Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
Balandžio 15 d. 20:29
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?
Balandžio 15 d. 17:19
Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?
Balandžio 15 d. 14:20
Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Balandžio 15 d. 11:13
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją „ULT Power Sound“
Balandžio 15 d. 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
Balandžio 14 d. 17:26
Norvegija planuoja drausti socialinius tinklus jauniems vaikams – ar tai pavyzdys Lietuvai?
Balandžio 14 d. 11:07
Lietuviai su partneriais sukūrė unikalią išmaniąją bateriją, aprūpinančią verslą energija net atšiauriausiomis sąlygomis
Balandžio 13 d. 17:39
Dirbtinio intelekto integravimas organizacijose – iššūkis kiekvienam CEO
Balandžio 13 d. 11:46
Kam reikalingas vietovės nustatymas telefone ir kaip padaryti, kad „Google“ nežinotų jūsų buvimo vietos?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip saugiai apsipirkti internetu ir nepakliūti į sukčių spąstus?

Publikuota: 2022-11-21 12:20
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: LRT.lt

Artėjant masiniams išpardavimams apsipirkimas elektroninėje erdvėje vartotojus suvilioja nuolaidų gausa bei padeda gerokai sutaupyti, tačiau vis dažniau pasitaiko atvejų, kai išaugę interneto vartotojų srautai padidina ir nusikaltimų elektroninėje erdvėje tikimybę, rašoma „Devbridge“ siųstame pranešime žiniasklaidai. 

Kaip saugiai apsipirkti internetu ir nepakliūti į sukčių spąstus?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Sukčiai randa vis daugiau prieigos būdų, kaip pasikėsinti į asmeninius vartotojų duomenis, sukeldami nemenkų finansinių nuostolių. Kaip apsisaugoti nuo kenkėjiškų atakų bei netapti sukčių taikiniu? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint saugiai apsipirkti, neišeinant iš namų? Įžvalgomis dalijasi IT įmonės „Devbridge“ duomenų saugumo analitikas Justinas Radzevičius.

Tikrinkite interneto svetaines

Anot J. Radzevičiaus, pirkimai internetu yra vis dar sparčiai populiarėjantis būdas apsipirkti Lietuvoje. Palyginus su praėjusiais metais, elektroninės prekybos vartotojų dalis padidėjo 9 procentais, o tai reiškia, kad vis daugiau žmonių pirmą kartą pabando, ką nors įsigyti internetu. Bet ne visiems ši patirtis būna sėkminga, ypač jeigu patenkama į sukčių rankas ir tokiu būdu prarandami asmeniniai jautrūs duomenys ar pinigai.

„Artėjant šventiniam laikotarpiui, kai skubėjimas tampa įprastu reiškiniu kiekvieno vartotojo kasdienybėje, natūralu, kad padidėja ne tik streso lygis, bet pagausėja internetinių apgavysčių skaičius, kuris gali stipriai apkartinti apsipirkimą. Visų pirma, prasidėjus išpardavimams, reiktų pasistengti neskubėti ir neapsigauti „per gerai“ skambančiais pasiūlymais. Jeigu tai skamba per gerai, kad būtų tiesa, greičiausiai, taip ir yra. Net ir su didelėmis nuolaidomis, juodojo penktadienio ar Kalėdų išpardavimo progomis, naujausių modelių telefonai niekada nebus perpus pigesni, tad reikėtų kritiškai žvelgti į tokius pasiūlymus ir nepulti iš karto atlikinėti pirkimo veiksmo. Tačiau jeigu taip nutinka, kad pasiūlymai suvilioja, reikia būtinai atkreipti dėmesį į pardavėjo svetainės autentiškumą, pasitikrinti ar tai gerai rinkoje žinomas pardavėjas? Jei taip, ar tai yra tikra to pardavėjo internetinė svetainė, o ne kokybiškai padaryta kopija su labai panašiu svetainės adresu?“, – pataria saugumo analitikas.

Išlaikykite budrumą ir sveiką nuovoką

Anot J. Radzevičiaus, svarbiausia perkant prekę internetu išlaikyti budrumą bei patikrinti informaciją apie pardavėją – perskaitykite atsiliepimus, informaciją apie prekės grąžinimo sąlygas – įsitikinti ir dėl prekės garantinio laikotarpio sąlygų.

Kartais net ir žinomose prekybos platformose, pavyzdžiui, „Ebay“ ar „AliExpress“, galite pamatyti neįtikėtinai mažą prekės kainą pas vieną konkretų pardavėją. Tokiu atveju, patikrinkite, kiek prekės užsakymų yra suformuota, ar atsiliepimai yra apie tą konkrečią prekę, ir ar ,apskritai, jų yra. Jei kažkas kelia įtarimų – pakanka luktelėti valandėlę kitą, ir tokį pardavėją jau bus identifikavę prekybos platformų apsauga, prekė išimta iš sąrašo, pardavėjas užblokuotas.

„Dėl nuolat augančių bandymų išvilioti vartotojų prisijungimo duomenis, sukuriant netikrą interneto svetainę ar apgaulingą elektroninį laišką, būtina skirti daug dėmesio ir nuolatinei darbuotojų edukacijai. Šiandien saugumas yra vienas iš svarbiausių prioritetų įmonėje, ypač tada, kai didžioji dalis procesų yra elektroninėje erdvėje, o daugelio įmonių darbuotojai nuolatos dirba nuotoliniu būdu. Mūsų darbuotojai taip pat dažnai naudojasi darbo kompiuteriais ir asmeninėms reikmėms, tai yra natūralu ir priimtina. Todėl nuolat skiriame daug dėmesio jų edukacijai, primindami apie galimas grėsmes ir atakas, kaip apsisaugoti ne tik savo asmeninius duomenis, bet ir kaip išvengti incidentų“, – teigia įmonės atstovas.

Neatskleiskite mokėjimo duomenų

J. Radzevičius pabrėžia, kad pirmiausia būtina įsitikinti, kad e. parduotuvė naudoja tinkamą sertifikatą, tai galima patikrinti pasižiūrėjus į spynelės logotipą, esantį šalia svetainės adreso lauko. Jeigu spynelės nėra, arba ji perbraukta raudonu brūkšniu, arba yra matomas raudonas šauktukas, tai reiškia, kad tinklalapis neturi saugaus sertifikato ir jame vesti savo asmeninius duomenis ar bankininkę informaciją yra nesaugu, o tokiu atveju, apskritai, net ir geriau visiškai nepirkti prekių iš tokių svetainių.

„Taip pat jeigu yra galimybė, pirkimą atlikite be registracijos ir prisijungimo. O jeigu registracija yra privaloma, pateikite minimaliai reikalingą informaciją apie save. Jeigu registracijos forma reikalauja privalomai suvesti perteklinę informaciją, pavyzdžiui, gimimo datą, asmens kodą, lytį it pan., tai neturi būti reikalinga informacija pardavėjui. Galimai duomenys gali būti pardavinėjami trečiosioms šalims. Todėl atsiskaitymui naudokite tik saugius metodus arba ,pavyzdžiui, vienkartines skaitmenines korteles. Venkite, jei tik yra įmanoma, naudoti savo pagrindinės kortelės duomenis. Jeigu vienintelis atsiskaitymo metodas yra asmeninė fizinė kortelė, patikrinkite, kad pirkimo metu, neišsaugote savo kortelės duomenų“, – akcentuoja analitikas.

Naudokite sudėtingus slaptažodžius

J. Radzevičiaus teigimu, tais atvejais, kai norima prekė yra prieinama tik mažai žinomose e. parduotuvėse, ar tai būtų labai nišinis produktas ar ypač nedidelio asortimento e. parduotuvė, būtinai paieškokite informacijos apie ją internete, ar yra kitų vartotojų atsiliepimų, ar e. parduotuvė turi nurodytus kontaktinius duomenis. Jei taip, visada yra gera idėja tiesiog paskambinti nurodytais kontaktais.

„Dauguma apgaulingų svetainių yra automatizuotos ir arba išvis nepateikia jokių kontaktų arba jie yra netikri. Todėl stenkitės neatlikinėti jokių pirkimų viešose vietose ir naudojantis viešu internetiniu ryšiu. Tai padidina riziką, kad asmeninė ar finansinė informacija gali būti nutekinta ar paprasčiausiai „nužiūrėta“, įsiminta pašalinių žmonių. Registracijos formose naudokite sudėtingus, prieš tai niekur nenaudotus slaptažodžius. Geriausia būtų naudoti atsitiktinai sugeneruotus slaptažodžius, tokias galimybės teikia modernios interneto naršyklės, siūlydamos registracijos metu sugeneruoti slaptažodį. Geriau yra jį pamiršti ir kito apsipirkimo metu atkurti, nei kad naudoti asmeninį ar darbinį slaptažodį, tuo atveju, jeigu e. parduotuvė patirtų kibernetinę ataką ir vartotojų duomenys būtų nutekinti“, – įsitikinęs duomenų saugumo analitikas.


LRT

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Tobulėjančioms technologijoms sparčiai transformuojant verslus, vietoje nesėdi ir kibernetiniai piktavaliai. Laikui bėgant, kibernetinės grėsmės vis labiau vystosi, todėl sukčiams darosi paprasčiau pergudrauti saugumo sistemas ir žmones.

„Lockdown“ režimas, kam jis skirtas ir kaip jį naudoti?

Jei manote, kad esate didelės rizikos zonoje ir yra tikimybė, kad į jus nusitaikys samdinių šnipinėjimo programos, arba tiesiog neprieštaraujate prarasti kai kurių „iOS“ funkcijų papildomo saugumo vardan, „Apple“ „Blokavimo režimas“ („Lockdown mode“) yra stebėtinai naudingas.

Kaip apsaugoti save nuo kibernetinių grėsmių? Eksperto patarimai

Patyręs kibernetinio saugumo ekspertas dalyvauja „Rewire“ projekte, kuris vykdomas Mykolo Romerio universitete kartu su 24 partneriais iš 13 šalių. Projekto tikslas – padėti žmonėms saugiai naudotis technologijomis ir suvokti kibernetinio saugumo svarbą.

2024-03-25 08:40
Kaip „iOS 17.3“ įgalinti pavogto įrenginio apsaugą
2024-03-06 20:25
Programišiai didina apsukas – kokios verslo galimybės išlikti saugiam?
2024-03-04 17:28
Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių
2024-03-02 15:11
IT ekspertas įvardijo dažniausiai interneto svetainių savininkų daromas klaidas
2024-02-29 16:25
Brangiau kainuoja kibernetinių atakų pasekmės ar apsauga?
2024-02-12 10:23
Draudikai pataria, kaip valdyti kibernetinius incidentus
2024-02-08 14:48
Šiuolaikinių tėvų realybė – vaikus internete viliojantys nusikaltėliai: kaip jų išvengti? (1)
2024-02-08 10:29
Dirbtinis intelektas tampa sukčių įrankiu: kaip apsaugoti savo svetainę?
2024-02-07 16:24
Sąskaitos, el. bankininkystė ir socialiniai tinklai: paaiškino, kaip elgtis su mirusio artimojo paskyromis
2024-01-31 12:19
Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti svarbius duomenis
2024-01-22 14:35
Kaip „iOS 17“ susikurti ir naudoti asmeninį balsą
2024-01-15 18:25
Kaip apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama