Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip apsisaugoti nuo piktų programišių

Publikuota: 2022-02-02 12:26
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro prie Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, prasidėjus pandemijai Lietuvoje vien per metus kibernetinių incidentų padaugėjo 25 proc., o su kenkimo programinės įrangos platinimu susijusių incidentų skaičius šoktelėjo net 49 proc. Kibernetinio saugumo paslaugas teikiančios bendrovės „NRD Cyber Security“ informacijos analizės ekspertės Rūtos Jašinskienės teigimu, žmonėms toliau vis aktyviau „kraustantis“ į virtualią erdvę tokių programišių išpuolių tik daugės. Todėl siekiant pasirūpinti savo saugumu, reikia imtis atitinkamų priemonių.

Kaip apsisaugoti nuo piktų programišių
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

R. Jašinskienės teigimu, nors lietuvių išprusimas kibernetinės saugos srityje pastebimai auga, dalis visuomenės vis dar sunkiai suvokia pasekmes, galinčias nutikti dėl nesaugaus elgesio virtualioje erdvėje. Aiškindama poreikį rūpintis asmeniniu kibernetiniu saugumu ekspertė pateikia asmeninės sveikatos analogiją.

„Gerai suprantame, kad sveikata reikia rūpintis tam, kad nesusirgtume – išvengtume nemalonių pasekmių. Taip pat ir kibernetinio saugumo atžvilgiu – jį užtikrinti svarbu siekiant išvengti neretai brangių ir skausmingų padarinių“, – teigia R. Jašinskienė.

Pasak ekspertės, kibernetines atakas galima skaidyti į dvi grupes. Pirmoji – kryptinga, nutaikyta į konkretų žmogų ar konkrečią įmonę, turinti aiškų tikslą. Pavyzdžiui, paremta noru pavogti konkrečius asmens duomenis, pinigus, sukompromituoti, sutrikdyti veiklą. Antroji – paremta atsitiktinių aukų paieška: „Tai egzistuojančių saugumo spragų ieškantys programišiai, vagiantys viską, ką randa už „neužrakintų ar silpnai apsaugotų durų“. Rezultate, nusikaltimo objektu tokio tipo atakose dažniausiai atsiranda verslo informacija, pavyzdžiui, klientų sąrašai, buhalteriniai duomenys ir kita, ką nėra sudėtinga parduoti juodojoje rinkoje.“

R. Jašinskienės teigimu, svarbu suprasti, kad turtas virtualioje erdvėje nėra vien pinigai – savo vertę ir kainą turi bet kokia informacija. „Pavyzdžiui, kartais žmonės galvoja, kad prisijungimas prie jų „Facebook“ paskyros yra bevertis, tačiau tai nėra galutinis programišių tikslas – tik priemonė pasiekti privačią informaciją arba realiai pasinaudoti svetimu vardu. Tokiu atveju, galima žala dažniau yra reputacinė. Kitais atvejais patiriama grėsmė nukentėti finansiškai. Pavyzdžiui, apsiperkant nesaugiose el. parduotuvėse suvesti mokėjimo kortelės duomenys nesunkiai gali patekti į piktadarių rankas, kurie vėliau jūsų sąskaita gali naudotis kaip išmanydami“, – paaiškina.

Taigi, ką svarbu žinoti kiekvienam, siekiančiam užtikrinti savo saugumą internete? R. Jašinskienė dalijasi patarimais, kurie padeda išlaikyti asmeninę higieną kibernetinėje erdvėje.

1. Neskubėti ir išlikti budriems. Anot „NRD Cyber Security“ informacijos analizės ekspertės, statistika rodo, kad dažniausiai programišiai siekia manipuliuoti žmogaus emocijomis ir veikia taip, kad šie patys atiduotų prisijungimus ar kitą asmeninę informaciją į piktadarių rankas.

„Dažniausiai taip nutinka dėl skubėjimo – veikdami laiko trūkumo elgiamės impulsyviai, taip ir neįvertindami pateikto masalo kritiškai. Pavyzdžiui, gavę pranešimą, neva per valandą nesuvedus reikiamų duomenų sąskaita ar paskyra bus užblokuota, puolame pateikti prašomą informaciją. Todėl vesdama mokymus klientams nuolat pabrėžiu poreikį neskubėti ir kritiškai vertinti informaciją – skirti minutę laiko pagalvoti ir pasitikrinti, ar gautas prašymas išties patikimas ir pagrįstas“, – sako R. Jašinskienė

2. Naudoti vienetinius slaptažodžius. Pasak „NRD Cyber Security“ atstovės, internete naudojami slaptažodžiai turi būti ne tik sudėtingi – susidedantys iš didžiųjų ir mažųjų raidžių, skaičių ir simbolių, bet ir vienetiniai – kiekvienoje paskyroje reikalinga naudoti vis kitą. „Elementaru – jei visur naudojate tą patį slaptažodį, ir kažkurioje vietoje jį „nulauš“, prisijungti bus galima prie visų šių jūsų turimų paskyrų“, – paaiškina.

3. Naudoti dvigubą autentifikavimą. R. Jašinskienė taip pat atkreipia dėmesį, kad šiandien dvigubo autentifikavimo funkciją, kada prisijungiant prie savo paskyros prašoma ne tik įvesti slaptažodį, bet ir patvirtinti savo tapatybę iš kito įrenginio, siūlo vis daugiau interneto puslapių ir programėlių. Pasak ekspertės, tai – vienas paprasčiausiai naudojamų ir pakankamai efektyvus saugos būdas, o tais atvejais, kada siekiama apsaugoti jautrius duomenis, naudoti dvigubo autentifikavimo funkciją yra privalu.

4. Turėti skirtingus el. paštus darbui ir asmeninėms reikmėms. „Turėti vieną el. pašto adresą ir jį naudoti visiems reikalingiems prisijungimams yra labai neapdairu. Jų reikalinga turėti mažiausiai kelis. Pavyzdžiui, darbinį naudoti griežtai tik darbo reikalams, kitą naudoti oficialiems asmeninamas susirašinėjimams, (pvz., su banku, mokesčių inspekcija ir pan.) dar kitą – asmeninėms reikmėms: laisvalaikiui, pomėgiams, apsipirkimams. Tokiu būdu apribosite galimybę tapti ypač pažeidžiamu sukompromitavus vieną iš šių paskyrų“, – sako ekspertė.

5. Kritiškai vertinti prašomą prieigą prie duomenų. Anot R. Jašinskienės, neretais atvejais skirtingos programėlės iš vartotojo prašo prieigos prie įvairaus pobūdžio asmeninių duomenų, pavyzdžiui, telefono kontaktų ar nuotraukų.

„Vienais atvejais tokie prašymai atrodo pagrįsti ir suprantami, tačiau kitais kyla klausimų, kam ši informacija gali būti reikalinga. Pavyzdžiui, sutikime – matyt, tam, kad navigacijos programėlė veiktų sklandžiai, jai gana būtų žinoti jūsų lokaciją, bet ne kontaktus. Todėl svarbu kritiškai vertinti prašomos informacijos poreikį ir pagalvoti, ar tikrai norime tokia savo informacija dalintis“, – sako ekspertė.

6. Kritiškai vertinti siūlymą įsiminti mokėjimo kortelių duomenis. Ekspertės teigimu, minėta skuba neretai taip pat paskatina išsaugoti savo duomenis skirtingose interneto svetainėse. Pavyzdžiui, leisti el. parduotuvei įsiminti mokėjimo kortelės duomenis tam, kad grįžus apsipirkti kitąkart jų nebereikėtų vesti naujai. Pasak R. Jašinskienės, toks automatizavimas pats savaime nėra prastas pasirinkimas, tačiau pirmiausia svarbu kritiškai įvertinti virtualią aplinką, kurios atmintyje ketiname palikti savo duomenis, - įsitikinti, kad interneto svetainė yra patikima. Jei tinklalapis rodosi keliantis įtarimų, savo duomenų jame išsaugoti nereikėtų, dar verčiau būtų jų ten išvis nevesti.

7. Planuoti ir investuoti į kibernetinį saugumą. Galiausiai R. Jašinskienė atkreipia dėmesį, kad šiandien vis plonesnė riba darosi tarp privataus ir verslo kibernetinio saugumo. Pavyzdžiui, įsigalint nuotoliniam darbui, vis dažniau namo parsinešame darbinius kompiuterius, neretais atvejais juos naudojame ir asmeninėms reikmėms. Visa tai kelia riziką nutekėti ne tik asmeniniams, bet ir bendrovės duomenims, todėl įmonės turėtų aktyviau investuoti į kibernetinę saugą.

„Kibernetiniu saugumu verslas turėtų rūpintis nuolatos ir nuosekliai, planuojant veiksmus ir investicijas ne tik metams, bet ir penkmečiui į priekį. Užtikrinti saugumą reikalingos ne tik skirtingos technologijos, bet ir sąmoningumo, kompetencijų ugdymas, darbuotojų mokymai. Todėl aktyviai įgyvendinamos partnerystės su saugumo specialistais įgauna vis didesnę vertę“, – sako R. Jašinskienė.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama