Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

5 patarimai apie apsipirkimą internete

Publikuota: 2010-03-22 09:25
Tematika: Kitos protingos mintys
Autorius: el. paštas Igor Gubaidulin
Aut. teisės: ©Igor Gubaidulin
Inf. šaltinis: www.igor.lt/blog/

Ar tikite el. komercijos saugumu? Ar baimė dėl el. komercijos saugumo – išpūsta? Mūsų spauda bando išsklaidyti abejones dėl sandorių internete saugumo, tačiau aš jais netikiu. Nenoriu rašyti, kad apgavysčių internete patirtis yra gerokai neįvertinta ar pasirodyti paranojiku, tačiau, manau, kad Lietuvoje ir pasaulyje el. komercijos saugumo problema vis dar išlieka opi. Egzistuoja dvi pagrindinės problemos dėl saugumo: prarasti pinigai dėl el. parduotuvių apgavikių ir pavogta asmeninė informacija, kurios pagalba įvykdytas apsipirkimas arba pavogtos prekės.

„Computer Bild Lietuva“ buvo rašyta, kad „saugotis šiais laikais reikėtų ne el. parduotuvių apgavikių, o aplinkui esančių žmonių, kuriems apsipirkti, naudojantis mūsų sąskaita, yra labai lengva“. Drįstu nesutikti, saugotis reikia tiek el. parduotuvių apgavikių, tiek aplinkui esančių žmonių. Pvz. niekas netrukdo sukčiams sukurti fiktyvią parduotuvę su mažesnėmis nei rinkos kainomis, pasisavinti už užsakymus sumokėtus pinigus, o prekių nepristatyti. Galima sugalvoti dar n mulkinimo būdų ir schemų, kaip būtų galima apgauti el. parduotuvės pirkėjus.

Saugumas

Be abejo, saugoti nuo duomenų vagysčių yra taip pat būtina (nepalikite interneto bankininkystės kortelės matomoje vietoje, svetimose vietose nesijunkite prie interneto bankininkystės sistemos, saugokite prisijungimo prie el. parduotuvės duomenis ir t. t.), tačiau negalima pamiršti apie el. parduotuves apgavikes. El. parduotuves apgavikes išsiaiškinti pakankamai sunku, tačiau prisilaikant paprasčiausių saugumo taisyklių, galima sumažinti apgavystės galimybę. Pirmiausia, rinkdamiesi el. parduotuvę nesivadovaukite vien kaina. Dauguma lietuviškų parduotuvių turi tuos pačius tiekėjus, todėl žymus kainų skirtumas tarp pasirinktos ir kitų el. parduotuvių turėtų kelti įtarimą. Nebūkite naivūs ir netikėkite stebuklais, kad kažkokią el. parduotuvę gali pardavinėti žymiai pigiau nei kitos. Nemokamas sūris būna tik pelėkautuose. Taip, rinkoje egzistuoja konkurencija, todėl parduotuvės turi ją paisyti ir šiek tiek nuleidinėti kainas, tačiau, pagalvokite patys, pačios parduotuvės yra suinteresuotos gauti pelną, todėl labai nuleidinėti kainas jiems nėra naudinga. Aišku, egzistuoja įvairiausi rinkodaros tiksliai, įmonių strategijos ir politikos, bet net šiuo atveju el. parduotuvės mažins kainas tik tam, kad taptų pigiausiomis tarp konkurenčių, todėl vėlgi nėra tikslo labai žymiai mažinti kainą. Dėl šios priežasties, prieš užsakymą, siūlau pasidomėti internete ar draugų apie pasirinktą el. parduotuvę. Todėl antras patarimas skamba taip – nepamirškite pasidomėti parduotuvės reputacija. Tai užtruks 10 minučių, bet galbūt sutaupys jūsų pinigus ir nervus. Dažniausia vartotojai Internete nelinkę meluoti. Aišku, pasitaiko konkurentų šmeižto atvejai ar savo parduotuvės liaupsinimas, tačiau įtakos bendrai nuomonei šie dalykai beveik neturi. Be to, vartotojai būtinai turėtų patikrinti, ar interneto svetainėje nurodoma kontaktinė informacija, kiek jos ir kokia ji, ar į vartotojo klausimus greitai atsiliepiama ir panašiai. Siūlyčiau nepasitikėti įvairiausiomis parduotuvėmis, kurios veikia kaip individuali ar viešoji įmonė. Nežinau kaip Jums, tačiau, mano subjektyvia nuomone, tokia veiklos modelis nedera parduotuvei ir atrodo nerimtai (nebent tai būtų mažos specializuotos asmeninės parduotuvės). Tai pat nerimtai man atrodo įmonės, kurios slepia savo ofiso adresą, nepateikia PVM mokėtojo ir/ar įmonės kodų. Rodos, smulkmena, bet iš smulkmenų susideda bendras vaizdas ir pasitikėjimo jausmas. Gerbiu įmones, kurios gerbia savo klientus, todėl visada prieš ką nors užsakydamas internete, peržiūriu Asmens duomenų valdytojų valstybės registrą ir patikrinu ar įmonė rūpinasi savo pirkėjų duomenų saugumu. Tai yra dar viena smulkmena, kuri nėra privaloma (nors pagal LR įstatymus – registracija registre yra privaloma), tačiau mano akyse pasitikėjimas tokia įmone iškart padidėja.

Trečias patarimas – apmokėkite prekes jas atsiimdami iš kurjerio. Didžiausia saugumo spraga el. komercijoje – mes apmokame užsakymą prieš prekių gavimą. Kas gali garantuoti, kad man sumokėjus pinigus, aš tikrai gausiu nusipirktas prekes? Kaip jau minėjau, nesu paranojikas, bet stengiuos būti atsargus. Nemėgstu grynųjų pinigų, todėl viską apmoku internetu, tačiau stengiuosi nepirkti (ir jums nepatariu) prekės, jei el. parduotuvė neturi bent galimybės sumokėti už prekę atsiėmimo iš kurjerio metu. Dar viena smulkmena, tačiau, kaip ir minėjau, iš smulkmenų susideda bendras vaizdas.

Vėlgi, pasikartosiu, gerbiu įmones, kurios gerbia mane. Todėl ketvirtas partarimas – venkite el. parduotuves, kurios nesirūpina jūsų saugumu. Tokios smulkmenos iš el. parduotuvės pusės kaip SSL sertifikatu naudojimas, pardavėjo pasiteiravimas, kodėl buvo apmokėta ne iš užsakyme nurodyto pirkėjo sąskaitos, asmens dokumentų patikrinimas atvežus prekę (pvz. siunčiant prekes iš užsienio, Lietuvos paštas neatiduoda prekių kol neparodomas asmens dokumentas) ir t. t. perteikia saugumo ir pasitikėjimo jausmą. Žinoma, kai kurie veiksmai gali būti ir nemalonūs, tačiau jei jie skirti apsaugoti pirkėjams, turbūt yra reikalingi.

Ir paskutinis patarimas – netikėkite pažadais. Pristatymo laikas paskutiniu metu gerokai sutrumpėjo. Kiek mano patirtis rodo, ilgiausiai prekės tenka laukti maždaug 5-7 dienas, tačiau įprasta trukmė – 1-3 dienos nuo užsakymo. Taip ir turėtų būti, nes nedaug kam patinka sumokėjus pinigus savaičių savaites laukti, kol pirkinys bus atvežtas. Todėl, jei nebuvo apkalbėta iš anksčiau apie kitus laiko terminus ir pardavėjas vis žada, kad rytoj/poryt bet vis nepristato prekės, reikalaukite, kad būtų grąžinti pinigai. El. parduotuvių pasirinkimas yra ganėtinai platus, todėl be vargo nusipirksite prekę kitur. Jei pardavėjas nesutinka grąžinti pinigus, kreipkitės į teisėsaugą ar vartotojo gynimo tarnybas.

Pabaigai, norėčiau parašyti, kad dabar, kai užsidarė dideli kompiuterinės technikos centrai, vis dėlto el. parduotuvės – išsigelbėjimas. Nebijokite pirkti internetu. Juose pirkti daug greičiau, patogiau ir pigiau. Tačiau nepulkite pirkti iš bet kokios parduotuvės.

Straipsnyje buvo naudotos citatos ir informacija iš „Computer Bild Lietuva“ – „Kur pirkti internete?“


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
4 (1–4)
[1]
 Karolis 2010-04-22 11:34 
jau kokius metus apsipirkineju internetu ir neturejau jokiu problemu :) perku viska nuo a iki z ir aisku reikia pirksti is ''normalios'' el. parduotuves, o ne kokios ''kopijos'' :)
Atsakymai (0)
 Igor 2010-04-01 20:26 
mdz, ačiū už supratimą :)

Justai, kaip bebūtų keista, nesu paranojikas, paskutinius 5 metus beveik visus didesnius pirkimus atlieku internetu.
Dirbu su el. prekyba, dažnai pasitaiko žmonių, kurie klausia apie saugumą ir patikimumą, tad susirūpinimas dėl e. komercijos saugumo nėra iš piršto laužtas.
Straipsnyje nėra rašoma, kad žmonės nepirktų internete. Pirkti būtina, tik reikia pasirūpinti savo saugumu. Būsiu laimingas, jei nors vienas pirkėjas neapsigaus.
Esmė, kad mumis niekas nepasirūpins be mūsų pačių, todėl prieš perkant geriausia patikrinti iš ko perki. Šiais laikais, kaip ir minėjo mdz, tai labai paprasta.
Atsakymai (0)
 mdz 2010-03-23 12:55 
Autorius ne paranojikas, jis tik sako, kad neverta pasitikėti bet kuo ir patikrinti iš ko perki. Šiais laikais tai labai parasta. Domenas registruotas kieno vardu, įmonių registrą patikrint, atsiliepimus internete ir aišku pasidaro kuo rizikuoji.
O ponas Justas tikriausiai tokios "parduotuvės" savininkas, kad taip pasipiktinote :)
Atsakymai (0)
 Justas Gvozdiovas 2010-03-23 09:10 
Autorius visiškas paranojikas, turbūt dėl to mūsų visuomenė taip ir atsilieka nuo vakarų valstybių, akis už akį kaip sakant...
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
4 (1–4)
[1]




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama