Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kompiuterinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kompiuterio projektavimas: komponentų pasirinkimas (II dalis)

Publikuota: 2008-11-09 15:32
Tematika: Kompiuterinė įranga
Aut. teisės: ©Games.lt
Inf. šaltinis: Games.lt

Kompiuterio projektavimas (I dalis)

Procesorius

Šiuo metu pasaulyje yra platus procesorių pasirinkimas, bet namų vartotojams prieinamiausi lieka „Intel“ ir AMD procesoriai jų yra įvairiausių modelių ir tipų. Pradėkim nuo AMD gaminių, dar ir dabar rinkoje slypi „Sempron“, populiariausi „Athlon 64“ ir „Phenom“ tipų procesoriai, kurie pagal savo kainą ir spartą kartais nenusileidžia „Intel“ firmos gaminiams.

Labiausiai šiuo metu perkamiausi yra „Intel“ procesoriai, kurie technologiškai kol kas lenkia AMD firmos procesorius. Kompiuterių salonuose dar galime rasti „Pentium4“ ir „Celeron“ tipo procesorius, kurie jau atgyvenę kitų „Core 2“ atžvilgiu.

Renkantis procesorių, reiktų apgalvoti kam jis bus skirtas. Kompiuteriui, kuris skirtas darbui galima rinktis „AMD Athlon 64“ arba „Intel Core 2“ procesorių, atsižvelgiant į tam tikrą modelį. Kaip sužinoti ką rinktis geriau? Į tai nėra vieno atsakymo. Jeigu norime šiek tiek sutaupyti renkamės „AMD Athlon 64“ modelį, kuris tikrai nenusileis kitiems konkurentams. Norime didelės spartos? Renkamės procesorių su dideliu L2 cache (6 MB, 8 MB ar daugiau). AMD naudoja kitokią technologiją, taigi didelis L2 cache aktualu tik „Intel“ procesoriams. Reiktų nepamiršti užmesti akį ir į taktinį dažnį - GHz, MHz (tai parodo kokiu greičiu dirba jūsų procesorius), bet ne visada didelis GHz skaičius duoda didelį spartos prieaugį. Norint rinktis patikimiausią procesorių žaidimams, reiktų žiūrėti į „Intel“ firmos procesorius iš kurių galiu išskirti „E8000“ seriją arba „Quad“ serijos gaminius, bet taipogi šiuo metu retas žaidimas išnaudos jūsų keturis branduolius, nebent perkate procesorių žiūrėdami į ateitį.

Pagrindinė plokštė

Pagrindinė plokštė - tai komponentas, kuris sujungia visus įtaisus į vieną visumą, ir, į kurią įstatomi kiti komponentai, taipogi - procesorius. Procesorius parenkamas pagal poreikius ir kišenę, o pagrindinė plokštė pagal procesorių ir kišenę. „Intel“ procesoriai montuojami į „Socket 775“ (LGA775) lizdą, todėl konstruojant kompiuterį, pavyzdžiui, su „Intel Core 2“ procesoriumi kaip pavyzdį „INTEL E8400 CORE2D 3.0GHZ 1333/6M S775“, teks ieškoti pagrindinės plokštės su S775(LGA775) lizdu.

Jeigu konstruosime kompiuterį su „AMD Athlon64“ procesoriumi, tarkim „AMD Athlon 64 X2 6000+“, teks rinktis motininę su „AMD Socket AM2/AM2+“ ,nes nesuderinant šių dalykų, kompiuteris gali ne tik neveikti, bet ir jūs visiškai negalėsite įdėti procesoriaus į vietą. Dar bene vienas svarbus dalykas renkantis pagrindinę plokštę - pažiūrėti, kokią magistralės spartą palaiko plokštė „Intel“ - 800 MHz, 1066 MHz, 1333 MHz, 1600 MHz, AMD - visos AM2/AM2+ plokštės palaikys jūsų išrinktą procesorių.

Kompiuterio projektavimas: komponentų pasirinkimas

Procesorius yra pagrindinis veiksnys, lemiantis pagrindinės plokštės pasirinkimą, bet reiktų atsižvelgti ir į kitus komponentus. Yra begalė pagrindinių plokščių su S775 pagrindu arba AM2/AM2+. Kokią pasirinkti? Reiktų apsvarstyti šiuos klausimus:

  • Kokia vaizdo plokštę pasirinkti?

    Vaizdo plokštė yra rimtas ir bene svarbiausias žaidėjo pasirinkimas. Galima rinktis pagrindinę ploštę su integruota vaizdo plokšte, bet ši tiks tik darbui. Šiais laikais pagrindinės plokštės yra konstruojamos su „PCI Express 16x“ jungtimi.Y ra motininių su dvejomis „PCI Express“ jungtimis, o tai reiškia, jog mes galėsime sujungti dvi vaizdo plokštes ir išgauti dar didesnę spartą. Darbuotojui, spauzdinančiam ar rašančiam tekstus neaktualu rinktis vaizdo plokštę su 512 MB ar, netgi 1 GB atminties, nes programoms apdoroti užtenka ir integruotos plokštės. Kita kalba eina apie žaidėjus kitaip vadinamus „geimerius“ , norint patirti ir pamatyti naujausių žaidimų teikiamą įspūdį reiktų rinktis jau minimum 512 MB arba 1 GB atminties vaizdo plokštę su 256 arba 512 bit prailaidumu. Dabartinės plokštės yra su „Pixel Shader 4.0“, „Direct X 10“, kurie leidžia žaisti naujausius žaidimus. Šiuo metu plokštės turi netgi HDMI išvestį (vienas laidelis, kokybiškai perduodantis aukštos raiškos daugiakanalį garsą ir vaizdą, — tokia originali HDMI sąsajos idėja). Kokio gamintojo pasirinkti plokštę? Variantai yra: ATI , „Nvidia“. Abi turi savų pliusų ir minusų. Tik reiktų paminėti, jog abi firmos yra išleidę tikrai įspudingų produktų už patrauklią kainą.

  • Kokią operatyviąją atmintį pasirinkti?

    Kitaip tariant - RAM. Renkantis pagrindinę plokštę dažniausia aptinkamas DDR2 tipas, galimas variantas ir DDR3, bet tai tik brangiose plokštėse, kurių mums visiškai neprireiks. Kodėl neprireiks? Tai labai paprasta - DDR3 tipo atmintis dabar yra labai brangi ir mes, namų vartotojai, nepajusime tokio spartos prieaugio lyginant su DDR2 atmintimi.

    DDR2 RAM dažniai svyruoja nuo 533-1066 MHz. Dažnis parodo kokiu greičiu dirba mūsų operatyvioji atmintis - kuo didesnis dažnis, tuo sparčiau dirba. Dar galima žiūrėti į CL (kuo mažesnis, CL tuo greičiau dirba, tarkim - CL6, CL5, CL4). Standartas yra 800 MHz. Jeigu renkame RAM darbo kompiuteriui, mums puikiai tik 2 GB atminties.

    Žaidimų kompiuteriui irgi turėtų pakakti 2 GB atminties, naudojant „Windows XP“ operacinę sistemą, bet jeigu norėsime diegti „Windows Vista“ reiktų montuoti 4 GB atminties, jeigu norėtumėme pažaisti. Jeigu ne - tai užtektų ir 2 GB RAM atminties.

  • Koks standusis diskas bus naudojamas kompiuteryje?

    Visose plokštėse yra įmontuota IDE jungtis, leidžianti pajungti senesnio tipo kietuosius diskus. Tokia pačia jungtimi jungiami ir dabartiniai DVD-ROM ATA/133 protokolu. Taipogi naudojama SATA jungtis, kuri bus randama kiekvienoje pagrindinėje plokštėje,bėje SATA (1.5 Gbit/s, 3.0 Gbit/s, 6.0 Gbit/s) jungtis yra žymiai spartesnė už IDE (ATA/66, ATA/100, ATA/133). Kokios talpos jums reikia kietojo disko, nuspręs kiekvienas, nes mūsų poreikiai yra skirtingi. Gal vienam užteks 160 GB, kitam - maža 500 GB. Na, nesigilinkim...

Kiti pagrindinės plokštės kriterijai gali būti: garso kanalų skaičius, LAN spartumas ir daugelis kitų:

  • „Sound 8ch“.

    Tai reiškia, kad plokštėje įmontuotas 8 garso kanalų valdiklis.

  • LAN.

    Šios raidės reiškia, kad pagrindinė plokštė turi įmontuotą tinklo plokštę. Greitis svyruoja nuo 10/100/1 GB į sekundę

  • USB 2.0.

    Galingesnė USB versija galinti perduoti duomenis iki 40 Mb/s sparta.

  • „FireWire“.

    Jungtis, kuria galima perduoti duomenis iki 400 Mb/s sparta. Jos dėka prijungiamos skaitmeninės filmavimo kameros, išoriniai DVD ir kt.

  • mATX arba ATX.

    Tai nurodo plokštės matmenis, mATX plokštė mažesnė už ATX.

Lieka nuspręsti kokį korpusą rinktis. Korpusas gali netikti dviem atvejais: arba gali būti per silpnas maitinimo blokas, arba į kompiuterio korpusą gali netilpti pagrindinė plokštė. Pagrindinės plokštės aprašyme dažnai būna nurodoma, kokio galingumo maitinimo bloko reikia jos normaliam darbui. Papildomai elektros energiją ryja visi kompiuterio įtaisai, kuo daugiau korpuse primontuota visokių įtaisų, tuo didesnės galios maitinimo bloko reikia.

Arba reikia rinktis korpusą be maitinimo bloko, kurį galima bus vėliau išsirinkti atskirai, nes kai kuriems komponentams reikia daug galios ir gali prireikti netgi 600 W ar daugiau. Maitinimo bloką neturėtų būti sunku išsirinkti, jeigu tai būtų darbo kompiuteris jam drąsiai pakaktų ir 350 W maitinimo. Jeigu renkame žaidimų kompiuteriui, tai reiktų atsižvelgti kokią vaizdo plokštę renkamės, nes gali būti, kad reiks rinktis pačius galingiausius maitinimo blokus išmaitinti jūsų žvėrį daugiausia - SLI ir „CrossFire“ režimuose (sujungtos dvi vaizdo plokštės) ryja tikrai daug galios, tai gali tekti rinktis nuo 500-800 W ir daugiau. Tai priklauso kokią vaizdo plokštę rinksitės, dažniausia būna parašyta kokio maitinimo bloko jai reikia. Procesorius, kietasis diskas, papildoma garso plokštė ir kt. taip pat sunaudoja energijos. Į visa tai atsižvelgti reikia, renkantis maitinimo bloką.

Korpusas, pagrindinė plokštė, procesorius, operatyvioji atmintinė, vaizdo plokštė, standusis diskas - tai detalės, su kuriomis kompiuteris jau gali veikti, bet visiškai normaliam darbui dar reikia CD-ROM, CD-RW ir DVD diskų įtaiso, modemo arba tinklo plokštės.


Games.lt

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
12 (1–10)
[1] 2
Sekantis »»
 intel 2012-11-21 11:36 
susikisk tuos savo patarimus i uzpakali ,jokiu AMD ,ir jei daryti daigta tai gera ,keli simtai litu daugiau ubagais neiseisi ,proc i5 ,12 GB RAM DDR 3 . SSD hard disk .700W maitinblokis ,GTX 460 ti vaizduske .
Atsakymai (0)
 zamolskis 2009-08-10 00:52 
noriu pastabele del video ploksciu, ten yra svarbu du parametrai. plokstes nasumas (sparta) matuojamas bit/s ir atminties talpa MB, tai va plokste 512 bit/s ir 512 MB RAM bus daug geresne nei 256bit/s ir 1GB RAM. paprastai visi uzakcentuoja kad video plokste su 1GB RAM super duper ir ikisa kvailiam nenasia plokste su silpnu prcesoriu ir daug pigiu RAM, plis dar kaip taisykle jie buna leti :)
Atsakymai (0)
 Puiku 2009-01-05 17:53 
Puikus straipsnis bravo..
Būtų įdomu sužinoti daugiau apie procesorius, pvz apie procesorių istoriją tobulėjimą iki šių dienų ir kurie dabar iš jų greičiausi.
Atsakymai (0)
 asds 2008-11-29 18:39 
Nieko jis nemaišo.

Kadangi vaizdo plokštės yra apsktritai kitas segmentas, nes nenusipirksi atminties moduliu, tai ten 'standartu' yra daug (GDDR1-5). Kiekviena firma gali susikurt savo ram'u mikroschemas, kurios visiskai nesuderinamos su kitomis. Beje DDR2 nelygu GDDR2. Apskritai visi SDRAM viduje dirba maziau, nei 150MHz dazniu. Tie visi 1066MHz gaunami, nes didinamas duomenu sasajos RAM-procas greitis - RAM perskaito viena eilute ir tada ja reikia pasiimti kuo didesniu greiciu.

Siaip pritariu, kad autorius matyt nelabai supranta apie ka eina kalba - "AMD naudoja kitokią technologiją, taigi didelis L2 cache aktualu tik „Intel“ procesoriams". Is kur sita nesamonė? - Ir Intel ir AMD jau integruoja DDR1/2/3 valdiklius tiesiai į chipa - cache reikalingas visiems po vienodai. Galbut skiriasi pats L1/L2 cache greitis, nes bent jau Intel'iu core 2 L2 cache latency yra 13 ciklu, o L1 - 3 - t.y. neidealus variantas, kas pas AMD gal būt yra geriau (nesidomėjau - nežinau).
Apskritai ziurint is architekturines puses, AMD turi (galbut) kiek geresni kainos/greicio santyki, nes naudoja paprastus sprendimus uz maza kaina. Tai isnaudojama nebent superkompiuteriuose, kur sudedi daug pigiu 2GHz procesoriu ir jie sau atlikineja jiems pritaikytas uzduotis. Namu vartotoju yra du segmentai - naudojamasi word'u, ziurimi filmai, narsoma po interneta - pigiausias procesorius apskritai/ zaidziami zaidimai, dirbama su taikomosiomis programomis, kurios daug skaiciuoja - vienareiksmiskai Intel.
Atsakymai (0)
 Ly.... 2008-11-28 09:15 
DDR 5 ? kas ce ? jau man atrodo kaska maisai...
Atsakymai (0)
 Saulius 2008-11-26 17:42 
Iš kur ten ištraukė tokias senas vaizdo kortas su DDR2 atmintim ? Argi su jom pažaisi ? ? ?
Taip, yra DDR3 . Bet aš jau virš metų laiko naudoju su DDR4 tipo atmintim ;)
Naujausios turi ir DDR5 ;)

Taip , kad straipsnio autoriui derėtų pasidomėti apie tai ką rašo , o senai praeitą kursą atpasakoti ;)

P.S. spausdintuvas , o ne spauZdintuvas . lol. :P
Atsakymai (0)
 Tir4elis 2008-11-12 09:25 
Na nors kiek bendrą įspūdį susidarys :).
Atsakymai (0)
 mikas 2008-11-11 23:32 
straipsnis apie nieka... kas nesuprato tai ir nesupras, geriau nueje nusipirx kazka nuo lentynos. Be to painiai jus cia rasot...
Atsakymai (0)
 Justaaz 2008-11-10 21:04 
Beje procesorius Intel core 2 quad Q9300
Atsakymai (0)
 Justaaz 2008-11-10 20:52 
Sveiki, ruošiuosi atsinaujinti PC t.y. pirksiu procesorių, motiną, ramus ir vaizdo plokštę, aišku šie komponentai turi pilnai temti žaidimus, jei galit patarkit kokius rinktis ? Galvoju apie procesorių Intel core2 quad 2,5GHz 1333MHz cache 6 MB; Motina Intel DQ35MP 1333MHz, DDR2; Ramai Kingston PC6400 4GB; magistralė 800; Vaizdo plokštė GeForce 9600GT 1GB, 256bit su pasyviu aušinimu arba 9800GT... Kokia jūsų nuomonė į tai ? Gal ką galit patart galingiau veikiančio už mažesne kaina ?
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
12 (1–10)
[1] 2
Sekantis »»




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama