Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Patarimai „palūžus“ „Windows XP“

Publikuota: 2010-04-19 11:24
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Autorius: Audrius Valinskas
Aut. teisės: ©Audrius Valinskas
Inf. šaltinis: ITC tinklaraštis

Patarimai skirti užstrigusiai „Windows XP“ OS tvarkyti. Ar jie jums padės – nesiryžčiau garantuoti, nes kartais vienai iškilusiai problemai būna dešimt patarimų, o kai juos visus išbandai, supranti jog be kietojo disko formatavimo čia neišsiversi.

Kuriais atvejais būtų galima pritaikyti šiuos patarimus? Jeigu jūsų XP OS nebe užsikrauna, bet kažkurioje vietoje užstringa – tai pats laikas skaityti ir bandyti pritaikyti. Šie patarimai yra išbandyti ir ne vieną kartą yra padėję atstatyti sistemą, kai jau „kvepėdavo“ kietojo disko formatavimu.

BSOD

„Last known good configuration“

Paskutinė pilnai užsikrovusi konfigūracija (toliau LKGC). Tai XP programa,sekanti sistemos užsikrovimą. Jeigu sistema galutinai užsikrovė – programa įrašo užsikrovimo duomenis (registrai, tvarkyklės ir t.t.). Užstrigus XP sistemai – perkraunam kompiuterį ir spaudžiam F8 klavišą (galima ir kelis kartus nuspaust). Pasirodo meniu, ir čia pasirenkame LKGC. Kompiuteris krausis truputį ilgiau, ir užsikraus su prieš tai buvusia išsaugota konfigūracija. Būna atvejų, kad kompiuteris užstringa arba persikrauna ir šis punktas nesuveikia.

„System restore“

Sistemos atstatymas (toliau SR) taip pat įdiegta XP sistemoje programa automatiškai išsauganti registrus bei sisteminių bylų kopijas prieš kai kuriuos sisteminius pokyčius. Pavyzdžiui, diegiant kai kuriuos atnaujinimus iš Microsoft tinklapio SR padaro atsarginę kopiją. Taip pat atsarginę kopiją galime padaryti ir rankiniu būdu aktyvavę SR (dažniausiai apie tai pagalvojame XP sistemai palūžus). Aklai pasitikėti SR vėl gi neišeina, nes ji saugo daromas kopijas ribotos talpos kataloge (talpą galima padidinti arba sumažinti) ir jeigu nauja kopija nebetelpa – pašalinama sena kopija. O galbūt šiandien jums ir reikia tos senosios kopijos! Kai kas sugalvoja SR išjungti – tada ji sunkią valandą niekuo nepadės. SR kartais pasinaudoja ir kai kurie virusai, todėl jeigu kompiuteris buvo užkrėstas virusu, ir paleidote sistemos atstatymą – galima prikelti virusą naujam gyvenimui.

Kai kas pagalvos – jei sistema neužsikrauna, kaip dar galima pasiekti SR? XP sistemą galima bandyti užkrauti Safe Mode (saugiu režimu) režimu, jeigu tik užsikraus. Paleidę kompiuterį spaudžiame F8 klavišą ir pasirinkę Safe Mode ir laukiame kol sistema užsikraus. Safe Mode režimas yra ypatingas tuo jog neužkrauna daugelio tarnybų ir tvarkyklių. Kai kurias tvarkykles sukeičia standartinėmis. Pasileidus šiam režimui iš kart atsiranda langas siūlantis paleisti SR. Paleidžiame – pasirenkame atskaitos tašką ir pradedame sistemos atstatymą.

BIOS parametrų atstatymas

Jeigu jūsų kompiuterio BIOS sistemai parametrai nebuvo keičiami – tai vargiai ar padės, bet jeigu tokios informacijos negalite sužinoti, pabandykite atstatyti BIOS parametrus gamykliniais. Paleidę kompiuterį spaudžiate vieną iš klavišų priklausomai nuo kompiuterio: Delete, F2 arba kt. Galima pasiskaityti instrukcijoje (nešiojamojo kompiuterio instrukcijoje arba stacionaraus kompiuterio sisteminės plokštės instrukcijoje). Pasileidžia BIOS sistema ir surandame punktą, kuris leidžia atstatyti gamyklinius parametrus (default). Nustatymus išsaugom ir persikrovęs kompiuteris parodys ar tai buvo BIOS kaltė, ar problema slypi gyliau.

Komandos, komandos

Teko patirti, jog kartais XP pasikrovimas lūžta dėl atsiradusių kietajame diske klaidų. Nebūtinai, kad tos klaidos bus techninės – tiesiog kartais dirbant sistemai visu pajėgumu ir dingus elektros srovei kompiuteris išsijungia kartu sugadindamas kai kurias sistemines bylas. Ir nesvarbu, kad kietajame diske įdiegta NTFS bylų sistema, kuri kažkiek tai supranta apie transakcijas. Kartais tokiais atvejais gali atsirasti problemos su pasileidžiamuoju sektoriumi. Probemos gali įvykti ir ne dėl elektros srovės dingimo – užtenka perkrauti kompiuterį „Reset“ mygtuku ir sistema nebe užsikrauna.

Pasileidžiame XP sisteminį kompaktą ir jam pilnai užsikrovus pasirenkame „Recovery Console“ ( sistemos atstatymo konsolę ). Pasileidžia juodas langas, kuris vėliau paprašo administratoriaus slaptažodžio, o jį suvedus jūs patenkate į komandinės eilutės „karalystę“.

Paleidžiame disko klaidų tikrinimo komandą chkdsk /r ir palaukiame kol sistema pertikrinama. Jeigu ataskaitoje matome klaidas, kurios buvo ištaisytos – galbūt perkrovus kompiuterį galėsime džiaugtis užsikrovusiais „langais“.

Papildomai galime paleisti komandas fixboot ir fixmbr (smulkiau nenagrinėsiu) paleidžiamojo sektoriaus atstatymui. Jeigu buvo įdiegta papildomai „Linux“ distribucija – po šių komandų paleidimo dings meniu, kuris leisdavo pasirinkti OS, o vietoje jo užsikraus XP.

„Automated system recovery“

Paleidus XP sisteminį kompaktą galima bandyti sistemą pataisyti Automated System Recovery (automatinis sistemos atstatymas) įrankiu. Atsiradus meniu, kuris leidžia pasirinkti sistemos diegimą arba „Recovery Console“, apie kurią rašiau aukščiau – renkamės sistemos diegimą. Atsidariusiame lange renkamės „… repair the selected Windows…“ ir prasidės naujų bylų kopijavimas. Procesas užtruks panašiai, kaip diegimas, bus pareikalauta CD kodo ir kitų nustatymų. Užsikrovus sistemai – pasileis visos prieš tai įdiegtos programos ir visos bylos liks išsaugotos.

Automated system recovery

Jeigu šio meniu nematote, o yra kiti pasirinkimai, vadinasi CD netinka. Galbūt jūsų sisteminis kompaktas yra su SP2, o kompiuteryje XP su SP3. Arba kompakte korporatyvinė versija, o kompiuteryje – OEM. Jeigu nerasite tinkamo kompakto – šio meniu pasirinkimo nepavyks pamatyti. Taip pat kompaktas su „XP Professional“ netiks kompiuteryje esančiai „XP Home Edition“ sistemai.

Registrų kopijavimas

Ne vieną kartą teko panaudoti šį būdą ir pavyko gana sėkmingai. Įdiegus „Windows XP“ iš kart yra išsaugoma registrų kopija, kurią bet kada galima atstatyti. Sistema užsikrauna be vėliausių registrų pakeitimų, todėl visi ten buvę virusai tiesiog dingsta. Taip pat šis būdas turi ryškų trūkumą – taikomosios programos nepasileis, įdiegtos tvarkyklės nebeveiks. Sistemą paleisti pavyko, bet ar iš naujo perdiegti programas, ar įdiegti iš naujo pačią XP sistemą – jums spręsti.

Registrus perkopijuosime kitos OS pagalba, kuri gali pasileisti iš CD arba USB atmintinės. Tinka ir Hiren’s Boot Cd. Pasileidžiame bylų tvarkymo programą ir susikuriame dabartinio registro kopiją, kuris yra C:\Windows\system32\config\ . Registras susideda iš bylų; SYSTEM, SOFTWARE, SECURITY. Yra byla SAM, kurioje saugomi slaptažodžiai, bet dažniausiai jos kopijuoti neprireiks.

Kai padarėm registrų bylų atsargines kopijas, dabar iš C:\Windows\repair katalogo bylas (SYSTEM, SOFTWARE, SECURITY) perkopijuojam į C:\Windows\system32\config\ . Kopijavimą galima atlikti ir komandomis.

Pabaigai. Jeigu visi išvardinti punktai nepadėjo, galbūt reiktų atsakymo ieškoti internete, nes priežasčių gali būti labai daug. Pavyzdžiui, sugadinta sisteminė byla, kurią būtų galima atstatyti iš sisteminio CD kompakto expand komandos pagalba. Aišku, tai būtų paprasta jeigu XP nurodytų tikslią priežastį, bet dažnai būna, kad priežastis dėl kurios byla nepasileidžia glūdi kitoje byloje kurios pirmajai nepavyksta užkrauti. Atstačius bylą – problema pasilieka. Dar galima bandyti paleisti sisteminę sfc komandą, nors man nepavyko susilaukti džiuginančių rezultatų. Jeigu kompiuteris nuolat persikrauna – pasileidus F8 galima nustatyti, kad užstrigus sistemai parodytų klaidos langą (BSOD).

Jeigu sistema užstrigo po tvarkyklių diegimo – galimas atvejas, kad susipešė skirtingų įrenginių IRQ. Teko patirti panašų dalyką, kai tinklo plokštės IRQ dubliavosi su kito įrenginio IRQ. Įdiegus tvarkykles – sistema pakibdavo. Problemą pavyko išspręsti atsisiuntus tvarkykles iš trečiųjų šalių.

Viską išbandžius nereikia nuleisti rankų – dar yra galimybė suformatuoti diską.

Audrius Valinskas,
Panevėžio kolegijos IT centro tinklaraštis


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kaip „iOS 17.3“ įgalinti pavogto įrenginio apsaugą

Dėl padidėjusio „iPhone“ vagysčių kiekio viešose vietose, tokiose kaip barai ar kavinės, „Apple“ pradėjo kurti papildomą apsaugos sluoksnį „iOS“ sistemoje, kuris padėtų naudotojams labiau apsaugoti savo duomenis esančius įrenginyje.

Programišiai didina apsukas – kokios verslo galimybės išlikti saugiam?

Gyvename laikmečiu, kai 12-metis paauglys, pažiūrėjęs filmuką internete, gali įsilaužti į įmonės IT sistemas, o dirbtinio intelekto sugeneruotas įmonės vadovo veidas skambučio metu gali paprašyti pervesti milijonines sumas į sukčių sąskaitą. Kokios verslo galimybės nepaslysti ir atsilaikyti pasaulyje, kuriame kibernetiniu nusikaltėliu gali tapti praktiškai bet kas, turintis priešiškų ketinimų?

Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių

„Mac“ kompiuteriams skirtoje „macOS Sonoma“ operacinėje sistemoje „Apple“ įdiegė nemažai patogių naujovių, tačiau kai kurios gali patikti ne visiems naudotojams. Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių rodomą prie rašomo teksto, jei jis jus erzina ar trukdo dirbti.

2024-03-02 15:11
IT ekspertas įvardijo dažniausiai interneto svetainių savininkų daromas klaidas
2024-02-29 16:25
Brangiau kainuoja kibernetinių atakų pasekmės ar apsauga?
2024-02-12 10:23
Draudikai pataria, kaip valdyti kibernetinius incidentus
2024-02-08 14:48
Šiuolaikinių tėvų realybė – vaikus internete viliojantys nusikaltėliai: kaip jų išvengti? (1)
2024-02-08 10:29
Dirbtinis intelektas tampa sukčių įrankiu: kaip apsaugoti savo svetainę?
2024-02-07 16:24
Sąskaitos, el. bankininkystė ir socialiniai tinklai: paaiškino, kaip elgtis su mirusio artimojo paskyromis
2024-01-31 12:19
Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti svarbius duomenis
2024-01-22 14:35
Kaip „iOS 17“ susikurti ir naudoti asmeninį balsą
2024-01-15 18:25
Kaip apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų?
2024-01-12 14:10
Kiek gali kainuoti nemokamas viešasis internetas ir kaip naršyti saugiai?
2024-01-11 20:22
Kodėl SEO optimizacija yra svarbi?
2024-01-08 11:35
Kaip nustatyti automatinį vienkartinių kodų trynimą „iOS 17“
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama