Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 16 d. 11:15
Lietuvoje pradedama prekyba naujuoju „Ford Explorer“ elektromobiliu
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
Balandžio 15 d. 20:29
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?
Balandžio 15 d. 17:19
Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?
Balandžio 15 d. 14:20
Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Balandžio 15 d. 11:13
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją „ULT Power Sound“
Balandžio 15 d. 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
Balandžio 14 d. 17:26
Norvegija planuoja drausti socialinius tinklus jauniems vaikams – ar tai pavyzdys Lietuvai?
Balandžio 14 d. 11:07
Lietuviai su partneriais sukūrė unikalią išmaniąją bateriją, aprūpinančią verslą energija net atšiauriausiomis sąlygomis
Balandžio 13 d. 17:39
Dirbtinio intelekto integravimas organizacijose – iššūkis kiekvienam CEO
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Patarimai, kaip užtikrinti IT sistemų saugumą dirbant nuotoliniu būdu

Publikuota: 2020-03-20 14:16
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Siekiant užtikrinti sklandžią verslo įmonės veiklą, svarbu ne tik sustyguoti gamybos ir pardavimų procesus ar subalansuoti apyvartinių lėšų srautus. Ne mažiau reikšmingas rūpestis yra sklandus bei saugus informacinių technologijų (IT) sistemų darbas. Ypač dabar, kai įvedus karantiną dauguma darbuotojų pradėjo dirbti nuotoliniu būdu. Kuo turėtų pasirūpinti ir kokius procesus užtikrinti kiekvieno smulkiojo ar vidutinio verslo vadovas, kad su IT susiję nesklandumai nepakištų kojos įmonės veiklai, ypač – šiuo periodu?

Patarimai, kaip užtikrinti IT sistemų saugumą dirbant nuotoliniu būdu
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Didžiausias iššūkis – apsaugoti duomenis

„Net ir tokiomis sudėtingomis sąlygomis smulkiojo ar vidutinio verslo įmonės yra lanksčios rinkoje ir siekdamos konkuruoti nuolatos tobulina veiklos procesus. Vis tik, ne visuomet atkreipiamas dėmesys į IT saugumo vystymą“, – pastebėjimais dalijasi IT saugumo kompanijos „ESET Lietuva“ IT inžinierius Ramūnas Liubertas.

Vienos didžiausių IT sprendimų ir paslaugų teikėjos Baltijos šalyse – UAB „Atea“, informacijos saugos valdymo grupės vadovas Tomas Stamulis priduria, kad, nepriklausomai nuo įmonės dydžio ar veiklos srities, kiekvienas verslas turėtų tinkamai rūpintis savo IT infrastruktūra, informacinėmis sistemomis bei jose tvarkomais duomenimis. „Kiekviena įmonė turi užtikrinti ne tik savo, bet ir klientų, partnerių ar rangovų duomenų saugumą, kitu atveju gali kilti didelė rizika verslo tęstinumui ir įmonės reputacijai“, – pabrėžia T. Stamulis.

Būtent duomenų praradimas, nutekėjimas ar įsilaužimas į įmonės serverius yra vienos iš didžiausių galimų grėsmių bet kurio verslo veikloje. Siekiant, kad IT sistema būtų apsaugota, būtina iš anksto pasirūpinti prevencinėmis priemonėmis: įdiegti naujausius operacinės sistemos atnaujinimus, daryti atsargines duomenų kopijas, naudoti pažangią antivirusinę apsaugą, sudaryti darbuotojams saugias sąlygas nuotoliniu būdu jungtis prie įmonės tinklo ir nuolatos šviesti juos kibernetinio saugumo srityje.

„IT sistemų ir procesų saugumas taip pat priklauso ir nuo adaptyvių saugumo priemonių, tokių kaip nuolatinis sisteminių klaidų ir pažeidžiamumų stebėjimas, sistemų konfigūracijos ir prieigų tikrinimas, įsibrovimų į IT sistemas aptikimas. Tik tokiu būdu galima aiškiai matyti IT sistemų bei procesų veiklą, iš anksto identifikuoti procesų nesuderinamumus ir išspręsti saugos rizikas keliančius veiksnius“, – pabrėžia „ESET Lietuva“ IT inžinierius.

Įvertinti rizikas ir imtis priemonių

Tam, kad verslo investicijos į IT sprendimus būtų pakankamos, būtina reguliariai vertinti rizikas. Tai padės numatyti reikiamas saugumo priemones. „Atea“ informacijos saugos valdymo grupės vadovo teigimu, kiekvienai įmonei rekomenduojama nustatyti savo informacijos saugumo politiką ir su ja supažindinti darbuotojus. Verta pasirūpinti, kad IT infrastruktūra bei informacinės sistemos būtų prižiūrimos kvalifikuotų specialistų, tai užtikrinti reikėtų tiek ugdant darbuotojų kompetenciją, tiek pasirenkant savo partnerius. IT įranga neturėtų būti pasenusi ir be garantinės priežiūros, o įmonės vidinio tinklo apsaugai pasitelkiamos priemonės turėtų apsaugoti tiek nuo išorinių, tiek nuo vidinių grėsmių.

„Svarbu užtikrinti ir tai, kad informacinės sistemos būtų laikomos serveriuose, kuriuose daromos atsarginės kopijos, o prieigos prie šių serverių ar atsarginių kopijų turėtų būti valdomos. Taip pat, jei serveriuose, kompiuteriuose, mobiliuosiuose įrenginiuose, tvarkoma įmonės informacija ar ši įranga turi prieigą prie vidinio įmonės tinklo, ji turi būti apsaugota nuo kenksmingo programinio kodo ir pan.“, – paaiškina T. Stamulis.

Darbas namuose: naudoti darbinį kompiuterį ir el. paštą

Šiuo metu dauguma įmonių darbuotojų dirba nuotoliniu būdu. Ar tai gali sutrikdyti įmonės valdomus procesus bei jų saugumą, didele dalimi priklauso nuo to, ar darbuotojai prie įmonės tinklo jungiasi iš darbinio nešiojamojo kompiuterio, ar iš asmeninio.

„Įmonių kompiuteriai dažniausiai būna labiau prižiūrėti, juos valdo IT administratoriai. Kompiuteriuose centralizuotai atnaujinama programinė įranga, naudojama pažangi antivirusinė apsauga. Tuo tarpu namų kompiuteriuose ne visuomet aptiktume operacinę sistemą su visais įdiegtais atnaujinimais, o kartais nerastume netgi antivirusinės programos. Be to, namų ūkiuose naudojami interneto maršrutizatoriai dažnai būna su pasenusia programine įranga ir metų metus naudojamu tuo pačiu Wi-Fi slaptažodžiu. Tokiu kompiuteriu per virtualųjį privatų tinklą (VPN) jungiantis prie įmonės tinklo, atidaromi vartai grėsmėms persikelti iš namų tinklo į įmonę“, – paaiškina IT inžinierius R. Liubertas.

Siekiant išvengti saugumo spragų dirbant namuose, pirmiausia reikėtų suteikti galimybę darbuotojams jungtis prie įmonės tinklo ar IT sistemų tik su darbiniu kompiuteriu ir tik įjungus VPN ryšį, o IT administratoriams – įsitikinti, kad darbo vietose yra įdiegti naujausi operacinės sistemos atnaujinimai bei funkcionuojanti antivirusinė apsauga.

Taip pat svarbu, kad įmonės elektroninis paštas būtų naudojamas išskirtinai darbiniais tikslais. Be to, jungiantis prie asmeninio bei įmonės el. pašto ar prie kitų bendrovės sistemų, turi būti naudojami skirtingi slaptažodžiai.

Ugdyti darbuotojų kibernetinio saugumo įgūdžius

Verta paminėti, kad IT sistemų ir susijusių procesų saugumas turi būti ne vien tik IT specialistų galvos skausmas. Darbuotojams nesilaikant saugumo nurodymų, bet kuriai įmonei gali grėsti tiek finansiniai nuostoliai, tiek reputacijos sugadinimas, duomenų praradimas ar nutekėjimas.

„Darbdaviams vertėtų savo iniciatyva ar samdant specializuotą įmonę pravesti bazinius kibernetinio saugumo mokymus darbuotojams. Tokia informacija turi būti atnaujinama bent kartą per metus, o mokymus galima pravesti ir nuotoliniu būdu. Visų darbuotojų integracija į bendrą saugumo strategiją pastebimai padidintų įmonės atsparumą kibernetinėms grėsmėms“, – paaiškina „ESET Lietuva“ IT inžinierius.

Pagrindinės taisyklės dirbant nuotoliniu būdu:

  • prie įmonės tinklo ar IT sistemų jungtis tik su darbiniu kompiuteriu ir įjungus VPN ryšį;
  • užtikrinti, kad įmonės informacinės sistemos turi įdiegtą ir tinkamai sukonfigūruotą SSL ir TLS;
  • užtikrinti, kad darbo vietose yra įdiegti naujausi operacinės sistemos atnaujinimai bei funkcionuojanti antivirusinė apsauga;
  • patikrinti, ar namų ūkiuose naudojami interneto maršrutizatoriai yra su naujausiais sisteminiais atnaujinimais, būtina reguliariai keisti Wi-Fi slaptažodį;
  • rekomenduojama organizuoti kibernetinio saugumo mokymus darbuotojams – tai galima atlikti nuotoliniu būdu;
  • kiekvienai paskyrai naudoti skirtingus slaptažodžius;
  • slaptažodžiai turi būti sudaryti iš ne mažiau kaip 8 skirtingų raidžių, skaičių ir simbolių;
  • nesidalyti paskyrų duomenimis su kitais darbuotojais;
  • el. paštu gautą failą, ypač iš nežinomų siuntėjų, tikrinti su antivirusine programa;
  • nespausti ant el. paštu gautų nuorodų, jei tokios informacijos nelaukėte;
  • nespausti ant reklaminių skydelių ir iššokančių langų;
  • prieš įvedant duomenis tikrinti interneto svetainės adresą, ar jis nėra fiktyvus;
  • svarbiausių darbinių failų kopijas daryti į išorinę duomenų saugyklą;
  • nesisiųsti nelegalaus turinio medžiagos;
  • nesilankyti neaiškiose ar galimai kenksmingą kodą platinančiose internetinėse svetainėse;
  • kilus įtarimams dėl gaunamų nuorodų, failų ar tiesiog pakitusios kompiuterio veiklos, nedelsiant kreiptis į įmonės IT specialistą arba IT priežiūros paslaugas teikiančią įmonę.

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Tobulėjančioms technologijoms sparčiai transformuojant verslus, vietoje nesėdi ir kibernetiniai piktavaliai. Laikui bėgant, kibernetinės grėsmės vis labiau vystosi, todėl sukčiams darosi paprasčiau pergudrauti saugumo sistemas ir žmones.

„Lockdown“ režimas, kam jis skirtas ir kaip jį naudoti?

Jei manote, kad esate didelės rizikos zonoje ir yra tikimybė, kad į jus nusitaikys samdinių šnipinėjimo programos, arba tiesiog neprieštaraujate prarasti kai kurių „iOS“ funkcijų papildomo saugumo vardan, „Apple“ „Blokavimo režimas“ („Lockdown mode“) yra stebėtinai naudingas.

Kaip apsaugoti save nuo kibernetinių grėsmių? Eksperto patarimai

Patyręs kibernetinio saugumo ekspertas dalyvauja „Rewire“ projekte, kuris vykdomas Mykolo Romerio universitete kartu su 24 partneriais iš 13 šalių. Projekto tikslas – padėti žmonėms saugiai naudotis technologijomis ir suvokti kibernetinio saugumo svarbą.

2024-03-25 08:40
Kaip „iOS 17.3“ įgalinti pavogto įrenginio apsaugą
2024-03-06 20:25
Programišiai didina apsukas – kokios verslo galimybės išlikti saugiam?
2024-03-04 17:28
Kaip „macOS Sonoma“ išjungti kalbos indikatorių
2024-03-02 15:11
IT ekspertas įvardijo dažniausiai interneto svetainių savininkų daromas klaidas
2024-02-29 16:25
Brangiau kainuoja kibernetinių atakų pasekmės ar apsauga?
2024-02-12 10:23
Draudikai pataria, kaip valdyti kibernetinius incidentus
2024-02-08 14:48
Šiuolaikinių tėvų realybė – vaikus internete viliojantys nusikaltėliai: kaip jų išvengti? (1)
2024-02-08 10:29
Dirbtinis intelektas tampa sukčių įrankiu: kaip apsaugoti savo svetainę?
2024-02-07 16:24
Sąskaitos, el. bankininkystė ir socialiniai tinklai: paaiškino, kaip elgtis su mirusio artimojo paskyromis
2024-01-31 12:19
Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti svarbius duomenis
2024-01-22 14:35
Kaip „iOS 17“ susikurti ir naudoti asmeninį balsą
2024-01-15 18:25
Kaip apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama