų tinklalapių programišiai nepastebi ir puola tik didelius. Tiesa tokia, kad programišiai dažniausiai ieško spragų ir naudojasi tomis galimybėmis, kuriomis pasinaudoti nereikia daug pastangų ir laiko sąnaudų. Todėl visiškai nesvarbu, ar jūsų svetainė turi didelę vartotojų bazę ir yra sudėtinga, ar joje norite suburti, pavyzdžiui, šunų mylėtojų bendruomenę – vienodai pažeidžiami yra absoliučiai visi interneto tinklalapiai. Žinoma, tuo atveju, jeigu jie nesisaugo ir nesilaiko bent jau esminių tinklalapių priežiūros principų“, – pranešime spaudai sako Elidijus Čypas, „Interneto vizijos“ kokybės užtikrinimo specialistas.

Kokie yra svarbiausi dalykai, kuriuos turint savo interneto tinklalapį, gali ir turi reguliariai daryti norintys išvengti programišių atakų?

Įsilaužimai ne visada pastebimi

Nors ir ne į visas svetaines įsilaužiama, laukti, kol tai kada nors įvyks ir tik tada imtis veiksmų – ydinga. Pasak E. Čypo, kartais įsilaužimo pėdsakas apskritai neaptinkamas.

„Svarbu pradėti nuo to, kad šiandien nebėra tikslo stebėti, ar svetainė – nulaužta ir ar į ją kas nors buvo įsilaužę. Šiais laikais būtina visas pastangas dėti tam, kad galimų įsilaužimų į svetainę apskritai išvengtume. Nes tam tikrų įsilaužimų galima ir visai nepastebėti, tad svetainės kūrėjai ar savininkai net nežinos, kad kažkas ne taip. Pavyzdžiui, vieni įsilaužėliai iškart vietoje savininko svetainės įkelia savo svetainę ar nukreipimus į kitus puslapius. Tokius pakeitimus labai lengva pastebėti net ir neturint IT žinių. Bet jeigu svetainė nulaužta ir įsilaužėliai tiesiog prikūrė papildomų puslapių, nepatikrinus serveryje esančių failų tai pastebėti bus sudėtinga. Todėl pradėti visada reikėtų ne nuo pirmojo įsilaužimo, bet nuo prevencijos“, – pabrėžia ekspertas.

Interneto svetainė – kaip asmeninis kompiuteris

Kaip teigia E. Čypas, viena esminių klaidų, kurias daro vartotojai – įsitikinimas, kad jei svetainė sukurta, jai nebūtina priežiūra ar jokie kiti papildomi veiksmai.

„Kalbant apie interneto svetaines ir jų priežiūrą, geriausias palyginimas, kuris šauna į galvą – asmeninis kompiuteris. Kai tik visi pradėjo jais naudotis, taip pat buvo manančių, kad kompiuterį nusiperki ir jam nereikia kasdienės priežiūros. Tuo metu šiandien jau daugelis žino, kad naudojantis kompiuteriu – būtini atnaujinimai, juos reikia diegtis iš karto, kai tik pasirodo, naudoti ugniasienes, periodiškai kompiuterį skenuoti ir t. t. Taigi, būtent taip pat reikėtų elgtis ir su savo interneto svetaine. Ją būtina kuo dažniau atnaujinti ir tą daryti, kai tik išeina sistemos ar įskiepio atnaujinimai. Taip pat, jei tik įmanoma, rekomenduojame įsidiegti papildomas ugniasienes ir profilaktiškai nuskenuoti svetainę ar serverį naudojant antivirusinę programą. Įpratus savo svetainę prižiūrėti kaip asmeninį kompiuterį bei pakeitus mąstymą – tai jau bus pirmas platus žingsnis išvengiant programišių pinklių“, – išskiria E. Čypas.

Kas programišiams yra sūris pelėkautuose?

Daugeliui ramybės neduodantis klausimas – kodėl į vienas svetaines programišiai laužiasi dažniau ar labiau nei į kitas? Kaip teigia specialistas, vieno atsakymo į šį klausimą nėra, bet galime atsekti tam tikras tendencijas.

„Viena svariausių priežasčių, kodėl vienos svetainės programišių taikiklyje atsiduria dažniau už kitas – naudojama programinė įranga. Pavyzdžiui, „Wordpress“ yra populiariausia TVS (turinio valdymo sistema), o tai reiškia, kad daugiausiai žmonių naudoja būtent šią TVS savo svetainės kūrimui. Tad atsiradus saugumo spragai, yra žymiai didesnis kiekis svetainių, kurias galima nulaužti. Svarbu žinoti, kad labai dažnai piktavalių taikinys nėra didžiosios, gerai žinomos bendrovės. Dažniausiai yra netgi priešingai - taikomasi į mažesnio kalibro žaidėjus, kurie mažiau dėmesio skiria savo interneto svetainių apsaugai ir tam, kad juos nulaužti sugaištama mažiau laiko. Programišiai vadovaujasi paprasta logika – per tą patį laiką yra lengviau nulaužti keletą mažų bendrovių ir iš jų reikalauti mažesnių piniginių sumų nei fokusuotis į vieną didelę bendrovę. Žinoma, pagrindinis piktavalių tikslas ne visuomet yra pinigai. Dažnai interesai būna platesni: pavyzdžiui, lankytojų srauto nukreipimas į tam tikras svetaines, žalingo kodo įterpimas, prisijungimų ar kitų asmeninių duomenų vagystės ir pan.“, – teigia E. Čypas.

Interneto svetainės apsaugos atmintinė

„Interneto vizijos“ specialistai dalinasi specialia atmintine, kuri padės prisiminti svarbiausius interneto svetainės apsaugos aspektus bei laiku išvengti programišių dėmesio:

  1. Interneto svetainės atnaujinimais ir priežiūra rūpintis nuolat, o ne jau patyrus ataką ar duomenų vagystę;
  2. Visuomet naudoti ugniasienes – tai gali būti tiek įskiepiai, tiek įvairūs trečiųjų šalių įrankiai, bet jos atlieką tą pačią funkciją, kaip ir ugniasienės, kurios saugo mūsų asmeninius kompiuterius;
  3. Kuriant savo svetainę svarbu naudoti tik oficialius įskiepius ir dizaino temas. Jei internete randate įskiepį, kuris turėtų būti mokamas, bet jums siūloma jį atsisiųsti nemokamai, greičiausiai tai bus spąstai bei įdiegus tokį įskiepį padarysite savo svetainę lengvai nulaužiama;
  4. Vienas pačių reikšmingiausių patarimų vis dar yra senas kaip pasaulis – slaptažodžiai. Jie turėtų būti sudėtingi, sudaryti iš didžiųjų ir mažųjų raidžių, taip pat specialių simbolių ir skaičių bei raidžių. Jeigu slaptažodis bus pernelyg paprastas, pavyzdžiui, „admin“ arba „labas123“ – programišiams nereikės jaudintis nei dėl gerų apsaugų, nei dėl ugniasienių;
  5. Labai svarbu įsirašyti papildomas svetainės apsaugas, pavyzdžiui, saugumo antraštes;
  6. Jeigu svetainę kuriate ir prižiūrite patys, tokiais atvejais ypatingai reikėtų naudotis profesionaliais įrankiais, pavyzdžiui, „SiteLock“;
  7. Svarbu turėti omenyje, kad jei jūsų svetainė talpinama saugiame serveryje, kuris yra prižiūrimas su visomis naujausiomis apsaugomis, tai savaime neapsaugo neatnaujinamos, senos ar saugumo spragų turinčios svetainės. Tokią svetainę galima prilyginti butui, kuris saugomas storiausiomis šarvuotomis durimis, tačiau kurios paliktos praviros;
  8. Jeigu kuriant ar jau prižiūrint savo interneto svetainę jums kyla klausimų ar įtarimų, bet jaučiate, kad ne visuomet žinote atsakymą, visuomet kreipkitės patarimų ar konsultacijos į specialistus. Ne visada įmanoma sutrikimus ar įsilaužėlių žalą pataisyti pačiam, ypač, neturint reikiamų įrankių.

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Tobulėjančioms technologijoms sparčiai transformuojant verslus, vietoje nesėdi ir kibernetiniai piktavaliai. Laikui bėgant, kibernetinės grėsmės vis labiau vystosi, todėl sukčiams darosi paprasčiau pergudrauti saugumo sistemas ir žmones.

„Lockdown“ režimas, kam jis skirtas ir kaip jį naudoti?

Jei manote, kad esate didelės rizikos zonoje ir yra tikimybė, kad į jus nusitaikys samdinių šnipinėjimo programos, arba tiesiog neprieštaraujate prarasti kai kurių „iOS“ funkcijų papildomo saugumo vardan, „Apple“ „Blokavimo režimas“ („Lockdown mode“) yra stebėtinai naudingas.

Kaip apsaugoti save nuo kibernetinių grėsmių? Eksperto patarimai

Patyręs kibernetinio saugumo ekspertas dalyvauja „Rewire“ projekte, kuris vykdomas Mykolo Romerio universitete kartu su 24 partneriais iš 13 šalių. Projekto tikslas – padėti žmonėms saugiai naudotis technologijomis ir suvokti kibernetinio saugumo svarbą.

2024-03-25 08:40
Kaip „iOS 17.3“ įgalinti pavogto įrenginio apsaugą
2024-03-06 20:25
Programišiai didina apsukas – kokios verslo galimybės išlikti saugiam?
2024-03-04 17:28
Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių
2024-03-02 15:11
IT ekspertas įvardijo dažniausiai interneto svetainių savininkų daromas klaidas
2024-02-29 16:25
Brangiau kainuoja kibernetinių atakų pasekmės ar apsauga?
2024-02-12 10:23
Draudikai pataria, kaip valdyti kibernetinius incidentus
2024-02-08 14:48
Šiuolaikinių tėvų realybė – vaikus internete viliojantys nusikaltėliai: kaip jų išvengti? (1)
2024-02-08 10:29
Dirbtinis intelektas tampa sukčių įrankiu: kaip apsaugoti savo svetainę?
2024-02-07 16:24
Sąskaitos, el. bankininkystė ir socialiniai tinklai: paaiškino, kaip elgtis su mirusio artimojo paskyromis
2024-01-31 12:19
Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti svarbius duomenis
2024-01-22 14:35
Kaip „iOS 17“ susikurti ir naudoti asmeninį balsą
2024-01-15 18:25
Kaip apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama