Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip apsaugoti išmanųjį įrenginį nuo interneto grėsmių

Publikuota: 2015-02-06 14:20
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Išmanusis telefonas ar planšetinis kompiuteris jau seniai tapo daugelio mūsų pagalbininku. Tačiau kartais pamirštame, kad per neatsargumą ar neapdairumą išmaniuosiuose įrenginiuose esantys mūsų svarbūs asmeniniai duomenys gali nukeliauti į svetimas rankas. Artėjant „Saugesnio interneto dienai“ telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva“ pateikia pagrindinius patarimus, kaip padidinti išmaniojo įrenginio saugumą.

„Mūsų išmanieji įrenginiai jau seniai prilygsta kompiuteriams. Juose – mūsų kontaktai, slaptažodžiai ir svarbūs dokumentai, kurie neretai domina ir piktavalius. Tačiau pakanka laikytis vos kelių pagrindinių taisyklių, ir nereikės baimintis dėl duomenų praradimo ar netinkamo įrenginio panaudojimo“, – sako Egidijus Adomkaitis, „Bitės“ išmaniųjų mokyklos ekspertas.

Kaip apsaugoti išmanųjį įrenginį nuo interneto grėsmių

Už kibernetinį saugumą Lietuvoje atsakingas CERT-LT padalinys naujausioje ataskaitoje teigia, kad pernai kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje išaugo 43 proc. bei prognozuoja, kad šiemet virusų kūrėjai dar aktyviau kurs žalingus kodus mobiliesiems įrenginiams. Todėl pagrindines saugumo taisykles ir principus išmokti būtina, pataria ekspertas.

Kas gali nutikti, jei nesirūpinsiu saugumu savo išmaniajame įrenginyje? Pasak E. Adomkaičio, fiziškai praradus tinkamais nustatymais apsaugotus telefoną ar planšetę, jis gali būti panaudoti brangesniems skambučiams į užsienį arba aktyviam naršymui internete. Programišiai gali įsibrauti į neapsaugotus įrenginius ir nuotoliniu būdu, gali gauti prieigą prie jūsų adresų knygelės, el. pašto, asmeninių nuotraukų ar vaizdo klipų, prisijungti prie „Facebook“ ar kitų jūsų naudojamų tinklų. Taip pat įsibrovėliai gali į jūsų įrenginį įdiegti specialias kenkėjiškas programėles, kurios leis stebėti, ką veikiate savo išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje. Piktavaliai taip pat gali tiesiog užrakinti jūsų įrenginį ar viską jame ištrinti.

Ką turėčiau daryti, kad mano išmanusis įrenginys būtų saugus? „Bitės“ išmaniųjų mokyklos ekspertas atkreipia dėmesį, kad pagrindinis patarimas – programėles savo įrenginiams siųsti tik iš patikimų šaltinių: „Android“ įrenginiams – iš „Google Play“, „Apple“ – „App Store“, „Windows Phone“ – „Windows Store“. Pastarosios dvi bendrovės taiko itin griežtus saugumo reikalavimus ten talpinamoms programėlėms, todėl kenkėjai ten prasprūsta retai. Tuo tarpu „Google“ turi itin daug programėlių ir šiek tiek laisvesnius reikalavimus, todėl čia kartais gali pasitaikyti kenksmingų programėlių, tad reikėtų išlikti atidiems.

Kaip pastebi E. Adomkaitis, būtina atidžiai stebėti ar diegiama programėlė elgiasi logiškai. Pavyzdžiui, „Android“ sistemose įdiegiama programėlė visada parodo kokių duomenų jai reikės. Jei, diegiant nuotraukų redagavimo programėlę, ji prašo prieigos prie jūsų adresatų knygelės, verta internete ar „Bitės“ išmaniųjų mokykloje pasidomėti, ar tai tikrai nekenksminga programėlė. Taip pat ekspertas rekomenduoja įdiegti antivirusinę programėlę (pavyzdžiui, „BitDefender Antivirus“ ar „Eset Mobile Security & Antivirus“), kuri nuolat stebi kas vyksta telefone ar planšetiniame kompiuteryje, ir, pastebėjusi ką nors įtartino, įspėja ir padeda išspręsti problemą. Visiems išmaniesiems įrenginiams tinkančią antivirusinę programėlę galima parsisiųsti ir iš „Bitės“ išmaniųjų mokyklos svetainės. Čia pat lankytojai ras nuorodas ir į kitas naudingas bei patikrintas programėles.

Venkite naudotis neapsaugotu bevieliu internetu. Išmaniųjų ekspertas pataria, kad kur kas saugiau naudoti mobilųjį internetą nei bevielį (Wi-Fi), kurio nesaugo joks slaptažodis. Antruoju atveju programišiai gana nesunkiai gali perimti jūsų slaptažodžius, jei prisijungimo duomenis naudosite tokiame neapsaugotame tinkle. Jei neturite pasirinkimo ir būtinai reikia pasinaudoti neapsaugotu bevieliu ryšiu, venkite naudoti programėles, kurios perduoda jūsų asmeninius duomenis. O siekiant maksimalaus saugumo, savo įrenginyje išjunkite automatinio prisijungimo prie bevielio tinklo funkciją.

Kaip nuo šių grėsmių papildomai apsaugoti vaikų įrenginius? E. Adomkaitis teigia, kad visos trys pagrindinės mobiliųjų telefonų operacinės sistemos siūlo įvairius „Vaikų kampelius“, kuriuos pasitelkus galima nustatyti svarbius apribojimus: neleisti įdiegti ar paleisti netinkamų vaikams programėlių, naršyti abejotino turinio svetainėse, ir pan. Ieškant daugiau galimybių galima įdiegti tokias programėles, kaip „Web Filter with App Control“. Jos leidžia parinkti, kuriuose tinklalapiuose vaikams galima naršyti, o ko paieškose sistemose jiems neleis susirasti.

Kaip teigia Egidijus Adomkaitis, išmanųjį įrenginį saugesniu nemokamai padės paversti „Bitės“ išmaniųjų mokyklos ekspertai bet kuriame „Bitės“ salone. Salonų darbuotojai patars, kaip teisingai parinkti slaptažodį, sukonfigūruoti įrenginius arba nustatyti apribojimus vaikams. Taip pat „Bitės“ išmaniųjų mokyklos ekspertai vyksta į įvairias Lietuvos bibliotekas, kuriose organizuojami mokymai, kaip naudotis išmaniaisiais įrenginiais. Pernai jie surengė arti dešimties susitikimų įvairiose šalies bibliotekose.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
1 (1–1)
[1]
 omg 2015-02-06 16:16 
niekad nesupratau koks tikslas androide naudoti antivirusine? vieninteliai dalykai su kuo sutinku kad apsus imt is parduotuveles ir nesijunkti prie neaiskiu wifi tinklu, nes ju pagalba galima susirinkti visus slaptazodzius akimirksniu.
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
1 (1–1)
[1]




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama