Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kompiuterinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Baterijos našumas yra vienas svarbiausių elementų, kurie turi įtakos nešiojamo kompiuterio funkcionalumui. Nešiojamo kompiuterio baterijos veikimo laikas ypatingai svarbus asmenims, kurie dažnai naudojasi nešiojamu kompiuteriu ten, kur yra ribotos galimybės turėti prieigą prie elektros lizdo. Varle.lt kompiuterinės technikos specialistų teigimu, po maždaug 3 metų nuo kompiuterio įsigijimo vertėtų pakeisti jo bateriją. Kodėl? Dažniausias tokio poreikio požymis yra trumpesnis autonominio veikimo laikas, kurį gali lemti daug veiksnių. Kuo vadovautis renkantis bateriją nešiojamam kompiuteriui? Pataria kompiuterinės technikos specialistai.

Pakaitinė ar originali: kaip išsirinkti bateriją nešiojamam kompiuteriui?

Pakaitinė ar originali baterija?

Naujo kompiuterio baterija vidutiniškai užtikrina apie 3–6 val., ultra mobilios klasės – iki 15 val. autonominio veikimo, tačiau po kelių metų tai gali būti vos kelios minutės ir tokiu būdu nešiojamas kompiuteris tampa stacionariu. Pasak specialistų, baterijos veikimo trukmė gali priklausyti nuo kelių veiksnių, pavyzdžiui: akumuliaroriaus tipo, eksploatacijos sąlygų ir energijos taupymo nustatymų naudojimo. Tačiau anksčiau ar vėliau atsiranda neišvengiamas poreikis pakeisti nešiojamo kompiuterio bateriją. Tokiais atvejais ko gero daugelis svarsto: pirkti naują, originalią bateriją ar rinktis pakaitinę?

Kodėl verta rinktis originalią bateriją nešiojamam kompiuteriui?

Be abejonės, saugiausias sprendimas – naujos originalios gamintojo baterijos įsigijimas. Tokiu atveju galima turėti garantiją, kad baterija veiks taip pat našiai, kaip naujai įsigytame nešiojamame kompiuteryje. Be to, reikėtų turėti omenyje tai, kad jei dar galioja garantija nešiojamam kompiuteriui, pakeitus bateriją pakaitine, automatiškai prarandama teisė į garantiją kompiuteriui. Pažymima, kad įprastai nešiojamų kompiuterių baterijoms taikoma 1 metų garantija. Deja, originalios gamintojo baterijos kainuoja žymiai daugiau nei pakaitinės baterijos.

Elektronika.lt redakcijos pastaba: paprašėme Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komentaro dėl taikomos garantijos baterijoms. Vartojimo prekių skyriaus vedėja Rasa Pupienienė pateikė tokį atsakymą:

Atsakydami į Jūsų paklausimą, informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu (toliau – Civilinis kodeksas), pardavėjas visais atvejais garantuoja daiktų kokybę (garantija pagal įstatymą): vartotojams ši nuostata įtvirtinta Civilinio kodekso 6.363 straipsnio 1 dalyje, kitiems asmenims (tarp jų ir juridiniams) – Civilinio kodekso 6.317 straipsnio 2 dalyje. Civilinis kodeksas nustato dviejų rūšių daiktų garantiją – garantiją pagal įstatymą, kuri galioja dvejus metus nuo prekės įsigijimo dienos (Civilinio kodekso 6.338 straipsnis, vartotojams papildomai ši nuostata įtvirtinta 6.363 straipsnio 10 dalyje), ir sutartinę arba komercinę (kokybės) garantiją, kuri laikoma papildoma garantija, suteikiama pardavėjo šalia garantijos pagal įstatymą. Nepaisant to, kokios trukmės prekės kokybės garantija nustatyta pardavėjo, ir ar apskritai pardavėjas suteikia konkretų garantinį terminą parduodamai prekei, pirkėjas visais atvejais į pardavėją dėl atsiradusių prekės trūkumų gali kreiptis per dvejų metų laikotarpį (garantija pagal įstatymą), jei pardavėjas nenustato ilgesnio garantinio termino. Labai svarbu paminėti, kad pardavėjo teikiama kokybės garantija negali varžyti vartotojų teisių, kurias, įsigijus netinkamos kokybės prekę ar paslaugą, jiems nustato teisės aktai.

Atsakant į Jūsų klausimą dėl garantijos baterijai, pažymėtina, kad Civilinis kodeksas įtvirtina kokybės garantijos terminą daiktų sudėtinėms ir komplektuojamosioms dalims. Civilinio kodekso 6.335 straipsnio 1 dalyje nustatyta, jog įstatymai ar sutartis gali numatyti, kad pardavėjo suteikiama daiktų kokybės garantija galioja tam tikrą laiką. Garantija šiuo atveju galioja visoms daiktų sudėtinėms dalims, jeigu kas kita nenustatyta įstatymuose ar sutartyje. Civilinio kodekso 6.335 straipsnio 5 dalis nustato, kad komplektuojamųjų detalių kokybės garantijos terminas yra toks pat kaip pagrindinio gaminio ir pradedamas skaičiuoti kartu su pagrindinio gaminio kokybės garantijos terminu, jeigu sutartis nenumato ko kita. Taigi, įstatymų leidėjas, aptardamas garantijos suteikimo klausimus, sąmoningai skiria dvi nevientisos prekės sudedamųjų dalių rūšis – daiktų (prekių) sudėtines dalis bei komplektuojamąsias detales. Taip pat Civilinio kodekso 4.6 straipsnis skiria daliuosius bei nedaliuosius daiktus. Daliaisiais daiktais laikomi daiktai, kurių, fiziškai juos padalijus, nepasikeičia tikslinė paskirtis ir kiekviena dalis gali būti kaip savarankiškas daiktas (pavyzdžiui, telefono įkroviklis, ausinės ir pan.), o nedaliaisiais daiktais laikomi daiktai, kurių, fiziškai juos padalijus, pasikeičia tikslinė paskirtis, t. y., be tos dalies daiktas veikti negali (pavyzdžiui, kompiuterio vaizdo plokštė, akumuliatorius ir pan.). Aptariamu atveju, kompiuterio baterija laikytina daikto sudėtine dalimi (nedaliuoju daiktu). Komplektuojamosios detalės laikytinos daliuoju daiktu, todėl jas keičiant būtų taikomas naujai skaičiuojamas 2 metų garantijos terminas, jei kitaip nenumatyta sutartyje. Jei detalė nepriskiriama prie komplektuojamų detalių (kaip šiuo atveju baterijos), jos pakeitimas laikomas pagrindinio daikto trūkumų pašalinimu ir šiuo atveju tęsiama pagrindinio daikto garantija (kuri tiek pačiam daiktui, tiek ir baterijai yra dveji metai).

Atsakant į klausimą dėl baterijos pakeitimo pirkėjo iniciatyva, pažymėtina, kad įstatyminės garantijos laikotarpiu (per dvejus metus) arba jei pardavėjas yra nustatęs ilgesnį terminą – per šį terminą, pirkėjas turi teisę reikšti pretenzijas pardavėjui dėl parduoto daikto trūkumų. Šiuo atveju pažymėtina, kad baterija laikytina sudėtine dalimi, taigi jai galioja tokia pati garantija kaip ir pačiam daiktui; pirkėjas pagal galiojančias teisės aktų nuostatas privalo kreiptis su pretenzija dėl prekės kokybės į kitą sugedusio daikto pirkimo-pardavimo sutarties šalį, t. y. pardavėją (arba pasibaigus įstatyminei garantijai – vadovautis komercinės garantijos sąlygomis) ir, paaiškėjus, kad prekės gedimas yra įvykęs ne dėl vartotojo kaltės ir nėra kitų pardavėjo atsakomybę šalinančių aplinkybių, vartotojo reikalavimas turėtų būti vykdomas (šiuo atveju – pakeisti nebeveikiančią bateriją). Jeigu prekės garantijos terminas dar nėra pasibaigęs ir vartotojas šalina prekės trūkumus (keičia bateriją) pas trečiuosius asmenis ar savo jėgomis, tokiu atveju pardavėjas turi pagrindą atsisakyti vykdyti savo garantinius įsipareigojimus, o vartotojas savo ruožtu galimai praranda galimybę ateityje objektyviai pagrįsti, kad atsiradę kiti prekės defektai nebuvo susiję su netinkamu prekės naudojimu ir pan.

Apibendrinant atsakymus į Jūsų klausimus atkreipiame dėmesį, kad: 1) 2 metų įstatyminės garantijos terminas galioja tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, 2) baterijai kaip sudėtinei prekės daliai taip pat galioja 2 metų įstatyminės garantijos terminas, 3) garantijos laikotarpiu šalinant prekės trūkumus pas trečiuosius asmenis ar savo jėgomis, pardavėjas turi pagrindą atsisakyti vykdyti savo garantinius įsipareigojimus, nebent komercinės garantijos sąlygose buvo numatęs tokią galimybę ir pirkėjas tinkamai laikėsi šių sąlygų.

Paprašėme Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komentaro – kaip paprastas vartotojas gali įvertinti ar baterija galimai laikytina nekokybiška ir keičiama pagal 2 m. garantiją. Vartojimo prekių skyriaus vyresnioji patarėja Vita Šarmavičienė pateikė tokį atsakymą:

Informuojame, kad parduodama prekė turi būti tinkamos kokybės, t. y. daiktas turi atitikti pirkimo-pardavimo sutartį: pardavėjo pateiktą aprašymą; tinkamas naudoti tam, kam tokios rūšies daiktai paprastai naudojami; atitikti kokybės rodiklius, kurie paprastai yra būdingi to paties pobūdžio daiktams ir kurių pirkėjas gali pagrįstai tikėtis pagal daikto pobūdį ir daikto gamintojo ar pardavėjo viešai paskelbtus pareiškimus, įskaitant reklamą, daiktų ženklinimą.

Paaiškiname, kad maitinimo elementams yra taikomi standarto LST EN 60086-1 (Pirminės baterijos. 1 dalis. Bendrieji dalykai) reikalavimai. Šio standarto 4.1.6 (Ženklinimas) punktas numato, kad „Kiekviena baterija (išimtis – mažos baterijos) turi būti paženklinta tokia informacija: a) baterijos žyminys; b) baterijos numatomo naudojimo pabaigos periodas arba gamybos metai ir mėnuo. Gamybos metai ir mėnuo turi būti baterijos kode; c) kontaktų poliaringumas; d) nominali įtampa; e) gamintojo pavadinimas arba prekinis ženklas; f) naudojimo įspėjimai.“ Su visu standarto tekstu galite susipažinti Lietuvos standartizacijos departamento bibliotekoje (www.lsd.lt).

Taigi, jeigu prekės gamintojas/pardavėjas pirkėjo aiškiai neinformuoja, koks energijos sumažėjimas yra leistinas, tokiu atveju garantija galioja 2 metus gamintojo nurodytomis naudojimo sąlygomis.

Kada vertėtų rinktis pakaitinę bateriją nešiojamam kompiuteriui?

Asmenims, kurie nenori skirti daug pinigų originalios nešiojamo kompiuterio baterijos įsigijimui arba jau turi įrenginį su pasibaigusia garantija, siūloma detaliai susipažinti su pakaitinių baterijų pasiūla. Šiuo atveju specialistai nerekomenduoja vadovautis tik mažiausia kaina. Nusprendus įsigyti pakaitinę bateriją, vertėtų įsitikinti, ar konkretus variantas tiks nešiojamo kompiuterio modeliui techninių parametrų prasme. Reikėtų paminėti tai, jog rinkoje yra didesnė pakaitinių nei originalių baterijų pasiūla, o tai reiškia platesnes įvairios talpos modelių pasirinkimo galimybes.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis bateriją nešiojamam kompiuteriui?

Nepriklausomai nuo to ar renkatės originalią, ar pakaitinę bateriją nešiojamam kompiuteriui, labai svarbu atkreipti dėmesį į kelis techninius parametrus ir suderinamumą su konkrečiu nešiojamo kompiuterio modeliu. Dauguma gamintojų savo įrenginiuose integruoja ličio-jonų baterijas, kurias pažymi specialiu numeriu. Įprastai modelio numerį galima rasti šalia gamintojo pavadinimo. Kodo žyma praverčia keičiant seną bateriją nauja.

Be kodo, taip pat vertėtų atsižvelgti į įtampą, kurios vertė priklauso nuo baterijos elementų skaičiaus. Specialistai pažymi, kad nešiojamų kompiuterių baterijos dažniausiai yra 10,8 V, kai kuriais atvejais 14,4 V įtampos.

3 svarbiausi nešiojamo kompiuterio baterijos pirkimo žingsniai

1. Baterijos partijos numeris, gamintojas ir modelis

Partijos numeris yra unikalus identifikacinis numeris, kuris reikalingas tam, kad galima būtų įsigyti tinkamą, su konkretaus nešiojamo kompiuterio modeliu suderinamą bateriją. Įprastai jis būna atspausdintas ant baterijos etiketės.

2. Baterijos talpa

Kuo didesnė baterijos talpa, tuo ilgesnio autonominio veikimo laiko galima tikėtis. Dažniausiai baterijų talpos yra išreiškiamos miliampervalandėmis (mAh).

3. Baterijos įtampa

Nešiojamų kompiuterių baterijų atvejais reikalų turime su nuolatine įtampa. Dažniausios nešiojamų kompiuterių baterijų įtampų reikšmės yra: 7,2 V, 9,6 V, 10,8 V, 11,1 V ir 14,4 V. Kadangi negalima pasirinkti įtampos konkrečiam nešiojamam kompiuteriui, vertėtų rinktis tokią, kuri yra artimiausią originaliai baterijai. Tai reiškia, kad 10,8V baterija bus artimesnė 11,1V baterijai, tačiau negalima rinktis 9,6V modelio, jei iki šiol buvo naudojama 14,4V įtampos baterija.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama