Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kompiuterinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

„Wi-Fi“ saugumas

Publikuota: 2007-11-13 11:23
Tematika: Kompiuterinė įranga
Autorius: Saulius Pakrijauskas
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija – PC World

Sumažėjus nešiojamųjų kompiuterių kainoms ir pagerėjus standartinei jų komplektacijai, ne vienas vartotojas apsisprendžia nesirinkti stacionaraus įrenginio. Norint galima rasti tokį nešiojamąjį kompiuterį, kuriuo ir žaidimai bus žaidžiami ne prasčiau nei galinga „dėže“. Tačiau panorėjus įrenginį nešiotis po visus namus, visur reikia ir interneto ryšio.

Tampytis iš paskos kabelį ar įrengti daug lizdų tikrai nepatogu. Belaidžių maršrutizatorių kainos nėra didelės, tad mažiau nei už pusantro šimto litų galima įsigyti visiškai normalų įrenginį. Tad nieko nelaukdami taip ir padarykite. Įrengti belaidį tinklą dažniausiai labai paprasta: prijungiate maršrutizatorių prie tinklo, įjungiate jame belaidžio tinklo funkciją ir galite vaikščioti po namus, bet kuriame kambaryje naršyti internetą. Tačiau būkite atsargūs! Jeigu gyvenate daugiabutyje, jūsų belaidis internetas gali bematant patraukti bent vieno kaimyno dėmesį. O jei dar kaimynas pasinaudos galimybe naršyti internetą jūsų sąskaita... Šiame straipsnyje aprašysime, kaip įrengti belaidį tinklą. Prie kiekvieno siūlymo nurodysime, ar jis privalomas, rekomenduotinas, ar tik papildomas.

Administratoriaus slaptažodis

Privalu!

Pirmasis darbas, kurį būtina padaryti, – pakeisti standartinį maršrutizatoriaus administravimo slaptažodį. Pasistenkite, kad slaptažodis nebūtų lengvai atspėjamas. Daugumoje namų vartotojams skirtų maršrutizatorių yra derinimo (konfigūravimo) sąsaja, pasiekiama interneto naršykle. Ši sąsaja apsaugota slaptažodžiu, kad bet kas negalėtų keisti maršrutizatoriaus nuostatų. Joje ieškokite vietos, kur galėtumėte pakeisti slaptažodį.

Prieiga prie maršrutizatoriaus

Rekomenduotina

Antroji užduotis – apriboti prieigą prie maršrutizatoriaus. Paprastai kiekviename maršrutizatoriuje yra administravimo tik laidiniu tinklu nuostata. Tad net įsilaužus į jūsų asmeninį belaidį tinklą, nebūtų galima pasiekti maršrutizatoriaus administravimo sąsajos.

Šifravimas

Privalu!

Belaidžio tinklo srauto šifravimas – paprasčiausias būdas namų vartotojui apsaugoti savo duomenis ir naudojimosi tinklu galimybę. Belaidį tinklą galite parengti ir kitaip, kad jis būtų prieinamas tik jums, tačiau jei srautas nebus šifruotas, visi jūsų duomenys bus lengvai prieinami ir perskaitomi. Taigi šifravimo režimą įjungti privaloma – jis apsaugos ir jūsų duomenis, ir apribos naudojimąsi tinklu. Kokį šifravimą rinktis? Atsakymas paprastas – WPA arba WPA2. WEP yra lengvai įveikiamas, ir tai gali padaryti kiekvienas, nes informacijos bei instrukcijų pasauliniame tinkle išties daug. WPA2 šifravimo algoritmas yra geresnis, tad jeigu jūsų kompiuterio OS gali juo naudotis, rinkitės jį. Pasistenkite, kad WPA slaptažodis (passphrase) būtų kuo sudėtingesnis.

Tinklo pavadinimas

Privalu!

Belaidis tinklas paprastai identifikuojamas savo „vardu“, vadinamu SSID (Service Set IDentifier). Atsižvelgiant į įsigytą maršrutizatorių, standartinis vardas gali būti, tarkim, „Linksys“ arba „default“. Pakeiskite šį vardą unikaliu. Galite savo kompiuteriu pasižvalgyti, ar aplink nėra kitų belaidžių tinklų, ir įsitikinti, kad vardai nesidubliuoja. Standartinis vardas gali išduoti, kokiu maršrutizatoriumi naudojatės, o ši informacija įsilaužėliams labai praverstų. Beje, standartinis pavadinimas paprastai rodo, kad patingėjote parengti savo tinklą.

Tinklo vardo transliavimas

Rekomenduotina

Norėdami prisijungti prie belaidžio tinklo, paprastai kompiuteryje įjungiate tinklų paieškos funkciją. Viešoje vietoje tokių tinklų gali būti nemažai.

Tinklų vardus ir informaciją apie juos specialiais paketais transliuoja maršrutizatoriai. Šiuose paketuose pateikiama informacija apie tinklo spartą, šifravimą, taip pat maršrutizatoriaus fizinis adresas bei naudojamas kanalas. Vienas papildomų būdų apsaugoti savo tinklą – išjungti šią transliaciją. Paklausite, o kaip prisijungti prie tinklo, kurio nematyti? Atsakymas paprastas – pasitelkus vediklį, „Windows“ sistemoje parengti naują belaidį tinklą. Žinoma, ir paslėptą tinklą galima aptikti, tačiau tik tuo atveju, jei jame yra aktyvus bent vienas kompiuteris. Mėgėjai, įsivaizduojantys esą „hakeriai“, tokio tinklo gali nerasti.


Tinklas prijungtas, tačiau sąrašas tuščias

Automatinis prisijungimas prie tinklų

Rekomenduotina

Paprastai kiekviename kompiuteryje yra nustatyta automatiškai jungtis prie belaidžio tinklo. Žinoma, galima susidaryti pageidautinų tinklų sąrašą, bet apskritai šis būdas nėra saugus. Jei kompiuteris prisijungia prie pirmo pasitaikiusio atviro tinklo, jis yra pažeidžiamas, ypač jei jame neįrengta užkarda. Todėl šios galimybės reikėtų atsisakyti ir jungtis prie tinklų tik rankiniu būdu. Galbūt tai šiek tiek nervina ir atrodo paranojiškai, bet pakankamai svarbu saugumui.

Papildomas saugumas

Kad jūsų belaidis namų tinklas būtų dar atsparesnis, jį galite „sutvirtinti“ papildomais saugumo metodais. Jie nėra privalomi, tačiau apsauga tikrai bus geresnė.

MAC adresų filtravimas

Rekomenduotina

Kiekvienas tinklo įrenginys turi unikalų identifikatorių, vadinamą MAC adresu. Jį turi ir maršrutizatorius, ir jūsų kompiuterio tinklo įrenginiai. Šis adresas nurodomas įrenginio lustuose dar gamykloje ir jo pakeisti neįmanoma – galima tik programiškai imituoti jo pakeitimą. Norėdami tik jūs jungtis prie savo tinklo, galite sužadinti MAC adresų filtravimo funkciją: apribosite prieigą prie tinklo. Žinoma, patyręs įsilaužėlis gali specialia programa laikinai pakeisti savo tinklo įrenginio MAC adresą, tačiau daugumai tai – rimta kliūtis.

IP adresų erdvė

Neprivaloma

Paprastai maršrutizatorius būna parengtas tam tikrai vidinio tinklo adresų erdvei. Dažniausiai pats maršrutizatorius turi IP adresą 192.168.0.1 arba 192.168.1.1, o visi kompiuteriai tinkle privalo turėti IP adresus 192.168.0.x ar 192.168.1.x, čia x – bet koks skaičius nuo 2 iki 254. Šią adresų erdvę galima keisti. Vidiniams tinklams skiriama adresų erdvė 192.168.x.x, taigi trečiąjį skaičių galima parinkti nuo 0 iki 254. Maršrutizatoriaus adreso paskutinis skaičius taip pat gali būti bet koks – nuo 1 iki 254. Galite nustatyti, kad jūsų tinklo adresų erdvė būtų 192.168.66.x, o maršrutizatoriaus adresas – 192.168.66.23. Tiesa, šis adresų erdvės keitimas neturi didelės prasmės nevykdant žemiau esančios rekomendacijos.

Automatinis IP adresų priskyrimas

Neprivaloma

DHCP tarnyba padeda lengviau parengti kompiuterių tinklus. Bet kuris prie tinklo prijungtas kompiuteris automatiškai gauna IP adresą ir kitas reikalingas tinklo nuostatas. Tačiau ši tarnyba yra ir nedidelė saugumo spraga. Išjungus DHCP tarnybą, kompiuterio tinklo nuostatas teks parinkti rankiniu būdu, nurodyti IP adresą iš tinklo adresų erdvės aibės bei nustatyti maršrutą, kuriuo bus pasiekiamas internetas (t.y. reikės įvesti maršrutizatoriaus adresą).

Užkarda

Rekomenduotina

Į maršrutizatorius paprastai būna įdiegta aktyvuota užkarda, kurios išjungti tikrai nederėtų. Kitas dalykas – užkarda jūsų kompiuteryje. Kadangi internetu naudositės per maršrutizatorių, jūsų kompiuteris internetu nebus pasiekiamas, tad savo tinkle galėsite jaustis pakankamai saugūs. Tačiau jei dažnai naudojatės viešais belaidžiais tinklais, užkardą naudoti rekomenduotina, mat viešuose tinkluose saugumas neužtikrinamas.

Maršrutizatoriaus vieta

Neprivaloma

Kad ir kur padėsite maršrutizatorių, dalis signalo vis tiek pateks už jūsų valdos ribų. Norėdami, kad šis „nutekėjimas“ būtų kuo mažesnis, maršrutizatorių padėkite tinkamoje vietoje. Žinoma, geriausia vieta – jūsų namo ar buto centre. Tokiu atveju jūsų valda bus geriausiai padengta ryšio zona, o „nutekėjimai“ bus minimalūs.

Darbo laikas

Rekomenduotina

Nepatingėkite išjungti savo maršrutizatoriaus nakčiai ir išeidami iš namų: sutaupysite ne tik elektros, bet ir apribosite galimybę tyrinėti jūsų tinklą tiems, kurie tuo gali būti suinteresuoti. Žinoma, įrenginio nereikia išjungti kaskart bėgant į tualetą, tačiau visą laiką laikyti jį įjungtą tikrai neverta.

Išvados

Daug čia aprašytų apsaugos būdų neprivalomi, juolab kad ir „hakerių“ ar tiesiog mėgėjų palandžioti ten, kur nevalia, nėra taip jau daug. Jei nesinaudojate tinklu ypač slaptai informacijai perduoti, galite pernelyg nesibaiminti. Tačiau palikti tinklo atviro ir visiems prieinamo negalima, nebent norite tiekti nemokamą interneto ryšį.


Kompiuterija

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
1 (1–1)
[1]
 Mantas 2009-01-30 15:19 
"Tačiau palikti tinklo atviro ir visiems prieinamo negalima, nebent norite tiekti nemokamą interneto ryšį."

Tiekti nemokamą ryšį yra niekai palyginus su tuo, kas lauktų, jeigu koks kenkėjas, pasinaudojęs tavo tinklu, "pajuokautų" kad ir apie paliktas bombas ar susidorot su kitataučiais. Internetas yra įrankis, kuriuo galima ir piktų darbų daug padaryt.
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
1 (1–1)
[1]




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama