Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 27 d. 13:20
JAV suspindę Vilniaus licėjaus moksleiviai pristatė pačių sukonstruotą robotą
Balandžio 27 d. 09:20
Karantinas įkvėpė lietuvį sukurti žaidimą, kuriuo susidomėjo didžiausios žaidimų platformos
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kompiuterinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Prieš išmesdami savo įrenginį nepamirškite atlikti šių žingsnių

Publikuota: 2023-08-19 09:28
Tematika: Kompiuterinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiuo metu daugybė elektronikos prietaisų – telefonai, planšetės, laikrodžiai, o ir kai kurie buitiniai prietaisai – kaupia naudotojų duomenis arba reikia prie jų prisijungti suvedus vardą ir slaptažodį. Kas nutinka su duomenimis, kai tokie prietaisai sugenda arba tampa mums nebereikalingi ir kai juos išmetame? Kaip tokiais atvejais apsaugoti savo duomenis? Atsako kibernetinio saugumo ir elektronikos specialistai.

Prieš išmesdami savo įrenginį nepamirškite atlikti šių žingsnių
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Elektronikos prietaisų vartotojų duomenų saugumas yra ypač svarbus ir turėtų būti atsižvelgiama į tam tikrus veiksmus, kai prietaisai sugenda, tampa nereikalingi arba bandoma jais atsikratyti. Yra keletas žingsnių, kuriuos mūsų specialistai rekomenduoja atlikti, jeigu norite apsaugoti savo duomenis“, – sako IT paslaugų įmonės „Heximus“ vadovė Giedrė Ruginytė-Čepienė ir išvardija svarbiausius punktus, kuriuos reikėtų įsidėmėti.

  1. Atsijungimas nuo paskyros. Prieš išmetant arba atiduodant prietaisą, pirmas ir svarbiausias žingsnis yra atsijungti nuo visų susietų paskyrų (pvz., el. pašto, socialinių tinklų, „cloud“ paslaugų). Tai padės išvengti neautorizuotos prieigos prie jūsų duomenų.
  2. Duomenų atsarginė kopija. Prieš ištrindami duomenis arba atsikratydami prietaisu, atlikite atsarginę duomenų kopiją. Ji gali būti išsaugoma kompiuteryje, debesyje arba kitame įrenginyje. Tai užtikrins, kad jūsų svarbūs duomenys nebus prarasti.
  3. Duomenų ištrynimas. Patikrinkite prietaiso nustatymus arba gamintojo instrukciją, kaip atlikti duomenų ištrynimą. Kiekvienas prietaisas gali turėti skirtingus būdus, kaip ištrinti duomenis ir atstatyti gamyklinius nustatymus.
  4. Fizinis įrenginio saugojimas. Jei nusprendėte išsaugoti ar parduoti prietaisą, geriausia jį saugoti saugioje vietoje, kuri būtų nepasiekiama kitiems asmenims. Jei planuojate parduoti, visada rekomenduojama išvalyti duomenis ir atstatyti prietaiso gamyklinius nustatymus.
  5. Įrenginių atjungimas nuo kitų. Jei prietaisas (pvz., laikrodis) yra susijungęs su kitais įrenginiais (pvz., telefonu), prieš atsikratant vieno iš jų, geriausia atjungti susietąjį prietaisą nuo pagrindinio. Taip pat patikrinkite, ar susijungimo duomenys ir leidimai yra pašalinti.
  6. Fizinis sunaikinimas. Jei esate tikri, kad prietaisas nebebus naudojamas ir jame nebelieka jokių jums svarbių duomenų, galite pasirinkti prietaiso fizinį sunaikinimą. Tai gali būti ypač naudinga tada, kai jūsų duomenų saugumas yra itin svarbus

Saugumui užtikrinti – keli patarimai

„Visada būkite budrūs dėl savo asmeninių duomenų saugumo ir atidžiai sekite gamintojo nurodymus dėl prietaiso priežiūros, sunaikinimo, saugojimo arba pardavimo“, – priduria G. Ruginytė-Čepienė ir dalijasi dar keliais naudingais patarimais.

Slaptažodžių keitimas. Po to, kai atsijungėte nuo paskyros ir pasidarėte duomenų atsarginę kopiją, rekomenduojama pakeisti slaptažodžius susietoms paskyroms. Tai padės apsisaugoti nuo neleistinos prieigos.

Duomenų šifravimas. Jei jūsų prietaise yra jautrių duomenų, verta apsvarstyti duomenų šifravimą. Tai užtikrins, kad net jei prietaisas pateks į nepageidaujamas rankas, duomenys bus saugūs.

Programinės įrangos atnaujinimai. Prieš atsikratydami prietaiso, įsitikinkite, kad visos programinės įrangos atnaujinimai yra atlikti. Tai padės užtikrinti gerą prietaiso veikimą ir saugumą.

Išvalymas prieš pardavimą/perdavimą. Jei planuojate parduoti elektronikos prietaisą, rekomenduojama jį išvalyti, net nuvalyti nuo jo asmeninius pirštų antspaudus.

Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos direktorė Veronika Masalienė pažymi, kad tinkamai pasirūpinę nebenaudojamais elektronikos prietaisais, apsaugosime ne tik savo duomenis, bet ir aplinką.

„Bet kur išmesti elektronikos prietaisai irdami į aplinką gali paskleisti medžiagų, kurios kenkia žmonėms, gyvūnams, augalams. Todėl nebereikalingų telefonų, laikrodžių ir kitų elektronikos prietaisų bei baterijų vieta – ne mišrių atliekų konteineris, o specialios talpos, kurias galima rasti kone bet kuriame prekybos centre ar biure. Iš talpų elektronika keliauja pas licencijuotus atliekų tvarkytojus, kurie ją sutvarko pagal aukščiausius standartus. Beje, jeigu prietaisas yra tinkamas pakartotiniam naudojimui, atliekų tvarkytojai taip pat pasirūpina duomenų pašalinimu bei saugumu. Be to, elektronikos atliekose yra ir vertingų medžiagų – aukso, sidabro, vario bei kitų. Jeigu elektronikos atliekos patenka pas teisėtus atliekų tvarkytojus, šias medžiagas galima atgauti, panaudoti naujiems gaminiams ir taip sutaupyti vertingų gamtos išteklių bei prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo“, – teigia V. Masalienė.

Atliekų svoris – įspūdingas

Pasak V. Masalienės, skaičiuojama, kad šiemet elektronikos ir baterijų atliekos sudarys 61,3 mln. tonų – daugiau nei sveria Didžioji kinų siena, tačiau tik 17,4 proc. šių atliekų bus tinkamai surinkta ir perdirbta. Todėl labai svarbu prisiimti asmeninę atsakomybę ir dėti pastangas, kad kuo daugiau mums nebereikalingų prietaisų būtų panaudota pakartotinai ar perdirbta.

Informaciją, kur ir kaip priduoti nebereikalingas baterijas, akumuliatorius, kitą seną elektros ir elektronikos įrangą ar buitinę techniką, arba užsiregistruoti, kad ji būtų nemokamai išvežta, galima „Man rūpi rytojus“ svetainėje.

Elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos taip pat renkamos kasmet visoje Lietuvoje, įvairiose šalies ugdymo ir švietimo įstaigose, bendruomenėse ir įmonėse vykdomo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ metu.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Ekspertas pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant monitorių studijoms

Skaitmeniniame amžiuje monitorius studentams yra būtinas įrenginys. Nesvarbu, ar gilinatės į mokslinius darbus, ar dalyvaujate nuotolinėse paskaitose, ar bendradarbiaujate projektuose, tinkamas monitorius gali pagerinti jūsų mokymosi patirtį. Kaip rasti tinkamiausią modelį, parduotuvėse esant dideliam monitorių pasirinkimui?

Kad studijos neapkarstų: 5 ženklai, jog atėjo laikas keisti nešiojamąjį kompiuterį

Studentui nešiojamasis kompiuteris yra savotiškas centras, aplink kurį sukasi visas gyvenimas. Jis saugo visus studijų užrašus, tampa portalu į pasaulį nuotolinėse konferencijose, o dienos pabaigoje bendrabučio kambarį transformuoja į kino teatrą, žaidimų erdvę ar šokių aikštelę. Tačiau po tam tikro laiko šis įrenginys paprasčiausiai pradeda nebespėti paskui mus.

Kompiuteriai mokslams: ekspertė įvardijo, kokius geriausia rinktis

Nauji mokslo metai – jau visai čia pat, o su paskutinėmis vasaros dienomis laukia paskutiniai mokslo metams reikalingų priemonių pirkiniai. Sąsiuvinius, kuprinę ar rašiklius išsirinkti gana paprasta, tačiau nuspręsti, koks kompiuteris labiausiai tiktų mokiniui ar studentui, gali būti sudėtinga.

2023-08-29 10:23
Labai sulėtėjo mano nešiojamas kompiuteris – ką daryti?
2023-08-19 09:28
 Prieš išmesdami savo įrenginį nepamirškite atlikti šių žingsnių
2023-08-17 08:45
Erzina vis garsiau veikiantis ir kaistantis kompiuteris? Paprasti būdai, kaip išspręsti didžiausias kompiuterių problemas
2023-07-24 08:40
10 kibernetinio saugumo taisyklių – ką svarbu prisiminti verslui?
2023-05-10 16:24
Kai pasirinkimų tiek daug, kaip rasti tinkamiausią išorinį SSD diską: įvardijo kelias svarbiausias savybes
2023-04-13 11:40
„TikTok“ išnaudoja mažamečių silpnybes: kaip apsaugoti savo vaikus?
2023-03-08 14:36
Kad vaikas tobulėtų, o ne tingėtų: atskleidė gudrybių, kaip planšetę paversti naudingu pagalbininku
2023-01-11 10:29
Kompiuteriniai žaidimai: kokios vyrauja tendencijos ir naujausi technologiniai sprendimai?
2022-12-18 16:38
Ką turėtų žinoti tėvai, dovanodami vaikams išmaniuosius įrenginius?
2022-11-26 16:42
Kad netektų raudonuoti: 5 patarimai, ko nedaryti darbiniame kompiuteryje
2022-11-25 16:25
Ekspertas perspėja vengti vienos grubios klaidos naudojant USB: galite ne tik prarasti duomenis, bet ir sugadinti įrangą
2022-11-16 12:51
Išjungti ar palikti įjungtą – kaip elgtis su kompiuteriu baigus darbus?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama