Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Ryšio technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip išsirinkti patvarų telefoną?

Publikuota: 2021-01-23 10:53
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Renkantis naują telefoną svarbus ne tik telefono dizainas, gera kamera ir ryškus ekranas, bet ir fizinės modelio savybės. Ieškantiems ištvermingo, dulkėms, drėgmei ir smūgiams atsparaus telefono reiktų atsiminti kelis esminius dalykus, iš kurių svarbiausias – IP reitingas.

Kaip išsirinkti patvarų telefoną?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi patarimais, į ką reiktų atsižvelgti norint išsirinkti ypač patvarų telefoną.

IP reitingas

Rinkdamiesi naują telefoną įsitikinkite ar jūsų pasirinktas išmanusis turi specialų IP (angl. „Ingress Protection“) reitingą. Jis parodo telefono atsparumo drėgmei ir dulkėms lygį.

Šį reitingą telefonams suteikia Tarptautinė elektrotechnikos komisija (angl. „International Electrotechnical Commission“), atsakinga už elektroninės įrangos standartizavimą. IP reitingas nėra privalomas, todėl ne visų gamintojų įrenginiai jį turi, bet tai nebūtinai reiškia, kad jie nėra verti dėmesio.

Telefono IP reitingą rasite telefonų aprašymuose šalia raidelių „IP“. Čia pamatysite du skaičius. Pirmasis nurodo apsaugos nuo kietųjų dalelių (dulkių ir purvo) lygį. Antrasis skaičius nurodo, kaip telefonas reaguoja į drėgmę. Patys atspariausi telefonai gauna IP68 sertifikatą. Dažniausiai tai būna flagmanai – pačios aukščiausios klasės modeliai.

Išmaniesiems laikrodžiams, apyrankėms, belaidėms kolonėlėms ir ausinėms taip pat gali būti taikomi IP reitingo reikalavimai. Čia galioja tos pačios atsparumo skalės, kaip ir išmaniesiems telefonams.

Svarbu paminėti, kad IP reitingas suteikiamas atliekant bandymus idealiomis teorinėmis sąlygomis, todėl bet koks telefono vientisumo pažeidimas gali padaryti įtaką telefono atsparumui.

Telefono atsparumas dulkėms

Pirmasis IP reitingo skaičius (nuo 1 iki 6) suteikiamas atsižvelgiant į tai, kokio dydžio dalelės ir kiti pašaliniai objektai gali patekti į telefono vidų per jo jungtis.

Skaičius 1 nurodo, kad į telefono vidų gali patekti visos dalelės, kurių skersmuo yra mažesnis nei 50 mm. 2 – į vidų gali patekti mažesnio nei 12 mm skersmens dalelės. 3 – mažesnės nei 2,5 mm. 4 – objektai, mažesni nei 1 mm. 5 – toks balas suteikiamas, jeigu į telefoną patenka tik labai ribotas dulkių kiekis. Galų gale, 6 įvertintas nepralaidumo lygis gaunamas tik tais atvejais, jeigu modelis į save neįsileidžia jokių pašalinių objektų – net ir dulkių.

Svarbu pridurti, kad šiuo reitingu yra vertinami ne tik smulkūs išmanieji įrenginiai, bet ir kompiuteriai ar dronai, todėl jo rodikliai yra pritaikyti įvairaus dydžio įrenginiams. Telefonai dažniausiai turi 5-etu ar 6-etu įvertintą atsparumą dulkėms.

Nesutrikite, jei pamatysite žymėjimą su „X“ raide. Pavyzdžiui, IPX6 standartas dar nereiškia, kad įrenginys atsparus tik drėgmei, o dulkėms ne. Tiesiog apsauga nuo jų nebuvo įvertinta oficialiais testais. Tačiau jei įrenginys gali būti panardintas į vandenį, jis bus atsparus ir dulkėms.

Atsparumas drėgmei

Antrasis IP reitingo skaičius (nuo 1 iki 8) suteikiamas atsižvelgiant į telefono atsparumą dėgmei. Skaičius 1 nurodo, kad modelis atsparus vertikaliai krentantiems vandens lašeliams. 2 – modelis atsparus lašams, vertikaliai krentantiems ne didesniu nei 15 laipsnių kampu. 3 – modelis atsparus apliejimui, krentančiam ne didesniu nei 60 laipsnių kampu. 4 – modelis atsparus bet kokiam apliejimui. 5 – modelis atsparus vandens srovei. 6 – modelis atsparus net gausiai vandens srovei. 7 – modelis gali ištverti 30 min. panardinimą 15–100 cm gylyje. 8 – modelis ištveria bet kokį panardinimą po vandeniu į didesnį nei 1 metro gylį (tikslius duomenis gamintojai nurodo individualiai).

Atsižvelkite į tai, kad net aukščiausią, IP68 atsparumo sertifikatą, turintis išmanusis nėra visiškai atsparus drėgmei. Daug kas priklauso ir nuo paties skysčio, kuriame jis panardinamas ar kuriuo apliejamas, ir nuo kontakto trukmės.

Telefonų atsparumo drėgmei testai atliekami gėlame vandenyje. O jūros, ežero ar kalkėtame vandenyje yra daug priemaišų ir kietųjų dalelių (visų pirma, druskų), kurios gali sugadinti vidinius telefono elementus arba pažeisti ausinių ir telefono įkrovimo lizdus. Net jei sušlapinę telefoną nepastebėsite jokių pokyčių, į telefoną patekusi drėgmė gali pakenkti telefone esančiai pagrindinei plokštei.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad amžinų ir viskam atsparių išmaniųjų kol kas nėra. Todėl net jei įsigijote aukščiausią IP reitingą turintį telefoną, jo atsparumas priklausys nuo to, kaip jūs jį prižiūrėsite. Saugant savo telefoną nuo drėgmės ir dulkių pažeidimų bei įbrėžimų, specialistai rekomenduoja naudoti specialias ekrano apsaugas ir telefonų dėklus.

Smūgiams atsparūs telefonai

Tiems kurie dirba sudėtingomis sąlygomis arba užsiima ekstremaliu sportu ypač svarbus ir telefono atsparumas smūgiams. Jei ieškote būtent tokio telefono, rekomenduojame pasidomėti „CAT S52“, „CAT S62 Pro“ ar „Samsung Galaxy XCover Pro“ telefonų modeliais – jie yra daug tvirtesni nei įprasti telefonų modeliai.

Visgi įprastam vartotojui toks didelis saugumo lygis nuo smūgių nėra būtinas. Geriausiai nuo kasdienių pavojų telefoną apsaugos specialiai tam skirti priedai – dėklai bei ekrano apsaugos.

Rinkdamiesi telefono modelį tiesiog atkreipkite dėmesį į tai, iš ko šis pagamintas. Naujausias ir patvariausias – „Gorilla Glass Victus“ stiklas. Juo apsaugotas, pavyzdžiui, „Samsung Galaxy Note 20 Ultra“ modelis. Tuo tarpu naujos „iPhone 12“ serijos telefonų ekranai padengti naujos kartos keraminiu skydu „Ceramic Shield“, kuris iki 4 kartų padidina atsparumą smūgiams ir kitiems aplinkos veiksniams.

Tinkama telefonų priežiūra

Tam, kad telefonas kuo ilgiau išliktų maksimaliai atsparus, svarbu jį tinkamai prižiūrėti. Svarbiausia laikytis kelių paprastų esminių taisyklių. Ypatingai saugokite savo išmanųjį būdami prie jūros. Sūrus vanduo ir smėlis – didžiausi telefonų priešai. Taip pat nenaudokite telefono tokiose vietose kaip pirtis.

Telefonui įkritus į vandenį, pirmiausia jį kruopščiai nusausinkite ir jokiu būdu nekraukite aplieto įrenginio. Jeigu į jungtis pateko purvo ar kitokių nešvarumų, juos iš karto pašalinkite. To nepadarę, įstumsite nešvarumus giliau į telefono vidų – tuomet juos pašalinti bus daug sudėtingiau.

Saugokite savo telefoną nuo išorės dirgiklių – tai padaryti padės ekrano apsauginis stiklas ir telefono dėklai. Jei manote, kad jūsų išmanusis buvo paveiktas smūgio, drėgmės ar dulkių, kreipkitės į išmaniųjų įrenginių priežiūros centrą.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama