Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Ryšio technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Renkamės naują telefoną: ką žinoti svarbiausia?

Publikuota: 2013-10-15 07:07
Tematika: Ryšio technika
Autorius: Kęstutis Ikamas
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Telefonas ir kompiuteris – tai du daiktai, be kurių šiandien neįsivaizduoja savo gyvenimo daugelis žmonių. Deja, telefonų technologijos taip greitai kinta, kad vakarykštis aukštos klasės įrenginys šiandien tampa beviltiškai morališkai pasenęs ir mes jau ieškome kuo jį pakeisti. Šis straipsnis padės išsirinkti naują telefoną. Išmanusis ar mygtukinis?

Šis klausimas daugeliui jau net nebekyla. Praėjusiais metais daugiau nei pusė Lietuvoje parduodamų naujų telefonų buvo išmanūs. Šiais metais jų dalis turėtų būti dar didesnė.

Išmanusis telefonas (angl. smartphone) – tai mažas kompiuteriukas, kuris skirtas ne tik pokalbiams, bet ir naršymui internete, muzikos klausymuisi, fotografavimui, žaidimams ir daugeliui, daugeliui kitų dalykų. Kuo toliau, tuo išmanusis telefonas mažiau naudojamas pokalbiams. Ši galimybė tėra tik viena iš daugelio įrenginio atliekamų funkcijų. Dėl to netgi siūloma jo nebevadinti telefonu, o tiesiog – išmaniuoju įrenginiu (angl. smart device).

Nežiūrint didelio populiarumo, išmanusis telefonas nėra vienintelis pasirinkimas ieškant naujo telefono. Daugelis žmonių vis dar perka tradicinius, mygtukinius įrenginius, kurie neturi lietimui jautraus ekrano. Kodėl? Dalis tai daro dėl kainos. Geresnis išmanusis telefonas kainuoja 500 Lt ir daugiau, o geras mygtukinis – bent porą sykių mažiau. Kita dalis vartotojų, ypač vyresnio amžiaus, mygtukinius telefonus renkasi tiesiog iš įpročio, nes jiems tokie telefonai yra patogesni bei įprastesni. Prie valdymo lietimu reikia įprasti, o kartais, netgi kardinaliai pakeisti savo įpročius.

Renkamės naują telefoną: ką žinoti svarbiausia?

Yra keletas sričių, kur mygtukiniai telefonai yra pranašesni už išmaniuosius. Viena iš jų – veikimo trukmė. Mygtukinių telefonų akumuliatorius laiko ilgiau. Išmaniųjų įrenginių savininkai įpratę krauti juos kas vakarą, tuo tarpu, mygtukiniai telefonai be pakrovimo gali ištverti net ir savaitėmis. Tai ypač svarbu, jei dėl kokių nors aplinkybių žmogus negali pasikrauti telefono ilgiau nei dieną, pavyzdžiui, turistinėje kelionėje. Kartais telefonų su mygtukais prašo vairuotojai ar daug el. laiškų rašantys verslininkai.

Bet nežiūrint paklausos, mygtukinių telefonų dienos suskaičiuotos. „Pažvelgus į Lietuvos ir pasaulio vartotojų įpročių tendencijas yra aišku, kad mygtukinių telefonų era baigėsi ir ji nebesugrįš. Taip nutiko taksofonams – juos išstūmė mobilieji, kurie leido kalbėti bet kur. Šiuos išstums išmanieji, kurie leidžia ne tik kalbėti, bet ir pasiekti norimą informaciją kada reikia ir kur nori“, – teigia „Bitės“ rinkodaros direktorius Pranas Kuisys.

Kada keičiami telefonai?

Mobiliuosius įrenginius vartotojai keičia dėl įvairių priežasčių. Anot „Bitės“, vieni vaikosi mados ir technologinių naujovių, kiti telefoną keičia tik kai jis pasensta arba sugenda.

Telefono keitimą, žinoma, nulemia ir jo nusidėvėjimas. „Tele2“ teigia, kad išmanieji telefonai mažiau patvarūs, jie dažniau dūžta. Tačiau ekraną, kaip ir, pavyzdžiui, apsitrynusį dangtelį, galima nesunkiai pakeisti ir telefonas vėl atrodys kaip naujas. Be to, galima pakeisti dangtelio spalvą ir taip atnaujinti aparatą.

„Kas kiek laiko turimą mobilųjį telefoną verta pakeisti nauju, priklauso nuo telefono modelio ir individualaus naudojimo“, – DELFI sakė „Tele2“ pardavimų vadovė Vaida Pagalytė. Jos teigimu, naujų funkcijų gamintojai pasiūlo maždaug kas metus, taigi kas tiek laiko telefonai pasensta morališkai. Tačiau jei vartotojas telefoną naudoja rūpestingai, saugo nuo sužalojimų, tvarkingai krauna bateriją, telefonas tarnaus jam ir 4 metus. Taigi, sprendimą keisti telefoną nulemia ir naujų modelių pasiūla. Dabar gamintojai naujus modelius vartotojams pristato dažniau kadaise. Nauji modeliai pasirodo kas 6–12 mėnesių.

Dažniausiai mobilieji telefonai keičiami naujais norint prisitaikyti prie besikeičiančių technologijų. „Mobiliojo ryšio vartotojai dabar dažniausiai nori naujausių telefonų modelių“, – pasakoja V. Pagalytė. Gamintojai visą laiką pristato naujų funkcijų, todėl seni telefonai morališkai pasensta greičiau nei anksčiau. Be to, išmaniuosius, dėl mažesnio jų patvarumo ir labiau naudojamos baterijos, naudotus pirkti yra rizikingiau nei tradicinius telefonus. Visa tai lemia, kad naujų telefonų rinka gali pasiūlyti daugiau ir geriau. „Tele2“ rekomenduoja rinktis naujus įrenginius, nes „nauji telefonai yra pažangesni, greitesni, turi daugiau galimybių ir tarnauja kur kas ilgiau“.

Kaip išsirinkti telefoną?

Jei tik leidžia finansinės galimybės, daug nesukite galvos - pirkite vieną iš naujausių aukščiausios klasės telefonų. Pažangiausias įrenginys turi turėti bent keturių branduolių procesorių, 16 arba dar daugiau gigabaitų atminties ir didelį, arti 5 colių įstrižainės, kokybišką ekraną. Kaip atskirti ar ekranas kokybiškas? Jis yra AMOLED arba IPS tipo (tai būna nurodyta techninėse telefono charakteristikose), padengtas įbrėžimams atsparesniu stiklu, tokiu kaip antros ar trečios klasės „Gorilla Glass“, o raiška siekia 1080x1920 taškų, kitais žodžiais, ekranas yra „Full HD“ tipo.

Jei svarbi fotografavimo funkcija, rinkitės ne įrenginį su kuo daugiau megapikselių, bet modelį su kuo geresne optika, vaizdo stabilizatoriais ir pažangiais vaizdo fiksavimo sprendimais. Bet nesitikėkite, kad išmanusis telefonas fotografuos taip pat gerai, kaip ir veidrodinis fotoaparatas arba geresnė skaitmeninė muilinė (kompaktinis fotoaparatas). Dėl nedidelio objektyvo ir mažos matricos šiuolaikiniai telefonai gerai fotografuoja tik prie gero apšvietimo ir yra lėtesni už skaitmeninius fotoaparatus.

O ką daryti, jei piniginė nėra stora?

Ieškote aukso viduriuko tarp kainos ir kokybės? Tuomet pirkite vakarykštį aukštos klasės modelį. Pavyzdžiui, jei dabar naujausias „Samsung Galaxy S“ modelis yra ketvirtas, tai ieškokite trečios arba antros versijos. „Apple iPhone“ naujausia versija yra „5S“, o ankstesnės – „5“ arba „4S“ („5S“ dar retenybė Lietuvoje, dėl to „iPhone 5“ kainos vis dar laikosi aukštumoje).

Išėjus naujai telefono versijai, senosios kaina labai smarkiai krenta, bet įrenginyje įdiegtos technologijos vis dar išlieka pakankamai aukštame lygmenyje. Be to, gamintojai kreipia kur kas daugiau dėmesio kokybei gamindami aukštos klasės įrenginius, nei vidutinės ar, tuo labiau, ekonominės – naudoja geresnes apdailos medžiagas, elektronines komponentes.

Kiek kainuoja išmanieji telefonai?

Aukščiausios klasės modelių kaina prasideda nuo 2000 litų, kartais, bet retai, pasitaiko ir keliais šimtais litų pigesnių variantų. Ekonominės klasės išmaniųjų telefonų kaina svyruoja tarp 300–700 litų. Gerai paieškojus galima surasti ir dar mažiau kainuojančių įrenginių, bet tokių modelių vienetai. Vidutinės klasės kainos yra kažkur per vidurį tarp aukščiausios ir ekonominės.

Senesni aukštos klasės telefonai kainuoja tarp 1000 ir 2000 litų, priklausomai nuo to, kada pasirodė naujausios versijos ir kiek ilgai jos parduodamos Lietuvoje. Jei ketinate pirkti telefoną ir išgirdote, kad ką tik pasirodė naujas aukštos klasės modelis, galbūt verta luktelėti ir sulaukti akivaizdaus senesnių modelių kainos kritimo.

„Bitė“ pastebi, kad greitai tobulėjant programėlėms ir augant vartotojo poreikiams, pigiausi telefonai jau po pusės metų pradeda veikti erzinančiai lėtai, neatidaro programų. Tai ne gamyklinis brokas, o tiesiog prastas sprendimas renkantis išmanųjį telefoną – geriau truputėlį daugiau investuoti jį įsigyjant nei po pusmečio pirkti naują.

Ar svarbi telefone įdiegta operacinė sistema?

Taip, labai svarbi. Dėl papildomų programėlių gausos.

Šiuo metu rinkoje galima rasti keturias pagrindines telefonams pritaikytas operacines sistemas: „Google Android“, „Apple iOS“, „Windows Phone“ ir „Blackberry“. Pirmoms dviem sukurta daugiausiai programėlių. Šiuo metu parduotuvėje „Google Play“ yra virš milijono įvairiausių „Android“ telefonams ir planšetiniams kompiuteriams skirtų aplikacijų. „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiams skirtų programėlių yra kiek mažiau, bet jų kiekis irgi yra labai įspūdingas – virš 900 tūkstančių. „Windows Phone“ ir „Blackberry“ gerokai atsilieka šioje srityje. Tai reiškia, kad telefonų su šiomis operacinėmis sistemomis savininkai turi kur kas mažiau galimybių išplėsti įrenginio funkcijas. O jei reikalingos programos ar žaidimai ir yra sukurti, tai už juos tenka mokėti, nors „Android“ ar „iPhone“ elektroninėse parduotuvėse galima rasti net keletą nemokamų alternatyvų.

Pirkdami išmanųjį telefoną atkreipkite dėmesį ir į tai, kokia operacinės sistemos versija yra jame įdiegta. Kaip taisyklė, kuo naujesnė programa, tuo daugiau telefonas turi galimybių, ir tuo patogiau jį valdyti.

Šiuo metu naujausia „Android“ versija yra „4.3 Jelly Bean“ (netrukus turėtų pasirodyti „4.4 KitKat“). Jei jūsų nusižiūrėtas telefonas turi tokią operacinę sistemą – labai gerai. Jei šiek tiek senesnę – „4.2“ arba „4.1“, irgi gerai. Kitais atvejais sprendimą pirkti telefoną reikėtų apsvarstyti dar kartą.

Verta pažymėti, kad „Android“ telefonų gamintojai kartais išleidžia programinės įrangos atnaujinimus. Juos įdiegus atnaujinama ir operacinė sistema. Pavyzdžiui, dauguma „Samsung Galaxy S2“ telefonų buvo tiekiama kartu su „Android 2.3.4“, bet prijungus įrenginį prie kompiuterio, į jį galima įkelti „4.0.4“ operacinės sistemos versiją ir taip paversti morališkai pasenusį įrenginį pakankamai šiuolaikišku ir padoriu telefonu.


Delfi.lt

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
1 (1–1)
[1]
 Manau, kad... 2013-10-15 12:20 
SAR vėl tapo nebesvarbus, kad jo net nepaminėjo?
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
1 (1–1)
[1]




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama