Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
Kovo 26 d. 18:36
Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kompiuterinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Ką daryti, jei kompiuteris kaista? Nedelskite, tai gali turėti rimtų pasekmių!

Publikuota: 2021-12-29 11:17
Tematika: Kompiuterinė įranga
Aut. teisės: ©Net septyni, UAB
Inf. šaltinis: Taisykla7.lt

Ar jūsų kompiuteris įkaista kaip kepsninė? Tai neabejotinai vienas iš požymių, kad jūsų kompiuteris gali turėti bėdų susijusių su sistemos perkaitimu. Karštis ne tik gali sulėtinti kompiuterio darbą, bet ir atsitiktinai jį išjungti – taip prarandant svarbius duomenis ar negrįžtamai sugadinant jo komponentus. Jei Jūs turite bent menkiausią įtarimą, kad Jūsų stacionarus ar nešiojamasis kompiuteris kaista per daug, turite nedelsdami imtis veiksmų.

Ką daryti, jei kompiuteris kaista? Nedelskite, tai gali turėti rimtų pasekmių!

Šiame straipsnyje pateiksime informaciją, ką reikia žinoti, kad atvėsintumėte įkaitusį kompiuterį ir jis vėl veiktų sklandžiai.

Kaip veikia kompiuterio aušinimo sistema

Kiekviename kompiuteryje yra ne vienas procesorius, kuris dirbdamas išskiria šilumą. CPU (centrinis procesorius) ir GPU (vaizdo procesorius) yra daugiausiai šilumos generuojantys komponentai. Kuo intensyviau šie komponentai dirba, tuo daugiau šilumos išsiskiria. Jei ši šiluma nėra išsklaidoma, ji gali sulėtinti to komponento darbą ar net jį sugadinti.

Paprastai kompiuterių gamintojai į kompiuterius montuoja ventiliatorius, kad būtų užtikrintas tinkamas oro srautas ir komponentai būtų pakankamai ataušinami. Šiai paskirčiai gali būti keletas ar daugiau ventiliatorių: vienas ant procesoriaus, kitas ant vaizdo procesoriaus, dar vienas stacionaraus kompiuterio maitinimo blokui ir daugiau prie kitų komponentų.

Pastaba: yra ir kitų kompiuterio aušinimo būdų, pavyzdžiui, aušinimas skysčiu ar net oro kondicionavimas. Tačiau šie metodai naudojami retai, o iškilus problemai su jais nelabai ką galite padaryti (išskyrus nunešti kompiuterį į remonto dirbtuves).

Darysime prielaidą, kad jūsų kompiuteriui aušinti naudojama ventiliatoriaus / oro aušinimo sistema.

Jei kompiuteris perkaista, tai gali įtakoti dvi priežastys. Arba yra aušinimo sistemos problema, arba komponentai įkaista tiek, kad kompiuterio aušinimo sistema negali su tuo susitvarkyti. Šiame straipsnyje pateiksime abiejų problemų sprendimus.

Kiek gali įkaisti kompiuteris?

Prieš imdamiesi veiksmų, pirmiausia turite sužinoti kaip patikrinti kiek įkaista kompiuteris. Šiam tikslui puikiai tinka „HWMonitor“. Nemokama programa, kuri parodys dabartinę ir maksimalias temperatūras.

Paleiskite programą ir pamatysite tiek GPU, tiek CPU temperatūrą bei kitą su aparatine įranga susijusią informaciją. Čia patikrinkite „Max“ temperatūrą. Jei ji kur nors viršija 60°C, tai reikia imtis toliau šiame straipsnyje nurodytų veiksmų.

Maksimali 55°C temperatūra nėra per didelė, jei kompiuterį naudojate žaidimams ar intensyvioms daug resursų reikalaujančioms programoms. Tačiau vis tiek galite vadovautis toliau pateiktais patarimais, kuriuos verta žinoti, kad ateityje nesusidurtumėte su perkaitimo problemomis.

Aušinimo sistemos problemų šalinimas

A. Patikrinkite, ar veikia visi ventiliatoriai

Jei kompiuterio ventiliatorius neveikia gerai arba dėl kokių nors priežasčių negali išvėdinti oro, kompiuteris perkaista. Tokiu atveju turėsite atlikti kompiuterių remontą dirbtuvėse.

Kaip patikrinti, ar ventiliatorius veikia tinkamai, ar ne. Stenkitės įsiklausyti kas vyksta tik įjungus kompiuterį. Iš pradžių ventiliatoriai turi dirbti visu pajėgumu, o paskui sulėtėti, todėl pirmas sekundes turi būti girdimas intesyvesnis ventiliatorių ūžesys. Jei, paleidus kompiuterį, šio garso negirdite arba galbūt jaučiate, kad garsas yra silpnesnis nei anksčiau, tuomet yra tikimybė, kad ventiliatoriai veikia netinkamai.

Norėdami nustatyti tiksliau, turite nuimti kompiuterio gaubtą ir fiziškai pažiūrėti, ar ventiliatoriai veikia, ar ne. Jei dangčio nuėmimo procedūra atrodo per daug sudėtinga, tuomet galite bandyti naudoti žibintuvėlį, ir bandyti pamatyti ventiliatorių sukimąsi per ventiliacijos angas. Jei nepavyksta pastebėti jokio judesio, nedelsdami patikėkite kompiuterio remontą profesionalams ir nuneškite jį į specializuotas dirbtuves.

B. Neužblokuokite ventiliacijos angų

Niekada nedėkite kompiuterio ant lovos, antklodės ar bet kokio kito minkšto paviršiaus darbo metu. Tokie minkšti ir nelygūs paviršiai blokuoja oro srautą iš ventiliacijos angų, todėl kompiuteris įkaista (ypač jei jos yra po kompiuteriu). Vietoj to visada padėkite kompiuterį ant kieto paviršiaus, geriausia ant medinio stalo arba nešiojamojo kompiuterio padėklo, kad vėdinimo sritis niekada nebūtų uždengta.

C. Išvalykite kompiuterio aušinimo sistemą

Jei jau kurį laiką nevalėte kompiuterio, greičiausiai kompiuteris kaista dėl dulkių. Stacionarų kompiuterį išvalyti ir išardyti paprasčiau, tačiau nešiojamą kompiuterį išardyti gali būti sudėtingiau. Jei norite kompiuterį išvalyti patys, atlikite toliau nurodytus veiksmus:

  • Pirmiausia, visiškai išjunkite kompiuterį ir ištraukite kištuką iš elektros tinklo.
  • Tuomet atidarykite korpuso dangtį. Turėtumėte aiškiai pamatyti dulkių sankaupas. Norėdami jas išvalyti, galite naudoti suspausto oro balionėlius arba galingesnį dulkių siurblį. Pagrindinius kompiuterio komponentus, ypač ventiliatorius, išpūskite oru iš priekinės ir galinės pusės.
  • Siauras vietas taip pat galite išvalyti vatos ritinėliais ar makiažo valymo priemonėmis. Nesijaudinkite, jei nepavyks visko išvalyti taip, kad nesimatytų nei mažiausios dulkelės. Svarbiausia yra tik pašalinti didžiausias dulkes, kurios ir įtakoja ventiliatorių užsikimšimą.

D. Pakeiskite kompiuterio termopastą

Termopasta yra šilumai ypač laidi medžiaga, kuri dedama tarp procesoriaus ir radiatoriaus. Ši pasta užtikrina, kad šiluma būtų tinkamai perduota į aušintuvą. Jei ši medžiaga pasensta, tai turi ženklios įtakos aušinimo sistemos veiksmingumui, kadangi šiluma nėra išskaidoma taip efektyviai.

Per daug kaistantys komponentai

Jei ventiliatoriai veikia gerai, nėra dulkių, kita perkaistančio kompiuterio priežastis gali būti ta, kad jo komponentai generuoja tiek daug šilumos, kad ventiliatoriai nepajėgia su ja susitvarkyti. Ypač jei kompiuteris yra senas, yra tikimybė, kad jis gali generuoti daugiau šilumos, palyginti su tuo, nei buvo naujas.

Taigi, jei turite seną kompiuterį, dėl to gali būti kalti komponentai, o ne aušinimo sistema.

A. Išjunkite spartos didinimą ir atstatykite gamyklinius parametrus

Procesoriaus ir vaizdo procesoriaus spartinimas yra puikus būdas gauti daugiau naudos iš savo kompiuterio. Jei esate padidinę kompiuterio taktinį dažnį, greičiausiai jau žinote, kad dėl to taip pat išsiskiria daugiau šilumos, nes jūsų CPU ir GPU turės dirbti sunkiau, kad suteiktų jums greitį, kuriam jie nėra skirti. Turėtumėte atstatyti gamyklinius parametrus iki pradinės spartos. Geriau turėti veikiantį kompiuterį su mažesne spartą, nei leisti jam sugesti.

B. Ventiliatoriaus greičio didinimas

Taip pat yra galimybė pagreitinti aušinimo sistemą labiau nei įprastai. Galite naudoti nemokamą programą „SpeedFan“, skirtą kompiuterio ventiliatoriaus greičiui stebėti ir valdyti. Programa leidžia valdyti kompiuterio ventiliatoriaus greitį rankiniu būdu arba naudojant tam tikrus išankstinius nustatymus. Taip pat galite leisti programai automatiškai valdyti ventiliatoriaus greitį pagal esamą kompiuterio temperatūrą.

Deja, ji veikia ne visuose kompiuteriuose. Kai kurios pagrindinės plokštės neleidžia valdyti ventiliatoriaus greičio, todėl yra tikimybė, kad ši galimybė jums netiks. Tokiu atveju galite naudoti išorinį ventiliatoriaus valdiklį. Valdiklį galite prijungti prie kompiuterio ir galėsite rankiniu būdu valdyti ventiliatoriaus greitį (programinės įrangos nereikia).

Tačiau turėkite omeny, kad tokiu atveju kompiuteris bus triukšmingesnis.

C. Mažiau apkraukite kompiuterį

Jei kompiuterį veikiate didesne apkrova, nei jis gali atlaikyti, kompiuteris gali perkaisti taip pat. Pavyzdžiui, nenaudokite kompiuterio žaidimams, kurio minimalus reikalavimai viršija jūsų kompiuterio specifikacijas. Jei jūsų naudojamas žaidimas ar programinė įranga susiduria su vėlavimu ar sulėtėjimu, vadinasi, ji nėra skirta jūsų kompiuteriui.

Naudokite tik tas programas, kurios yra suderinamos, ir nenaudokite programų, kurios naudoja daugiau nei 90% procesoriaus galios. Tai ypač aktualu nešiojamiems kompiuteriams.

D. Sumažinkite procesoriaus taktinį dažnį

Sumažinus procesoriaus taktinį dažnį, jis išsiskirs mažiau šilumos. Žinoma, tai turės įtakos kompiuterio našumui, tačiau kartais kito pasirinkimo nėra.

Procesoriaus dažnį galite sumažinti keliais būdais. Tai galite padaryti iš kompiuterio BIOS (jei palaikoma), naudodami trečiosios šalies programą, pavyzdžiui, „Intel Extreme Tuning Utility“, arba naudodami operacinės sistemos maitinimo parinktis. Susiraskite „Power Options“ arba tiesiog Windows sistemoje paspauskite mygtukus „Windows“ + R ir įveskite „powercfg.cpl“. Šalia nustatyto dabartinio plano spustelėkite „Change plan settings“ (keisti plano nustatymus), kitame puslapyje spustelėkite „Change advanced power settings“ (keisti išplėstinius maitinimo nustatymus).

Išplėstinėse maitinimo parinktyse spustelėkite mygtuką „plius“ (+) šalia parinkties „Processor power management“ (procesoriaus maitinimo valdymas), kad išplėstumėte jo nustatymus. Čia nustatykite „Minimum processor state“ (minimali procesoriaus būsena) į „5%“, o „Maximum power state“ (maksimali maitinimo būsena) – į norimą procentinę dalį.

Pavyzdžiui, galite nustatyti „Maksimali maitinimo būsena“ į „70%“, kad procesorius galėtų pasiekti tik maksimalų 70 % našumą. Daugeliu atvejų 70-80 % turėtų pakakti, kad procesorius būtų mažiau apkrautas ir sistema veiktų stabiliai. Taip pat galite pabandyti naudoti kompiuterį ne didelio našumo, o energijos taupymo režimu.

Išoriniai kompiuterio aušinimo būdai

Aukščiau pateiktų sprendimų turėtų pakakti kompiuteriui atvėsinti. Tačiau jei kompiuteris vis dar kaista, galite išbandyti išorinę aušinimo sistemą. Nešiojamiems kompiuteriams galima naudoti nešiojamąjį aušinimo kilimėlį. Juos paprastai naudojami ventiliatoriai, kurie dedami po nešiojamu kompiuteriu ir padidina oro ventiliaciją.

Išvada

Niekada negalima ignoruoti įkaitusio kompiuterio, nes kuo labiau kompiuteris įkaista, tuo daugiau žalos padaroma jo komponentams. Jei uždelsite, tuomet net ir išsprendus perkaitimo problemas, kompiuteris gali niekada nebepasiekti tokios spartos ir stabilumo kaip naujas.

Daugeliu atvejų kompiuterio įkaitimo priežastis yra neveikiantys ventiliatoriai ar dulkės kompiuterio viduje. Tačiau dažnai pasitaiko ir per daug intensyvus kompiuterio naudojimas arba per didelis galios spartinimas.

Elektronika.lt redakcijos pastaba: pranešime yra reklaminė nuoroda.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Ekspertas pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant monitorių studijoms

Skaitmeniniame amžiuje monitorius studentams yra būtinas įrenginys. Nesvarbu, ar gilinatės į mokslinius darbus, ar dalyvaujate nuotolinėse paskaitose, ar bendradarbiaujate projektuose, tinkamas monitorius gali pagerinti jūsų mokymosi patirtį. Kaip rasti tinkamiausią modelį, parduotuvėse esant dideliam monitorių pasirinkimui?

Kad studijos neapkarstų: 5 ženklai, jog atėjo laikas keisti nešiojamąjį kompiuterį

Studentui nešiojamasis kompiuteris yra savotiškas centras, aplink kurį sukasi visas gyvenimas. Jis saugo visus studijų užrašus, tampa portalu į pasaulį nuotolinėse konferencijose, o dienos pabaigoje bendrabučio kambarį transformuoja į kino teatrą, žaidimų erdvę ar šokių aikštelę. Tačiau po tam tikro laiko šis įrenginys paprasčiausiai pradeda nebespėti paskui mus.

Kompiuteriai mokslams: ekspertė įvardijo, kokius geriausia rinktis

Nauji mokslo metai – jau visai čia pat, o su paskutinėmis vasaros dienomis laukia paskutiniai mokslo metams reikalingų priemonių pirkiniai. Sąsiuvinius, kuprinę ar rašiklius išsirinkti gana paprasta, tačiau nuspręsti, koks kompiuteris labiausiai tiktų mokiniui ar studentui, gali būti sudėtinga.

2023-08-29 10:23
Labai sulėtėjo mano nešiojamas kompiuteris – ką daryti?
2023-08-19 09:28
Prieš išmesdami savo įrenginį nepamirškite atlikti šių žingsnių
2023-08-17 08:45
Erzina vis garsiau veikiantis ir kaistantis kompiuteris? Paprasti būdai, kaip išspręsti didžiausias kompiuterių problemas
2023-07-24 08:40
10 kibernetinio saugumo taisyklių – ką svarbu prisiminti verslui?
2023-05-10 16:24
Kai pasirinkimų tiek daug, kaip rasti tinkamiausią išorinį SSD diską: įvardijo kelias svarbiausias savybes
2023-04-13 11:40
„TikTok“ išnaudoja mažamečių silpnybes: kaip apsaugoti savo vaikus?
2023-03-08 14:36
Kad vaikas tobulėtų, o ne tingėtų: atskleidė gudrybių, kaip planšetę paversti naudingu pagalbininku
2023-01-11 10:29
Kompiuteriniai žaidimai: kokios vyrauja tendencijos ir naujausi technologiniai sprendimai?
2022-12-18 16:38
Ką turėtų žinoti tėvai, dovanodami vaikams išmaniuosius įrenginius?
2022-11-26 16:42
Kad netektų raudonuoti: 5 patarimai, ko nedaryti darbiniame kompiuteryje
2022-11-25 16:25
Ekspertas perspėja vengti vienos grubios klaidos naudojant USB: galite ne tik prarasti duomenis, bet ir sugadinti įrangą
2022-11-16 12:51
Išjungti ar palikti įjungtą – kaip elgtis su kompiuteriu baigus darbus?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama